Nejste přihlášen/a.
Znáte někdo recept na opravdovou specialitu z kuřecího nebo vepřového masa? V kuchařkách se to hemží převážně kombinacemi - šunka, sýr nebo slanina... to není nic nového, ale vyloženě nějakou netradiční specialitu. Třeba já jsem jednou někde našla nápad - kuřecí játra se orestujou na cibulce, směs se vloží do slané palačinky, palačinka se přehne, sepne párátky a celé se to obalí v trojobale. Bylo to moc dobré. Každopádně neomšelý nápad
Dobrý den. Nedávno jsem oprášila svůj starý recept. Je to rychlé, jednoduché a dobré jídlo. Ale nečekejte nic vyjímečného. Jen vezmete plátky krkovičky, posolíte je, opepříte a natřete česnekem. Čím více česneku, tím lépe - no spíše podle toho, jak máte rádi česnek. Pak dáte maso na misky a zalijete mlékem, aby bylo ponořené. A necháte odpočinout asi tak 3 hodiny. Pak rozpálíte pánev a na ni dáte maso i s mlékem - a dusíte, po vypaření mléka opékáte dostatečně dlouho, až je maso měkké. Občas tedy ještě podlejete vodou třeba. No a to je všechno. Já to podávám s bramborým pyré. Kombinace mléka a česneku vám udělá moc dobrou šťávu.
Babko, tak je třeba dát to mléko... udělá bezva šťávu a maso má díky česneku perfektní chuť.
Eulálie, tak tohle dělávala má tchýně, ale jen s vodou. A až když to maso bylo měkké, odstavila a po vychladnutí dala do ledničky. Z toho vývaru, cca 1 cm na dně, se stal aspik. Nasmažila placky a kdo přišel domů, hodil přihřát na suchou pánev placek a k tomu si vzal studený plátek masa v aspiku. Oni chlapi chodili v průběhu celého dne. Hladní jak vlčáci.
Asi jo, to mlíko. Tchýně dávala mlíko do placků. Tedy bramboráků. A dělala je tak 3cm silné, na veliké pánvi. A úžsné bylo, když těsto na placky nalila na plech, upekla z jedné strany, obrátila a nahoru dala rozpůlené švestky a znovu do trouby. Tož to bylo! Dovedla jsem sníst skoro celý plech sama. (To jsem měla nějakých 60 kg na 173 výšky)
Možná nic nového,ale u nás je také v oblibě toto:kuřecí prsní řízky naklepat,okořenit podle chuti,na to rozmačkaný česnek,naskládat co je v lednici-šunka nebo salám,sýry,nejlepší je niva,může paprika,jarní cibulka,cokoli napadne,zamotá se do závitků,naskládá se k sobě na zapékací misku nebo pekáček podle množství,celé zalije šlehačkou a peče se,šlehačkou lžící "zalívá".Hotové,jak je závitek měkký.K tomu brambory na různé způsoby,nejvíc vyhrává bramborová kaše,polije sosíkem.Když má někdo přijet,nic jinýho nevymýšlím ,nezabere moc času a zmizí z talíře.
Moje oblíbená specialita je vše to co nemusím vařit. Ale vážně. Zkuste lokše (tenké bramborové placky pečené na kamnech co se většinou dělají s mákem) udělat plněné husími játry s opraženou cibulkou na husím sádle.
liduš, ani nevíte jak vás chápu..Jsem na tom stejně, navíc vaření považuji za zbytečnou ztrátu času.Proto se snažím vařit jídla jednoduchá. Takže z těch jednoduchých
Vepřový řízek, ale ochucený - sůl, posypat kari, potřít hořčicí a prolisovaným česnekem, pak klasický trojobal. K tomu přidám nějaký míchaný zeleninový salát a v troubě pečené rozpůlené a osolené brambory(se slupkou) a za půl hodiny je hotovo.Snědeno během pěti minut a už mi šrotuje,co vařit na příští den. Kéž by se vrátily dny,kdy jsem vařívala a vymýšlela různé mňamky s chutí a ráda,protože jsem hlavně nevařila každý den.Dnes jsem na tom tak,že zásadně ani nesleduji žádné TV pořady o vaření.Na nějakou tu specialitku si radši někdy zajdu s manželem do restaurace.Myslím si,že jsem se v životě navařila už dost! Ale přiznám se,že po přečtení vašich receptů,které jsou všechny výborné
, mně to nedá a asi je vyzkouším.Taky mi promiňte,že jsem odbočila od položené otázky.
začátek bude stejný, jako předešlý recept...plátky krkovičky naklepat, osolit, opepřit, počesnekovat, Na každý plátek krkovičky položíme kolečko salámu nebo debrecínky a pod´, a na plátek uzeniny položíme hrstičku vymačkaného kysaného zelí...zarolujeme a závitky klademe do pekáčku, vvydatně pokmínujeme, trošku podlejeme a pečeme...konzumujeme teplé nebo studené, příloha co kdo chce
Kuře na citronech. Rychlé, nelze snad pokazit. A velmi chutné. Kuře / menší/ rozporcovat, posolit, popepřit. Do kastrolu na rozpálený olej dát dvě nakrájené cibule, přidat kusy kuřete a opékat do zlatova, obracet, na to nastrouhat během míchání kůru z většího citronu, pustí šťávu, tak případně podlít jen trošku, dodusit, ke konci přidat všechnu citronovou šťávu z toho citronu.. Hodí se s rýží.
