V čem pomlít sůl

Od: Datum: 30.11.16 15:51 odpovědí: 19 změna: dnes 05:29
avatar

Dobrý den, o dovolené jsem si koupila 2kilový "pytel" pravé mořské soli. Vyrábí se tam odpařováním mořské vody. Teď bych ji chtěla začít používat.

Jenže: ta sůl je krystalická, není jemná. Tedy dosti velké krystaly, klidně i 3 - 4 mm. Do polévky nebo omáčky to nevadí, rozpustí se, ale jak ji zjemnit třeba na posolení masa či chleba se sádlem?

Přemýšlela jsem - posekat ji v mixéru, nebo mlýnku na kávu. Ale mám strach, že mi ty krystaly ztupí nože. Pokud bych ji tloukla paličkou, nebo zkoušela rozdrtit válečkem na těsto, bude to dlouho trvat a sůl budu mít všude.

Poradíte mi, v čem ji rozdrtit? Hmoždíř nemám. Díky za rady a nápady - Jaga.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 30.11.16 15:55

Vyzkoušel bych mlýnek na maso nebo úplně na jemno mlýnek na mák.

Ohodnoceno: 3x
 
Od: jmlc®
Datum: 30.11.16 16:01
avatar

Pěkné odpoledne - jsou k prodeji různé mlýnky se solí - když se spotřebuje sůl, dá se "repasovat" - nasypat novou várku a používat dál ...

Ohodnoceno: 1x
 
Od: hs
Datum: 30.11.16 16:04
Dobrý den, v prodejnách mají (od zn. Kotányi) tu hrubozrnnou sůl ve stejných mlýncích jako prodávají koření (toto http://cz.kotanyi.com/cs/prod…/show/Product/himalajska-sul/ ) - uvádím jako příklad, že se sůl dá umlít; já používám na sůl mlýnek Tupperware, ale stejný účel má např. i mlýnek Ikea (ten vyjde asi nejlevněji) http://m.ikea.com/cz/cs/catalog/products/art/10152875/ a třeba i Tescoma např. https://eshop.tescoma.cz/mlyn…-na-pepr-solnicka-virgo-14-cm nebo tento dřevěný (výběr z 3 velikostí) https://www.4home.cz/tescoma-…ood-mlynek-na-sul/pepr-14-cm/ a pak se prodávají kombinované mlýnky pepř-sůl např. od zn. Orion a pokud zmíním ty drahé, tak zn. Peugeot.
Jinak jsem netušila, že ty Kotányi (jednorázové) mlýnky jdou rozebrat (byt´ jsem se o to pokoušela), tady je návod, třeba to taky někomu pomůže http://www.rady-navody.cz/pot…otanyi-postup-navod-tipy-rady
doplněno 30.11.16 16:14: Asi nejlevněji vyjde koupit ten Kotányi mlýnek (i se solí) a pak jej rozebrat? Teď jsou v akci v Tescu, za 55,- Kč : https://nakup.itesco.cz/groce…/cs-CZ/products/2001011702806
A tady máte na eshopu souhrn mlýnků od Tescomy: https://eshop.tescoma.cz/mlynky-na-koreni
Mohl by to být i pěkný Vánoční dárek...
Ohodnoceno: 4x
 
Datum: 30.11.16 16:19
avatar

Mame na to mlynek na sul a funguje dobre.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.11.16 16:26

napsala bych Ježíškovi o mlýnek na sůl - vyrábí obyčejné už od 200kč po dražší - výběr je veliký a může být i hezkým doplňkem kuchyně

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 30.11.16 19:53
avatar

Mlýnek na mák funguje docela dobře. Jen se musí na sůl, proti máku trochu povolit. Škoda peněz za mlýnek na sůl.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 01.12.16 06:26
avatar

Dík za nápady. Vidíte to a já ten od Kotányi následně vyhodila, když jsem spotřebovala obsah koření. Myslela jsem si, že nejde rozdělat a znovu použít. Teď by se mi hodil.

