Rozdíl mezi palačinkou a amoletou

Od: Datum: 29.06.16 10:37 odpovědí: 30 změna: 01.07.16 19:37
Čaute,
zajímalo by mě jestli je nějaký rozdíl mezi palačinkou a amoletou.

Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 29.06.16 10:42
avatar

Dva názvy pro jedno a totéž..a třeba s marmeládou, džemem...tvarohem, šlehačkou...
Připomíná mi to ty dva slovenský celníky, kteří otevřeli auto, "protože čihunom sa nedá veriť" a jeden tam kouká a povídá: "Tak vodič hovorí, že vezie džem, tuná je napísané jam a keď sa pozrieš dnu vieš čo tam je? Marmeláda!"

Od: balzerka
Datum: 30.06.16 23:02

Na vojně : Řidiči, ktorí ste šoféry, vystupte !

Datum: 29.06.16 10:42
avatar
Amoleta je z vajec, palačinka je z mouky. A lívanec je kynuta palačinka.
doplněno 29.06.16 10:46: Amoleta a omeleta je totéž.
Datum: 29.06.16 11:42
avatar

*plac* Se zármutkem Vám musím oznámit, že se (stejně jako já *hi*) mýlíte. Amoleta není omeleta. Amoleta je skutečně palačinka.

Datum: 29.06.16 11:52
avatar

možný to je :) U nás se říká: mistr světa amoleta... tak už vím, že jde o tlustou palačinku *smich*

Od: wamp®
Datum: 29.06.16 12:08
avatar

Clayman,u nás také *smich*

Datum: 29.06.16 10:45
No ja jsem slyšel že amoleta je zamotana a palačinka je hrubší, nemota se maximálně se přeloží
Datum: 29.06.16 11:02
avatar

To s vámi souhlasím. Malé palačinky, přelité máslem, naskládané na sobě a přelité javorivým sirupem. Neokoštovala jsem to, ale v americkém filmu jsem to viděla. :-D Mám v tom zmatek! *zed* A jak se říká koláči na celý plech, ovoce, posýpka? Někdo říká táč a jiný lívanec.

Datum: 29.06.16 11:36
avatar

Moje babička říkávala lijanec :-D:-D

Datum: 29.06.16 11:40
avatar

V amerických filmech jsem též viděla, ale tloušťkou okolo 4 mm mi to spíše připomínalo lívance, palačinka je u nás tenounká, div ne průhledná.

Datum: 29.06.16 11:49
avatar

A už jste viděla francouzské palačinky, pečené na sucho přímo na plotýnkách? Ty nejsou "div ne průhledné", ty skutečně průhledné jsou a jejich upečení trvá několik málo vteřin. S kaštanovým džemem pak nemají konkurenci *frajer*.

Datum: 29.06.16 10:49

Naprosto jednoduchý, palačinka se píše a i vyslovuje jinak než amoleta. *smich*

To jsou už dokonce 2 rozdíly a dost podstatné. :D

Datum: 29.06.16 11:18
avatar

Moje babička, požehnaného věku téměř 90 let, mi jako malé dělala amolety - tedy obyčejné palačinky. :)

Datum: 29.06.16 11:26
avatar

Je to asi otázka krajová, ale u nás byla odjakživa "amoleta" (omeleta) silnější vaječná placka (spíš slaná, případně opepřená), kdežto "palačinka" byla z litého těsta z mouky a mléka (vajíčko tam teda bylo taky, ale jen proto, aby palačinka držela pohromadě) a po namzání marmeládou stočená do trubičky Byla spíš sladká (slanou a opepřenou palačinku si neumím představit, ale proč ne). Tedy něco naprosto jiného.


doplněno 29.06.16 11:30:

Obrázky už dodal Clayman, takže ho nebudu kopírovat.


doplněno 29.06.16 11:38:

Takže je to trochu jinak. Amoleta je skutečně starší název pro palačinky. Omeleta je pak něco jiného. Rozdíl mezi omeletou a amoletou je patrný na tomto odkazu.

Datum: 29.06.16 21:57

pro magdon: (a možná i jiné) díky za tip na zítřejší oběd, tedy to, co si neumíte představit místo cukru dáte sůl (základ mléko, vejce a pol. mouka) přidáte do těsta nebo až na pánvičce hustě uzené na drobno nakrájené, když není tak může být, ale už to není ono, kousky salámu nebo anglické. Podáváme teplé i studené s jakýmkoli salátem, kyselými okurčičkami, kvašáky, no to je opravdu mňamka. Zkuste, doporučuji jo, a u nás jsou to slané amolety ..

Datum: 29.06.16 11:39

omeleta z vajec s přidavkem různých ingrediencí
amoleta podobně jako palačinka jenže tak třikrat silnější
palačinka by měla být tenká
lívance jsou z kynutého těsta

Datum: 29.06.16 11:42
avatar

Já to ještě více zneprůhledním, vaječné omeletě také můžeme říkat vaječný řízek :-D.

Datum: 29.06.16 11:53

Rozdíl je stejný jako mezi květákem a karfiolem.

Datum: 29.06.16 12:08

Palačinky nebo amolety ...jsou buď s kvasnicemi a ty druhé bez.

Ty první jsou jako podešev a jsou takové gumové

a ty kynuté křupají

tak co je co?

Datum: 29.06.16 12:37

Z kvasnic děláme lívance.

