Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Amolety recept od maminky

Od: arne1® odpovědí: 51 změna:

Zdravím přítomné odbornice. Mám (z druhé ruky) napsaný recept na amolety původem od mé maminky, ale něco je tam asi špatně nebo něco chybí. Prostě se mi je nedaří podle toho udělat:

12 litru mléka
2 žloutky
citronová kůra
4 dkg cukru moučka
12 dkg hrubé mouky
6 dkg Solamylu
sníh ze 2 bílků

co vy na to?

doplněno 18.06.25 09:37:

má tam být 0.5 litru, polovinu to zmršilo na 12

51 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nov
hodnocení

5x

Maminka dělávala amolety /palačinky/. Jsem z Vysočiny.

Pokud si pamatuji žádný cukr, žádnou citr. kůru, žádný Solamyl, žádný sníh.

Pouze mléko, mouka, vejce a sůl. Mazat domácí marmeládou.

A vše odhadem, zrovna tak je dělám i já.

Ještě dělávala lívance.

hodnocení

1x

Velmi důležité je nechat těsto ustát, aby se vyluhoval lepek a palačinky se netrhaly. Já dávám 0,3 l mléko, 2 vejce, 3 ne příliš vrchovaté lžíce hladké mouky a špetku soli, poměrně řídké těsto. Ponorný mixerem dohladka a nechám ustát cca 2-3 hoďky. Sladím až na talíři. *palec* Důlžitá je hodně dobrá pánev. Na rozpálenou hrášek másla pro vůni a malou naběračku těsta.

hodnocení

0x
Nevím, nejsem kuchař, ale 12 litrů mléka se mi zdá nějak moc.
hodnocení

to zdejší systém, nelíbila se mi polovina

hodnocení

zdejšímu systému se nelíbila polovina a udělal z toho 12, takže 0.5 litru

helenka
Půl litru mléka mi přijde fakt hodně na 120g mouky a v podstatě 2 vajíčka.
Možná záleží i na postupu, kdy co s čím smícháte.
Takové amolety se sněhem nedělám, ale když dělám palačinky, přidávám "mokré" přísady postupně po troškách k suchým.
helenka
Tak jsem našla podobný recept na Apetitu, podle kterého ráda vařím.
apetitonline.cz/...
A na půl litru mléka je tam opravdu více vajec i mouky.

hodnocení

0x

Mně by tam zásadně chyběla špetka soli.

Jinak nevím, nikdy jsem je nedělala tak složitě, používám polohrubou mouku, vejce vyklepnu celá do mléka, Solamyl ani citronovou kůru nedávám. Takže asi dělám něco jiného *smich*;)

Co znamená, že se Vám nedaří udělat? Trhají se, nebo co se děje?

bramburka
hodnocení

0x

4dkg cukru jsou moc
mouka muze byt i polohruba
a solamyl je uplne zbytecny
chybi spetka soli
vejce davam cela, nemusi byt bilky zvlast
pokud bude testo moc huste, pridejde trochu mineralky

km
hodnocení

0x

je se chci ujistit: "Amoleta je moravský výraz pro palačinku, zatímco omeleta je vaječný pokrm."

Myslíte palačinky? Ty dělám docela často, to bych vám mohl poradit.

bear

Tak snad podle složení receptu je jasné, že se jedná o palačinky (amolety).;)

km

právě že ne *stop* můj recept se dost liší *cteni*

km

takže u mě je to: 1 l mléka, něco málo pod 0,5 kg hladké mouky, 5 vajec, 4 špetky soli, 1–2 lžíce cukru, trochu oleje. smažím na pánvi s nepřilnavým povrchem. (cukr tam je spíš než pro chuť aby měly hezkou barvu po smažení. sůl je podstatná pro dobrou chuť)

ten váš recept je podivný, to je jak specialita šéfkuchaře z alkronu...
podivná je hrubá mouka, zbytečný mi přijde solamil, cukr moučka tam je proč, asi kvuli tomu sněhu, jinak bych dal normálně krupici, no a rizikový je ten sníh, že se ho nepodaří zapracovat tak, aby tam měl nějaký jiný smysl než běžný bílek

bear

Tak solamyl bych tam taky necpal. Asi nějaký prastarý recept.

id
hodnocení

0x
Dělám od oka, žádný solamyl, žádná citr.kůra, vejce celá. Já nedávám ani cukr, marmeláda je sladká dost. Přidám špetku soli. Ale hotové dám alespoň na půl hoďky do lednice, aby mouka nabotnala a pak smažím.
hlavicka

