Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
hledám recept na citronový sirup do čaje. Sirup chci uskladnit v lednici, stačí výdrž min. 2 týdny. Receptů je dost, ale všechny jsou s cukrem a půl napůl citron a cukr. Dáváme si do čaje med a chtěl bych tedy sirupový koncentrát s medem nebo s malým množstvím cukru. Problém je, že cukr je konzervant. Otázky:
1. Když nahradím cukr medem, bude konzervovat stejně? Cukr v medu je ca 80 % - předpokladám, že ano.
2. Med při zařátí nad 50 °C ztrácí své "dobré"vlastnosti. Bude tedy mít smysl smíchat vymačkaný citron s medem při tak nízké teplotě?
Mohu samozřejmě provést testy a uvidím, jak to půjde, ale nechci být průkopníkem slepých uliček a tak se pro jistotu ptám, jestli už někdo toto řešil.
Děkuji
Pozn. Nastudoval jsem toto vlákno, ale informačně mě neuspokojilo:
poradte.cz/...
Neodpovím na Vaši otázku, ale výsledek mi přijde stejný. Kupte si hodně citrónů, vymačkejte šťávu, naplňte tvořítka na led a v mrazáku vydrží dlouho. Vhoďte kostku do uvařeného čaje (trochu zchlazeného, aby se zachoval vitamín C), čaj se zchladí ještě víc a můžete přidat med.
Přidám se, neva? Souhlas. Jen dodám, že čerstvě vymyčkaný citron má nejen vitaminy a kyselost, ale i vůni, kterou každé konzervování zničí. Není jak na čerstvě vymačkaný citron.
Dá se koupit lis na citron na skleněném zásobnku a tam v lednici vydrží.
Chápu to tak, že chcete něco rychlého, čím si ochutíte čaj bez vymačkávání citronu a dloubání lžičkou ve ztuhlém medu. Tomu rozumím, já také, když mám na něco chuť, chci to mít šup, šup, a ne se s tím matlat deset minut.
Řešením může být naředění medu vodou a příslušným nnožstvím citronové šťávy do požadované konsistence - asi chcete něco tekutého, co by se dalo nalévat z láhve nebo alespoň dávkovat lžičkou.
U rychlých ovocných sirupů za studena (ovocná šťáva + cukr bez sterilizace) se doporučuje cca 60 % cukru s tím, že při skladování v pokojové teplotě se doporučuje konzumace do dvou týdnů a při skladování v chladničce konzumace do 2 až 3 měsíců.
Má-li med 80 % cukru, pak 60% roztok cukru z něj uděláte tak, že do něj přidáte cca třetinu hmotnosti vody s citronovou šťávou (v poměru, jaký potřebujete, může to být i čistá citronová šťáva). Nebo bych do medu přidával citronovou šťávu do požadované kyselosti a pokud by to bylo i potom příliš husté, doředil bych to vodou. Čím více % cukru tam bude, tím déle to vydrží. Nic z toho bych neohříval, pouze bych míchal.
Aby to vydrželo co nejdéle, vodu bych raději převařil (nebo vzal balenou) a citronovou šťávu bych použil raději tu z obchodu, která je sterilizovaná (myslím skutečnou šťávu, ne tu kyselou náhražku ve žlutých lahvičkách za pár korun). Jasně, vitaminu C tam bude asi méně, ale zrovna v jeho případě nedostatkem netrpíme. Kurděje u nás opravdu nejsou problém. A pokud ano, Celaskon za pár korun obsahuje naprosto stejnou kyselinu L-askorbovou jako citron.
Ta mánie kolem vitaminu C (a řady dalších) je jeden z nejlepších marketingových triků, jaký se kdy potravinářům povedl.
1/ ano
2/ "Bude tedy mít smysl smíchat vymačkaný citron s medem při tak nízké teplotě?" smysl čeho? vaše otázka mi nedává smysl...
nepíšete co je vašim cílem, jestli (A) nějaká zdravá substance a nebo jen (B) dochucovadlo. pokud A, tak je třeba myslet na to, že vyšší teploty ničí vitaminy, stejně tak smíchání medu s kyselinou sníží část účinnosti medu, proto by bylo nejlepší nic spolu dopředu nemíchat a konzumovat přímo (nedávat do teplého čaje). pokud B, je to úplně jedno. navíc pokud to chcete mí v lednici, ani nemusíte řešit to zda med je či neni konzervant, protože stejně jako cukry jsou konzervant i kyseliny, navíc s tím, že to budete uchovávat jen dva týdny v lednici, je vše naprosto dostačující: nezkazí se to.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.