Nejste přihlášen/a.
Stala jsem se svědkem povídání mladých maminek a zaskočilo mne, jak pohrdavě mluvily o tom, že ony teda vařit nebudou. Jestli ten jejich chce, ať si sám uvaří, když mu to chybí. Že taky choděj do práce, tak proč by měly ještě doma vařit. A o víkendu, že je má vzít partner do restaurace. Já si nedovedu představit, kdybych měla rodinu a nevařila. Nejen kvůli výživě, ale i z finančních důvodů. Vyrobím hrnec kvalitní polévky v ceně jediné porce pochybného hospodského vývaru z kostky. Je to fakt tak časté, že se mladým ženám nechce vařit?
Nevím, jak moc je to časté, ale už sem to taky několikrát slyšel.
Poprvé před cca 17roky, když se jedna tehdy mladá 19letá slečna vdávala, tak prohlásila "Vařit, prát, žehlit a uklízet nebudu" A držela se toho i pak v manželství - svatebním darem dostali také automatickou pračku. Po zapojení stála v prádelně 3 týdny, než novomanželovi došla trpělivost, vzal si návod, nastudoval ho a začal prát pro celou novou rodinu (tedy i pro novomanželku). První oběd doma po svatbě uvařila novomanželka rychle a jednoduše - bramborová kaše z pytlíku a na to vyklopila plechovku fazolí v tomatě. Když se jim po necelých 9 měsících narodilo dítě, novopečená maminka prohlásla, že ona k miminu vstávat nebude, že se chce vyspat. Takže novomanžel, ač chodil do práce, musel spát na manželské posteli na straně, kde byla postýlka a musel k dítěti vstávat. I praní a žehlení plen nakonec zvládnul...
Od té doby jsem to slyšel ještě několikrát a to nejen od mladých holek. Stal se z toho takový moderní ženský emancipovaný trend "přece se nebudu o chlapa starat". Mužům většinou nezbývá než se nějak přizpůsobit. Některým to dělalo větší, některým menší problémy. Doby a vývoj techniky to mnohým mužům celkem usnadnila. Praní na valše nebo v klasické vířivé pračce vyžadovalo nějaké znalosti, otočit knoflíkem u automatky zvládne i malé dítě. Praním stále na jeden program na 40°C prakticky nelze nic zkazit. Hodně věcí už se dnes nemusí žehlit, když není chlap úplný trouba, tak s moderní napařovačkou, se kterou už snad ani nejde nic spálit, si klidně košili vyžehlí taky. Kuchyně je to samé - když chlapa baví vařit, tak si klidně uvaří, když ne, existují pomocníci jako mikrovlnka a polotovary. A tak by se dalo psát io dalších věcech okolo domácnosti.
Pak se ale mnohé ženy a dívky diví, že kluci a chlapi se do manželství a celkově do vážných vztahů všeobecně moc neženou. Mladé to ještě nějak skousnou - na zábavu a občasný sex nepotřebuje doma chlapa. Když začnou ženám tikat biologické hodiny, najednou zjišťují, že "nejsou lidi". No taky aby byli - muži ve věku okolo 30 a výš už se většinou naučili být zcela samostatní a soběstační a k tomu, aby si stejně všecho museli udělat doma sami, nepotřebují mít doma ženu, která je bude komandovat a které se budou muset přizpůsobovat (o financích nemluvě).
Mnoho rozvedených žen ve věku 40+ (50+) říká také, že nejsou lidi - prý "solidního a volného chlapa" už v tomto věku není možné najít. Nemyslím si, že je to pravda. Jsou tací a je jich čím dál víc. Pokud se po rozvodu většinou totálně oškubaný muž nepropadl až na samé dno, naučil se být samostatný. A takový muž už doma nutně nepotřebuje dnešní emancipovanou ženu - vypere si, uvaří si, uklidí si. Touha po emancipaci se otočila proti ženám samým - jsou poměrně lehce postradatelné. Doba našich otců a dědů (mužů dnes ve věku 80+), kteří většinou více či méně přiznávali, že bez ženy by doma shnili špínou a umřeli hladem, je pryč. Mezi svými známými vrstevníky ve věku 50+ znám jedno jediného, mmch velmi zručného a šikovného muže, který otevřeně přiznal, že z domácích prací neovládá nic a že kdyby nebyla manželka, měl by problém, protože ani neví, jak se obsluhuje automatka a jak se co pere.
Protože dost často přijdu do styku i starší generací, vidím opačný problém - zatímco muži se naučili být soběstační, samostaně žijící ženy z řad důchodců mají problémy. Pokud se jedná o vdovy a manžel byl zručný nebo i kutil, mají sice třeba nářadí, ale to je jim prd platné, když s ním neumí. Mnohdy už také nemají tu sílu si některé věci udělat sami. Ženy rozvedené případně nikdy nevdané jsou na tom většinou ještě hůř - nemají ani to nářadí i když by si to třeba, pokud by ho měly, uměly udělat sami (v případě jednoduchých oprav). Pak je každá pomocná mužská ruka vítaná a je v některých případech "vyvažována doslova zlatem" - např. i přes odmítavé NE prostřené tabule, vnucované svačinky (zvlášť pokud dotyčná ví, že pomocník žije sám)...Tyhle ženy ještě znají a používají zkušenost našich babiček, že přes žaludek se dá chlap "dokopat" k ledasčemu. Co ale jednou jako staré dámy budou mužům - pomocníkům nabízet dnešní mladé ženy je mi docela záhadou. Mám prostě pocit, že se "holkám" ta emancipace nějak začíná vymykat z rukou...
Mám prostě pocit, že se "holkám" ta emancipace nějak začíná vymykat z rukou...
To není jenom pocit. To je fakt. Jen je třeba si počkat, kdy jim to dojde.
Bohužel je mezi muži mnoho mladých troubů, kteří jsou ochotni ženy v této sebedestrukci podporovat, takže procitnutí nepřijde v dohledné dobe.
Já myslela, že se berou lidi, co se mají rádi. Ne, že si chlap vezme uklízečku a kuchařku v jednom, aby se sám o tyhle věci nemusel starat.
Jojo, ženská, ať každý den vaří, pere a uklízí. Chlap jednou za rok, po půlročním přemlouvání, přidělá poličku a má u toho plnou hubu keců. Ale praktický běžný každodenní život musí být.
Milá @kolikoli, sice netuším, kolik vám je roků, ale řekl bych, že vaše představy jsou trochu mimo realitu.
Dříve (za časů našich pradědů a prababiček a také dávno předtím) to opravdu tak, jak píšete, fungovalo - muž si vzal ženu hlavně proto, aby se mu postarala o "teplo domova" (o děti, domácnost, uvařila, vyprala) a žena si vzala muže proto, aby se o ni a o rodinu postaral (nejen finančně). Láska většinou vznikla (pokud vůbec vznikla) v tom páru až časem.
S příchodem ženské emancipační vlny a průmyslové revoluce se role žen trochu změnila - ženy si většinou samy uvázaly na krk další aktivity kromě péče o domácnost, protože se mohou seberealizovat a také si vydělají více peněz, které pak mohou utrácet = jsou nezávislé. Jenže jako vždycky je "něco za něco" - to, co dříve ženy zvládaly "levou zadní" (tj. péče o rodinu a domácnost) současné seberealizující se ženy nezvládají, protože už na to pro svoji seberealizaci prostě nemají čas. Takže se snaží dotlačit muže k tomu, aby pomáhal s domácími pracemi, zároveň ale vyžadují, aby muž i nadále byl živitelem rodiny (tak jako dříve), vydělával hodně peněz, pečoval manželku, případně i o dům a pod. Prostě takové docela slušné vydírání ve stylu "já se chci seberealizovat (případně dělat kariéru) a ty jako manžel mi v tom musíš pomáhat a samozřejmě nás jako rodinu i finančně i jinak zabezpečit, abychom mohli jezdit po dovolených, nakupovat nesmysly. A pokud to tak nebude, tak budeš opuštěn, finančně zruinován (alimenty a pod.) a já budu ta chudinka, co byla podvedena a je strádající samoživitelka". Pokud se vám to zdá přitažené za vlasy, tak se podívejte na statistiku rozvodů - víc jak polovinu (jsou to skoro 2/3) návrhů na rozvod podávají ženy(!), protože se cítí nedoceněné. Opravdu si myslíte, že je tolik mužů tak strašně neschopných, že se nedokáží o rodinu postarat? Není náhodou problém spíš v těch ženách? Zkuste se někdy zeptat rozvedených mužů, proč se vlastně jejich manželství rozvádělo a jaké byly důvody, které ženy uváděly u soudu jako rozvodový argument při podání žádosti Náročnost na zabezpečení a přitom neschopnost dnešních žen postarat se o rodinu a o domácnost je příčinou dnešního stavu partnerských vztahů.
Jako ne už nejmladší a přitom samostatně žijící muž jsem zjistil, že zatímco pro generaci našich maminek a babiček bylo doslova urážkou (cítila se nepotřebná a zbytečná), pokud zjistila, že si muž je schopný přišít sám knoflík a nepožádá o to manželku, nebo když takový muž řekne, že nehledá hospodyni a kuchařku, dnešní ženy jsou naopak schopné tomu muži ještě přinést svoje oblečení na vyprání, zašití a nebo mu vyčíst, že není uvařeno, protože ona nemá čas - musí do fitka, ke kadeřníkovi atd. Dostanu se poměrně dost do styku s generací cca 30letých dnešních mužů a když to slyším, jaké na ně mají děvčata jejich věku požadavky, tak se ani nedivím, že se do vztahů neženou - kuchařku a hospodyni opravdu opravdu dnešní muži nepotřebují (a holky tyto role většinou stejně ani nezvládají).
Aby to ale nevyznělo, že nemám rád chytré, inteligentní, vzdělané a seberalizující se ženy - mám jich okolo sebe několik v různém věku a vážím si jich, ale některé z nich si neumím představit mít je doma jako partnerku i při sebevětší lásce - zrovna tak jako od mne jako do muže se celkem logicky očekává, že doma opravím rozbité věci, postarám se o dům a zahradu, o auta a to vše při výkonu zaměstnání (a pokud by mi zbyl čas, pak si mohu dělat třeba i koníčky), tak od ženy třeba já očekávám zase péči o tu domácnost. A v tom je ten problém - současné ženy se seberealizují, pak jsou jejich zájmy a nakonec ta domácnost (když na ni zbude čas - pokud ne, talčí k pomoci manžela - partnera). A to třeba já osobně vidím jako hodně špatně - nikdy jsem neměl problém doma třeba vyluxovat, umýt nádobí, vzít si k nedělnímu obědu salám a rohlík, když žena nestíhala. Ale dělat to trvale? Proč? Za mne taky nikdo neopravoval auta, neposekl zahradu... A věřte nevěřte... na moje koníčky a zájmy jsem začal mít opět po letech čas až když jsem se rozvedl. Za manželství jsem na to neměl ani čas, ani peníze.
ronyx®: 12.08.16 09:13
Zkuste se někdy zeptat rozvedených mužů, proč se vlastně jejich manželství rozvádělo a jaké byly důvody, které ženy uváděly u soudu jako rozvodový argument při podání žádosti
----
Řekla bych, že žijeme v začarovaném kruhu. Muži už dávno nejsou muži, jakými by měli být. Vlivem výchovy samoživitelek, bývají dnešní muži slaboši, podléhají alkoholu, drogám, mají dojem že manželka bude o ně pečovat jako maminka a hlavně se chovají jako ženy.
