Nejste přihlášen/a.
Měl jsem tu uzenou makrelu-vakuovanou, prošlou 3 měsíce, dal jsem ji do alobalu a na 20 minut na 200 stupňů. Je to v pohodě? Prý bych si měl dát pozor na botulotoxinové spory, ale věřím, že i ten pepř jim dal docela do těla, co jsem tam přidal
Makrela měla dost zvláštní chuť...co na to říkáte, budu v pohodě?
Hlásím, že ještě existuju, ptal jsem se známé, prý je na botulotoxiny dobrý ovocný čaj, tak už je to v pořádku . Nějaké tříslovité látky z čaje omezují, i když ne usmrcují agilitu toxinů
Tak si zatím nastudujte příznaky otravy.
Hlídejte se po 6 hodinách po pozření, kdy by se měly ty první příznaky objevit.
Nechte si doma pro případ kontroly, malý vzorek té makrely /kůže, hlava/.
Když jste snědl 3 měsíce prošlou makrelku, tak asi zvládnete i severskou specialitku fermentovanou, tlející rybu SURSTRÖMMING
Na you tube je dost ukázek. Není vhodné pro labilní osoby.
Nezulobte se za má slova, ale pravděpodobně jste bezdomovec, který při luxování popelnic našel 3 měsíce prošlou uzenou makrelu. Ta už musela být v rozkladu. Jinak - doma v lednici nechápu, že byste chodil kolem něčeho 3 měsíce a nechal to tam. V lednici zase tolik potravin nemám, kontroluji a vidím, co je potřeba sníst nejdřív.
Tohleto se opravdu nedá sníst. Nepomůže žádné vaření, pečení, dušení, či přerážení kořením. Rybí maso je silně náchylné ke zkažení, daleko víc, než jiná masa. A třetí den smrdí, jak jistě víte z jednoho přísloví. Vám smrdělo tedy už 90 dní. Přesto jste baštil.
Nejedla bych to. Pokud jste opravdu sociální případ, zajděte si do charity, rozdávají tam jídlo potřebným. A jistě to zkažené nebude. Po tomhle si opravdu hrajete nejen se zažíváním, ale vlastně s celým životem.
Takovouto makrelu jíst, to bych možná pochopila v některém válečném románu E. M. Remarqua z koncentračního tábora, v dnešní době to naprosto není normální. Doufám, že nejste mezitím na JIPce.
Ono je sice pěkné šetřit, ale nic se nemá přehánět. Jaga.
v pohodě, ale již tu máme demokracii a můžeme si dělat v kuchyni co chceme.
Navíc jsem smrt botulotoxinových spor a bakterií posichroval i 3 plátky citronu, což je silné antioxidativum. Botulotoxiny myslím byly na maděru.
Nepochopil jste. Dal jste dotaz, dostal jste radu. Proto se to tady jmenuje Poradte. Pochopitelně Vám nehodlám nabourávat demokracii v kuchyni a upřímně řečeno je mi tak nějak jedno, jestli hodláte spást třeba rybu z popelnice - proti gustu žádný dyšputát. Každpádně přeji dobrou chuť a kachní žaludek.
Bobane.když máme ti "DEMOKRACII" tak to znamená že klidně můžete třeba vypít louh? nebo akumulátorovou kyselinu (H2SO4)?Asi si to krapet pletet to co dma v kuchyni nemá co s demokracií do činění!
@diesel ano. kazdy kdo taha politiku do takovych temat by dokonce mel mit povinost to udelat.. (ovsem musi to posichrovat cironem)
Tak to už bych tu dneska nebyla, kdybych to včera pozřela. Je mi blbě někdy i z kafe. A po makrele pravidelně, že už jí ani nejím.
Z tebe musí mít partnerka radost. Pokud teda je.
To jsi takový zoufalec, že musíš jíst starou rybu? Vždyť škodíš sám sobě.
Nějak mi chybí podstatná informace. Jedná se o Datum spotřeby nebo o Minimální trvanlivost? Potraviny po datu spotřeby bych asi nekonzumoval. Ovšem potraviny po Minimální trvanlivosti doma běžně konzumujeme, záleží na jejich senzorických vlastnostech. Dobře skladované potraviny s prošlou minimální trvanlivostí mají tu "maximální trvanlivost" někde úplně jinde a lze je konzumovat i hodně dlouho po uplynutí na nich uvedeného data.
To si lidi naivně myslí, že vysoká teplota zabije bakterie v potravině. To ano, ale ty bakterie před tím vyrobily toxiny a potravina neni infekční, ale jedovatá! Je to rána do jater. Bobane, už to neopakuj!
Ještě že to byla jen zkažená uzená makrela.Nedej bože, aby to byla zkažená ryba Fugu!To by bylo extra super-pos..at se,pogrcat a ještě se otrávit!
Uzenou makrelu a do trouby? navíc prošlou?To není jako uzené prasca ,které pokud se uloží na správné místo tak vydrží i rok (no spíš se dříve sní než by se zkazilo)myšleno Poctivě vyuzené!
Jste hazardér! Pčedpokládám že tazatel neodpovídá pže sedí na WC s řídkým případem.Tedy ,nepřeji nic zlého,pkd není už ve špitále s otravou!
Na druhou stranu, eskymáci a námořníci ještě před sto lety baštili staré, červy prolezlé uzené ryby staré celé roky a nejspíš to i přežili, uzená potravina by měla vydržet, zejména v lednici celkem dlouho. Že byla hnusná, o tom nepochybuji, ale zase bych jedlíka nestrašila, ono to, co někde ve fabrice napíšou na obal ještě neznamená, že se to po datu doporučené spotřeby stane smrtelným jedem.
No, když před nějakými sto lety ruští výzkumnící našli toho slavného zmrzlého mamuta, taky ho většinu sežrali. A to tam ležel aspoň 10 000 let ..
Taky jak ta potravina má vědět, že jí prochází datum spotřeby a že se už musí zkazit? Myslím, že i když já bych makrelu určitě tak dlouho nenechávala, ,myslím, že po vyuzení se potravina dá uchovat poměrně slušně. Pokud pisatel má dobrý žaludek, s velkou pravděpodobností se mu nic nestane. Dřív se třeba kupoval polosuchý salám a nechával se v průvanu vyschnout, uzené maso bylo taky pověšené v komoře poměrně dlouho - do snědení.Tím ale nechci radit , pokud to není životně nezbytné, jíst staré potraviny. A mimochodem, neumím si představit, že by bezdomovec měl třeba pod mostem sporák s troubou, kde by makrelu ohřál.
Omlouvám se, příspěvek patřil pod odpověď výše .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.