Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Recept na dort z placek?

Od: karlosdos* odpovědí: 17 změna:

Jsem již 65 důchodce a vzpomínám jak moje matka dělávala dobrý dort z placek,ale recept se nezachoval.

Bylo tam pět placek které se slepovaly takovým krémem z krupičné kaše a másla,nahoru se to dávalo s kakaem a na to rumovky.Dortmusel několik dní "měknout" po tom se mohl krájet a byl moc dobrý.

Neznáte někdo recept?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dělám zákusky z placek, ne do kulaté formy, ale na plechy.

1/ Lázeňské /nebo také klášterní/ řezy: dělají se ze 3 placek, do těsta se přidává cukrářské droždí. Promazává se krémem a pikantní zavařeninou. Navrch bílá poleva.

2/ Mořské vlny: také 3 placky, rozválené velice natenko. Dělá se to z odpalovaného těsta /stejně, jako třeba věnečky či větrníky/. Při pečení se to těsto různě zprohýbá a zkrabatí, proto ten název. Plní se to rovněž krémem.

Oba tyto zákusky se musí rozležet, minimálně do druhého dne. Jaga.

hodnocení

1x

Já přidám také jeden recept který dělávala moje babička. Medovník to není, ale je to fakt moc dobré a jednoduché. Koupí se balíček kulatých lázeňských oplatek bez ničeho. Ty základní, suché. Pak se udělá krém který máte nejraději, ale nejlepší je kakaový, nebo čokoládový. Každá placka se natře tím krémem a skládá se to na sebe. Pak se dort zatíží a nechá v lednici odležet jeden den. Po odležení se může pomazat zbylým krémem i ten vrch a posypat mletými ořechy, nebo polít čokoládovou polevou. Je to strašně dobré a když se dort poleje polevou která ztuhne, pak to připomíná máčené tatranky, které jsou ale uvnitř vláčné.

patronka*

Tento předpis je tu už dvakrát, ale stejně se neplněné dortové oplatky dají těžko sehnat. Já se o to pokouším už rok bez úspěchu... :)

Patronko, u nás se koupí ty oplatky běžně na vesnici v Jednotě. Ale jenom obdélníkové, kulaté ne. Jaga.

doplněno 24.02.17 06:36:

Tak, tak, babčo, máš pravdu, u nás jsou také u pečiva, v polici nad rohlíky a koláči.*placni*

Vždycky jsme takovým oplatkám říkali dortové. A bývají v sámoškách spíše u pečiva, než u sladkostí.

No já jsem je kupovala tady u nás v lázních úplně v pohodě v takovém krámku, kde je pekli na počkání. Jsou to lázeňské suché bílé oplatky kulaté. A oni do nich dávali třeba cukr s kakaem a na takovém přístroji to spékali dohromady po dvou. Ale je fakt, že už dlouho jsem to nedělala, tak ani nevím jestli se stále dají koupit. Schválně se podívám, jestli se ještě dají sehnat. Pak napíši.

doplněno 23.02.17 18:31:

A snad se tolik nestalo, že jsem si nevšimla, že tady už jednou recept je. Ale omlouvám se pokud to vadí.

hodnocení

0x

Připomíná mi to dort Napoleon: babciny-recepty.blog.cz/...

doplněno 15.02.17 18:50:

Patronko, psala jste ho zde: poradte.cz/... (pohledala jsem :) ). Já myslím, že těch dortů z placek je poměrně dost, ale třeba je to on, proč by ne.

doplněno 15.02.17 21:40:

Karlosdosi, všechny ty plackové dorty bývají zpočátku tvrdé (právě proto se taková těsta pečou v tenkých plackách, aby lépe navlhla a rychleji změkla).

patronka*
hodnocení

0x

Je to určitě válečný dort "Pražský zázrak". Pokud nikdo nenajde odpověď, zítra ten recept opíšu z kuchařky :)

doplněno 15.02.17 19:32:

Ildiko, to je neuvěřitelné, že jste předpis našla, skoro po sedmi letech. To bylo při mé první "inkarnaci" tady a už mi to dávno vypadlo z paměti. Díky :)

karlosdos*
hodnocení

Asi ano válečný dort,ty placky upečené byly tvrdé,musely změknout tím krémem.

karlosdos*
hodnocení

Opište mi prosím ten recept z kuchařky. Děkuji.

patronka*

Karlosdosi, můj předpis už přece našla @ildika : poradte.cz/... . Psala jsem to už v roce 2010, je tam náš v rodině předávany předpis a moje současné vylepšení. Ještě tedy připíšu původní krém z kuchařky - z 500 ml mléka + 40 g bramborové moučky + 100 g cukru uvařit kaši ( pudink ), do vychladlého přimíchat 60 g másla + 1 lžíci kakaa. Pomazat placky i navrch a nechat v chladnu změknout, sype se opraženými ovesnými vločkami. Jen připomínám, že placky jsou upečené velice rychle, tak nikam od trouby neodcházet a musí se z plechu sundat ještě za horka. Dobře se pečou na pečicím papíru. Varianta je - upéct pouze dvě větší placky, spojit krémem a nahoře potřít marmeládou + ledová poleva ( cukr moučka + horká voda + citronová šťáva ).

iz*
hodnocení

0x

Já si vzpomínám na dort z oplatek, které se kupovaly hotové. Krém bylo možné použít jakýkoliv, ale z popisu tipuji, že šlo o krém s moučnou kaší. Dort se dal jíst téměř hned (po vychlazení)...

hodnocení

0x

Takový dort dělala moje maminka z "dortových " oplatek. Natřela je krémem, dala na ně desečku a zatížila hrncem s vodou. Za pár hodin byly provlhlé a chuť byla skvělá. *palec*

fram
hodnocení

0x

Babiččina "Válečná dorta" to je. Jenom ta náplň u nás bývala myslím se zrnkovou kávou, ta zrníčka pamatuji. A placky byly hnědavé a měkly, zatěžovalo se to. Mňam. Vzdáleně se tomu podobá medovník. Pak se dělalo "Žužli", to bylo místo placek s velkými kulatými hotovými oplatkami, a opravdu se to těžce ukousávalo. Chuť balada.

karlosdos*
hodnocení

Ano,to bude ono! Ale recept?

patronka*

Karlosdosi, recept tu je už dvakrát, stačí jen rozkliknout link. Možná to neumíte, tak jsem ho pro vás zkopírovala :

Recept na dort z placek?
karlosdos*
hodnocení

Děkuji za trpělivost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]