Protože když nevidí vzor otce, muže, jak má správně řešit problémy, řeší je, jak to viděl u matky, hystericky.
Vezmětě si kolik mužů je typicky žensky mstivých - rozešla jsi se se mnou? Tak já Ti ukážu.
A opravdu ukáže. Bud jí stříkne něco do obličeje, nějakou kyselinu, začne ji sledovat, vyhrožovat, pomlouvat, k tomu se hodí pitominy jako facebook, završí to skakáním z paneláku nebo mostu, nebo mlácením a násilím. Nemají respekt k nikomu a k ničemu.
Zkrátka nám už nevyrůstají praví chlapi, ale atrapy. No a s těmi nebude žít nikdo, protože život s těmito rozmazlenci je složitý a obtížný. A tak to končí rozchodem a kruh se uzavírá, budoucí muže vychovavá opět samoživitelka..O tom to je.
A ne každá žena snese, aby žila se v podstatě se ženskou. I když se na počátku domnívala, že má doma chlapa.
Musíme si přiznat, že jako muž nedokáže z dcery vychovat ženu, ale naučí ji střílet, řídit auto a podobně, tak žena není schopná vychovat muže. Dokud si tohle neuvědomíme, bude čím dál více slabochů místo mužů a čím dál více lenivých žen, protože proč se snažit, když to nikam nevede.
já když se tak rozhlídnu kolem po svých vrstevnicích ( cca 40 let ) mnoho z nich by rádo bylo doma, nemají snad ani touhu po " kariréře " na těch běžných místech v kanclu, kolbence... nevím, zdá se mi, že nejde ani tak o tu seberealizaci, ale jejich rodiny potřebují oba příjmy, příjmy obou rodičů...
Ovšem, ale to je opět důsledek podložený historicky. A tím neříkám, že je to vina žen nebo jen žen. Pokud to vezmeme tak, že mužů a žen je tak půl na půl., tak dříve ta ženská polovina byla doma a mužská v zaměstnání. Pokud by dnes naráz z pracovního trhu zmizela polovina zaměstnanců (žen, jako dříve), tak se stane co? Zvedne se poptávka, nabídka volných pracovníků bude poloviční a jejich cena poletí prudce nahoru = dostatečný příjem pro uživení celé rodiny, na který teď musí vydělávat muž i žena. Takže výčitka mužům, že nepřinesou dost peněz na uživení celé rodiny je lichá, prostě to tak v současné situaci být nemůže. Stejně tak výčitka ženám, že se nestarají naplno o celou domácnost je lichá, nemohou, když jsou polovinu dne v práci. V práci jsme oba, doma makáme též oba, není problém. Nemůže to dopadnout ovšem tak, že muž se válí a žena dělá komplet domácnost ani tak, že žena se promenáduje za zábavou a muž lítá mezi montérkama a zástěrou. Potom budou zákonitě vždy problémy.
Tak ony jsou vlastně dva extrémy - jeden je ten, co měla moje babička - s dědou oba pracovali v družstvě, přičemž ona měla fyzicky namáhavější práci. Ale musela každý dne vstát dřív (ještě v noci), uvařit oběd a večeři. Potom šli oba do práce. Krátce před polednem opět musela jít dřív domů (potom si to musela naddělávat) a dodělat oběd tak, aby přesně ÚDEREM 12 byl na stole. Najíst se mohla, až se najedl děda, protože mu musela přinášet různé věci (obsluhovat).
Druhý extrém jsou pak ty holky, které doma nehodlají nic dělat - buď to neumějí, nebo jsou líné, nebo mají dojem, že je to pod jejich úroveň. Já myslím, že normální fungování je něco uprostřed. Pokud je žena doma s dětmi, tak by domácnost měla být plně na ní. Pokud oba pracují, alespoň v některých věcech by se mohli střídat.
-----------
Odpověď pro Ronyxe, ale měla být zařazená až pod jeho druhý příspěvěk.
Já naopak vidím ty důvody častých rozvodů jinde - ženská si vezme lempla a po pár letech jí dojde trpělivost. To, jestli se seberealizuje nebo ne, je úplně jedno. Navíc nechápu, co je špatně na tom, že se žena chce seberealizovat. Přece může mít vlastní sny nebo náhled na život. Nemusí se všichni nosiči vagíny pořád přizpůsobovat pánu tvorstva. Myslím, že ve vztahu by měl každý ty praktické věci dělat podle toho, koho to víc baví (a když to nebaví nebo se to příčí oběma, tak by se měli střídat). Prý za rozvody může častěji žena... ach jo.
Tato je otázka zcela na místě... asi ze stejného důvodu, proč si někteří muži berou líné a neschopné ženy, a potom si (třeba tady) stěžují. Vybírat se má holt pečlivě a uvážlivě.
Ono taky přijde na to, jak v domácnosti funguje zbytek. Jestli se chlap válí u televize a čeká, že bude uklizeno, postaráno o děti, vypráno, vyžehleno a navrch ještě navařeno, tak bych ho taky poslala do háje. Osobně jsem pro vaření, ale taky pro to, aby moje vaření, bylo vyváženo tím, že chlap doma taky něco udělá.
Krom toho nevíte, kolik měli peněz. Pro dost lidí není problém platit obědy v restauraci a potom nevidím důvod, proč se plichtit v kuchyni, když to ženskou nebaví.
omlouvám se předem za svůj nepříliš nelichotivý výrok, který určitě některým nebude po chuti...ale takovou babu nakopat pr*ele..podle toho co píšete..nebyly to takové ty barbínky? normální ženská tohle nemůže vypustit z pusy.. ne nadarmo se říká že... "správná žena má muži zajistit plnej břuch a práznej pytel"..
Dává vám plně za pravdu, je opravdu hrůza, jak se chovají mladé ženy a dokonce matky, dítěti dát jen rohlík? Čekat na chlapa až uvaří? Vidím to tady u nás, vedle v domě je kavárnička s pizzérií, matky tam vysedávají s mlaými dětmi celé dny, pijí kafe, dětem koupí plechovaku coly, domů vemou pizzu nebo vedle jídlo od Čínana, už jsem to jednou nevydržela říká, to dáote za tři jídla 2 stovky, víte kolik bylo za to číny, kdybyste to udělala doma.
Chlapi se měli trochu pochlapit, pokud je žena doma, vařit by měla /podotýkám, celý život jsem dávala manželovi kastrůlky, protože v práci neměli jídelnu a večer znovu teplá večeře/ a pokud chodí do práce, samozřejmě by chlap měl pomáhat, ale dnes opravdui mnoho žen je strašně líných.
Zdravím, já si zase neumím představit, že bych - podle fantazie některých pánů - chodila do svých dvou zaměstnání, přišla večer domů a ještě snad denně vařila. I žena má své koníčky, své zájmy, a ve vztahu jsou dva - tudíž proč má vařit jeden? U nás doma se denně nevaří, max. když má někdo fakt chuť, tak si uvaří sám, táta vaří skvěle a je rád, když se mu do toho máma neplete. Časově jsme docela vytížení, takže ani u víkendových obědů se mnohdy nesejdeme všichni.
Zrovna v týdnu jsem se na návštěvě setkala s názorem, že ženská má přijít z práce a vařit a starat se, aby neměla čas e ku.vit jinde. wtf? Oec bývalého vždycky halasně prohlašoval, že se neženil na to, aby si sám vařil a uklízel. To fakt není moc normální.Nicméně "je má vzít partner do restaurace"... ekonomicky dost nevýhodné a zbytečné. Raději uvaříme společně, ne?
Nechuť k vaření není jen problém mladých českých děvčat, zřejmě je to průvodní jev "vyspělých" společností. Vzpomínám, jak před nějakými deseti lety žádal tehdy asi padesátiletý Američan s českými kořeny vzdálené příbuzné o pomoc při hledání vhodné kostní dřeně. Jak to dopadlo, už nevím, ale v dopisech, které jsem překládala, byla zajímavá informace. Lékaři mu doporučovali zdravou domácí stravu. A jeho paní s tím měla obrovský problém, uměla jen nakupovat hotová jídla.
Když se na věc podíváme nezaujatě, tak vidíme, jak se postupně příprava jídla zjednodušuje. Domácí nudle už se dělají jen málokde, podobně džemy, sirupy... Maso kupujeme nakrájené na kostky a plátky. Časem se dočkáme i husy v prášku.
Sama považuji vaření za nejlepší z domácích prací. Je tvůrčí.
Vidím to podobně. U nás se nakupuje vepřové maso na jatkách od dob, kdy se začalo vycházet vstříc vyšinutým jedincům co chtěli domácí zabíječku postavit na úroveň týrání zvířat, bourá se doma, drobné zvířectvo máme z vlastního chovu, zeleninu, ovoce taky. Proto se nám domácí vaření neprodražuje, je mnohem chutnější a dovolím si tvrdit, že i zdravější. To, že si hospodyně neporadí s nakrájením či porcováním masa vypovídá o její lenosti a neschopnosti ekonomického myšlení, protože kdyby se to naučila, tak by k nakrájenému masu nemusela koupit i práci někoho, kdo to umí, práci někoho, kdo to zabalí, obal, distribuci, marži prodejců, atd. Olej používáme minimálně, všechno na sádle, masitá jídla hlavně v zimním období, od jara až do pozdního podzimu jíme téměř výhradně zeleninu, luštěniny, pečeme si chleba doma. V troubě, a z mouky, pro kterou si jezdíme do mlýna. Já vím, je to blbá zpráva pro dnešní uspěchanou dobu, ale tohle "životní pohodlí a pohodu" nehodláme vyměnit za uspěchaný každodenní shon, který je naprosto zbytečný. Každý jednou stejně do cíle dorazíme, to je tak od nepaměti a asi navěky taky tak zůstane.
