Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám naložené maso na uzení. Jednak krkovici a dále bůčky. Vše bylo naloženo na sucho, nasoleno v poměru 220g na 10kg soli, dával jsem mořskou sůl, naloženo asi 4 dny. Poté dáno do 8% láku, dával jsem pragandu. Nyní jsem udil krkovici, protože už byla akorát a zkusno jeden bůček a obojí se zdá bohužel přesolené, nebo spíš slanější. Zbylé bůčky mám ještě v láku a potřebují tak 10 dní ještě. Co ale udělat s tou slaností? Nejde lák nějak naředit nebo vyměnit za obyčejnou vodu?
Děkuji
Podle pravidel difůze, by se sůl měla vylouhovat do méně slaného roztoku aby se vyrovnala ůroveň slanosti. Pokud bys použil studenou převařenou vodu, je podle mě týden do dalšího uzení ještě dostatečná doba na to aby se to upravilo. Budeš to ale muset víc hlídat aby se tam nerozjely hnilobné procesy a vodu v případě potřeby asi několikrát vyměnit.
Na zákaldě vašich cenných rad se včera zadařilo.
Maso jsem v neděli minulý týden pořádně vykoupal ve vaně , pak bylo 2 dny v převařen vodě, pak výměna vody a zase 2 dny v převařené vodě, oboje v cca 5st. ve sklepě a včer auzení. Maso parádní, slanost je akorát, možná i místy málo, česnek v normě.
Děkuji a příště zkusím buď slabší lák, nebo bez pragandy a nebo míň soli. Uvidíme, každopádně vím, že přesolení jde opravit
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.