Nikdo má pravdu v tom, že kvůli balíku soli v přepočtu asi za 20 Kč nemá cenu kupovat mlýnek za několik stovek.

Mám el. mlýnek na kávu, tu v něm nemeleme, ale mám ho v létě na usušené bylinky, nejvíce majoránku. Tak přemýšlím i o něm, ale bojím se, abych ho nezničila. Když ovšem je schopen umlít kávová zrna, neměla by mu snad sůl vadit. Co myslíte?

Mlýnek na mák nemám, měla jsem, ale nefungoval, začal prokluzovat a tak jsem ho loni při malování špajzu vyhodila.

Tak uvidíme, koupím asi něco od Kotányi, rozdělám a zkusím to na sůl. Děkuji vám všem, že jste se zabývali mým problémem a přeji hezký předvánoční čas bez stresů. Jaga.

Datum: 03.12.16 19:24
avatar

No právě-mlýnky od Kotány nejdou použít opětovně,zato vitaňácké ano! Kotány-konkrétně tyto neplnitelné - http://cz.kotanyi.com/cs/aktuality/mlynky-kotanyi/ a Vitana zase tyto plnitelné http://vitana.cz/produkty/kor…/mlynky/vitana-mlynek-4-pepre


doplněno 04.12.16 18:50:

Hs-omlouvám se ale k radě jsem se neproklikal *hi*!Takže máte *palec**palec**palec* a ještě bodík!

Ohodnoceno: 0x
 
Od: hs
Datum: 04.12.16 00:01
Podle 3 videií v tomto odkazu vypadá, že mlýnky Kotányi lze "podomácku" jednoduše plnit: www.rady-navody.cz/potraviny-a-vareni/koreni-balinky-dochucovadla/2056-jak-otevrit-jednorazovy-mlynek-na-koreni-kotanyi-postup-navod-tipy-rady
(uvedený odkaz jsem pí. Jaze psala už v příspěvku z 30.11.v 16:04hod).
Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 01.12.16 06:50
avatar

Měla jsem jednou koření v mlýnku, nevím už, od jaké firmy, ale bylo to jednorázové tovární plnění. Nešlo to znovu naplnit něčím jiným.

Normálně bych koupila další kilo jemné soli a v kuchyni měla dvě solničky.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 02.12.16 08:44
avatar

Ahoj Jago. Já si dělám veškeré kořenící směsi sama a dříve jsem je tloukla v hmoždíři a dost dlouho to trvalo a bolela mne ruka. Ale kdysi jsem si koupila ten přístroj "Smoothie mixer", přidám foto a tak mne napadlo to prostě všechno naházet do něho a byla jsem velmi překvapená, jak nádherně a ve několika vteřinách jsem to měla hotové. krásné hladké provoněné směsi, takové ani nekoupím, protože jsou vyčichlé a hlavně dost drahé a bůhví co do toho přidávají, aby to nabylo na objemu. Někde jsem četla že bramborový škrob. Tu sůl tam rozdrtíš hravě na prášek a můžeš si sama určit jak ho chceš jemný, zrovna včera jsem to dělala. A nejenom sůl, ale i mák a jiná semena. Já tam třeba drtím semena sezamu, nebo lněná semínka, protože ta když nejsou drcená, vyjdou z těla tak, jak do něho vstoupily a to pak nemá smysl. Já jsem hodně semínková, protože v nich je spousta velice užitečných vitamínů a minerálů. Tak si dělám specielní směsi které přidávám do chlebového těsta a i do jiného pečiva. Já jsem ten mixér koupila asi před třemi roky v Penny a měli ho v akci za 500 Kč., teď je z toho už nějaký hit a stojí kolem tisícovky, ale pořád se to vyplatí, protože to hodně usnadní práci a hlavně to rozdrtí i semena, která jsem dříve nemohla ničím tak hladce rozemlít. Jednou jsem si zničila mlýnek na kávu, protože jsem chtěla umlít mák a někdo mi poradil ten kávomlýnek. Byla to blbost, protože mák úplně zničil ty kameny a stejně jsem nic nenamlela, protože to nešlo. Teď bude nosit dárky "Ježíšek", tak mu řekni. :)


doplněno 02.12.16 08:52:

