Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

3 měsíce stará uzená makrela do trouby?

Od: boban® odpovědí: 39 změna:

Měl jsem tu uzenou makrelu-vakuovanou, prošlou 3 měsíce, dal jsem ji do alobalu a na 20 minut na 200 stupňů. Je to v pohodě? Prý bych si měl dát pozor na botulotoxinové spory, ale věřím, že i ten pepř jim dal docela do těla, co jsem tam přidal :)

Makrela měla dost zvláštní chuť...co na to říkáte, budu v pohodě?*vezen*

doplněno 12.01.20 22:27:

Hlásím, že ještě existuju, ptal jsem se známé, prý je na botulotoxiny dobrý ovocný čaj, tak už je to v pořádku *uf*. Nějaké tříslovité látky z čaje omezují, i když ne usmrcují agilitu toxinů *zdravi*

doplněno 26.01.20 19:38: Tak Vás chci uklidnit, žiju, i když mi bylo pár dni špatně.
Takže přeci jen ten pobyt v
troubě na 200 stupňů mi zachránil zivot a zničil většinu havěti :) Protože byla fakt jetá ta ryba :-D

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x

Jen dotaz. Do trouby jste ji dával nebo došla sama?

hodnocení

6x

Týýývoe - pepř jako antidotum při otravě botulotoxinem - to je na Nobelovku *haha*

lipanek
hodnocení

5x

Tak si zatím nastudujte příznaky otravy.

Hlídejte se po 6 hodinách po pozření, kdy by se měly ty první příznaky objevit.

priznaky-projevy.cz/...

Nechte si doma pro případ kontroly, malý vzorek té makrely /kůže, hlava/.

doplněno 12.01.20 22:55:

Když jste snědl 3 měsíce prošlou makrelku, tak asi zvládnete i severskou specialitku fermentovanou, tlející rybu SURSTRÖMMING

Na you tube je dost ukázek. Není vhodné pro labilní osoby.

hodnocení

5x

Podstatné už bylo řečeno, ale já Vás poprosím, odpovídejte na rady a komentáře. Když přestanete odpovídat, spoustu lidí vyděsíte! *ticho*

nov
hodnocení

4x

Jste nadějným aspirantem na Darwinovu cenu.

hodnocení

4x

Mimochodem, co sousedi? Ohžívat uzenou makrelu je bezva nápad. Stejnej měl kolega v práci asi před třema lety. Smrděl celej barák včetně prodejny, větrali jsme dva dny.

hodnocení

3x

Nezulobte se za má slova, ale pravděpodobně jste bezdomovec, který při luxování popelnic našel 3 měsíce prošlou uzenou makrelu. Ta už musela být v rozkladu. Jinak - doma v lednici nechápu, že byste chodil kolem něčeho 3 měsíce a nechal to tam. V lednici zase tolik potravin nemám, kontroluji a vidím, co je potřeba sníst nejdřív.

Tohleto se opravdu nedá sníst. Nepomůže žádné vaření, pečení, dušení, či přerážení kořením. Rybí maso je silně náchylné ke zkažení, daleko víc, než jiná masa. A třetí den smrdí, jak jistě víte z jednoho přísloví. Vám smrdělo tedy už 90 dní. Přesto jste baštil.

Nejedla bych to. Pokud jste opravdu sociální případ, zajděte si do charity, rozdávají tam jídlo potřebným. A jistě to zkažené nebude. Po tomhle si opravdu hrajete nejen se zažíváním, ale vlastně s celým životem.

Takovouto makrelu jíst, to bych možná pochopila v některém válečném románu E. M. Remarqua z koncentračního tábora, v dnešní době to naprosto není normální. Doufám, že nejste mezitím na JIPce.

Ono je sice pěkné šetřit, ale nic se nemá přehánět. Jaga.

hodnocení

2x

Sorry , to bych tedy nejed. Přinejmenším je to na pos*ání. *blee*

hodnocení

@promon

v pohodě, ale již tu máme demokracii a můžeme si dělat v kuchyni co chceme.

Navíc jsem smrt botulotoxinových spor a bakterií posichroval i 3 plátky citronu, což je silné antioxidativum. Botulotoxiny myslím byly na maděru.*tanec*

Nepochopil jste. Dal jste dotaz, dostal jste radu. Proto se to tady jmenuje Poradte. Pochopitelně Vám nehodlám nabourávat demokracii v kuchyni a upřímně řečeno je mi tak nějak jedno, jestli hodláte spást třeba rybu z popelnice - proti gustu žádný dyšputát. Každpádně přeji dobrou chuť a kachní žaludek.

Bobane.když máme ti "DEMOKRACII" tak to znamená že klidně můžete třeba vypít louh? nebo akumulátorovou kyselinu (H2SO4)?Asi si to krapet pletet to co dma v kuchyni nemá co s demokracií do činění!

virgill

@diesel ano. kazdy kdo taha politiku do takovych temat by dokonce mel mit povinost to udelat.. (ovsem musi to posichrovat cironem)

hahanaj*
hodnocení

2x

Jíst vědomě starou prošlou potravinu/ ještě k tomu rybu/ je fakt risk. Pokoušíte své zdraví... je to na otravu...*blee*

hodnocení

2x

Tak to už bych tu dneska nebyla, kdybych to včera pozřela. Je mi blbě někdy i z kafe. A po makrele pravidelně, že už jí ani nejím.

doplněno 26.01.20 19:44:

Z tebe musí mít partnerka radost. Pokud teda je.

doplněno 26.01.20 20:00:

To jsi takový zoufalec, že musíš jíst starou rybu? Vždyť škodíš sám sobě.

hodnocení

1x

Nějak mi chybí podstatná informace. Jedná se o Datum spotřeby nebo o Minimální trvanlivost? Potraviny po datu spotřeby bych asi nekonzumoval. Ovšem potraviny po Minimální trvanlivosti doma běžně konzumujeme, záleží na jejich senzorických vlastnostech. Dobře skladované potraviny s prošlou minimální trvanlivostí mají tu "maximální trvanlivost" někde úplně jinde a lze je konzumovat i hodně dlouho po uplynutí na nich uvedeného data.

wgwg
hodnocení

1x

To bylo extrémně! hloupé a zbytečné (opravdu byste bez toho zemřel hlady?).

