Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přesolené maso na uzení

Od: polis* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den.

Přišel jsem si zde pro radu. Jsem od přírody člověk zvídavý a tak rád zkouším nové věci. Proto jsem rozhodl že si zkusím vyudit maso.

Bohužel jsem si špatně opsal recept na naložení masa a místo 20 gramů na kilo jsem si napsal 20dkg.

dnes jsem vytáhl maso na zkoušku a osmahl jsem ho...No nedá se to jíst... maso jsem tedy omyl a dal ho jen do čisté vody.

Zítra chci udit a nevím jestli a čím to zachránit.

Pomůže ho povařit?

Předem děkuji za pomoc.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

janysek1979
hodnocení

2x
Jako vyučený řezník mám jen jednu radu, maso se solí na 2,5%. To znamena, že na 10kg masa, si koupím 250g balíček pragandy. By mě zajímalo, kdy už tuhle jednoduchost věc začnou amatéři praktikovat místo experimentů, které stejně pokaždé dopadnou stejně..
polis*
Nevšiml jsem si že bych psal něco o experimentu. A díky za radu s pragandou.
PS: každej jednou v něčem začínal, každej byl jednou amatér.
janysek1979
Experiment byl brán obrazně..
Vepřové maso se solí na 2,5%.
Hovězí maso na 3%
Maso se nakládá na váhu.
Kusy na uzení na 2-3tydny podle velikosti.
Na klobásy v řezu ,,štesu,, 2*2cm popřípadě mleté přes šajbu 2 cm stačí 24 hodin
martinam

Bohužel na pragandě je napsáno - naložení masa do láku na 1 vody 100 g pragandy ... a to je ten průšvich! Maso se opravdu nedá jíst ... takže podle klasiky na 1 vody 1 lžička soli, takhle jsme do dělávali kdysi.

hodnocení

1x
Nó,vy jste tomu dal :-D
---
Zkuste maso před vlastním uzením cca 20 minut povařit společně se syrovými,oloupanými bramborami.
Mělo by to pomoci.
polis*
hodnocení

Děkuji vyzkouším...

berger*

To bude fungovat. A protože jste se té soli fakt nebál,asi to bude chtít léčit bramborama opakovaně. A příští týden hold budou na jídlo stále brambory. S uzeným.*smich*

Já měl hodně slané uzené tak jsem ho nakrájel a zavařil do sklenic. Šťáva z něj se použít nedá ani když se hodně naředí ale maso použitelné je.
janysek1979
Maso na uzení se varem znehodnocuje.
Běžně prodávané netrvanlivé uzeniny se
,, Dovařují,, při max. 80*c.. třeba párky pouhých 5min..
Špatně čtete. Já nevařil maso na území, ale zavařil jsem uzené maso do sklenic na pozdější spotřebu. I když se udílo na pomalo, měli jsme ho moc a ve skle vydrželo víc jak rok

sebod*
hodnocení

1x

nepomůže nic. Ani čistá voda, ani vařit s metrákem brambor. Nevím kolik masa máš. Jestli víc, tak zavař do sklenic. Jestli míň, vymysli jídla, kam se přidává uzený a to jídlo už nesol. Různé omáčky, směsi atd. Můžeš udělat i nějakou pomazánku a uzený "naředit" třeba škvarkama (nesolenýma).

liska5

To je fakt, zavařit si malé dávky jen zalité vodou a pak přidávat do jídel, a už nesolit. Třeba do zelňačky nebo uhlířiny.

janysek1979
Ale jde. Semlít s novým masem do finální slanosti 2,5%
Pořádně rozmíchat a nechat záležet v lednici tak 5dni. Poté použít na klobásy, nebo upéct a zavařit jako Vepřové maso ve vlastní šťávě.

emil*
hodnocení

0x

zkus ho ho pořádně umýt a položit na noc do čisté vody (hodně vody) voda umí pomoct. Potom pořádě osušit a vyudit. Nepsal jsi jak dlouho to bylo naložené.

polis*
hodnocení

Naložil jsem ho do čisté vody...maso bylo naložené v tomto láku 6 dní...Bohužel ta sůl prošla kompletně celým masem.

emil*

6 dní si myslím,že není taková hrůza. Ty brambory pomáhají to je pravda.

figurek*
hodnocení

0x

Promiňte, ale mě se nechce věřit, že místo pár lžiček soli jste na maso navalil zednický šufánek soli. To vás opravdu nic netrklo? :)

Vidím že už je pozdě, ale aspoň mám radu pro příště.

Pro nakládání použijte sůl smíchanou s drceným česnekem. Po smíchání z nich vznikne taková pěkná slaná a ostře chutnající glajda. Tuhle glajdu nejdříve ochutnáte a teprve potom naplácáte na maso, které na pár dní uložíte do hrnce nebo do džbánu. Pak maso vytáhnete, česnekovou glajdu zasucha oškrábete a maso pověsíte do udírny.

Mě se povedl hned první životní pokus.

No a jestli rád experimentujete, pak zkuste vyudit maso naostro, bez solení a bez nakládání. I tak se dá. Výsledek je nečekaně dobrý.

Dobrou chuť. *placni*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]