Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Indukční vařič - jak spolu souvisí teplota a výkon?

Od: malis odpovědí: 36 změna:

Dobrý den,

na indukčním vařiči si mohu nastavit teplotu a výkon. Můžete mi prosím sdělit, jak to spolu souvisí. Mně totiž připadá, že je to to samé: když dám vyšší výkon, jídlo bude rychleji hotové. Když dám vyšší teplotu, jídlo bude, opět logicky, rychleji hotové. Jaký je tedy v tom rozdíl? Mám jedno nastavení zcela ignorovat?

Děkuji velice za odpoveď

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Regulace výkonu vs. regulace teploty
Pokud má spotřebič termostat, pak na něm lze nastavit teplotu. Znamená to, že plotýnka automaticky mění výkon v čase, aby udržela stálou teplotu ohřívané nádoby. Nastavení výkonu je něco jiného, znamená to, že výkon je udržován stále stejný, bez ohledu na teplotu plotýnky (nádoby).

indukce
hodnocení

4x

Je to úplně jinak, než tu všichni popisujete, pro někoho jednodužší a pro jiného složitější.

Indukce jede stále ma maximální výkon - není to jako když se na plynu mění plamen. A navíc plotýnka se sice od nádoby zahřívá, ale není to akumulování teploty, jako klasický vařič, který po vypnutí ještě vaří než schládne.

Teplota: Indukce jede na maximální výkon do té doby, než čidlo pod nádobou dosáhne nastavené teploty, potom se vypne do té doby, než čidlo zaznamená nižší teplotu a toto se stále opakuje nula a max, nula a max.. Když se tam postaví nádoba studené vody, tak jede indukce třeba 15 minut nepřerušovaně na max. a potom se střídá třeba 10 sekund max. a 20 sekund nula (tohle je jen přáklad, časy budou jiné, ale max. a nula se střídají).

Výkon: Celou dobu se střídá zapnutí na maximum a vypnutí (nula), ale tak, aby průměr odpovídal sptřebě. Například indukce má výkon 1000 W - když nastavím výkon na 1/2, tedy 500 W, tak se providelně střídají stejné časy zapnutí a vypnutí, tedy max. a nula třeba po 5 vteřinách, a to stále nezávisle na teplotě.

Mýlíte se , tak to vůbec není, protože můžete snížit teplotu a tudíž plotýnka nejede na maximální výkon. Jediné v čem máte pravdu je to, že si čidlo hlídá nastavenou teplotu a spíná a vypíná. Ale v žádném případě ne pořád na maximální teplotu, ale na tu, kterou si nastavím. Takže když dám třeba na číslo 2, tak už se obsah hrnce vůbec nevaří, ale pouze udržuje v optimální teplotě po tu dobu kterou chci a kterou si také mohu nastavit na časovači.

A kdyby to bylo tak jak popisujte, to nula-max, nula-max, tak byste na tom vůbec nemohl vařit. :-D

suzy - je úplně jedno, co si o tom myslíte Vy. Rozhodující je to, jak to udělal výrobce. Když na indukci dáte plecháček s trochou vody a zapnete tak na poloviční výkon, uvidáte sama, v jakých intervalech vařič zapíná a vypíná.

indukce

Milá suzy, sice v některých věcech dokážete dobře poradit, ale připusťe, že nejste vševěd. Žádný člověk není odborník na všechno, něčemu rozumí lépe než jiní, ale něčemu nerozumí vůbec. Už Vám tu někdo včera napsal, ať neradíte ve věcech, kteým nerozumíte a trocha pokory by Vám určitě neuškodila. Dokonce jste ani správně nepřečetla to, proti čemu odporujete. Nikde nebylo napsané, že se něco zahřeje na max. teplotu, ale bylo tam napsané, že se výkon indukce zapne na max. a po dosažení nastavené teploty se vypne (myšeno například nastavení teploty na 70°C).

Jak už tu psal ra252, dejte si do plecháče vodu, postavte to na indukci, počkejte až to začne vřít a potom sledujte, co se v nádobě děje. Kdyby jste to měla na plynu a stáhla plamen, tak se var bude udržovat tak, že ze dna na hladinu bude stále vyskakovat pár bublin, ale když to máte na indukci, tak si všiměte, že pár vteřin je prudký var vody a potom je chvilku klid a to se opakuje - to znamená, že se indukce zapne ma maximální výkon a potom se vypne na nulu (max./nula, max./nula ...).