Tu Vaši omeletu jsem plnila hotovým ochuceným skoro vychladlým špenátem, uzavřela to, jako psaníčko a obalila a osmažila , jako řízek.Později jsem do něj dávala ještě plátek šunky.
Nemám nic extra.Jednou při likvidaci starých brambor jsem rodinu nakrmila tímto
a když se dnes zeptám co mám vařit? znám odpověď dopředu - KOULE !
maky - dávám jedno vejce, těsto dělám od oka, naposledy jsem postrouhala tvrdý sýr a nivu a tím naplnila koule a bylo to moc dobré. Zde mi šlo jen o nápad, jak nedat všechny staré brambory slepičkám
Já mám moc ráda šaurmu (v originále je to něco jako kebab); dělám ji hl. z kuřecího masa.
Nejdříve si udělám placky - smíchám hladkou mouku s potřebným množstvím vody, aby vzniklo těsto podobného charakteru jako třeba na nudle. Troubu si nahřeju asi na 100°C a mezitím vyválím/ vytahám tenoučké velké placky, aby přes ně šlo vidět. Plech nasucho posypu hrubou moukou, položím na něho placky (na každý plech 1-2) a peču, dokud se na nich nezačnou místy objevovat tmavší skvrny. Honem je sundám a zakryju utěrkou, aby zůstaly vláčné.
Samotnou šaurmu dělám tak, že kuřecí prsa nařežu na kousky, pokladu různými čerstvými bylinkami (bazalka, rozmarýn apod.) a opeču na pánvi na oleji. Až je maso trochu opečené, ale ještě ne zcela hotové, přidám k němu větší množství strouhané mrkve a dělám ji zároveň s masem. Poté odstavím, odstředím přebytečný olej a dle chuti okořením - jakýmkoli oblíbeným kořením. Nakrájím cibuli (množství rovněž dle chuti) a syrovou ji zamíchám do vzniklé směsi.
Placky jednu po druhé mažu trochou majonézy a kečupu, pokládám na ně masovou směs s cibulí a různou zeleninu (např. nakrájené zelí, rajčata, papriky, petrželovou nať...) a zamotávám je jako lívance.
Někdy vařím, jako bych čekala návštěvu Kanadských dřevorubců a jindy se mi nic nechce. Když se mi nic nechce, odrbu brambory a nakrájím na větší sousta. K nim, také na větší kousky mrkev, cibuličku, když nemám maličkou, tak na čtvrtky větší, buď houby nebo žampiony, někdy rajčata, Vpodstatě, všecko, co doma je, od zeleniny. Nasypu do pekáčku s vymaštěným dnem, posolím, okořením nejlépe Kořenící přípravek na barbeciu od kotány, ale když není, tak není třeba, kromě soli, nic. Na to pložím plátky masa, nebo čtvrtky kuřete nebo když skelety nejsou příliš ořezané, pak klidně je. A to celé šoupnu do trouby cca na 50 minut. Všecko pustí šťávu a tou potřu, čas od času, maso. Je to barevné, chutě se nepřebíjí. Rozdělím na talíř a na pánev a trochu do misky pro psa, aby mě nepomluvila, že jí nedám nažrat. To na pánvi druhý den osmažím a zase mám bezva oběd!
Kuřecí paličky na leču..=) Do pekáče dáme rozehřát olej, přidáme nakrájenou cubuli a nakrájenou vypeckovanou ačokču. Necháne chvíli péct. Přidáme osolené kuřecí paličky a posypeme kořením na drůbež. Zaděláme alobalem a chvíli pečeme. Pak přidáme zavařené lečo, opět zaděláme a zase pečeme za občasného míchání. Po ňáké době přidáme celou paličku prolisovaného česneku a nakrájenou klobásu. Zase dáme péct. Nezapomeneme zadělat. Ke konci zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě. Chvíli dopečeme a podáváme s bramborem, hranolkami ale úplně nejlepší je to s čerstvým chlebem.=) Mňamka..=))
Zdravím,
moje nejoblíbenější je maso v bramborákovým těstíčku. Stačí jen vymáchat naklepaný a ochucený řízek (my dáváme sůl a čubricu nebo pepř) ve směsi na bramborák a na pánvi s trochou oleje. Podáváme se salátem.
Nebo děláme i v sýrovém těstíčku, nastrouhaný sýr v mléce zahustit moukou, špetka soli, podle chuti bylinky (u nás vládne oregáno a bazalka). Opět vymáchat naklepaný ochucený řízek a osmažit na trošce oleje.
Nebo kuřecí ve sladkokyselé omáčce. Maso obalit v mouce, potom v mléce a zprudka osmahnout na pánvi. Přendat do pekáčku a zalít omáčkou z půl hrnku octa, půl hrnku cukru, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce sojové omáčky, stroužek česneku (nebo bez). Peču hodinu na 200°C a každou čtvrt hodinku promíchám.
Zdar, nic extra, ale pár oškrábaných syrových brambor /dle lidí/ - na půlcentrimetru kolečka + měkčí klobáska na kostičky nebo obdobu, majoránka, kousek něčeho mastnějšího do kastrůlku na spodek (klidně špek), tím posledním pomastit kastrůlek a pak jen vrstvit střídavě zbylé suroviny, občas průběžně při vrstvení mírně prosolit s kořením dle libosti. Dát poklici a na mírném plameni dusit bez ničeho tj. bez vody! Až brambory změknou, zbaštit. Celá sranda i s přípravou +/- 30min. Dobrou chuť.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.