Nejste přihlášen/a.
Už léta je dělám podle receptu:
1-2 celá vejce, 20 dkg hladké nebo polohrubé mouky /dávám polohrubou, nedělají se tak snadno hrudky jako z hladké/, špetka soli, dkg cukru, 1/2 l mléka.
Mléko postupně zamíchávám do mouky a ostatních přísad, tím se vyhnu hrudkám. Kdo nasype mouku do mléka, hrudky nadělá pokaždé.
Těsto zadělávám s předstihem, těsto na palačinky se má rozležet. K obědu tedy umíchám těsto třeba v 10 hodin a nechám ho stát v míse.
Pánev je nejlepší teflonová, menší, na menší se lépe palačinky obracejí, než nějaké veliké kolo. Pánev nejprve rozehřát, pak stačí vymastit peroutkou, větší množství oleje NE. Nalít malou naběračku těsta, dobře rozlít po celém dně. Těsto by mělo být co nejtenčí, říká se "jako papír." Po chvilce obracečkou otočit, upéct z druhé strany. Obracet je vyhazováním do vzduchu neumím.
Dělala jsem je tento týden, plnila domácí meruňkovou marmeládou. Byla to dobrota. Jaga.
těch důvodů může být víc, kdo dává do těsta cukr, tak se víc trhají, cukr zkaramelizuje a přilepí se ke dnu pánve
možná málo rozpálená pánev. Já pánev rozpálím, hodím kousíček sádla, nechám rozprostřít po pánvi a hned peču palačinku
Pro začátek lze na teflonové pánvi, ale nesmí se moc rozpálit ,stačí střední teplota
napište jaký používáte recept a jakou máte pánev, jaký dáváte tuk na smažení.
Není třeba, aby palačinka plavala v tuku, stačí rozhnout po pánvi jen trošku oleje, ale pánev musí být prohřátá, rozpálená! Jak se palačinka dá posouvat, tak lze oheň stlumit. Proto se většinou roztrhá první palačinka. Jaké hrudky? Rozkvedlám vejce v mlíce se špetkou soli a s moukou /půl polohrubé, půl hladké/ dohladka drátěnou kvedlačkou. Cukr do těsta né. Hustotu odhadnu, měla by být, jak nachystaný Primalex pro malíře. To je hned. Dělám je na kokosovém oleji/ tuku.
Jelikož mám domácí vejce dávám na 20 dkg mouky i třeba 3 vajíčka . Nejprve rozšlehám vejce se solí, pak přimíchávám mouku až na tužší těsto a pak teprve rozřeďuju mlékem, tím na 100 % nemám hrudky. Mléka moc nespotřebuju, protože vajíčka ho nahradí a jsou i pojidlem a pak se určitě netrhají. Palačinky peču na trošce másla či sádla.
Určitě jste tady našel dobrý recept. Jen několik málo poznatků ze zkušeností. Těsto nakvedlejte nějakou dobu před smažením a nechejte ho stát. Vyjdou bublinky a také se vyluhuje lepek a těsto je mnohem kompaktnější. Na palačinky musíte mít dobrou a dokonale čistou pánev. Já dávám máslo, velikosti hrášku, jen pro vůni, před tím, než naliji těsto. Pro každou palačinku zvlášť. A přesto se palačinka nepřilepí. Pánev před smažením vždycky ještě umyju a usuším. Dělávám jen pro sebe, ze 2 vajec a trochy mléka a trochy hladké mouky v půllitrovém hrnku, cca do poloviny plném, do kterého se vejde malá naběračka. Ponorákem, hodně řídké těsto. Smažím palačinky tenoučké.
To je hodně dobrá adresa. I já za ni děkuji. Ten trik, olej do těsta, jsem neznala. Vyzkouším. Opatrně, ale vyzkouším.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.