U nádob se sendvičovým dnem, které jsou použitelné na indukci, tento způsob fungování indukce, nemusí být tak zřetelný, protože tlusté dno se zahřeje a naakumuluje v sobě teplotu, kterou postupně předává vodě nebo potravinám v nádobě, ale obyčejný plecháč s tenkým dnem vám ukáže, jak indukce funguje.

Já nevím, že se tady dám vždycky nachytat na tu indukci a vždycky dělám nějaké zbytečné pokusy. Do hrnce jsem dala litr studené vody, zapnula na plný výkon stupeň "P" a plotýnka jela bez vypínání v jenom kuse. 1 litr vody dosáhl bodu varu za 4 minuty, plotýnka stále jela bez přerušování, voda se prudce vařila stále, kdybych to po dvou minutách sama nevypnula, tak je tak do pěti minut voda v hrnci kompletně vyvařená.(Nebo jsem vypnutí plotýnky přeslechla, protože moje indukce je tichá a když se vaří voda klokotem, tak to dělá rámus) Ale slyšitelně začal spínač fungovat až ve chvíli, kdy jsem snížila teplotu na č. 9 Intervaly spínánání jsou při nejvyšší teplotě 6 vteřin jede a 2 vteřiny vypne a tak kolem dokola, samozřejmě. Doba sepnutí zdroje se snižuje úměrně k nastavené teplotě, Teda když ubírám teplotu, tak běží přibližně 5-4-3-2-1 vteřin a naopak se zvyšuje doba "klidu" mezi sepnutím se zdrojem. Když dám na nejnižší číslo, 2 až 1, tak se plotýnka zapne pouze na vteřinu, což je takové slyšitelné ťuk, a na 5 vteřin se vypne. Jídlo je pouze vlažné. Pokud ho chci nějakou dobu udržovat vlažné, nastavím si čas. Proto se dá na indukci vařit úspěšně i systémem sous-vide, ale je k tomu třeba kuchyňský teploměr, kterým si změříme požadovanou teplotu a termostat pak už pohlídá, aby byla stále stejná teplota. Akorát je problém v tom, že indukční deska nejde nastavit třeba na deset hodin vaření, jako je tomu u toho přístroje sous-vide, a musí se to teda hlídat. Ale ten, kdo do toho přístroje nechce investovat, si nemusí tohle moderní vaření odpírat.

indukce

Tak, suzy, když jste to zapla na "P", což je výkon, a na plno, tak se nic termostatem nevypíná a jede ta stále na max. Voda by se vyvařila a hrnec by se spálil.

Když jste nastavila teplotu nebo dala nižší výkon, tak jak sama potvrzujete, se to vypínalo a zapínalo - to jen potvrzuje, že se teplota nebo výkon regulují zapínáním na max. a následným vypnutím, což se podle nastvení opakuje stále dokola.

indukce - je úsměvné, jak suzymon svým pokusem vlastně dokázala, že máš pravdu ( což máš), ale neuzná to. Indukci má jednoduchou, jak sama píše, takže čísla na ovládání udávají výkon a rozhodně ne teplotu. Ale co, sranda musí být. Snad tazatel pochopil, co chtěl vědět.

hodnocení

0x

Vůbec nevím co Vám nejde do hlavy. Na indukci si nastavíte teplotu zrovna tak, jako u plynu. U plynu ztlumíte plamen, u indukce k tomu máte máte display. Když budete vařit na nejvyšší stupeň, neznamená to, že budete mít jídlo dříve hotové, ale že ho můžete také připálit. Mám celou indukční desku a nastavuji teplotu na číselném displeji. Vyšší výkon, vyšší teplota, je to jedno a to samé. Nad čím vlastně dumáte? *co*

Který plynový vařič má regulaci podle teploty?
To co popisujete je nastavení výkonu nikoliv automatická regulace podle teploty.
Když nastavite teplotu tak vařič bude sám regulovat výkon tak aby teplota byla stejná.
Například když budete ohřívat parky tak nastavíte 90 a budete jen čekat, regulace výkon nastaví na 100%, tak jak se v hrnci bude voda ohřívat tak výkon bude postupně klesat.

Víte jak jsem to myslela, snížím plamen, snížím teplotu. Dál nebudu rozebírat, kdo chce pochopí jak jsem to myslela. Nemám náladu na nějaké složité a zbytečné vysvětlování u něčeho tak banálního.

Vím jak jste to myslela, regulaci teploty děláte ručně, ale některé vařiče mají v plotně čidlo teploty a pomocí něj regulují teplotu automaticky, to je ten rozdíl.