Je to jiný případ, ale:

extrastory.cz/...

hodnocení

1x

@boban žijééé *pivo*

hodnocení

1x

Oni už mají na onom světě internet? :-D

Vítej mezi živými.

liska5
hodnocení

1x

To si lidi naivně myslí, že vysoká teplota zabije bakterie v potravině. To ano, ale ty bakterie před tím vyrobily toxiny a potravina neni infekční, ale jedovatá! Je to rána do jater. Bobane, už to neopakuj!

Ještě že to byla jen zkažená uzená makrela.Nedej bože, aby to byla zkažená ryba Fugu!To by bylo extra super-pos..at se,pogrcat a ještě se otrávit!

liska5
hodnocení

0x

Neriskujte, vyhoďte to!

liska5

Demokracii lze chápat různě...*alene*

hodnocení

0x

Uzená makrela je sám o sobě hnus plus ještě vakuovaná je další bomba a jako třešnička 3 měsíce prošlá.

Ale chápu je škoda to vyhodit...vždyt to stálo peníze,.

V každém případé máte muj obrovský obdiv za odvahu ! a smekám a přeju at jste v pořádku.

Nevím jestli hnus.mně chutná ale ne vakuovaná -tu nemusím!

hodnocení

0x

To bych nedala ani zvířeti! Proč pokoušet zdraví? Vyhodit !

lidus*
hodnocení

0x

Jak píší ostatní, ani cizímu psovi bych to nedala.

hodnocení

0x

Uzenou makrelu a do trouby? navíc prošlou?To není jako uzené prasca ,které pokud se uloží na správné místo tak vydrží i rok (no spíš se dříve sní než by se zkazilo)myšleno Poctivě vyuzené!

Jste hazardér! Pčedpokládám že tazatel neodpovídá pže sedí na WC s řídkým případem.Tedy ,nepřeji nic zlého,pkd není už ve špitále s otravou!

hodnocení

0x

To je naprostá šílenost. ryba je choulostivá čerstvá, natož prošlá. A ještě takovou dobu...? A když jste to nahřál, to je jako by se to dalo do inkubátoru. Možná byste mohl začít dodávat munici na biologickou válku. V každém případě přeju hodně štěstí.

sirkamenak
hodnocení

0x
Hmm odleželá :-D . A pochutnal jste si? Jestli to mělo být poslední jídlo, tak snad bylo chutné... :-D

etana*
hodnocení

0x

Na druhou stranu, eskymáci a námořníci ještě před sto lety baštili staré, červy prolezlé uzené ryby staré celé roky a nejspíš to i přežili, uzená potravina by měla vydržet, zejména v lednici celkem dlouho. Že byla hnusná, o tom nepochybuji, ale zase bych jedlíka nestrašila, ono to, co někde ve fabrice napíšou na obal ještě neznamená, že se to po datu doporučené spotřeby stane smrtelným jedem.

No, když před nějakými sto lety ruští výzkumnící našli toho slavného zmrzlého mamuta, taky ho většinu sežrali. A to tam ležel aspoň 10 000 let ..

Taky jak ta potravina má vědět, že jí prochází datum spotřeby a že se už musí zkazit? Myslím, že i když já bych makrelu určitě tak dlouho nenechávala, ,myslím, že po vyuzení se potravina dá uchovat poměrně slušně. Pokud pisatel má dobrý žaludek, s velkou pravděpodobností se mu nic nestane. Dřív se třeba kupoval polosuchý salám a nechával se v průvanu vyschnout, uzené maso bylo taky pověšené v komoře poměrně dlouho - do snědení.Tím ale nechci radit , pokud to není životně nezbytné, jíst staré potraviny. A mimochodem, neumím si představit, že by bezdomovec měl třeba pod mostem sporák s troubou, kde by makrelu ohřál.

Omlouvám se, příspěvek patřil pod odpověď výše .

hodnocení

0x

Člověk je rozporuplný tvor. Vyhne se všemu, na čem je napsáno E, láteří, kolik sníme jedů a pak, naprosto dobrovolně sní takovou šílenost, jako je prošlý uzenáč. Hmhmhm, fakt divné!

evelin*
hodnocení

0x

Musím konstatovat, že při čtení vašeho dotazu a všech těch argumentů kolem a dokola, jsem se velmi pobavila... Vy jste ale vtipálek se smyslem pro humor! Nejste náhodou Eduard Kachlička?

liska5
hodnocení

0x

Bobane, přežil jsi tu tříměsíční makrelu?

/Teda pokud nebyla ty tři měsíce v mrazáku./

kelina

Neozývá se. :-D

liska5

Botulotoxin může zabíjet...*alene*

Kelino, dělal si legraci.

Bobane, odpočívej v pokoji ;).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]