"vejce celá." I se skořápkou? *smich*

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, vyjádření k receptu již tady pár máte a já Vám už jen doporučím zkusit někdy (až zvládnete přípravu/smažení palačinek) plnit je místo marmelády např. hustým špenátem nebo houbovou smaženicí (a samozřejmě hotové necukrovat moučkovým cukrem ) - najdete novou "dimenzi" a využití palačinek. Zdravím!

trtr
hodnocení

0x

Zdravím, u nás se dělají "pěkně tlusté amolety", tudíž žádné palačinky jako papír. Recept je jen: hladká mouka, trochu soli, mléko (ale pokud se udělají ze zkyslého mléka, případně Sunaru - tak jsou TOP) a 1 vejce. Přísady - množství volíme dle toho, kolik chceme amolet mít - třeba začneme s 0,5l mléka a přisypáváme mouku (konzistence tak akorát - asi jako když se dělá "ještě tekoucí" krupička. Smažíme originálně na 100% tuku (Lukana), ale možno i na oleji.

km

a ještě lepší budou určitě z mateřského mléka *modla*

trtr

Kdo nezkusil, kydá jen moudra,... P.S.: Je to oěřené generacemi, kdy na dalekou dovolenou stačilo vzít mouku a Sunar, vejce se vždy opatřilo.

km

palačinky se dají dělat i z vody (takže není potřeba vozit ani sunar, což je vlastně sušené kravské mléko v instatní podobě, takže je otázka, proč do palačinek dávat drahý sunar), že, dají se dělat bez vajec, dají se dělat s přidáním kypřícího prostředku, existuje neomezené množství možností na palačinky

hlavicka
hodnocení

0x

Kdysi jsem dělal amolety sladké s cukrem, ale už delší dobu kdy kvůli cukrovce sladké nesmím do ních nic sladkého nedávám. Dělám je z vajec, mouky, na drobno pokrájené cibule, na drobno nastrouhané mrkve, petržele a celeru, prolisovaného česneku, práškové papriky, trochu kečupu nebo rajského protlaku, kmínu, pokrájené petrželové natě, majoránky a samozřejmě trochu soli. Nemusí tam být všechny tyto suroviny a stačí pouze ty které mám zrovna k dispozici. Nic z toho nevážím a neodměřuji a dávám tam toho tak od oka, tak aby z toho po vymíchání vzniklo středně husté těsto. Smažít na pánvi se to dá na oleji nebo tuku, ale lepší je tuk, protože se to na něm tolik nepřipaluje. Takové amolety mi chutnají výborně.

*mnam*

Nemusí to být špatné, pokud se to použije jako obal na řízek. :-D

Máte pravdu. Tazatele zajímají amolety a my dáváme recepty na sladké palačinky. :-D

hlavicka

tomkk: Proč na řízky? Zkus to jako amoletu a uvidíš, že je to výborné.

babkazov: Amoleta = palačinka. Pokud sis nevšimla tak já jsem tu dal recept na nesladkou amoletu.

Hlavičko, omlouvám se, měla jsem zdůraznit, že vy ne?!

hodnocení

0x
Manželka dává jen mléko, vejce, mouku a sůl. A když má, tak přistrouhá trochu vařených brambor, zjemní to. Jíme na sladko i na slano. Někdy taky naplní tvarohem a zapeče.

liska5
hodnocení

0x

Do 2/3 vyššího hrnku klepnu vajíčko, naleju mléko, dám pár lžic hladké nebo polohrubé mouky /nebo od obojího trochu/ a špetku soli. Nic víc!

Tohle našlehám, aby to mělo hustotu těsta, asi jako má malíř pokojů na malování štětkou :)). Nechám chvíli stát. Pak zamíchám a nalévám naběračkou na rozpálenou pánev se sádlem, kokosovým olejem, přepuštěným máslem /ghí/...

hodnocení

0x

Souhlasím s "km", u nás na Moravě amoleta = tlustá palačinka. Žádné tenoučké palačinky. Těsto mléko, mouka polo, vejce, sůl. Sladká i slaná varianta, sladké zapečené třeba s tvarohem ... nevzpomínám si, že bychom doma v mém dětství dělali palačinky, vždy amolety.

nov

U nás doma - tehdy na Českomoravské vrchovině - to bývaly vždy a jen amolety. Maminka mě učila, že musí být co nejtenčí, pamatuji si to dodneška. ;)

liska5

U babičky na Příbramsku se dělaly taky jen amolety a tenké :))

hlavicka

U mne doma jsou to také amolety i když vím, že někteří to nazývají palačinkou a co je amoleta ani neví.

nov

Jen pro zajímavost přikládám recept na Sporé amolety mojí babičky.

Je starý cca 90 let.