My také máme spoustu domácího zvířectva. Pokud si ten chov vhodně zorganizujete, ušetří se na tom hodně. My máme všechno puštěné venku a do značné míry se to o sebe stará samo. Krmivo, které i tak pěstujeme na prodej, se jim doplňuje do velkých zásobníků jednou za čas, vodu tam také mají stále. Takže akorát večer spočítat, jestli jsou všichni.
Trošičku poopravím: chov máme pro sebe a rodiny našich 3 dětí. Když píši chov, tak to znamená chov, a ne zotročení se. Průměrná starost o chov nás v důchodu denně připraví o 2-3 hodiny. Pro někoho hodně, pro nás přijatelné. A hlavně, na sezónní práce jako sušení sena, sklizeň brambor se posila vždy najde. Babička se může věnovat své floristice, já zase počítačům a různým elektronickým vynálezům, o kterých za mladších let jsem si mohl nechat zdát jednak z finančních, jednak z časových důvodů. A také mně hřeje u srdce, když mi mlaďák přinese PC nebo NTB, "dědo, podívejte se mi na to, mně to neposlouchá..." a já mu to opravím nebo přeinstaluji OS samozřejmě za vatikánské...
A, že to není finanční úspora - to je jiná stránka věci. Chcete komfortně cestovat kdykoliv se Vám zlíbí? Koupíte si auto. Taky žádná úspora, ale "máte to pod kontrolou", jedete, kdy chcete, kam chcete, žádná tlačenice v dopravních prostředcích, žádný stres, že mi to ujede. S tím domácím chovem je to obdobné. Daně za zahradu musím zaplatit i když tam nic nebudu pěstovat, domovní daň taky, i když budu mít prázdný chlév a dvorek, nějaké krmení se vypěstuje doma, něco se dokoupí. Občas prodám vajíčka, nákupní cenu obylí mi pokryje prodej česneku... Ten rozdíl mezi námi bude v tom, že nejspíš ještě budete v aktivním, produktivním věku a Vaše starosti a povinnosti jsou naprosto neporovnatelné s našimi, důchodcovskými. To, co Vy musíte udělat, my udělat můžeme (jestliže nám to zdravotní stav dovolí) nebo nemusíme... Ale to je život. Ten život, který jme také nevěnovali jen obživě, taky jsme procestovali kus světa a rádi na to vzpomínáme. Auto sice máme dodnes, ale bojím se jezdit na delší vzdálenosti, ve velkých městech cítím za volantem nejistotu, tak tam raději jedu jako spolujezdec a vážně uvažuji o odevzdání řidičáku, by to nelákalo. Zase na druhou stranu to je pohodlné si zajet pár km do marketu kdy chci...
"balzerka", snad to nebude tak zlé ani takových maminek snad není většina. Chodím ráda koukat na weby o bydlení a řeknu Vám, že je tam tolik šikovných maminek a žen celkově, že žasnu. Žasnu, jak si umí vyparádit bydlení, ušít, uplést, uháčkovat, tvořit s dětmi a kolik vaří různých jídel a pečou spoustu koláčů, Vždy chodím na inspiraci, třeba na "modrá střecha", tak tam koukněte.
On je dnes všeobecně hrozný tlak společnosti na to, aby každý se realizoval, užil si a nedělal nikomu vola. Jenomže spousta lidí si plete pojmy s průjmy a tak místo, aby energie vkládali do rodiny, tak jsou tzv. free a jasně začínáme kolem vidět, kam to vede. První generace babiček, která začala být po revoluci aktivní sama pro sebe, začíná senilnět a kdo se o ně bude starat? Rodina, na kterou kašlaly? Zařízení pro důchodce je zoufalý nedostatek. Zrovna tak s tím vařením - co z děcek takových matek vyroste? Kolik neziskových organizací se stará o závislé na čemkoliv, podporují kdovíco a tohle by měla být úloha rodiny. Jenže dnes zpravidla netvoří rodinu dva, kteří se snaží udělat členy rodiny šťastné, ale dva sobci, kteří se snaží udělat šťastnými hlavně sebe, ať to stojí, co to stojí. Ale ty výsledky za nějakou dobu...
Nu, tak v tohle téma za užití vstupních podmínek mi přijde jako fikce, která má za cíl rozdmýchat vášně a obecně pomluvit dnešní "mladé" ženy (a nebo maminky od dětí).
Evidentně totiž žiji úplně mimo realitu některých rádců, neboť kombinace "mladá maminka" a dokonce "mladá pracující maminka" se v mém okolí nevyskytuje ani jedna. Děti mají vesměs třicátnice až čtyřicátnice (vyjímečně tedy i mladší...) a u těch prostě není možné, že by neuměly vařit - jak by se asi dožily takového věku, že, nehledě na to že muži jsou vybíraví a jen tak se do děcka nějakým lemrem neschopným uvrtat nenechají!
Kombinaci "pracující mladá maminka" (ve smyslu zaměstnání na 8 hodin) - tak to už vůbec neznám: a teď mluvím o maminkách mlaších dětí obecně - kdo získal po rodičovské dovolené zpět své místo, tak byl vyhozen při první příležitosti - neboť malé děti bývají, jak je známo, nemocné, a taková absence 1 týden do měsíce je v kolektivu jaksepatří vidět a ti zbývající kolegové prostě odmítají pracovat za někoho "kdo se fláká doma s děckem". Vesměs ale k návratu do klasické (původní) práce vůbec nedošlo - ve školkách nebylo místo (resp. místa byly jen pro samoživitelky, hendikepované, cizince! a jiné "potřebné" případy-vždy se doplňuje tolik dětí, kolik jich odejde do ZŠ, takže pár) a ti ostatní měli možnost volby soukromé školky (při denní docházce 5 dní v týdnu cena +- 10 tis CZK). Také je jasné, že když školka zavírá v 17hod a vy jste v práci, musíte si zaplatit někoho, kdo dítě vyzvedne a zaopatří. Za této situace jsou "všichni rádi že jsou rádi" a je logické, aby se podělili rovnoprávně o chod domácnosti - ne že někdo usne u TV s lahváčem a žena stojí do půlnoci u žehličky. Jaké jsou další varianty? Kdo tu práci tedy nesehnal, tak pokud nechce každý měsíc platit zdravotní pojištění (OBZP myslím 1300,- Kč), tak smí mít děcko v MŠ jen na dopoledne (pokud je dítě na ZŠ, tak nesmí chodit do družiny). Takže ve výsledku je téměř každá taková maminka OSVČ aneb pracuje "na sebe" a dohání resty když děcko usne, tj. po večerech, nebo tedy to dopoledne.
Jako bonus je od zbytkové společnosti vyvíjen tlak na udržování jisté úrovně a očekává se, že ženě "nic není zatěžko", že bude dokonalá maminka-manželka-hospodyně-uklízečka-kuchařka-milenka-přinese domů dost peněz. Tak se nedivte, že mezi sebou pak machrují "doma nevařím" (atd.) - žádná se nebude v dnešní době před kámoškami prezentovat jako ušlápnutá chudinka
Nesmíme zapomenout též fakt, že dnešní maminky mají ohromnou výhodu proti starší generaci, a sice že dávají svým dětem jednorázové pleny <-- to je vždy staršími českými generacemi připomínáno jako děsná výhoda šetřící moře času; co na tom, že to stojí celkem majlant a mimochodem v USA byly běžně používány jednorázové plenky už před 40 lety - za to ty ale dnešní mladé maminky nemohou - že to komunisti v ČR nevyráběli, to jste vy si měli stěžovat!; ovšem skutečnost, že mladí lidé (ženy i muži mám teď na mysli) denně řeší stovky věcí, které předchozí generace neřešily neb ty problémy/záležitosti tehdy ani neexistovaly - a to už vůbec nezmiňuji jednodušší život v tehdejší době v materielním smyslu - že byl sice malý výběr avšak ceny byly všude stejné, prakticky vás nevyhodili z práce, byly zkrácené úvazky, školky taky byly a ne jako teď apod..byly "jistoty" - toto vše těm co stále říkají "taky jsme vychovali děti" jaksi uniká - to, že ti dnešní partneři sice mají děti jako ta stará generace a den má stále 24hodin, ale čas a energii těm mladým užírá spousta nucených/nedobrovolných/rutinních aktivit a povinností, neb "neznalost zákona neomlouvá" a - když už ryjete do těch maminek, tak ani v těhotenství či při mateřské nic není nárokové, vše si musí samy zjistit, pohlídat, oběhat, požádat a nikdo je ve styku s různými nadřazenými organizacemi nevodí za ručičku a pokud něco opomenete, tak s váma bleskurychle vyběhnou a můžete jít taky třeba bydlet pod most.
Takže to jen malý exkurz do života rodin dneška - proč je nálada taková, jaká je.
Co se týče vaření, tak v TV jsou myslím dost populární pořady Pohlreich / Sapík-Babica / Kluci v akci / Kolotoč v kuchyni / Dita P. + ty dabované zahraniční pořady na českých stanicích (Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Nigella Lawson, Dvě dámy při těle atd) - a pak bývají hustě navštěvované různé ty Food festivaly, je doslova milion blogerek a některé i vydávají kuchařské knihy - tak mě naopak přijde, že každej druhej občan ČR je samozvanej kulinář a tak nechápu tady ty příspěvky, že dnešní ženy nic neuměj, nechtěj?!? Jak jsem psala ve 2. odstavci, tak zjevně žiju mimo realitu (byť v ČR jako vy).
Já tak nějak nechápu, co je tak děsně únavného na tom 1x týdně uklidit pořádně a každý den udržovat pořádek aby se nic neválelo na zemi, nebylo něco rozlité, nebyl všude prach, ... uvařit oběd, protože si myslím, že na snídani a večeři si každý vezme co chce a svačina, no bože, jablko, nebo jiné ovoce/zelenina, to si taky umí každý vytáhnout sám, ne? A postarat se o děti (pokud teda nějaké mám). Když je dítě malé a žena je na mateřské, přijde mi logické, že by měla mít navařeno, a dům by měl být uklizený. Dítě totiž taky spí, nebo ho může dát do ohrádky a když křičí? No tak si hold pořve, to podle mě nevadí, ten oběd se taky vaří, takže chvilku na uklidnění děcka mít bude. A chlap? Ten by prostě měl vydělávat.
A vůbec, co se naší rodiny týče. Momentálně je mamka na mateřské s bratrem a mě je patnáct. Když chodila do práce, nikdy nebyl problém mít jídlo přichystané den do předu a jen se ohřeje, nebo něco předvařeno ráno. Někdy měla delší přestávky a pracovala blízko, takže nebyl problém dojít a něco uvařit. Táta pracoval doma, někdy u počítače, někdy musel jít ven do dílny pomoct chlapům, nebo sám něco připravit. Mezi tím se stará o zahradu, kterou by mohl prodat, protože mě nebaví jí sekat xD Podle mě to je chlapská práce a protože mám ještě jednoho bratra, tak by měl sekat on :P
Dnes táta chodí na stavbu. Od příštího roku jde máma zpět do práce a jak to bude?