Dobře, ale to mají snad všechny indukční desky. Pořád se to ovládá tlačítky +, nebo - . Jiná tlačítka tam nejsou. Zapnout, vypnout, těmi se ovládá také teplota, nastavit čas a tlačítko na úplné vypnutí delé desky, aby se nemohla náhodně sama spustit, když se po ní projde třeba kocour a na plotýnce je nějaký hrnec, tak kocour klidně plotýnku zapne. :-D Nebo když něco přeteče, tak se automaticky celý sporák vypne. A plotýnka se také automaticky vypne asi po 30 sekundách, pokud se z ní sundá hrnec. Ale pořád jsou tam pouze ty tlačítka, o kterých mluvím. Proto nevím, co tady tazatel vlastně řeší. Zapnu, nastavím teplotu, čas a je to. Víc neřeším.

id

Nemám náladu na nějaké složité a zbytečné vysvětlování u něčeho tak banálního

.Prosím, nevysvětlujte nic neboť nemáte pravdu. Člověk se učí novým věcem celý život.

Id, indukci používám už skoro 10 let a nevšimla jsem si, že bych se musela něco učit. Možná, že teda nemám pravdu, ale to mi teda ve vaření na indukci, vůbec žádné problémy nedělá. ;) Asi jste se chtěla jenom účastnit diskuze a odporovat tomu, co jsem napsala. Protože jinak nevím proč jste reagovala. *co*

Jinak ano, člověk se učí celý život, ale nechápu co je tak složitého na vaření na indukci. To jsem se teda fakt učit nemusela.

id

Podrobně vám to vysvětlil rádce @indukce, přesně na tohle byl dotaz položen a ne na to jak vařit na indukci. Přečtěte si ho a pak porovnejte své odpovědi.. Já jsem jen nechtěla, abyste tazatelku mátla svou odpovědí.

Myslím si, že byste to měla nechat na tazateli. Není hloupý a určitě si dokáže vybrat v odpovědích bez Vaší pomoci. Nebo místo toho, abyste něco vysvětlovala mně, poraďte tazateli.

A teď jsem si přečetla co teda píše ten rádce "indukce" a co Vy považujete za správnou odpověď, jenomže tak to vůbec není. Tak vaření na indukci vůbec neprobíhá a ten rádce zřejmě indukci nemá a Vy také ne, protože jinak byste to musela vědět. Tak opravdu nevím, proč se do toho mícháte.

danecek*

Nechápu, proč se, Suzymon, rozčiluješ. Je to opravdu zhruba tak, jak popisuje rádce "Indukce". Tazatel má zřejmě dražší vařič s komfortnějším víceprvkovým ovládáním. Ty máš jen základní řadu a přesto tady poučuješ.

indukce

"daneček", mám obyčejnou indukci, atarou asi 7 roků, ale to není podatatné. Indukce fungují způsobem, který jsem popsal.

"Suzy", uberte trochu arogance a přidejte trochu pokory.

Danecek, ani nevím co bych Vám k tomu řekla. Mám indukční desku značky Brandt, má 4 plotýnky, a jaký rozdíl mezi vařičem a varnou deskou, najdete na internetu. *uf*

riva
hodnocení

0x

To je otázka na toho, kdo vařič programoval.

Výkon je jasný - Naprogramováno by to mělo být tak, aby střední výkon odpovídal tomu, co si člověk nastaví.

Teplota - vařič samozřejmě neví, jaká je teplota v hrnci. Kvůli své ochraně má ale čidlo na varné ploše - tak možná podle údaje na tomto čidle usuzuje, kolik by asi tak mohla být teplota v hrnci. Je to jako věštění z křišťálové koule, ale asi lepší, než nic, tím spíš, že to nestojí žádnou součástku navíc.

hodnocení

0x

Jen tak mimochodem - pokud je v hrnci voda, teplota v něm nepřekročí 100°C.

doplněno 10.04.22 10:44:

Pro hnidopichy - pokud je hrnec tlakový, pak o pár stupňů překročí.

zaseja

Jaký myslíš, že je v tlakovém hrnci tlak?

Čemu říkáš pár stupňů?

zaseja:
Pokud by tlak v papiňáku byl 2 atmosféry, což tuším klidně být může, tak by se voda vařila při 120°C.

hodnocení

0x

Aby to bolo zaujimavejsie, tak napr vyssie modely indukcie Bosch maju na vyprazanie system "perfect fry", kde senzor meria teplotu panvice a podla toho automaticky meni vykon.

indukce

Bosch to má možná trochu vylepšené a technologie jdou stále dopředu, ale i všechny jiné indukce, které mají možnost nastavení teploty, fungují stejným způsobem.

