Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přesolené naložené maso před uzením

Od: julek odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, mám naložené maso na uzení. Jednak krkovici a dále bůčky. Vše bylo naloženo na sucho, nasoleno v poměru 220g na 10kg soli, dával jsem mořskou sůl, naloženo asi 4 dny. Poté dáno do 8% láku, dával jsem pragandu. Nyní jsem udil krkovici, protože už byla akorát a zkusno jeden bůček a obojí se zdá bohužel přesolené, nebo spíš slanější. Zbylé bůčky mám ještě v láku a potřebují tak 10 dní ještě. Co ale udělat s tou slaností? Nejde lák nějak naředit nebo vyměnit za obyčejnou vodu?

Děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Podle pravidel difůze, by se sůl měla vylouhovat do méně slaného roztoku aby se vyrovnala ůroveň slanosti. Pokud bys použil studenou převařenou vodu, je podle mě týden do dalšího uzení ještě dostatečná doba na to aby se to upravilo. Budeš to ale muset víc hlídat aby se tam nerozjely hnilobné procesy a vodu v případě potřeby asi několikrát vyměnit.

julek
hodnocení

Děkuji, mám to tak v plánu.

hodnocení

0x

Dobrý den. Mrkněte do této diskuze, třeba nějaká rada pomůže. Jistě někdo další přidá ještě i jiné rady.

poradte.cz/...

kepler*
hodnocení

0x
Nepíšeš, kolik jsi té pragandy dal. Praganda je tvořena minimálně 94 % chloridu sodného (NaCl), maximálně 0,3 % dusitanu sodného (NaNO2), cukrem a škrobovým sirupem. Vše o pragandě je zde: ceskenapady.cz/... solení masných výrobků je asi 2% NaCl, takže je možné, že jsi maso přesolil. Naložení masa ve vodě může pomoci, ale nevím jak moc efektivně, z hlubších vrstev masa se ta sůl asi nedostane.
julek
hodnocení

Lák měl 8%, takže 800g na 10 kg

julek
hodnocení

Nakládání a uzení/...

zde recept odkud jsem čerpal

kepler*

Použil jsi ale jak mořskou súl, tak pragandu. Jestli teda chyba není zde.

asiemil
hodnocení

0x

Vyuzené maso do vody,zahřát na 80st. a vložit syrové brambory. Nechat táhnout alespon dvě hodiny. Nevařit!

hodnocení

0x

Pokuď jste solil na sucho 220g pragandy na 10kg tak stačilo jen zalít vodou.a přidat max 100g soli.Každý den maso převracet asi čtyřikrák pak co třetí den. Nikdy jsme neměli maso přesolené. Manžel přidává na kilo masa ještě 20g česneku Za čtyři týdny je maso připravené k uzení.

julek
hodnocení

Na sucho bylo mořská sůl. Praganda až v láku. Nicméně už se to koupe ve vaně :)

Záleží na množství. První solení by měla být Praganda. Je to kvůli barvě masa.

julek
hodnocení

Na zákaldě vašich cenných rad se včera zadařilo.

Maso jsem v neděli minulý týden pořádně vykoupal ve vaně :), pak bylo 2 dny v převařen vodě, pak výměna vody a zase 2 dny v převařené vodě, oboje v cca 5st. ve sklepě a včer auzení. Maso parádní, slanost je akorát, možná i místy málo, česnek v normě.

Děkuji a příště zkusím buď slabší lák, nebo bez pragandy a nebo míň soli. Uvidíme, každopádně vím, že přesolení jde opravit

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma naložené maso

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]