Když půjdu do školy já, nebo druhý bratr, půjde nejmladší nejdřív do školky a my pak do školy, nebo ho tam zaveze mamka do jiného města, kde je méně dětí a větší šance na školku... Táta se vrátí ve čtyř-pět odpoledne z práce, máma bude mít hotový oběd, který buďto bude teplý, protože měla více času, nebo bude studený a já ho ohřeju. Někdo zajde pro bratra, nebo ho vyzvedne máma/táta ze školky. Máma se vrátí ve čtyři, nebo v šest, podle směny.
Potom budeme všichni venku/vevnitř u kafe, kde všichni odpočívají. V sobotu, nastává den, kdy celá rodina uklízí pořádně, přes týden si musíme udržovat pořádek popřípadě musím povysatav, utřít prach, ... uklidit rozházené věci.
Já se budu muset naučit vařit pořádně, abych neskončila jako ženy, které rozebíráme (neumí nebo nechtějí vařit) jenže mě to tak nějak baví. Ráda experimentuju... i když ne vždy je to podařený xD
Ať se dívám, jak se dívám... Mě to prostě nepřijde tak hrozný, aby chlap nemohl vydělávat, starat se o dům a zahradu a žena aby nemohla navařit, starat se o děti a domácnost.
A to podotýkám, že oba mí rodiče mají pořád fůru času vyjít si s kamarády. Táta večer na pivko, máma může chodit s kamarádky třeba relaxovat do aquáče, na bouling, mít nějaký srazy.
A to chodíme ještě pravidelně do kostela. xD
Nikdy mě ani nenapadlo, že by toho rodiče měli nezvládatelně moc. Vždy musím pomáhat já a bratr.
Babička to měla podle vyprávění ještě horší... Tak přišla domů, dala spát tátu, když řval, tak řval, u toho ještě navařila, často se pozvalo na oběd více lidí... xD a hned co dovařila táta spal a ona běžela zpět do práce, nesměla se o minutu spozdit. Mezitím děda došel domů z práce...
Tady se pořád řeší to,jestli musí vařit nebo ne.Já o tom kdysi mluvil s babičkou a ta mi na to řekla,že to dělala celý život prostě proto,že jí záleží na dědovi a na dětech.Chce aby se dobře najedli... že má radost z toho že jim od ní chutná.Mě připadá,že dříve ženy víc koukaly na to aby byla spokojená celá rodina(manžel,děti),ale dnes většinou koukají hlavně na sebe.
Co na to říct?! Každý si dovolí tolik, kolik je mu povoleno. A já bych ještě dodala, když na to mají. Když to manžel té ženy bude akceptovat, bude to tak. Když ona jemu bude trpět válení po gauči u televize, s pivem v jedné ruce a s druhou rukou v gatích, tak to bude tak. Nebo když jeden z nich bude u pc a druhý bude kmitat, je to jejich věc. Jediné, nad kým se mi zastaví srdce, to jsou děti. Děti takových a podobných rodičů. To pak je hodně smutný příběh.
Myslím si, že moje odpověď by mohla být docela relevantní, protože jsem mladý a mám rodinu. Moje žena několikrát říkala, že by styděla kdyby neuměla uvařit oběd a postarat se o domácnost.
Když není práce kolem baráku, tak třeba v neděli jí s obědem pomáhám a baví mě to, taky se starám o malou když potřebuje ona něco udělat, tak stejně jako když ona se oni stará, když se dělá doma.
Každého ale věc. Pokud chlapovi nevadí, že má doma fiflenu, tak ať ji doma má, pokud je mladá tak je mu to jedno...
fexi není mu to jedno. Je známý fakt, že muži lpí na své rodině a na dětech. Jsou schopni, pokud to nejsou asociálové, za ni položit život. Ženy jim často ubližují tím, že lehkomyslně rozbijí rodinu, protože ten chlapík na seznamce bude lepší. Nebude. A uplně hrozné je, když jsou přesvědčené, že své dítě milují jen ony a až na placení alimentů muž na ně nemá právo, protože ho neporodil. Opravdu takhle debilně mnoho žen uvažuje i dnes, ačkoliv při větší inteligenci by si měly a mohly uvědomit že pro dítě je otec stejně tak důležitý jako matka. Takže neubližují jen mužům, ale především svým dětem. Děti se přece se svým tátou nerozešly. Spousta mužů po dobrém nedělním obědě rádo vezme děti na procházku, do ZOO a prostě vyvíjí nějakou aktivitu, protože i jemu je dobře se svými dětmi. A naše babičky nebyly zvyklé před dětmi pomlouvat jejich otce, on měl nesmlouvavou autoritu. Zrovna tak otec před dětmi se o matce nevyjadřoval hanlivě, protože tam byla vzájemná ucta a to stmelovalo tu rodinu.
A kdo by si takovou ženu vzal za manželku? Vždyť by ji nakonec k ničemu nepotřeboval. To je zvrácená doba a špatně vše skončí. Když nevaří a mají to být"maminky", tak jak bude vypadat zdraví dětí? A co za tvory z nich nakonec bude?
Vzpomínám si na naše začátky někdy v r.1968. Již tenkrát některé ženy zkoušely finty s pomocí v domácnosti, i když chlap byl celý den v práci. Nás tato zkouška taky neminula, já makal celý den, ona byla na materské, měli jsme první dceru a najednou to přišlo: "doma mi nic nepomůžeš, takto to to dál nepůjde..." atd, atd. Bez emocí jsem jí řekl, aby na sobotu nechala velké prádlo, úklid, nákup a ať si klidně poleží, bude mít i snídani do postele. I tak se stalo. Ráno jsem zaběhl nakoupit, do staré ROMO pračky jsem dal dávku prádla, udělal své drahé snídani, (dítě nakrmit jsem nemohl, protože mi své mlékárny půjčovala pro jiné účely) tak aspoň jsem ji přebalil a jal jsem se připravit oběd. Hned poté, co jsem postavil na polévku, mi pračka první várku vyprala, máchal jsem ve vaně kvůli úspoře času, a tak v tomto pracovním kolotoči uběhlo celkem rychle včetně úklidu, mytí oken celé dopoledne. Pověsil jsem prádlo, naservíroval oběd, po obědě umyl nádobí, udělal kafe, a sedli jsme si ke stolu. I pochvalu jsem dostal, leč jí zkazila náladu má záludná otázka: Kolik je hodin? Podívala se na hodinky, a řekla tři čtvtě na dvě. A já se ptal: co obvykle děláš každý den, když nemáš velké prádlo, velký úklid, od této hodiny, že vyžaduješ mou pomoc v domácnosti? Nastalo velké ticho...
Musím podotknout, že od těch dob se tato otázka neřešila ani poté, co se nám narodili další 2 děti, pak se koupil domek, který se upravuje vlastně dodnes, pribyl celkem slušný domácí zvěřinec a zahrada. Chci tím říct, že jsme se tak nějak "za běhu" naučili respektovat přínos toho druhého do domácnosti a nesnažili se třídit na ženskou a chlapskou práci, jednak to nešlo, protože žena je technický antitalent, jednak to nebylo ani nutné. Jo, a ne úplně nakonec, u nás se vaří od prvopočátku, a vařit se bude až do úplného konce, protože jsme tak zvyklí. Nevím, jak manželka, ale já bych jinou ženskou doma nechtěl!
budybox-lépe bych to nenapsalaTo víte,že mám někdy nervy napochodu,když po dni s dvojčaty chlap příjde z práce,opravdu dlouho sedí na wc(s tím mě fakt s..re
)potom internet,mobil a jde cvičit.Ale já si rychle uvědomila to co pišete,takže nedošlo na slova a i když prožívám divočinu,tak v tom dni si najdu čas na kafe i na časopis nebo telku.Takže souhlasím,že ženy mají někdy"velké oči"a taky si často neumí zorganizovat čas a neumí práci dělat"efektivně".Třeba mojí matce řekl otec,že je jak můra pod lampou a pak se diví,že nic nestíhá.Měl pravdu
ale po tom co jej seřvala,nemluvila s ním dlouho.
Když na to rodina má příjem, tak ať klidně vypnou lednici, vyhodí mrazák a špajz zamknou na dva západy. Nic proti tomu pokud to všem vyhovuje.
Jednou za měsíc jedu ráno hladná na odběry krve a musím hodinu čekat na výsledky. Vedle je cukrárna s venkovním posezením. Dám si kávu a chlebíček, sladké nemám ráda. Pravidelně v 8.00 hodin se u cukrárny schází parta maminek s kočárky a dětmi 2 - 4 roky a ptají se ratolestí co chtějí snídat. Poručí jim kakao - čaj a něco k tomu. Sami si dají kafíčko a cigárko. Mezitím se dohodnou na sraz ve 12.00 hodi a už ví, v kterém bufetu vezmou jídlo domů. Co večeří netuším.
Jejich jedinné společné téma je - nedostačující sociální dávky.
Otvírá se mi kudla v kapse, ale jednou za měsíc se snažím držet pusu a nedělat si nepříjemnosti.
Krtku, Uško, právě tam je zakopaný pes. Mohou! Mají na to! Škoda, že já ne. Taky bych to tak dělala.
cococ, vůbec si to nemyslím. Kolik je časopisů a knih, videí s recepty, kolik televizních pořadů? Mraky! Pro lidi, kteří chtějí vařit jinak, než co znali z domu. Velmi často je ta povinnost uvařit a nasytit rodinu, ubíjející. A hlavně, když je potřeba vymýšlet a počítat a kalkulovat a táhat tašky a nakupovat. Samotné vaření, to je spíše radost.
To prichazi s novou dobou, az stara generace vymre, bude se konzumovat "poctiva domaci strava" jen obcas na objednavku jako luxus, beznym trendem budou štihle postavy diky moderni gastronomii, tloustnout nebude z ceho... to nas ale ceka az v nekterem z dalsich zivotu, zatim klidne vyvarujte a vychutnavejte...
krtek : při takové řeči se člověk diví, kde jsou tedy ti pracovití partneři těchto líných žen, kteří ženu i dítě snadno uživí. Kteří ( ti dobří muži, spolehliví živitelé ) jsou tu v diskusi zmiňováni jako ti, kteří by měli línou ženu hnát?
Zdá se, že tyto líné ženy , závislé na sociální dávce, též nemají schopné muže...
