Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se mi palačinky trhají?

Od: vlastina* odpovědí: 20 změna:
Proč se mi palačinky trhají? Dělám je na docela dost oleji, ale i přesto... Co dělám špatně? (Těsto jsem dělala podle receptu-jen se mi udělaly hrudky)

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Ono záleží také kdo ten recept sepsal. Třeba Hruška, Babica, nebo mamynky asi nebudou nejlepší učitelé palačinek. Jen ze zajímavosti, dost oleje poradil kdo?

hodnocení

5x
Palačinky (netrhavé).
20 dkg hladké mouky.
Půl litru mléka.
1 vejce.
Špetka soli.

Na troše oleje smažíme na kvalitní pánvi.
Naběračkou naliješ na kraj pánve a posléze rozliješ po celé ploše.
Po usmažení jedné strany otočíš lopatkou na stranu druhou.
Žádný problém :)

futra
hodnocení

4x

Já dělám těsto podle odhadu.Pánev na palačinky či tu keramickou pouze potřu lehce olejem.Nechám ji rozpálit a pak na ni naleji naběračku těsto.Rozleji po celé ploše a čekám až se udělá a potom ji otočím.Netrhá se mi . Těsto dělám z mléka plnotučného ,vajec , hl. mouky a špetky soli.

hodnocení

4x

Už léta je dělám podle receptu:

1-2 celá vejce, 20 dkg hladké nebo polohrubé mouky /dávám polohrubou, nedělají se tak snadno hrudky jako z hladké/, špetka soli, dkg cukru, 1/2 l mléka.

Mléko postupně zamíchávám do mouky a ostatních přísad, tím se vyhnu hrudkám. Kdo nasype mouku do mléka, hrudky nadělá pokaždé. :(

Těsto zadělávám s předstihem, těsto na palačinky se má rozležet. K obědu tedy umíchám těsto třeba v 10 hodin a nechám ho stát v míse.

Pánev je nejlepší teflonová, menší, na menší se lépe palačinky obracejí, než nějaké veliké kolo. Pánev nejprve rozehřát, pak stačí vymastit peroutkou, větší množství oleje NE. Nalít malou naběračku těsta, dobře rozlít po celém dně. Těsto by mělo být co nejtenčí, říká se "jako papír." Po chvilce obracečkou otočit, upéct z druhé strany. Obracet je vyhazováním do vzduchu neumím. *smich*

Dělala jsem je tento týden, plnila domácí meruňkovou marmeládou. Byla to dobrota. Jaga.

lenula
hodnocení

4x
Promiňte, ale tu mastnou placku bych do pusy nedala. Těsto dělám od oka, ale zhruba je to jedno vejce na 20 dkg mouky a jednou tolik mléka. Takže tak 400-500ml. Dělám z obyčejné mouky z Lidlu nebo z pernerky. Přidávám cukr a trochu rumu. A špetku soli. Netrhají se, ani když nenechám těsto stát. Potrhaly se mi asi 3x v životě a nepřišla jsem na to čím to bylo. Pánev mám nepřilnavou tefalku. Palačinky dělám na kokosovém oleji. Dám do pánve jen na špičku nože, rozetřu štětečkem a na palačinky to bohatě stačí. Žádné větší množství tuku. Neobracíte je moc brzy? Zkoušela jsem i variantu z rostlinných mlék, jednou dokonce z vody... I tak to drží...

hodnocení

3x

těch důvodů může být víc, kdo dává do těsta cukr, tak se víc trhají, cukr zkaramelizuje a přilepí se ke dnu pánve

možná málo rozpálená pánev. Já pánev rozpálím, hodím kousíček sádla, nechám rozprostřít po pánvi a hned peču palačinku

Pro začátek lze na teflonové pánvi, ale nesmí se moc rozpálit ,stačí střední teplota

napište jaký používáte recept a jakou máte pánev, jaký dáváte tuk na smažení.

cutora
hodnocení

3x

Necháváte těsto chvíli odpočinout?