hodnocení

0x

Tak já bych teda doplnila, že já jsem odpovídala na dotaz tazatele! Přečtete si pořádně ten dotaz. On se totiž ptá, jestli má ignorovat jedno nastavení *co*. O jakém nastavení to teda mluví, protože jediné co může ignorovat je to, že nesníží, nebo nezvýší teplotu a bude vařit od počátku až do konce na jednom a tom samém stupni.*zmateny* Protože on si nemůže vybírat mezi teplotou a výkonem, když to spolu souvisí a jedno bez druhého nemůže fungovat. :-D A proto jsem mluvila o tom, že teplotu i výkon sníží stejným způsobem jako u plynu třeba tím, že sníží plamen, tak u indukce obojí sníží tím, že nastaví na nižší stupeň, protože ta otázka je trochu divná. Jenomže toho si nikdo nevšiml a debata se stočila úplně někam jinam a začali jsme si tady vysvětlovat, na jaké bázi funguje indukce, což už je dneska snad každému jasné a hlavně se na to ten pán neptal. Protože by mne teda hodně zajímalo, kterou funkci má teda tazatel ignorovat a hlavně, jak to má udělat. Jak nastaví vyšší výkon bez toho, aby nastavil zároveň vyšší teplotu a naopak? *co*Na to jsem tady odpověď nenašla, ale zato jste mne všichni začali vinit z toho, že odpovídám mimo mísu a že dokonce tazatele nějak matu.

indukce

Suzy, ano, poslední věta byla otázka o které tady píšete. Přirovnání k plynové plotýnce ale bylo značně zavádějící.

A tazatel se také ptal: "na indukčním vařiči si mohu nastavit teplotu a výkon. Můžete mi prosím sdělit, jak to spolu souvisí."

A většina obšírné diskuze byla kvůli tomu, že jste obhajovala své přirovnání k plynu a tvrdila, že všichni, kdo vysvětlili jak spolu souvisí nastavení teploty a výkonu nemají pravdu.

Jediné co tady přiznám je to, že jsem včera četla Vaši odpověď hodně nepozorně a reagovala ukvapeně. Většinou v takovou dobu na poradnu nechodím, protože to se dívám na telku a jsem nesoustředěná. neměla jsem se nechat vypropvokovat, moje chyba. Ale stejně by mne hodně zajímalo, kterým tlačítkem teda ovládáte výkon tak, aby to nemělo vliv na teplotu. *co*Mám indukci kombinovanou s funkcí booster u všech 4 plotýnek. Bohužel doma nemám žádné plecháčky, mám jenom nádobí sendvičové a asi 3 smaltované. Na těch vařím nerada, protože mi nevyhovují, jídlo v nich rychle vystydne. A jak se chová indukce, snad už za těch 10 let trochu vím a další pokusy se mi už dělat nechce.:-D A hlavně, proč bych to dělala, když to nemohu nijak dokázat. Navíc jsem to tady ráno už popsala, ale nebylo to v plecháčku. Jo a také by mne zajímalo, kde a jakým způsobem se Vám teda zobrazuje teplota, když tady ajvn tvrdí, že číselné údaje nezobrazují teplotu, ale pouze výkon. *zmateny*Takže kdybych byla úplně hloupá, mohla bych si myslet, že na indukci mohu nastavit pouze výkon a plotýnka zůstane studená. *zed*Ale já už toho nechám a jestli chcete abych přiznala, že nemám pravdu, tak to klidně přiznávám. V tom se někteří hodně pletou, když si myslí, že bych takovou věc neudělala. Naopak jsou chvíle, kde to přiznám docela rychle a jdu od věci. *uf* Ale ono se někdy některým nelíbí ani to. :-D No nic, nevím kam směřoval tazatel svou otázkou, do této chvíle nevím co se chtěl dovědět a nevím, jestli z toho dokázal pochopit, kterou funkci má na svém spotřebiči ignorovat. A na to jste neopověděl. Tak víte to? A děkuji Vám sama za sebe, třeba se něčemu přece jen přiučím. Kterou funkci prosím, mohu na své indukci ignorovat a jak to mohu udělat?

indukce

Suzy, nevím kdo a čím Vás provokoval (... neměla jsem se nechat vypropvokovat, ,,,), ale nevadí.

V původní otázce tazatel uvedl, že může nastavit teplotu nebo výkon. Možná, jsou nějaké extra levné a jednoduché, kde to možné není, ale já jsem se s takovou indukcí ještě nesetkal. Na všech, které jsem viděl, je možnost si zvolit buď výkon, který se značí "P", nebo teplotu označenou "C°". Nejde zvolit teplotu i výkon, ale buď jedno nebo druhé.