Myslím si, že většina žen vaří. Co slyším v práci, tak skoro každá vaří. A ten kdo má peníze do restaurací, tak může chodit tam. Mně to docela i baví a mám lepší pocit, když si sama uvařím. Navíc vím, co si dávám do jídla. V restauracích kolikrát nevím, co do jídla dali a pak je mi těžko. Pokud to vaření někoho nebaví, neberu mu to. Záleží asi na lidech jak se dohodnou a rozdělí si to vaření.
Jsem žena, je mi 30 let a ne, nevařím. Neumím to a hlavně mě to neuvěřitelně nebaví. Pro sebe jsem schopná spáchat jídlo alá co dům dal, ale v životě bych své jídlo nenaservírovala někomu jinému, už jen pro to, že ho nechci otrávit. Zároveň přiznávám, že jsem ten typ "emancipované" (v uvozovkách pro to, že já to považuji za normální) ženy, která skutečně nebude parnerovi vyvařovat či ho "obskakovat", i kdybych to nakrásně uměla. Protože prostě nevidím důvod. Pokud jsou dva lidé v páru, jsou rovnocenými partnery, tedy neexistuje důvod, proč by měl jeden (muž či žena) dělat všechny nebo většinu domácích prací (samozřejmě tedy, pokud oba chodí do práce). A abych předešla těm klasickým argumentům, které se většinou vyrojí - jsem extrémní pragmatik, vydělávám mnoho let nadstandardní plat, jsem technický typ - poskládám počítač i opravím pračku (a ano, umím si ji i odstěhovat), montuji nábytek i ostatním, mé obrovské sbírky nářádí všeho druhu hojně využívají přátelé atd. A přes veškeré mé "chyby" (alespoň v očích zdejších pánů), na nezájem opačného pohlaví si rozhodně nemůžu stežovat.
Předpokládám, že nemáte děti. Jinak Vám fandím, zatímco děcka si uvařit nemůžou, chlap rozhodně ano. Takže pokud jste nezaložila rodinu a jste šikovná, vzdělaná, pracovitá a státu odevzdáváte velké daně aby bylo na dětičky druhých, tak bych řekla, že máte mé sympatie.
A líbí se mi domácnosti, kde žijí rozumně a ne že upachtěná žena ,jen otře pusu dětem od večeře, pro kterou stála u sporáku 4 hodiny, honem spěchá do koupelny, aby se upravila pro svého pána, který zatím odpočívá u televize až partnerka dá spát děti a pokorně se mu složí do náručí. Že unavou, sobecky její pán nepostřehne.
Bravo, pochopila jste, v čem je síla ženy. Nenechat se zotročit.
Lidé jako Vy domácnost často řeší hospodyní. Takže si berou výhradně partnera co nevydělává trapných 20 000 kč. Které stačí někdy pokrýt jen jeho náklady a polovinu nákladů na děti, takže manželka musí vydělávat, protože ji manžel neuživí.
Po manželství netoužím, ale nikdy bych neposuzovala partnera podle výše příjmů. Já vím, že jste to myslela dobře, jen mě trochu zarazila ta formulace "trapných 20.000" (ačkoliv uznávám, že tento plat by skutečně nestačil ani mně jako jedné osobě). Ono je to spíše tak, že ty všeobecně úspěšné ženy si volí podobně úspešné partnery, protože si nimi budou sdílet podobný pohled na život. A ten "úspěch" ale rozhodně není jen o výši platu. Vědec nejlépe pochopí dalšího vědce, sportovec sportovce, workoholik workoholika atd.
A hospodyně u mě rozhodně není potřeba, já jsem ten typ, co pořád někde lítá. Loni jsem s batohem procestovala půl Indie, příští rok se chystám na Island a Nový Zéland
Po čase opět pročítám příspěvky tohoto tématu a docela mě překvapuje, pro kolik lidí je taková - s prominutím - blbost, jestli partnerka vaří nebo ne, natolik zásadní. Když nevaří, tak bude doma dělat něco jiného a uvařím já. Kde je problém?
kovisi, máte na to uplně správný názor. Kolik máte chlapů šikovných, že jim nedělá problém tohle opravit,vymalovat...doma se šikovností muže hodně ušetří. Ale nejsou všichni stejní. Někteří, kdyby měli přibít hřebík, stráví pak následně v nemocnici měsíc, jak si dokážou ublížit a tak se spolu s Vámi ptám, copak se dívky automaticky rodí jako šikovné kuchařky? Proč se u nich předpokládá něco, co se nepředpokládá u mužů? Že se rodí jako nadaní automechanici třeba?
Proto to vulgární napadání žen jak to napsal krtek patří do středověku a hlavně do doby, kdy muži neměli maximálně trapných 20 000 kč plat a tudíž dokázali rodinu uživit a ne manželku týrat, že celý den bude v práci aby se uživila, protože manžel to nedokáže a doma po ní bude vyžadovat zdarma služby jako v hotelu. Aby přišel hotovému.
Proto se nedivím že se ženy nechtějí vdávat, potažmo nechtějí ani děti. Proč by to dělaly? Aby jim nějaký primitiv, než by sám také uvařil, jim vyčítal, že neotročí? On by to také nedělal zadarmo, po své práci.
já jsem nikoho nenapadal! já jsem pouze shrnul to, co se tu sepsalo od začátku diskuze, do pár bodů...tím neříkám nic o svém názoru nebo pohledu, ale o možnostech, které jsou..a pokud se jedná o tu větu poslední, dodatkovou, tak ta opět reflektuje stav otázky...nikoliv skutečnost, že se tak děje všude, a že je to pravidlem
krtek - důvod má ten, že se vrací unavená domů, možná jste si nevšiml, že pracující ženy cestou z práce vyzvedávají děti, táhnou tašky s nákupy, stojí doma u sporáku, pak musí umýt nádobí, to je nějakých hodin, které by mohla po práci odpočívat, jako odpočívá muž. Proto pak v noci nemívají chut na sex. Pořád nechápete jednu věc, nejste schopni své ženy uživit a řečí máte, jako kdybyste jí na domácnost dávali aspoň 40 000 kč měsíčně, aby nemusela do práce.
Teda nevím, kde paní žijete, ale jestli je Vám 20 000 málo, tak budete asi hodně náročná ženská. Upřímně Vám říkám, že s Vámi bych domácnost sdílet nechtěl. Pak se nedivím, že chodí chlapi radši do hospody, než aby museli poslouchat od rána do večera výčitky takových žen. A že má chlap vydělávat aspoň 40 000 měsíčně, aby Vás uživil? Vy jste teda z "levného kraje" a nebo vůbec z jiného světa.
Ale to s tématem také souvisí. Proč by měly vůbec doma vařit? Když si toto ujasníte, teprve se můžete ptát na důvod proč nevaří.
Já problém vidím v tom, že ne každého chlapa těší, když doma musí dělat hospodyňku (k čemu mu je pak doma ženská?). Připouštím že občas se najde pár, kde chlap dělá rád ženskou a ženská dělá ráda chlapa, ale (zatím) jich je málo. V převaze jsou pořád páry, kde chlap je chlapem a ženská je ženskou.
hm - Zato já vidím největší problém v tom, že ačkoliv si lidé slibují na radnici, jak si budou v životě pomáhat, je skutečnost taková, že neustále u mužů jsou znát středověké názory, které neodpovídají 21 století. Muži jsou změkčilí, rozmazlení a přijde jim uplně samozřejmé, že co nebaví je, baví jejich ženu. Společným jmenovatelem je lenost. Skoro žádný muž se nedokáže postarat o děti uplně sám. Potřebuje k tomu ženské příbuzné. Také jsem samozřejmě už slyšela o mužích co udajně vychovali dítě, ale nikdo, ani sociální pracovnice si nevšiml, že v podstatě nebýt babičky a tet , dítě by skončilo v děcáku, protože mužům chybí každodenní trpělivost k drobné a vytrvalé péči o děti, která je nutná. Kolik mužů přijde z práce domů dříve než manželka a kolik z nich, přestože má dost času udělá každý den s dětmi ukoly? A přitom se na nich nevyžaduje, aby uvařili a umyli nádobí. A pokud se někdy něčeho takového muž chopí, pak očekává nehynoucí vděčnost manželky.
A už jste někdy viděla, že by se v přírodě samec staral o mláďata? Ono u lidí to bude podobné. Ženská k péči o děti má prostě od přírody větší předpoklady, než-li muž.
V přírodě totiž samec musí stihnout oplodňovat jednu samičku za druhou, což doufám není vlastnost, kterou byste i vy vyzdvihoval u lidských samců.
Mimochodem samci starající se (nebo podílející se na starání) o potomstvo: tučňáci (od těch by se mohli učit i něktěří lidští samci...), různé další druhy ptáků, mořský koník, některé druhy žab, opic, lišek, hlodavců atd.
Lidi navíc nejsou zvířátka a nemusí se řídit čistě jenom pudy + nežijí ze dne na den ve strachu, zda další den uloví nějaké jídlo nebo ne. Takže můžeme říct, že jsme trošku dál a máme to štěstí, že se můžeme rozhodovat i racionálně, ne jenom pudově.
maahra®: včera 23:45 a ostatní
Docela mne mrzí, že jste nepochopila Vy mne. Ano, u nás jsou velmi malé platy a muži, kteří místo aby zvedli pozadí a šli pracovat tam, kde vydělají daleko více, tak jim vyhovuje servis manželky a nechápou, že je jejich povinnost, když založili rodinu, vydělávat tolik, aby manželka na ten servis měla peníze, čas a náladu.
Protože unavená žena, která musí pracovat uplně stejně jako muž, si také potřebuje odpočinout a muži na ženy kladou příliš velké nároky.
Ano, 20 000 kč, které muž přinese a dál se už nesnaží, vypovídá o chudobě jeho rodiny jeho vinou, pokud jeho manželka se věnuje rodině a nepracuje. A proto nesnáším ty řeči o tom, jak a co všechno by ženy měly dělat a jaké by měly být, aniž si pánové zametli před vlastním prahem a snažili se více především oni.
Zrovna tak jsou nejapné ty řeči o tom, jaké jsou ženy kariéristky a proto se nevdávají a hlavně nechtějí děti. Pokud jsem v životě poznala ženy, které udělaly kariéru, tak to nebyly ženy s dětmi, nebo to byly jen malé výjimky. Z jednoduchého důvodu. Nelze moc dobře dělat kariéru s dětmi a dosáhnout tak vyššího platu. Muži ten čas mají, nejsou svazováni péči o děti, proč nedělají kariéru oni? Proč se nesnaží vydělávat více a zajistit dobře rodinu?
A proč by žena, která je vzdělaná, dost si vydělá se měla provdat za chudáka, co přinese domu dokonce i slabých 14 000 kč a ještě myslí že zbyde i na rodinu? Když si vyděláte tento ubohý peníz, zaplatíte bydlení, jídlo, jízdné či benzin a další položky, kde máte vůbec nějaký zbytek? No a proč se tedy vůbec chcete ženit když uživíte sotva sami sebe?