Amolety recept od maminky

Bezva, ale kolik té mouky? Když chceš amoletky tenké jako papír? Nebo hrubé jak krajíc chleba? Co je akorát?

hodnocení

0x

starý babbiččin recept na amolety- nikdy to nebyly palačinky

Do 1 l mléka se dají 2 žloutky trochu soli, cukru 2 lžíce potom se přimíchá hrubá mouka od oka na dobrou hustotu těsta a než se dají placičky smažit přidáme ze dvou bílků tuhý sníh opatrně do směsi. Smažíme na dostatečném množství tuku. Potíráme marmeládou nebo tvarohem.Ať se povedou a chutnají.

makk
hodnocení

0x

Slovo amoleta má dva významy, buď je to vaječná omeleta nabo palačinka. To vaše vypadá spíš na ty palačinky. Základem je vejce, mléko a mouka. Poměry má každý své. Moje poměry jsou:

3 vejce, 0,5l mléka, 5g soli a 250g polohrubé mouky.

hodnocení

0x

Amolety = palačinky.

Mám po léta dobrý recept, jsou tenké a podaří se. Po usmažení mažu marmeládou a stáčím, může se ale dát i sladký tvaroh nebo nutela.

1-2 vejce, 4 dkg cukru, špetka soli, 20 dkg hladké nebo polohrubé mouky /může se napůl/, 1/2 l mléka.

Nic víc. Žádný sníh, žádná kůra, žádný solamyl...Vše dobře promíchat, nechat asi 1/2 hodiny odestát. Pozor na žmolky z mouky! Pak na vymaštěné pánvičce dělat palačinky.

Jsem ke stolu sama, proto mi stačí udělat si z poloviční dávky. Vyjde mi z ní 10 plačinek na menší pánvičce. A to mi stačí na 2 dny. Jaga.

Ponorák, ponorný mixer žmolky vyřeší snadno. :-D

Dělám úplně stejně, i s těmi náplněmi. Jenom to měřím od oka.

kuchar

amoletyNEJSOU palačinky

" V našich končinách se lze u mnohých lidí setkat s názorem, že palačinka je to samé jako omeleta, nebo amoleta. Myslet si každý může pochopitelně, co chce a nikdo mu v tom nezabrání, nicméně jedná se o dva odlišné pokrmy. To je jasně daný fakt."

palacinky.org/...

Kuchaři - nemáte pravdu.

Je rozdíl mezi AMOLETY a OMELETY.

Amoleta je vlastně totéž, co palačinka. Mléko, mouka, cukr, vejce, sůl. Nejčastěji se jí nasladko.

Omeleta je čistě vaječná, bez ostatních výše uvedených ingrediencí. Rozklepne se vejce, rozšlehá se solí, pepřem, pažitkou... a smaží se na pánvi. Je nadýchanější, než amoleta. Jí se většinou naslano, třeba se špenátem, sýrovou náplní apod. Jaga.

Kamarádka od turistů pracovala jako odborná učitelka vaření a stravování na učilišti pro kuchaře. Tak ví, jak to je...

helenka
Nahoře jsem dávala odkaz na recept na amoletu. A tam je psané, že je to nadýchaná palačinka. Zřejmě se jedná o nějaký krajový název a pokrm.
Trochu mi to připomíná název lokše. Dost lidí je zná jako placky. Ale na jižní Moravě jsou lokše nudle do polévky. Dokonce se třeba říká, že jdu vařit lokšovou polévku.
Prostě použití některých slov může být různé s různými významy.

Helenko, konečně někdo použil slovo "lokše", tak jako naša stařenka. Dělávala lokše tenounké jako vlas. Jeden konec byl už v krku a druhý visel na talíři. Milovala jsem je a vždycky si vzpomenu, když jím dlouhé nudle od Asiatů. A pomáhám si vidličkou. U stařenky se neřešilo jak. To byla dobrota! Nikdy nikomu se takové lokše nepovedly. Jen stařenka uměla. Krásná vzpomínka. *srdce*

km

babajaga 20.06.25 07:39: "Kamarádka od turistů pracovala jako odborná učitelka vaření a stravování na učilišti pro kuchaře. Tak ví, jak to je..." Ta možná ano, ale vy ne. :-D

Tak asi skoro každýmu dojde, že etymologicky je amoleta a omeleta totéž a totéž je to i kuchařsky. To že se v některých krajích ustálil "nesprávný" název na věci nic nemění. Já to těm lidem neberu, ať klidně říkají amoleta palačince, jen ale nevím, co je tedy podle nich ta palačinka...

