Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je mrkvije?

Od: jana11 odpovědí: 12 změna:

Vzpomínám si na říkanku: "Na té naší hané pečó bochte slané, sérem makem mrkvijó só tam posepané ...".

Předpokládám, že se jedná o buchty slané (ne na sladko), posypané sýrem a makem. ale co je mrkvija?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x
Dobrý den, snad to je mrkev ( ale asi jako náplň do buchet). Zdravím!
doplněno 22.04.22 18:22: jana11 - je to mrkev, jak už jste zjistila. Nemusíte spekulovat o nějakém zelí apod.

Mrkev je asi to první, co každého napadne. Ale mrkev na slané buchtě? To mi nějak nesedí *zmateny*.

ben®
magdon - nemusíte znát vše. Mrkev do buchet a posypat sýrem a makem. Ta říkanka není asi uvedena přesně.

Je to jenom říkanka, není to přece žádný recept na slanou buchtu.;) A mrkvijó, se asi autorovi líbilo víc, než zelijó, nebo ho to zelijó nenapadlo... Určitě je to mrkev. *smich* A pak, proč by nemohla být slaná buchta posypaná merkví, vždyť děláme třeba zadělávanou mrkev jako přílohu a tu také solíme. *smich*

hodnocení

2x

A proč by "mrkvija" měla být zelí? Je to přece jasné jako facka, že jde o mrkev. Kdyby šlo o zelí, tak by tam logicky bylo "zelija". To měla být nějaká hádanka pro děti, co chodí do školky? *zmateny* A navíc nevím proč předpokládáte že jde o slané buchty, když to je v té říkánce jasně napsané, "Na té naší hané pečó bochte slané ..." *zed*

A hledat něco takového ve slovníku, to už je fakt síla...:-D

jana11
hodnocení

Už ti otrnulo a jsi opět nejchytřejší a musíš rýt do druhých?

poradte.cz/...

Ten smajlík se ti povedl, měla bys jít ke zdi a tlouct do ní čelem, potom se ti možná rozsvítí a dáš druhým pokoj.

Já jsem se tě na nic neptala a otázka byla již dávno zodpovězená, tak si běž honit ego tam, kde poradit můžeš a dokážeš.

Nechápu, co to s tím má co dělat. Úplně mimo mísu. *ee*

jana11
hodnocení

Je to sice jiné téma, ale mimo mísu to není, protože to ukazuje jakou máš povahu.

Když jsi musela uznat svou "porážku", tak jsi se tu delší dobu neukázala (asi jsi si léčila své ego). Ale jen co jsi na poradnu znovu přišla, tak se opět navážíš do druhých a ukazuješ jaká jsi hvězda.

Mýlíte se, jsem tady každý den. Ale za prvé nemusím každý den do nějaké otázky odpovídat. A za druhé to také bude tím, že Vás nebude určitě zajímat to, co zajímá mne, takže nemáte přehled, do které otázky jsem odpovídala. A k dalším Vašim dedukcím se raději nebudu vyjadřovat, nestojí to za to. *uf* A ještě něco. Běžně mi tykání vůbec nevadí, ale s některými lidmi bych si v reálu tykala velmi těžko. No a Vy k nim budete patřit. :)

hodnocení

1x

Možná Vám pomůže tahle diskuse.

jana11
hodnocení

Děkuji, našla jsem to v tom slovníku:

"s mrkvijó (aji s mrkvó) = mrkev, s mrkví"

Setkala jsem se s takovým názorem, že se do těch buchet dává kysané zelí (takové slané pečivo se opravdu dělá, ale bez maku), tak že mrkvija by měla být zelí, ale tak odlišný název se zdál nepravděpodobný. Asi i mrkev může být na slano.

hodnocení

0x

Není to mrkvije, ale mrkvija. ;) A opravdu je to mrkev.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]