A to je další vlastnost dnešních žen - neznají střídmost, neumějí vyjít s tím, co mají, dokud toho není hodně (a často ani pak nevyjdou). Tobě se 20000 (zřejmě čistého) manželova výdělku zdá málo (tedy pokud nebydlíš v bytě)? Nepochybuji, že mi teď dokážeš vyjmenovat několik stran "nezbytných" výdajů, na které nebude stačit ani 50000 čistého. Jenže všude nejsou možnosti snadného vysokého výdělku. A žádáš tedy, aby manžel odjížděl do práce za tmy a za tmy se vracel, takže o víkendu se tak akorát bude dávat dohromady? Nebo aby se se odstěhoval třeba do Prahy a přijel jen občas na návštěvu? Nebo aby ... já nevím co? Podle mne je lepší se přibrzdit ve zbytečných výdajích.
Ale vyžila by jste. Může se stát, že o vás přestanou mít ve firmě zájem a nikdo vás nevezme. To je hned. Může pak na pracáku dosta 45 % a to jen pár měsíců. A pak nic. Kolik lidí spadlo na dno ne vlastní vinou.
hm - I za socialismu bylo velké množství mužů kteří odjíděli za prací na týden, na měsíc mimo domov a to je opravdu pravda. Neměl každý dobrou a dobře placenou práci za humny, jako tomu není ani dnes, v tom se zas tak až moc nezměnilo. Za humny najdete jen špatně placenou práci. Dnes dokonce je lepší spojení rodin, internet, chytré telefony, to nebývalo. A proč myslíte že to ti chlapi dělali? Protože měli včetně diet i 3 x větší plat než ti líní co se váleli večer u telky. A manželky se nehádaly o peníze, protože peníze na rodinu stačily. A já nevím, vzít si lenocha a počítat brambory do hrnce dětem, to by se mi opravdu nelíbilo. Těch jeho ubohých 14 - 15 tisícovek at si nechá a zkusí si s nimi vyžít sám. Nebudou mu stačit, pokud nezdědí barák po rodičích. Tak to prostě je. Kvůli vlastní lenosti, že jako muži nedokážete zajistit finančně rodinu, trapně nutíte manželku šetřit až dojde k okamžiku, kdy ji to přestane bavit, protože po rozvodu s lenochem má vlastní plat, alimenty a dávky a zbaví se vysavače, který jen vysával rodinu, nic nepomohl a najednou peníze pro rodinu stačí.
Ano, byli a jsou chlapi, kteří jezdili/jezdí za prací pryč. A co z toho mají? S rodinou se skoro neznají, jen domů vozí prachy. Však taky často ty maželky s nimi jsou jen pro ty prachy. Když pak muž třeba o dobře placenou práci přijde, manželka se sbalí a odejde - za chlapem, se kterým to stejně táhla už dřív, když její manžel vydělával.
Ano ano, lepší je prokouknout takovou hned: "Když nebudu vydělávat víc, tak o mě nestojíš? Tak se sbal a nazdar."
Jinak ve tvém textu je zajímavé, že než by nepracující manželka pomohla rodině třeba částečným úvazkem nebo příležitostným výdělkem, má se rozvést, pak jít pracovat (na plný úvazek?), pobírat dávky a od vysavače (který jen vysával rodinu; jak tomu mám rozumět, když on byl jediný, kdo rodinu živil?) dostávat alimenty. Zajímavej názor.
no samopal je těžké slovo...ale jsou jiné donucovací prostředky.. např. dítě..a tak
Vám není tento druh humoru moc blízký,že?
krtek
Smysl pro humor mám, až byste se divil. Ale jak kdy, kde a v čem. Musí mi to přijít opravdu humorné. Vy byste zatím co jsem četla Vaše názory každou ženu hned vykopával, nakopal do řitě, nemyslím, že Vy ten smysl pro humor máte. A ty donucovací prostředky přes dítě. Vy jste u toho nebyl? Na dítě, aby vzniklo, musí být dva a ve Vašem věku to snad už i víte.
Proč by muž, vzdělaný, dost vydělávající se měl oženit za chudačku, která nepřinese ani těch slabých 14000? A ještě aby se bál, že mu ona přivede domů exekutora, protože nutně něco chtěla koupit a neměla peníze.
O jaké kariéře mužů se zmiňujete? Myslíte svářeče, který přijde domů opravdu utahaný a měl by ještě vařit? Asi opravdu nevíte, co je to práce v průmyslu, který je ten, co táhne tento stát. Nic jiného.
Snadná rada pro muže: manželka nechce vařit, prát a uklízet? Sbalte jí její věci a ať si jde tam, kde to nemusí dělat. Přece ji nebudete nutit nebo krmit jako zvířátko.
Byla jsem na dovolené na Sázavě - smím se se zpožděním přidat?
Myslím, že mladým ženám /ale jen některým/ se moc vařit nechce. Ve městě je často potkám, jak kvapí domů s krabicí pizzy či s plastovými krabičkami s jídlem.
Dovolená - občas jsem vařila na chatě. Přírodní kuřecí prsíčka s oblohou, smažený vatovec /houba/. Někdy jsme zajeli do restaurace do menšího městečka. Čisté pěkné prostředí, obvykle kolem 15 hotovek do 75 Kč, klasická česká kuchyně. Vybrali jsme si vždycky. A chutnalo nám pokaždé. Přejeme této malé pěkné restauraci, ať se jí daří, nikdy tam nebyl sebemenší problém.
Když jsem si našla "vážnou" známost, vzala si mě mamka do prádla a začala mě učit vařit. Důkladně. Vařím dodnes, ráda, chutně. Manžel si pochvaluje. Vydržel se mnou už 41 let. Tak to asi opravdu dobře vařím.
Jen tak pro příklad: v pondělí obalované bedly s bramborem. Včera dušené ledvinky s rýží. Dnes koprovka s vajíčkem a bramborem. Zítra asi gulášek. Pak bramboráky. Připadá mi, že vaření nedá žádnou práci. Baví mě to, vařím opravdu ráda. A také to není tak drahé, jako když člověk nakupuje hotová jídla či polotovary. Nepočítám finance, ale když člověk udělá třeba knedlíky s jahodami z tvarohového těsta či domácí buřtguláš, není to částka, která by ho zruinovala.
Včera jsem v Kauflandu viděla velikou tabuli a na ní /nepamatuji si to přesně/ něco jako: Kupujte naše hotová jídla, ušetříte čas i peníze. To bych tedy ráda viděla, ona ta chlazená hotová jídla nestojí opravdu málo. Čas ušetřím, ale peníze určitě ne. Nechají si to dobře zaplatit.
Jsem tedy pro domácí kuchyni. Pokud někam cestuji, nemrskám se, ráda se jednou najím tam, kde mi jídlo donesou pěkně pod nos. Ale jíst tak pořád? To nelze. Jednak je to nákladné, a o víkendech vařím i pro babičku, takže jet s manželem někam do restaurace nepadá vůbec v úvahu. Babičku už nemůžeme nikam vzít a nechat ji doma samotnou a hladovou taky ne.
Proto vařím doma. Dceru jsem vychovala stejně, když k ní občas přijedeme na oběd, manžel často říká /aby mě naštval/, že Petra vaří líp, než já. Ale kdo ji k tomu dokopal? Přece MÁMA. Jaga.
Tak ať žije domácí kuchyně!
Otázkou jste uhodila hřebík na hlavičku. Možná je to výchova, kdo ví přesně... Dcery jsou rozmazlené, často od tatínků. Plné krky všeho, kotem se jim nechce hnout. Odklon od hospodářství, nejsou vedeny k práci od dětství - vše se kupuje v supermarketu. Možná trochu i odklon od určité křesťanské tradice - rozdělení rolí. Deformace je všestranná. Dřív se běžně zabíjel králík, dnes samej vegan a kdo ví co. A co se týče mužského plemene. To pochopitelně degeneruje po svém.. S tím, co popisujete, jsem se bohužel setkal, když jsem si hledal tu pravou "na celý život" a protože se mi to stalo 2x (to co popisujete), zkusil jsem hledat téměř mimo Evropu - v Turecku a s výsledkem hledání, jsem spokojen :D Takže pro mě - za mě, ať mladí(mladé) mají názory jaké chtějí neb jsou mi zcela ukradené :D
Je to šílené, kam tahle civilizace spěje... Pravda, nelze paušalizovat, ale z větší části je to katastrofa. Musíme ale opravdu rozlišovat situaci. Pokud oba pracují, bydlí v bytě, kde chlap nemusí hnout prstem, je docela žádoucí, aby se zapojit do domácích prací a nenechal v tom ženu samotnou. Pokud ale bydlí v baráku a chlap spravuje a rekonstruuje, je žádoucí, aby mu žena vařila a doma uklidila. Na vaření nemá chlap prostě čas. Je to hodně o domluvě. Ale pokud ženská z principu nechce vařit, uklízet a pod., je prostě něco špatně a od takové ruce dál, budou s ní jen problémy.
Nevím, kdybych dnes hledal ženu, tak bych asi, jak to tak vidím, zůstal sám nebo bych musel hooodně dlouho hledat. Pořád si myslím, že dívky na menších vesnicích a dále od města, jsou tak nějak tradičněji vychovávané, takže hledat tady by nemusela být špatná volba. Město je zabité.
Cituji: "Pořád si myslím, že dívky na menších vesnicích a dále od města, jsou tak nějak tradičněji vychovávané, takže hledat tady by nemusela být špatná volba.". Ano máte pravdu, jen to má malý háček. Většina těchto "tradičně vychovávaných žen" je věřících a hledají stejně zaměřené partnery - nevěřící nemá vůbec šanci. Na vesnici najít ženu pro společný život je podle mého názoru 100x těžší, než ve městě. Jiná věc je, pokud jste se v té vesnici narodil, znáte se s vrstevníky od dětství, znají se rodiny...
Nemyslím si, že pokud je žena schopná se postarat o domácnost a je z vesnice, tak musí být věřící. Toto je podle mě blbost.
Já také netvrdím, že MUSÍ být všechny věřící. Ale většina je vychována s vírou. Žil jsem nějakou dobu na vesnici a svá slova mohu potvrdit.
Ovšem jen v případě, že tyhle holky nejsou "zparchantělé" od svých spolužaček z města... potom jejich první snahou je útěk z vesnice do města za "lepším životem".
