Nejste přihlášen/a.
Rozumí někdo elektrickým přepěťovým ochranám? Je nějaký rozdíl mezi ochranou s několika zásuvkami a ochranou jednozásuvkovou, do které ze zapojí prodlužovák s více zásuvkami? Teoreticky by to mělo být jedno - jedna chráněná zásuvka by měla ochránit všechny další v zapojeném prodlužováku, nebo se mýlím?
Ta finta bude v tom, definovat si odkud přijde přepětí, proti kterému se chcete chránit.
Pokud by to bylo přepětí, které přijde po venkovním elektrickém vedení, tak pro takové přepětí musí být v rozvaděči přepěťová ochrana. Protože je jistější přepětí odchytit hned na vstupu, než aby to chytaly nejaké rozdvojky v zásuvkách.
Pokud se jedná o přepětí způsobené úderem blesku, tak částečně může ochránit funkční hromosvod (bleskosvod) ale 100%-ní ochrana není. Pokud blesk udeří do domu, tak nějaká přepěťová ochrana na prodlužováku přístroje rozhodně neochrání.
Někde jsem četl, že se dělá kaskádová ochrana proti přepětí. První úroveň v rozvaděči, druhá úroveň v jednotlivých poschodích, třetí úroveň u drahých a citlivých zařízení. Já jsem ale elektrikář amatér, takže snad poradí někdo s praktickými zkušenostmi.
Nemýlíte, zásuvka s přepěťovou ochranou funguje i na další zásuvky do vzdálenosti cca 5m od chráněné zásuvky (dle katalogu ABB)
doplněno 29.07.12 18:41:Přepěťové zásuvky je pouze poslední článek ochrany proti přepětí. Pokud chcete mít ochranu komplexní, musíte v případě nadzemního přívodu do domu začít chránit už na sloupu...
doplněno 29.07.12 18:45:Tato problematika se zde již párkrát řešila, stačí zadat do místního vyhledávání "přepěťová ochrana"...
Nemýlíte se, logicky to tak být musí a je to tak.
Ovšem jak už tu zaznělo, přepěťová ochrana na úrovni zásuvek je jen poslední z řady kaskádovitých stupňů ochrany proti přepětí a v kontextu nějaké skutečné ochrany je sama o sobě bezvýznamná.
Tuším, že Váš dotaz vznikl na popud bouřek, které se poslední dobou prohánějí přes ČR a Vy máte strach o svou elektroniku.
Přepěťovkou v zásuvce rozhodně nic nezachráníte. Je to široké téma a je nutné ho řešit komplexně.
Pročtěte si např.: poradte.cz/...
Pro upřesnění: Jedná se o panelákový nájemní byt, tedy v tomto ohledu předpokládám, že co by mělo být ve vyšších stupních ochrany instalováno, instalováno jest. A pokud ne, nic s tím nenadělám. Jen mám podezření, že mi bouřka odpálila internetový VDSL modem (možná i po telefonním kabelu) a rád bych tomu do budoucna předešel. Taktéž technik O2 doporučoval zásuvkovou ochranu.
Tyto podrobnosti jste v původním dotazu neuvedl, ve Vašem případě máte asi opravdu jedinou možnost - koupit přepěťovou kombinovanou prodlužovačku a modlit se...
Na 99% žádná komplexní přepěťová ochrana v domě nebude. Pro objekty určené k bydlení není povinná a investice je většinou v řádech, které se zadají majitelům domů jako astronomické.
Přepěťovou zásuvkou nic nezkazíte, ale jak jsem spal, není to samospasitelné.
Přepěťí vniká do objektu všemi možnými směry a telefonní kabel je jedna z mnoha známých cest.
Ten modem ale nejspíš nebyl odpálen přepětím v zásuvce, ale přepětím po telefonním kabelu - dost časté
Přepěťová ochrana ve vícenásobných zásuvkách je tuším stupeň D. Proti přepětí vzniklé atmosférickými jevy je tato přepěťová ochrana zhruba tak účinná, jako "3 uzliky na přívodním kabliku". Tento typ ochrany chrání spíše proti drobným přepěťovým špičkám v rozvodné síti, které vznikají při spínání výkonových spotřebičů (rychlovarná konvice může při zapnutí hodit špičku až okolo 1kV, dále proti svářečkám, cirgulárkám apod. ). Jak už bylo uvedeno výše, pokud chcete co nejkvalitnější ochranu proti přepětí, je nutno instalovat všechny stupně (stupeň B - většinou se umisťuje u přívodu el. energie do objektu, C - hlavní nebo podružný rozvaděč, D - zásuvka s přepěťovou ochranou. U sdělovacích obvodů se používá ještě stupeň D1).
Blesk sa mi ešte do paraboly ,ani komína netrafil a tak verím lídrom prepatových ochrán -anglickej fy BELKIN Limited , ktorá garantuje sumou 40000 E ,ak sa pripojené pc ,tv led 3D ,modemy poškodia prepatím,zableskom,alebo uderom blesku . V ponuke sú i velmi velmi lacné ochrany ,ktoré majú iba nejaký varistor a LC obvody a tam garancia nie je žiadna
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.