Podobně jako s mnoha jinými výrazy. Je pes, který se jmenuje německý ovčák, ale lidi mu říkají vlčák. Je vysokozdvižní vozík a lidi mu říkají ještěrka, byť ještěrka je úplně jiný vozík. Lidi říkají kočičí hlavy dlažebním kostkám, byť kočičí hlavy jako dlažba jsou dlažba z valounů. Tak dlouho se ale bude opakovat pokroucená "pravda" až ji bude v tom tvaru znát tak velké množství lidí až se uzná za pravdu opravdovou, dostane se na wikipedii, do slovníků a učebnic. Tak je to s plno slovy, jazyk je prostě živý a menšina je nakonec nucená se přizpůsobit. My jsme třeba rybářskému vlasci říkali sartuna, jinde říkají saturna a mě to přišlo divné, ale když si o tom něco člověk zjistí, je to podle tehdejší značky vlasců Saturn, tzn. saturna je správně.

"Slovo amoleta je starší, méně obvyklá podoba slova omeleta. Obojí označuje pokrm z rozšlehaných vajec, smažený na pánvi. Původ slova omeleta sahá do francouzštiny (omelette), a přes starofrancouzské formy jako "amelette" nebo "ale(m)ette", až k latinskému "lamella", což znamená "tenká vrstva".

Amoleta je tedy jen jiná výslovnost a pravopis téhož slova, který se v češtině příliš neujal. V současnosti se pro tento pokrm běžně používá slovo omeleta, které je v češtině spisovné"

Já bych byl s těmi soudy kdo má a nemá pravdu opatrný. ;)

km

A budu pokračovat s etymologickým okénkem:

" Slovo "palačinka"má zajímavou etymologii, která se táhne napříč několika jazyky. Původně pochází z latinského slova "placenta", které však v tomto kontextu neznamená plodové lůžko, ale spíše plochý koláč. Z latiny se slovo dostalo do rumunštiny jako "plăcintă", což také znamená koláč nebo zákusek, a dále do maďarštiny jako "palacsinta". Z maďarštiny pak slovo převzaly další jazyky, včetně češtiny, kde se z něj stalo "palačinka". V rakousko-bavorské němčině je slovo "Palatschinke"rovněž odvozeno z českého "palačinka", což dokazuje vzájemné ovlivňování jazyků v regionu"

Francouzká wikipedie a palačinka: fr.wikipedia.org/...

Francouzká wikipedie a omeleta: fr.wikipedia.org/...

@km přidám také něco, a protože jsem z Moravy, u nás doma a v širokém okolí jsme řekli "amolety" a mysleli jsme tím palačinky. Slovo palačinky se u nás vůbec nepoužívá, a přitom je jíme dosti často.

Názvosloví palačinek může být pro někoho poněkud matoucí – především pak díky poměrně často používanému regionálnímu výrazu "amoleta", což kupodivu není nebo nemusí být omeleta, ale jde o moravský výraz právě pro palačinku. Jde tak trochu o podobné slovní zmatení, jako je slovenský výraz pro zelí (kapusta), zatímco skutečná kapusta se na Slovensku nazývá "kel".

Amoleta se tedy na Moravě skutečně ujala, a ne jak ve Vašem příspěvku uvádí nějaký (nepochybně) Pražák.

km

inzinyrka: jen opakujete, co jsem už napsal: km 18.06.25 10:50

ono by to bylo pochopitelné, třeba u šaliny, kdy jde o originální "moravské" slovo, ale vzít (v podstatě mezinárodní) slovo, které patří k jinému pokrmu (v podstatě v celé evropě) a použít u zase jiného jídla (kterému se zase všude říká palačinka), je takové tak trochu divné... ale moravákům to neberu, ať si každý říká co chce, lidé to mají naučené z rodiny, mají to zažité, težko to vymlouvat. ale když si o tom něco zjistíte, půjdete hlouběji než po povrchu, zákonite zjistíte, že to je blbost *ticho*že to někdo někdy chybně použil, další to přijali atd., atd. jak už jsem psal...

třeba truhlář/stolař mi přijde pěkné a srozumitelné, nebo prkna/desky, kolečko/kotouč/furik/radvanec... ale palačinka/amoleta wtf

km

o tom jak se který výraz ujal a neujal nemusíme polemizovat, existují totiž tvrdá data:

amoleta: occurrences per million words: 0.05
korpus.cz/...
omeleta: occurrences per million words: 1.03
korpus.cz/...
occurrences per million words: 2.49
korpus.cz/...

takže to vypadá, že ten, kterého označujete za pražáka, píše pravdu

ps: všimněte si i grafu vpravo, slovo amoleta se používá téměř pouze v mluveném projevu

km

a jak tedy na moravě říkáte vaječné slané placce? omeleta? nebo ještě jinak? *zmateny*

nov

Na Vysočině je to Vaječná omeleta /jen rozkvedlané vejce se solí/, já přidávám trošku šlehačky, pak je nadýchaná.

Když mi zbydou vařené brambory je to Selská omeleta. :-P

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]