Vždy se říkalo,,Láska prochází žaludkem,,a myslím si,že to platí i v této době. Dobře napapaný chlap se na vás dívá rozhodně něžněji a mile než ten,co mu dáte na oběd rohlík s paštikou. Mně taky po 30-ti letech manželství občas nebaví vařit,tak uvařím polévku i druhé jídlo na 2-3 dny a nevadí nám to. Občas si taky zajdeme někam na oběd,dobře vaří např. v Globusu,občas i na ,,nezdravou,,čínu nebo pizzu,ale denně? To by jsme pak těžko našetřili na každoroční dovolenou u moře a někdy i 2x a né busem ale letadlem,na ježdění busem už nás taky bolí kosti a není to ono,busem jsme jezdili dříve.Každý podle svého,ale domácí strava je hold domácí strava.
Je to bohužel pravda.Sice patřím ještě k té"mladé"kategorii,ale nejsem emancipovaná.Jsem doma s dětmi a po chlapovi nic nechci.Ano,leze mi to někdy krkem,když vidím jak příjde jak na hotel a vše má kolem sebe hotovo,ale dobře si vzpomínám co to je pracovat.Nemyslím,že by kopal výkopyale ten tlak vedení,nesmyslné rozhodnutí,denně ti samí lidi kolem něj,pracovní nespravedlnost a lenost okolí...to se nedá srovnat s péčí o děti,kdy jsme doma,na procházkách na nákupech.Prostě je to jiné.Myslím,že je problém hlavně ve chlapech,že si to nechají líbit.Vždyť dneska i mladé holky a i maminky jsou obtloustlé,líné,pohodlné a kluci se přizpůsobují.Měli by jasně říct,tohle se nám nelíbí!připadá mi,že si z toho zla vyberou to nejmenší zlo a s tím potom chodí
Chlapi přestali být chlapy.Možná je to tím,že nechodí na vojnu,nemají vzory v rodině ,protože hodně jich vyrůstá jen s matkami nebo nevím čím?
Bohužel mám takové kamarádky,takže znám tyhle jejich názory moc dobře.Chlap je doma jen ten co nosí na jejich účet peníze,nerozhoduje,jen poslouchá a když né příjde smršť výčitek,zloby a hrozeb.Ony nechtějí být kuchařky ani hospodyně,ale nikdy ani pořádně nevydělávaly,takže nechápu,kde berou to sebevědomí.Asi od svých rozvedených matekDíky společným hypotékám a dětem jsou tyhle páry svázané,odkázané žít pohromadě a nejde to lehce řešit.
p.s.:jinak máte pravdu,připadám si jako exot,že moje 11měs.děti neměli ještě rohlík.Nepřipadá mi nutričně tak důležitý,že by jej už museli mít.Ani jim nesypu kukuřičné "křupání"...a proto se raději jiným matkám vyhýbám
kdysi jsem slyšel od svého kolegy takovou pěknou větu... "emancipace končí v momentě kdy potřebujete vynést ledničku do 8.patra" ) od té doby mi to přijde vtipné
a řekněme si upřímně...dneska je většina žen zblblá z těch romantických filmů s happy endem..myslí si, že na každou čeká nějakej boháč co ji zahrne vším možným.. začalo to pretty woman, pak divoký anděl..atd.. ) aneb zase věta k tématu..
"romantické filmy podávají ženám zkreslenou představu o tom jak by měl vypadat vztah...to samé by se však dalo říct i o mužích sledující porno"
Já třeba obdivuju ženy co mají dobrou karieru,vysokou pozici a dokáží mít i děti.Sice je to zase jen na jejich úkor,protože využívají chůvy,nevaří,nepečou,nechodí s dětmi ven(teda dělají to,ale třeba jen víkendy a to né všechny)takže se připravují o nejlepší chvíle života.Potom chápu,že nevaří atd.Jenže kolik takových žen opravdu je?ty co sedí po pizeriich a čekají na mateřskou to nejsou.Taky chápu,že některé na tom nejsou svou vinnou finančně dobře,ale většina si za to může sama.Já pracovala 13let a potom měla děti.Beru mateřskou,ale ta byla vyskoká protože jsem měla vysoký základ,takže pohoda a rodičovská je malá,ale mám našetřeno...atd.Takže vše jde,když se chce.
Když dcera hledala ke koupi byt, nestačila jsem se divit. 2 krásné byty byly bez kuchyně, prý není potřeba, že restaurace je hned vedle a pro děti jsou jídla v konzervě. Neumím si představit, že bych nevařila to by mě asi manžel vyměnil ale musím přiznat, že čím jsem starší, tím raděj jdu aspoň občas, tam kde mi uvaří.
- ale třeba to ty holčiny zase dobře umí v posteli - a než to pro mužíčka přestane být prioritou, tak se třeba vařit naučí.
- Lucie
- ale on má pravdu - pokud chlap není zrovna gauner a surovec, tak je opravdu méně komplikovanej a důvěřivej.
Ženský jsou větší "potvory" - ale u nich je to dáno biologicky - nejen, že si musí umět získat a udržet muže, ale musí rodit děti, starat se o ně a bránit je. Navíc jsou fyzicky slabší nežli muži, musí tedy používat jiné "zbraně" aby přežily.
culda-nedávno tady byl dotaz"jak je sex fyzicky náročný" takže si nemyslím,že by byly tak dobré.Když nemají sílu ani vařit
Můj manžel měl takovou první ženu.Ta to ovšem vymyslela jinak-vařila její matka.Žila jen s matkou,takže jejich vztah byl skvělý,takové trochu feministky,takže maminka s ní v podstatě byla i v tom vztahu.Věčně nasáčkovaná v bytě,vařila,poučovala(chlapa)manžel tvrdí,že byl mladý a naivní a že věřil,že se to zlepší...že prý všichni muži jsou takové čisté duše co věří,že v lepší zítřky.Toť chlapská teorie
Tak to téma zakládal nějaký mladík. poradte.cz/...
A jinak myslím, že to, co zde mnozí píšou, je hodně přehnané. Já sama patřím do kategori mladých žen, a něco podobného si neumím představit. Ani mezi svými vrstevnicemi a známými (mezi 20-30 lety) nikoho takového neznám. Některé umějí vařit výborně, některé trochu hůř, ale že by odmítaly doma cokoli dělat?
Hm, a z čeho jsou pak ty mladé maminy tak otylé? Že by z těch restauračních jídel? Nebo si je takto vykrmují jejich partneři?
eulálie- capuccinka,chipsy,Brumíky a podobné dětské"zdravé"dobrůtky,rohlík či jiné pečivo "do ruky"palačinka v kavárně/cukrárně někdy meníčko(celý oběd)+dezert,u pískoviště,na lavičce Frisco či jiný lehký alkohol někdy večer na pivo(přece nebudou s dětmi celý den jen ony.-))...+žádný efektivní pohyb,takže takhle to znám já od "kamarádek"a doma na chlapa čeká v lednici jogurt,sýr,salám a pečivo.To není moc redukční ani vyvážený jídelníček.
existuje pouze několik možností jak tuhle sittuaci s "nevařičkama" řešit:
1) smířit se s tím, že varit nebudou a obsloužit se sám a nestěžovat si ( joo co sis dotáhl dom to máš)
2) ozvat se a "převychovat" aby vařila
3) vyměnit za takovou co vařit bude ( pokud neklapne bod č.2)
4) najít si hned takovou co s tím nemá problém (ideální řešení)
ony všechny (myšleno ty o kterých se bavíme) si teď hraji na hrdinky a dělají machry, ale bohužel ve většině připadů kdyby je chlap kopl do řiti tak se zmůžou jen na to, že po něm budou hulákat kdy dostanou alimenty na dítě..
Ano mladé ženy neumí a hlavně nechtějí vařit, protože to by musely i umývat nádobí, a když by měly mýt nádobí, tak to bysme po nich rovnou mohli chtít, aby snad i uklízely nebo praly a žehlily... to by se mohly _ _ _ _ _ _!
P.s.: Děkujeme matkám všech zemí, že svou příkladnou výchovou stvořily tyto líné bestie
Pane jo, to je ale líných zadků, kteří potřebují, aby ONI mohli vysedávat celé dny u televize a počítače nebo si jít za svými koníčky, navařit, naklidit, na stůl přinést... A není za tím žádná emancipace. Ta přišla až jako druhá. První byl nedostatek pracovních sil během války, do fabrik nastupovaly ženy - musely. Po válce se tak vytvořil převis nabídky lidských sil nad poptávkou, klesly platy a dnešní jeden plat neuživí rodinu tak, jako tomu bylo dřív, kdy ženy mohly zůstat doma a starat se plně o domácnost.
Kde jsme tenhle nesmysl vzaly? Nevím jak jiné ženy, ale u VŠECH mých kamarádek, kolegyň, známých to běží tak, že ženská po práci maká doma, chlap si válí šunky. Ale abych je neházela do jednoho pytle, jedna má barák, chlap maká kolem něj, tak je pochopitelné, že ona má domácnost. Druhá je doma, chlap vydělá dost peněz, tak je to taky pochopitelné. Třetí má mimořádně obětavého manžela, povinnosti doma si dost dělí - ona pořád maká víc, ale on pomáhá víc než "běžný muž". No a ten zbytek to má tak, že ženská má práci a práci, chlap práci a volný čas.
Ještě to upřesním - pochopitelně v mém okolí nemám ženu, která odmítá dělat všechny domácí práce a nechává je na chlapovi, jak píše zakladatelka dotazu. Stejně jako mě odpuzují muži, kteří doma nehnou prstem, tak opovrhuji ženami se stejným přístupem. (Bohužel ženu jsem takovou ještě nepotkala, mužů houfy...)
To je sranda, že chlap, kterej doma nedělá i ženské práce, je línej (a prej furt sedí u televize; kde jste vlastně tenhle nesmysl vzaly?), zatímco ženská, která nedělá nic, je emancipovaná a moderní. Ó jéj!
nevím jak vám,ale když si udělám výtah co tady dámy nastřádali tak mi vychází tohle
chlap: pracovat, vydělávat peníze, odevzdat je doma, dělat domácí ženské práce a ještě živit ženskou,opravovat byt nebo dům.
ženská: chodit jen do práce a pak si jen stěžovat, že chlap nic nedělá
hm - Mě stačilo se občas podívat na výměnu manželek a nezaměstnané muže tam. Byly tam i exotky ženy, to nepopírám, ale těch mamánků co se báli práce a ujídali vlastním dětem bylo daleko víc. Tenhle pořad hodně vypovídá o stavu společnosti.
Zrovna jako v Prostřenu. Kdo tam byl nezaměstnaný, je jedno zda žena či muž, tak byl obézní a mě je záhadou z čeho, když si stěžovali jak nemají peníze. Ze vzduchu opravdu nikdo ještě neztloustl, ale z přejídání a nedostatku pohybu ano.