Když si zvolím teplotu, tak se zobrazí na displey nastavená teplota ve stupních celzia "C°" - nastavená teplota, ne teplota v nádobě, která by se měnila s tím, jak se obsah zahřívá. Obsah nádoby se poměrně rychle (protože v tu dobu jede indukce na maximální výkon) zahřeje na nastavenou teplotu a tato teplota se stále udržuje tím, že se indukce zapíná a vypíná (max. a nula). Stálá teplota je hlídaná teplotním čidlem v pletýnce pod nádobou.

Když si zvolím výkon, tak se zobrazí čísla 1-9, nebo přímo výkon ve watech "W" (záleží na výrobci indukce). Výkon neudržuje teplotu, ale je to stále stejná spotřeba ve watech, ale tak, že se počítá průměr, jak jsem již dříve vysvělil.

Pro znázornění - když dám na plotýnku nádobu s 5 l vody a nastavím teplotu na 90°C, tak ta voda bude mít stále 90°, ale když nastavím výkon na stupeň 6, tak to asi bude málo na to, aby voda dosáhla 90°. Když dám do nádoby 1/2 litru vody, tak při stejném nastavení teploty bude mít voda stále 90°, ale při stejném nastavení výkonu voda vyvře.

Ten, kdo vaří se musí rozhodnout, jestli chce vařit stejnou teplotou, nebo stejným výkonem. Když si zvolí jeden způsob, tak ten druhý ignoruje (nejde nastavit zároveň výkon i teplotu). Na něco může být výhodnější jeden způsob a na jiné potraviny druhý způsob.

Jak srozumitelněji to vysvětlit nevím. Doufám, že tehle vysvětlení již pochopíte a pomůže i tazateli. Já se k téhle otázce již vracet nechci.

Už mne ta diskuze nebaví. Vyprovokovala mne "id". Kdyby se o toho nevložila, dávno bych na tuto otázku nemyslela. Idukci používám 10 let, jsem s ní spokojená, nemám problém. Když chci, aby se voda začala vařit rychle, zvolím funkci "booster", pak přejdu stejným tlačítkem a na jinou funkci a snížím teplotu, nebo si nízkou teplotu nastavím rovnou a to pořád stále stejným tlačítkem. Prostě plus-mínus, není v tom žádná věda a indukci snad umí ovládat i 10 leté dítě. Tady se vždycky udělá doslova "věda" z něčeho, co je naprosto banální záležitost. A to jsem napsala už v první odpovědi. No a my se tady už asi 3 dny dohadujeme fakt o tom h..., protože začneme jeden druhého přesvědčovat. Tak promiňte, ale já s tím končím. Máte ve všem pravdu. Já jsem se spletla, a mám nějakou starou indukční desku a za 10 let jsem se ji nenaučila ovládat. *zed*Tazatel si teda může vybrat a může vařit polévku na plné pecky, stát u vařiče a neustále dolévat vodu která se mu tím fofrem bude rychle vyvařovat. Ale co by ne, když tu možnost má a je to vlastně úplně jedno. *uf*

Přeji hezký večer, ale už fakt nemůžu.

id
12.04.22 21:49
smich
id

Pardon, nevložil se mi smajlík, tak znovu *smich* *mir*

jirka123
hodnocení

0x
Tento problém jsem řešil v souvislosti se záložním zdrojem a jeho zatížením. Konkrétně ECG jednoplotýnkový indukční vařič má 10 stupňů výkonu a od nich odvislou teplotu. Na 1. 60 C až po 10. 240 C. Vycházel jsem z toho, že 1. stupeň záložní zdroj zatíží nejméně a 10. nejvíce. Potvrzuji zde napsané, že výkon reguluje jen teplotní čidlo, nikoliv příkon. Teplotní čidlo vypíná indukci po dosažení teploty. Na záložním zdroji potom dochází k opakovanému,byť velmi krátkému zatížení příkonem 1800 W, jak spíná teplotní čidlo vařiče. Čím větší stupeň na vařiči, tím déle zátěž ZZ probíhá, ale rozběhový náraz je vždy nejvyšší v okamžiku sepnutí indukce, potom se mírně sníží na příkonovou hodnotu vařiče, což je v případě ECG 1800 W. Závěrem, z mé strany určité zklamání, neboť jsem očekával, že na chatě uvaříme něco menšího s nastavením příkonu např. na 5., což by odpovídalo 1000 W. Nejmenší příkon plotýnkové vařice jsem našel 500 W, klasika spirála a dále dvouplotýnkový vařič sklokeramiku 800/1500 W. Zase ta indukce je rychlá a plotýnka je vlažná, zdroj ji utáhne, tak snad jsem pomohl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]