Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Umýváte hlávkové zelí než ho jíte?

Od: boban® odpovědí: 15 změna:

Než nakrájíte hlávkové zelí k jídlu, nebo do salátu, umýváte ho? Je mi jasný, že vrchní listy se odstraní.

 

 

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

nov
hodnocení

3x

Po odstranění vrchních listů vždy omyji celou hlávku, pak překrojím vejpůl a krájím nožem, případně strouhám na struhadle (to ale málokdy).

 

hodnocení

3x
avatar jmlc

trochu mi uchází důvod, proč bych umýval zelí, které je zabaleno do vrchních listů, jež vyhodím...

host

Tak, tak. Stačí oloupat několik vrchních listů a pokud se loupe čistýma rukama, je zelí čisté. Mezi lupeny se špína nebo hlína z pole nedostane.

 

02.02.21 18:15
hodnocení

2x
avatar stir
Ne

 

hodnocení

2x
avatar gamapolis

Dobrý den. Neumývám. Odstraním vrchní lopuchy, natrhám je slepicím a buď to používám na salát, obvykle Coleslaw, nebo ho nasekané vařím.

 

makk
hodnocení

2x

Já teda jen oloupu vrchní listy než se dostanu na čisté. Mytí je podle mě zvytečné, pokud považujete zelí na nějaké 3.-4. vrstvě listů špinavé a omyjete ho, stejně neomyjete další vrstvy, které jsou na tom stejně.

 

hodnocení

0x

Ne. Krájí se z celé hlávky. Rozebírání hlávky, mytí listů a následné krájení si moc nedokážu představit.

 

hodnocení

0x
avatar elisa24

Umývám ho, ale asi to moc ve výsledku umyté nebude - v cedníku se oddělené listy zase překryjí, tak alespoň ten vršek.

 

hodnocení

0x

Ne - vy ano?

hodnocení

@jedubabicka

Odstraním vrchní listy, nakrájím nadrobno a pak to vykoupu v octové vodě, abych zabil všechny neřády a bacily, bacily a neřádi řvou jako pominutí, dokud je síla octu nezahubí a mně zbyde jen zdravá zelenina ;) *hej**palec*

@boban - Že zrovna vy si děláte starosti s nemytým zelím *smich2*

poradte.cz/...

poradte.cz/...

 

hodnocení

0x
avatar maky

Vrchní lupení vyhodím a zbytek rozkrájím tak, jak to je.

 

liska5
hodnocení

0x

Uříznu konec košťálu, sloupnu pár vrchních listů a hotovo.

Pak na čtvrtiny, někdy košťál vypreparuji, a od špičky krájím na nudličky...

 

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud chci zelí na kvašení,pak je dokonce mytí listů kontraproduktivní.Na listech bývají kvasinky mléčného kvašení,umyté by možná kvasilo pomalu a mohly by převládnout hnilobné procesy.

JABRAKA

 

hodnocení

0x
avatar babajaga

Proboha a proč ho umývat? Odstraním vrchní listy, vyříznu košťál a zelí nakrouhám. Uvnitř jsou jednotlivé listy tak hustě natlačené na sebe, že tam žádná nečistota či hmyz apod. ani být nemůže. Pokud myslíte rozebírat jednotlivé listy a omývat, jak byste to potom rozebrané chtěla nakrouhat? *ee*

Omývám třeba listy špenátu, hlávkový salát /má listy řídčeji od sebe a něco se v nich může schovat/, ale zelí nikdy. Jaga.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]