Tak teď jste se odkopala! Výměna manželek a Prostřeno! Dámo! Vzpamatujte se! Jste zmanipulovaná a absolutně odtržená od reality. Už jste toho napsala hodně a tak nějak doufám, že každý rozumně uvažující (ano, toto je manipulativní slovní spojení, ale lepší slova mě ve Vašem případě nanapadají) člověk si o Vás musel dávno udělat obrázek. Vypněte tu televizi a běžte, prosím Vás, mezi normální lidi! A soužití dvou lidí není jen o penězích, proboha! Vy byste po chapovi chtěla, aby vydělával kotel, klidně aby za prací dojížděl, ale co potom rodina, děti? Jak by vypadala jejich výchova bez otce? No? Napíši Vám v krátkosti jeden příběh z mého příbuzenstva. Teta a strýc... Ona - nikdy nepracovala - asi 20 let!, byla pořád doma, starala se o děcka. On - jezdil za prací do Prahy na stavby - vydělával slušně, uživil rodinu. No zkuste hádat, co se po asi 30 letech jejich manželství stalo? Rozvedli se. Ženská si našla přítele - obšťastňovače. No byla prý sama a že chce konečně začít žít. No není to nádhera? Takže dámo...Vaše teorie si strčte za klobouk. A můžu Vám sdělit jediné. Pokud nezměníte svoje myšlení a nezačnete na život pohlížet trochu reálněji, nikdy nebudete mít chlapa a šťastné partnerství. NIKDY! Vaše odpovědi tady kromě dalších degenerovaných "žen", nemůže snad brát nikdo vážně. To je můj názor. A nebojte, už na Vás nebudu reagovat, je to totiž jak mlácení prázdné slámy.
Přestože jsem neviděl ani jeden díl (jen nějaké ukázky), tvrdím, že ty existence z Výměny manželek nevypovídají o stavu společnosti vůbec nic. To nejsou normálni lidi a normální rodiny. Znáš snad někoho normálního ze svého okolí, kdo by byl ochoten se zúčastnit tak pokleslé a stupidní šou? Ti lidi zřejmě opravdu hodně chtěli peníze za natáčení a hanba je nefackuje ani tehdy, když se takhle předvádějí v televizi. Ten pořad vypovídá jen o stavu těch zoufalců.
Také nemám čas to číst celé, možná už někdo takto odpověděl. Myslím, že když je ženská na mateřské, tak by tu domácnost zvládat měla, ale pokud chodí normálně do práce a chodí z práce utahaná stejně jako ten chlap a nosí peníze stejné jako chlap, tak na jednu stranu proč by měla ještě celé odpoledne tancovat kolem domácnosti?
vskutku zajimava otazka a jeste zajimavejsi odpovedi, muj nazor tady vystihlo jiz nekolik komentaru tak tu nebudu psat jiz napsane, ale mela bych takovou doplnujici otazku
panove, kteri by jste "zenu co dama nevari hned vykopli", co vy doma denne delate?
kdyz po sve polovicce vyzadujete aby denne varila? (za predpokladu ze oba chodi do prace)
> co vy doma denne delate?
Vzhledem k tomu, že nemám manželku, tak dělám, co je potřeba. Čemu, vy ženské, pořád nerozumíte? Je něco nepochopitelného na tom, že kdybych měl mít manželku a přesto pořád měl dělat všechno jako teď, že by byla akorát k nakopání? Tak snad apoň uvaří a postará se o běžný chod domácnosti, ne?! Jestli ani to ne, tak k čemu by byla?
Zdravím,odlehčím tuto diskuzi vtipem. Manželé čekají návštěvu,manželka říká: Za chvíli jsou tady a ty tu sedíš ve slipech,obleč se. Manžel na to: Neobleču,jen ať vidí jak jsem hubenej,protože mi nevaříš. Manželka na to: Víš co? Sleč si i ty slipy, a uvidí,proč nevařím! Jinak já vařím a peču poctivě a naučila jsem to i své dcery, kolikrát mi ještě dnes volají, když si nejsou jisté postupem nebo ingrediencemi. Když třeba o dovolené vidím a ochutnám v hospodě jídlo za 150 korun,tak si říkám,že bych za ty prachy uvařila na dva dny pro celou rodinu. Zase je to pohodlné a alespoň o dovolené si to dopřeju a čas využiju jinak. Jsem překvapená,kolik mladých mužů se dnes směle postaví k plotně, partneři mých dcer také rádi vaří. To můj muž v jejich věku uměl akorát topinku a čaj ,ale zase si opravil a vyvařil auto a poskládal motorku,která byla pak jeho pýchou. JISKRA
Partnerka taky nevaří nepeče,já to po ní ani nechci jsme oba pracovně vytížení,oba chodíme na oběd v práci,nějakou svačinu si koupíme a večer většinou chodíme do restaurací,nemáme nato moc čas,ani to pro nás není finančně zajímavé ono když chce člověk vařit tak ty suroviny ho kolikrát vyjdou dráž než když jde do levnější restauračky oni kupují po tunách mají slevy jak hrom+velkoobchod atd pak uklízet nádobí vynášet bordel nakupovat když to sečtete tak zjistíte že se čas dá věnovat líp,tak to prostě je nemusí stím nikdo souhlasit ale já vím že to tak je
Alcantara, to je moc pěkný úsek života. Užívejte si ho a važte si ho. Není navždy.
Lego, máte a současně nemáte pravdu. Opravdu mladé dívky a ženy většinou vařit neumí. Ale záleží na nich jak se k tomu postaví. Jedna moje dcera jezdila do školy do Olomouce, o víkendech byla doma a to jsem ji vařit ani neučila. Jenom takové oloupej to, nakrájej. Maturovala už jako vdaná a dva dny po maturitě rodila. Tenkrát ještě antikoncepce zas až tak běžná nebyla. Po prázdninách se stěhovala, se svým mužem, do svého. Připomínám , že nebyl net, na kterém, včetně videa, je všechno. Přesto se dobře vařit naučila a dnes je z ní už dvojnásobná babička. Pro druhou, vaření nebylo prioritou. Studovala nesmírně intenzívně, učila se jazyky, brigádničila, pomáhala vydělávat, cestovala po mnoho let. Taky net nebyl. Uměla opražit vločky a dobré čaje také uměla. Dnes má dvě, už ne malé, děti, které milují takové věci, které já jsem nikdy vůbec nevařila, jako jsou lazaně a hovězí na víně a já nevím co všechno. Také se to naučila za pochodu. A dobře se to naučily obě dvě.
Kdo chce, hledá způsoby.
Tam podle mne stojí klíčová otázka: Chodí ty maminky do práce (a tudíž nosí domů peníze)? Ano. Pak je další činnost doma čistě na nich. Pokud po nich partner poté vyžaduje teplé večeře, každý den, že...proč? "Druhá směna" je zbytečná.
Ty jsi holka, viď?
1) Špatně pochopená otázka (resp. nerozvíjej fantazie). Když manžel chce, aby manželka vařila, nemyslí tím "každý den teplá večeře" a taky tím nemyslí "druhá směna". (Nehledě na to, že ani "každý den teplá večeře" by nevyžadovala "druhou směnu").
2) To, že někdo chodí do práce, přece neznamená, že "další činnost doma čistě na něm (na ní)". Jestli to tak někdo chápe, pak zas nechápu já, proč se tady pořád předhazují ti vymyšlení "povaleči před televizí", kteří taky chodí do práce a tedy by měla být "další činnost doma čistě na nich". Měřme stejným metrem!
Nezasmějeme se raději? Ráno, při odchodu do práce, manžel políbí ženu se slovy: "Stará, dnes tě umiluju k smrti. Připrav se na to!" žena po práci oběhne krámy, přinese nákup, upeče kachničku, uvaří zelíčko, ohřeje knedlíčky. Prostře, rožne svíčku. Manžel se vrací a nadšeně baští. Žena mu nalije pivečko a odběhne do koupelny. Když se, omotána ručníkem, celá voňavá a dychtivá vrátí, najde muže vyvaleného na kanapi. Zamžourá na ni a procedí mezi zuby: "Stará, dneska ti daruju život."
Angel, mýlíte se. Babičkám na rodině záleželo stejně, jako mladým ženám dnes. Jenže, babičky nepracovaly a všechen jejich čas patřil rodině a domácnosti. Jestli vaše babička nemá zas až tolik roků a do práce chodila, dělala práci, která byla většinou velice jednoduchá a málo placená Byla vychována a její postavení ve společnosti bylo až hodně vzadu. Muž, děti a pak co zbylo, bylo její. Navíc, musela být skoro vděčná, že ji muž živí. Dnes děvčátka vychováváme k tomu, aby byly hrdé, životaschopné, vzdělané, aby uměly konkurovat mužům. Aby uměly pracovat a vydělávat, ale aby se dokázaly postarat o rodinu i o sebe. Co na tom je k nepochopení? Když vy si najdete jednoduchou, nevzdělanou dívku, stanete se pro ni vy i děti jediným smyslem života.
Angel, k urážkám mám hodně daleko. Opravdu hooodně daleko. Jestli vám to tak přišlo, omlouvám se. Jsem z generace, která pamatuje, jak naše maminky, bez vzdělání, v 50tých letech začínaly pracovat.Jak je stát přesvědčoval k tomu, aby šly do práce. Budou prádelny, veřejné stravování velice levné, jesle, školky družiny, prádelny, úklidové firmy za pakatel, polotovary. Ale ty nebudou zapotřebí, protože se všichni budou stravovat tam, kde přes den jsou a večer si celé rodiny zajdou do restaurace. Děti ve škole budou mít svačinky a mléko zdarma. O prázdninách a dovolených budou tábory a ozdravovny, rekreace.
Já už jsem své dcery vychovávala k tomu, že musí být vzdělané, musí mít práci a byt. Aby byly nezávislé, když se jejimu muži zalíbí usměvavá prdelinka a opustí je. Mi se totiž stalo něco podobného. Ale místo ženské se zamiloval do alkoholu. Rodina, o které mluvíte, se stala peklem.
To jsme se ale dostali hodně daleko od původní otázky, proč ženy nevaří.
Vaše reakce mě docela uráží.Nemůžete přece vědět kde někdo z mé rodiny pracoval a jak byl vychováván.Pakliže u vás takováto výchova byla běžná,pak vězte,že všude to stejné nebylo.Co se týká toho postarání-se o rodinu...děda byl na čtyři roky zavřenej z politických důvodů a babička zůstala na tu dobu sama se třemi dětmi a také se postarala.
K nepochopení je to,že dnes se nekouká na to co rodina jako celek,ale na to co muž a co zvlášť žena.Ještě jde o to,co myslíte tím "aby se dokázaly postarat o rodinu"...určitě zas jen peníze.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.