Nejste přihlášen/a.
Dobrý den přeji, prosím umíte někdo domácí pšeničné tortilly?
Já je právě dodělala a jsou jak překližka, tvrdé a suché. Neumim si představit do nich cokoli zabalit.
Recept jsem dodržela kitchenette.cz/..., přesto se nepovedly.![]()
Poradíte?
2x
Tak já jsem zapátrala i v cizině a všichni dávají skoro stejné ingredience. Tady napíši jeden recept. 300 g mouky, malá lžička soli, 1 a půl malé lžičky prášku do pečiva, 2 plné lžíce oleje, 180ml vody. Těsto hnětou rukama, dokud není hezky vláčné. Pak dávají všichni odpočinout na minimálně půl hodiny pod folii. V jednom receptu, který se mi líbil nejvíc, to těsto rozdělila na šest dílků, kuličky, narovnala do pekáče a každou kuličku pomašlovala olivovým olejem. Zakryla a nechala 30 minut odpočívat. Pak válela tenké placky a šlo to vytahovat i rukama, tak bylo těsto vláčné. Podsypala moukou ale ne moc. Pekla na suché pánvi a vypadaly fakt velmi dobře.
Takže rozdíl je v tom, že se těsto musí nechat odpočinout. Což napsáno v receptu ze kterého jste čerpala není napsáno. Tam píše že to dělá rovnou a hněte těsto v mixeru. Já to schválně vyzkouším podle receptu který se mi líbil a pak písnu jak se povedly. já koukala na video recepty, takže jsem viděla opravdu přesný postup.
2x
Já jsem něco podobného popisovala zde - poradte.cz/...
A dělám to právě tak, že ihned po vyjmutí z trouby je přikryju utěrkou (nejlépe silnější vrstvou utěrek). Tím se tam srazí vlhkost a jsou pěkně vláčné.
doplněno 12.08.16 22:51:
Jinak ta voda by měla být nejlépe horká - má to vliv na strukturu těsta.
doplněno 12.08.16 23:20:
Na internetu jsem našla recept na pravé arménské lavaše (což je vlastně kavkazská varianta tortilly). Myslím, že tento postup také vyzkouším (ten můj je původní je trochu zjednodušený a občas se mi stává, že okraje praskají):
3 hrnky hl. mouky
1 hrnek vařící vody
trošku soli
Mouku nasypeme do vyšší misky, uděláme v ní důlek. Sůl rozpustíme ve vodě a horkou osolenou vodu po malých dávkách naléváme do prohlubně v mouce, mícháme. Vypracujeme hladké, nepřilnavé těsto, které přikryjeme teplou utěrkou a necháme 20-30 min. odpočinout. [...] Po upečení pokládáme na dřevěnou desku, zlehka skrápíme vodou a přikryjeme utěrkou.
Takové lavaše by prý měly být zaručeně měkké a tvárné, a podle komentářů pod receptem to tak opravdu je.
0x
Prášek do pečiva bych nahradila kvasnicemi. Je to něco podobného jako naše langoše. A dělala bych je venku na grilu na rozehřátém kameni.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.