Ta sůl by asi ten kávomlýnek nezničila, protože není olejnatá jako je mák. Ale v tomhle přístroji je to rozhodně lepší, lehce ho vymyješ a uvidíš, že už se pak bez něho neobejdeš. Já už ho mám permanentně připravený k jakékoli akci na lince.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 03.12.16 06:52
avatar

Děkuji, Suzy, za tolik dobrých informací. Jsi za to hodná. Už nemám bo-dík, tak aspoň ten DÍK. :) Zdraví Jaga.

Datum: 03.12.16 11:40
avatar

Jago, to přece nevadí. Vždyť dobře víš, že to kvůli bodům ani neděláme, i když to potěší. Věděla jsem, že mi nemůžeš dát bodíka, četla jsem celou diskuzi a viděla jsem, že už jsi se rozdala. ;) Jen jsem doufala, že si to ještě přečteš a že ti to snad pomůže. Fakt se vyplatí do toho přístroje investovat. Tak ahoj a hezké Vánoce. Já jdu na cukroví.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.12.16 12:48
avatar

Ikea za pár korun a vydrží věky, nebo koupit jedno koření v mlýnku a pak to manžel nahřeje nad plynovým hořákem a nasype novou dávku, znovu uzavře (používám roky na celý pepř, mám ho raděj než koupit rovnou mletý.

Ohodnoceno: 0x
 

 

Od: mp
Datum: 04.12.16 00:42

Tak mořská sůl je prima. Jako nejlevnější řešení bych viděl fakt to roztlučení paličkou v nějakém pevném obalu, aby to všude nelítalo. To opětovné použití mlýnků taky není špatné, ale máte prvotní náklad na nákup mlýnku, a ten mechanismus se taky opotřebuje. Profi ruční mlýnky s kovovým mechanismem jsou tak od 500 kč nahoru. Plastové tak od 200 kč. Plastové na sůl stačí, naopak na pepř bych vždy volil kovový mechanismus. Ztupení nožů v mixérech bych se taky nebál - sůl je poměrně dost měkká. Ale uděláte z ní spíše moučku. V masovém mlýnku jsem to teda nezkoušel. Nejlepší podle mě bude moždíř. Tam si přesně můžete odhadnout hrubost, a spotřeba soli není zase tak veliká.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.12.16 15:07
avatar

Pro tyto účely se už před stovkou let používaly moždíře.Nedávno jsem krásný bronzový viděl v krámě.Ale jsou i z kamene a keramiky.Je to i krásný doplněk do kuchyně. https://www.mall.cz/hmozdire I když jako hmoždíř si představuji jiné zařízení.V nabídce jsou spíše třecí misky.

JABRAKA

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: včera 19:29

V tom rotačním "tříštivém" mlýnku na kávu půjde sůl umlít v pohodě. Používám ho i když potřebuju moučkový cukr, který používám vyjímečně, takže když jsem koupil kilovku, tak mi vždycky ztvrdl, tak si vždycky namelu v kávomlýnku jen trochu krystalového cukru. Ale stačí nechat běžet jen chvilku, asi 10 sec., káva se musí mlít asi tak minutu.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: dnes 05:29
avatar

Tak jsem zkusila sůl pomlít v elektrickém kafemlýnku. Kávu v něm nemelu, koupila jsem si ho na sušené bylinky, hlavně na domácí majoránku. A šlo to v pohodě. Sůl je měkký nerost, bylo to hned. Jen to není zcela rovnoměrné, některé krystalky zůstaly větší. Ale jen sem tam. Víc to mlít nechci, abych z toho neměla prach.

Tak díky všem za rady, je to vyřešené. Díky, pane Podbrdny, udělala jsem to tak, jak píšete. A už mohu solit! :) Jaga.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.