Na některé pánvi se palačinky opravdu nedají udělat. Vyzkoušejte jiné pánve.

hodnocení

3x

Nepoužíváte nějakou eko-bio-bezlepkovou mouku?

hkvfc
hodnocení

3x
Vypadá to, že je v těstu cukr, to pak lepí.
Palačinky dělám bez oleje, nechápu, jak to může někomu chutnat nasakle mastnotou.

liska5
hodnocení

3x

Není třeba, aby palačinka plavala v tuku, stačí rozhnout po pánvi jen trošku oleje, ale pánev musí být prohřátá, rozpálená! Jak se palačinka dá posouvat, tak lze oheň stlumit. Proto se většinou roztrhá první palačinka. Jaké hrudky? Rozkvedlám vejce v mlíce se špetkou soli a s moukou /půl polohrubé, půl hladké/ dohladka drátěnou kvedlačkou. Cukr do těsta né. Hustotu odhadnu, měla by být, jak nachystaný Primalex pro malíře. To je hned. Dělám je na kokosovém oleji/ tuku.

hodnocení

3x

Zkuste palačinky bez mléka

poradte.cz/...

zirafka
hodnocení

2x

Smažím pouze na malém množství sádla a velmi malém množství másla, pokaždé kousíček přidám. S olejem se to nedá srovnat, palačinky jsou voňavé. Fígl je v tom, že musí být dobře nahřátá pánev, používám pouze litinovou.

sametka
hodnocení

2x

Jelikož mám domácí vejce dávám na 20 dkg mouky i třeba 3 vajíčka . Nejprve rozšlehám vejce se solí, pak přimíchávám mouku až na tužší těsto a pak teprve rozřeďuju mlékem, tím na 100 % nemám hrudky. Mléka moc nespotřebuju, protože vajíčka ho nahradí a jsou i pojidlem a pak se určitě netrhají. Palačinky peču na trošce másla či sádla.

hodnocení

2x

Určitě jste tady našel dobrý recept. Jen několik málo poznatků ze zkušeností. Těsto nakvedlejte nějakou dobu před smažením a nechejte ho stát. Vyjdou bublinky a také se vyluhuje lepek a těsto je mnohem kompaktnější. Na palačinky musíte mít dobrou a dokonale čistou pánev. Já dávám máslo, velikosti hrášku, jen pro vůni, před tím, než naliji těsto. Pro každou palačinku zvlášť. A přesto se palačinka nepřilepí. Pánev před smažením vždycky ještě umyju a usuším. ;) Dělávám jen pro sebe, ze 2 vajec a trochy mléka a trochy hladké mouky v půllitrovém hrnku, cca do poloviny plném, do kterého se vejde malá naběračka. Ponorákem, hodně řídké těsto. Smažím palačinky tenoučké.

joudic*
hodnocení

2x

To je hodně dobrá adresa. I já za ni děkuji. Ten trik, olej do těsta, jsem neznala. Vyzkouším. Opatrně, ale vyzkouším.

joudic*
no nedelam to, jen kapku kdyztak, smazim na masle a nedavam ani vanilkovy cukr, ale ten pomer je supr, dokonale testo (resp od oka doredim kdyz moc huste), delam polovicni z jednoho vejce, taky tenke, mozna az moc, ze se musim hlidat at to neni jak papir, ale tak 1 rocne, na sladke moc nejsem

hodnocení

1x

škoda, že tazatelka nenapsala, jak se jí daří, ani nepoděkovala*nevi*

vlastina*
04.07.21 13:10
hodnocení

Proč se mi palačinky trhají?

Podle fotografie to bude špatným těstem. A navíc je ani nemáte dodělané. A palačinky nejsou bramboráky, na smažení palačinek není třeba tolik tuku. Stačí jenom lehce potřít tukem pánev a pak smažit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]