Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Medovník - po upečení je tvrdý

Od: vinarnik odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, máte někdo zkušenosti s medovníkem? Dělám podle tohoto receptu: mimibazar.cz/... Zatím se vše daří ale těsto které jsem upekl po schládnutí tvrde. Je možné že až se na to dá ten krém, tak to změkne nebo se někde stala chyba a musím to udělat znovu? díky za rady

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lui*
hodnocení

1x

Posílám vlastní recept na medovník.

Suroviny na těsto:
8 lžic medu, (= cca400gr.)
200 g margarínu (Hera, Perla),
1 lžička sody (nebo celý prášek do pečiva),
5 vajec,
3 hrnky hladké mouky(= cca 0,5kg)
Na obalení:
150g vlašských ořechů.
Postup přípravy:
Med a margarín zahřejeme ve vodní lázni, až se spojí, trochu vychladíme, přidáme vejce a dobře promícháme. Do mouky dáme
sodu(prášek do pečiva), a přidáme rozpuštěnou směs tuku, medu a vajíček. Umícháme hladké řídké těsto. Táhne se jako hodně
hustý med.
Na pečící papír si obkreslíme dno dortové formy, napatláme (stěrkou nebo vařečkou, jde to pěkně blbě) těsto na papír, asi 0,5 cm přes okraj v tenké vrstvě. Čím tenčí, tím víc jich bude. Jednotlivé pláty dáme péct na 180 °C na asi 4-6 minut, až je těsto medově zlaté. Z tohoto množství by nám mělo vyjít asi 4-6 plátů.

Upečené pláty po vychladnutí okrojíme opět podle dna dortové formy tak, aby šly do formy hodně těsně. Okraje nevyhazujeme, budou se hodit na obalení!
A začneme skládat. Do dortové formy se dá na dno upečený plát, (můžeme ho pokapat medem), navrch se na něj dá krém(viz.
dole), přiklopí se dalším plátem, ten se zase pokape medem atd. Až slepíme všechny pláty, nebo až nám dojde krém, Hi. Po
slepení všech plátů se forma rozebere, a okraj je pěkně rovný.
Pokud nám nevyjde krém na potření vršku a boků medovníku, stačí trochu másla, nebo zbytek tuku(50gr) z pečení, ochucený
a obarvený Grankem.
Zbylé, okrájené okraje (v mém případě zdaleka ne všechny) rozdrtíme na drobenku, smícháme s umletými ořechy a celý
medovník touto směsí obalíme. Necháme den uležet a je lepší než koupený v cukrárně.
Krém:
1 Salko, zkaramelizované po 3-5 hod vaření na velmi mírném ohni.
2 šlehačky na vaření (0,5l)
150g strouhaných vlašských ořechů
1 Karamelový pudink
Šlehačku povaříme se strouhanými(rozemletými) ořechy asi 5 minut.
Přidáme Salko, za stálého míchání přilijeme karamelový pudink, rozmíchaný v troše mléka, provaříme do zhoustnutí a hotovo.

Dobrou chuť.

lidus*
hodnocení

0x

nakrémovat a dát do lednice a bude výborný, pokud ho nesníte jako my než stačí pořádně zvlhnout.

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den, medovník jsem nikdy nepekla. Ale stalo-li se mi, že těsto na dort či řez bylo tvrdší, sušší, tak pokud jsem to následně promazala krémem, tak na druhý den to bylo už docela jedlé, aniž by to v krku uvízlo. Asi je škoda to těsto vyhodit, když jste do toho dal tolik dobrot, že. Já bych to, být Vámi, namazala krémem a doufala, že těsto zvláční.

vinarnik
hodnocení

jj díky za rady, asi to dodělám a zítra se uvidí.

sebod*

Upečené sladkosti, do kterých se přidává med, jsou po upečení tvrdší . Potřebují nějaký čas na to, aby zvláčněly (např. perníčky - po upečeí se s nimi dají rozbíjet okna, když natáhnou vlhkost, tak jsou krásně vláčný *ua*). Tak se to má i s medovníkem. Takže žádný strach.

No, on už asi stejně ten medovník bude zbaštěný, že jo? ;)

patronka*
hodnocení

0x

Když jsem poprvé četla předpis na medovník, něco mi v hlavě bliklo a otevřela jsem sešit receptů od babičky.A vida - je to recept na" válečný" levný dort, zvaný Pražský zázrak.U nás doma se dělal buď ten dort, nebo perníčky na vánoce.Musely se dělat s větším předstihem, aby změkly.

Ta původní verze: 400 g mouky,120 g cukru, 100g tuku (na dort jen 50 g),1 vejce,1 lžíce medu,2 lžíce mléka, 1 lžička jedlé sody.Cukr+tuk+vejce+med+mléko míchat ve vodní lázni až skoro do varu.Přidat sodu, zamíchat a horké vylít na prosátou mouku - zadělávat ještě horké! Vyválí se placky a buď se vypichují tvary ( po upečení poleva+ořech,hrozinky atd.),nebo se upečené placky potřou krémem a složí na sebe.Na poslední marmeláda a ledová cukrová poleva.

Já to maličko změnila, dávám 2 lžíce medu a 300g prosáté hladké mouky nasypu přímo ho hrnce s roztaveným základem, promíchám, vyklopím na posypaný vál a vytvořím 5 kulatých placek.Dám na pečicí papír i se zbytky těsta.Je to velmi rychle upečené, po vyjmutí z trouby měkké, ale rychle ztuhne.Další postup už jistě popsali jiní, případně mohu doplnit.

hodnocení

0x

je to v pořádku, obrázkový recept a aktuální část pro Vás je tady: knedlik.pise.cz/...

nana*
hodnocení

0x

Zdravím, ja som sa nedávno dozvedela,že pod tvrdé upečené medovníky je dobré poukládať niekoľko krajcov chleba 2-3, t.z. na spodok dozy sa poukladá chlieb a na vrch medovníčky. Chlieb naťahuje a predáva ďalej viac vlhkosť ako medovníčky, preto medovníčky zmäknú skôr akoby boli bez chleba. Medovníčky sa pečú aj s mesačným predstihom pred Vianocami, takže pri tomto postupe by mali byť krásne mäkké. Nemám to overené, dnes budem piecť medovníky a vyskúšam to, avšak túto informáciu mám od "starej" a skúsenej medovníkarky.

patronka*

Obávám se, že tady jazykovému omylu.Po slovensky se medovníčky říká tomu, co jsou v češtině perníčky.Medovník se teď nazývá dort, jehož jednou ze surovin je také med, ale protože se jednotlivé placky spojují vlhkým krémem, brzy změkne.Ale Vaše rada je určitě pro méně zkušené perníkářky (medovníkárky) přínosná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]