Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sterilizace jablečného moštu- v myčce?

Od: lm® odpovědí: 20 změna:

Dobrý den.

letos bylo opravdu hodně jablek,nesnědlo by se to.tak jsme poprvé nechali udělat mošt.Manžel slyšel,že se naplní platové1,5l lahve a nechají projít programem v mycčce. Má s tím někdo zkušenost.?

Moc děkuji za rady a pomoc.

Lenka

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Nedejte na všechny návody co jsou na internetu. A tento patří mezi ně. To je přece blbost. Abyste sterilizovala, musí být vysoká teplota. Tudíž myčka na tu nejvyšší teplotu. Možná, že by se naplněné lahve nezdeformovaly, ale vysokou teplotou se ten plast zahřeje a bude propouštět nějaký sajrajt z toho plastu do obsahu. A to pak chcete pít? Plastové lahve, ve kterých kupujeme nějaké limonády nejsou vhodné na zahřívání, není to stejný plast jako ten, který se používá třeba do mikrovlnek. Takový plast je opatřen logem, vidlička a nůž, protože ne všechny plastové nádoby do mikrovlnky můžeme používat. Takže rozhodně nezkoušet. Když už chcete v té myčce, tak ve skleněných zavařovačkách. Dají se koupit i dvoulitrové.

lm®
hodnocení

Tak tak suzymon , také jsem na to myslela,že se uvolní nějaké svinstvo z plastů.Nejschůdnější se mi jeví to zmražení.Mám však malé místo.

cesmina*

V myčce ani omylem ,vždyť tam se do vody dostane sůl s toho zásobníku ve dně. A i když se to dá na 0 tak tomu ,že je to čistá voda nevěřím.

1. Nedostane. Sůl nejde do vody na mytí, ale do změkčovače vody pro jeho regeneraci.
2. I kdyby, proč by z venku vadila sůl?

Protože nikdy nevíte, co se ve vysokých teplotách během sterilizace děje a jestli nevnikne část vody dovnitř uzávěrem. Když zavářím v normálním hrnci na zavařování, tak dávám čistou vodu a kolikrát se mi stane, že po skončení procesu je v té vodě i třeba olej, nebo šťáva, která během sterilizace vytekla ze sklenic. Když to jde ven, tak proč by to nešlo dovnitř?

sebod*

Suzy. Dovnitř to nepůjde, protože ve sklenici (lahvi) je přetlak, který tam nic nepustí. Také v myčce zavářím. Ale bála bych se nějakých lahví z umělé hmoty atd. Co s nimi ta teplota udělá.

Nojo Sebod, ale se právě jedná o obyčejné petky s plastovým uzávěrem. A tam už bych to teda opravdu neriskovala. Co když se to víčko povolí, protože to hrdlo té petky může horkou vodou pracovat a deformovat se tak, že tam obsah vody z myčky vnikne. Já jsem také radila ty skleněné zavařovačky. Asi jsi to nečetla.

hodnocení

3x

Dobrý den. My už léta mošt v těch PET lahvích mrazíme. Ovšem může být problém s místem v mrazáku, pakliže je moštu hodně. My jsme měli nejvíc asi 30 láhví a máme pultový mrazák. Vždycky jsme s tím počítali, aby tam v tuto dobu bylo místo. Máme ještě 3 šuplíky u lednice, takže to nebyl problém. O myčce jsem neslyšel, ale třeba s tím někdo zkušenost má.

lidus*

Mnoho let mrazím jako vy a bez problémů. Zkoušela jsem zavařovat, přidat křen, co kdo poradil, toto je jednoduché a mošt je jako čerstvý.

pokornyvaclav

Slít do nerezového hrnce, zahřát na 85 stupňů. Po sebrání pěny naplnit petky (při teplotě nad 75 stupňů) zavřít a položit. Když těsní (neteče) ochladit a v chladu a temnu vydrží rok

hodnocení

3x

Mošt mrazíme v "sáčcích" Bag-in-box, jsou skladnější než láhve.

doplněno 04.10.18 18:11:

Jen pozor na přeplnění šuplíků, sáčky mrazem trochu nabobtnají:)

rumiček, tohle není špatný nápad. Ani jsem nevěděla, že se to dá koupit. Díky za info. Může se hodit.

annna*
hodnocení

2x

Při teplotě 80°C, kterou potřebujete na zavaření, plasty mohou uvolňovat nějaké látky. Také i kyselost jablek může narušit plast. A potom je zde ještě otázka uzávěru, zda by po tepelné deformaci plastu hermeticky uzavřel nádobu.

Připadá mi to jako riskantní nápad, do toho bych v žádném případě nešla.

doplněno 04.10.18 16:57:

My jsme vždy zavařovali jablečný mošt tak, že jsme ho uvařili v čistém hrnci na 80°C a zároveň jsme v troubě nahřívali vymyté láhve od vína aj. na 100°C. Pak jsme do nich mošt nalili a rychle zašpuntovali dobře vyvařenými špunty. Láhve jsme narovnali do sklepa na zem, aby byly studené a ve tmě. Vydrželo to až do jara, resp do vypití.

fbiswat
hodnocení

0x

Jestli myslite plastove 1,5L lahve?Tak to je spatne uz jen to zahrati

lm®
hodnocení

Jo přesně ty myslel - právě *klik*.Také se mi to nezdálo. Mám tu 50 -60l moštu a "babo raď ".Nerada bych , aby se to zkazilo nebo mi to za chvíli bouchalo ve sklepě. *ee*

sebod*
hodnocení

0x

lm. A nemáš normální skleněné zavařovačky se šroubovým uzávěrem, nebo Omna víčkem? Sice to bude časově náročné, ale nafrkala bych to do sklenic, prdla do myčky a na jedno "zavaření" máš kolik sklenic? Aspoň 50. Tak to by se snad dalo...

hodnocení

0x

Já bych jen doplnila, že bude opravdu lepší to udělat v zavařovacím hrnci, třeba si ho půjčit a taky, že sterilizace a sterilace jsou dvě různé věci. Sterilujeme potraviny, aby dlouho vydržely a sterilizace je takové opatření, aby se někdo nemohl rozmnožovat - u lidí odstraníme vaječníky nebo ufikneme koule.

Jo, tak tohle jsem si myslela také a už dávno. Ale bylo mi to vysvětleno právě zde. *smich*

poradte.cz/...

lenkachladova

Zavařuji již léta jablečný mošt v zavařovacím nerezovém hrnci: nastavím teplotu na 73st., nechám 10 minut a stáčím do vymytých PET lahví. Vydrží minimálně rok i více, ale to většinou nevydrží:), protože jej vypijeme:), právě jdu na to!

jabraka*
hodnocení

0x

Uložit jablečný mošt lze několika způsoby,ale stejně jen na krátkou dobu.Existuje totiž řada patogenů,které mošt při dlouhodobém skladování znehodnotí.Já jsem 50 l moštu normálně zavařil do OMNIA sklenic pod víčka a během konce roku jsme jej vypili. Byl velice chutný.Existuje také metoda konzervování v PET lahvích,síření pod uzávěr.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]