Datum: 29.06.16 17:03
avatar

Taky si myslím, že v lívancích jsou kvasnice. V omeletách ne.


doplněno 29.06.16 17:20:

Vzpomněla jsem si, že moje maminka občas dělávala omelety naslano, se špenátem. A slanou omeletu nakrájela na proužky, do polívky a říkala jim celestýnské nudle.


doplněno 02.07.16 15:22:

Pohanka a Nikdo, až budu smažit omelety, budu pamatovat a takovou vložku do polívky udělám podle vašich rad. Stejně těsto nesladím. Děkuji.

Datum: 29.06.16 17:17

U nás to je též takto - amoleta, starší názec pro palačinku ( tenounká, z vajíčka, mouky, cukru, voda nebo mléko) většinou sladká.

omoleta - rozšlehané vejce, osmažené. většinou naslano

lívanec - s kvasnicemi, většinou na sladko

Datum: 29.06.16 18:25
avatar

Celestýnské nudle do polévky je výborná věc. Ještě vyšší level je, když hotové /jsou to vlastně palačinky/ před podáváním nakrájíte na proužky a ještě jednou je osmažíte na pánvi do křupava. Vynikající.

Datum: 01.07.16 19:37
avatar

Já to znám ještě jinak, když se omeleta zamotá, nakrájí na tenké šneky a ty se potom osmaží. Jmenuje se to Fridátové nudle.

 

Datum: 29.06.16 19:20
avatar

Clayman to napsal stručně a dobře.Omeleta je slovo, které se používá v kuchařských oficiálních textech, název amoleta je používán hovorově.Omeleta nebo amoleta, obojí je správně a pochází z francouzského omelette(dříve alumelle). Krajově se ale někde název amoleta používá pro palačinku.Správně určení a vysvětlení těchto pojmů bude tím pádem rozdílné, záleží odkud kdo pochází.Např. někdo z kraje moravského vám napíše,že amoleta je palačinka*jasne* A teď rozdíl mezi omeletou a palačinkou :

Pravá omeleta - je pouze z vajíček bez použití mouky.Čím více vajec,tím je silnější.Hotová omeleta se pak plní nějakou náplní (sýr, šunka, maso, zelenina )Někdy se může vmíchat zelenina, sýr nebo houby již před smažením.

Palačinka - palačinkové těsto je lité polotekuté těsto a připravuje se z vajíčka, mléka nebo sodovky, hladké nebo polohrubé mouky a mírně se přisolí.Po usmažení se plní buď sladkou(marmeláda,ovoce) či slanou (např.špenát) náplní a a většinou se stáčí (roluje). Pokud je nasladko posype se ještě cukrem, čokoládou, ořechy atd.

Datum: 29.06.16 22:05
avatar

Správně Alenko. Amoleta=omeleta. Je to jedno a to samé. Jako okurek a okurka. Co kraj, to jiná výslovnost. Palačinka je tady už dostatečně vysvětlená, nebudu to opakovat.

Od: host
Datum: 30.06.16 23:52

hrdaalena i clayman to napsali zcela přesně, nemusím to opakovat. Jen pro zajímavost, až pojedete do Maďarska a nebudete rozumět ani slovu, kromě slov gyulas, paprika a Budapest, zjistíte, že i slovo palacsinta znamená skutečně palačinku. Víc i s historií na https://hu.wikipedia.org/wiki/Palacsinta

Podobně když někde ve světe dostanete chuť na omelette, přinesou vám vaječnou omeletu Pídiví jedinci si najdou historii vzniku slova omelette, alumete, amelette, aumelette a omelette už z dob, kdy si na ní pochutnával Bonaparte, například na https://en.wikipedia.org/wiki/Omelette

Od: pt®
Datum: 01.07.16 08:54
avatar

Jelikož pocházím ze severní Moravy, tak mně zaujalo, jaké bude vysvětlení těchto pojmů. Babička říkala "palačince" "amoleta" a "omeletě" říkala "hemenex"...:-D

Datum: 01.07.16 06:58
avatar

Jak děláte omeletu? Dejte recept :) Nakvedlat vajíčko, lžíce mlíka, sůl? Někdy strouhaný sýr. Do vajíčka nebo až na něho? Přehnete a ještě něco nebo jen tak? Tatarka, koření? :-D A taková nastavovaná? Na hrubém struhadle brambor, rozprostřít na vymaštěnou, rozehřátou pánev, posolit, otočit. Udělá to jakoby pevnou rohožku. A pak zalít rozkvedlaným, posoleným vejcem s kapičkou mlíka. Otočit a na talíři nebo rozpůlená na chlebu, obložit zeleninou. Levná, sytá, skvělá dobrota.


doplněno 01.07.16 09:35:

Také existuje selská omeleta. Co lednička dá, osmažené na pánví, zalité rozkvedlaným vejcem.

Datum: 01.07.16 11:48
avatar

Do amolety ( přetvořeno ze slova omelety - viz etymologický slovník ) je dobré přidat tak vrchovatou lžičku strouhanky, je pak taková nadýchaná. Na jednu porci 2 vejce, trošku vody, špetka soli i do sladké a ta strouhanka, vidličkou našlehat. Lívance nemusí být jen s kvasnicemi, do lívanců z ovesných vloček se dává prdopeč. Palačinka je jak už výše popsáno z mléka + vejce + hladká mouka + špetka soli, na tenko smažit na malém množství tuku. Název zřejmě vznikl z maďarského palacsinta a to nejspíš podle původního placenta - koláč, placka - viz týž etymologický slovník :)

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.