Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepěťové ochrany pro RD

Od: kravsko* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den

Doporučíte mi někdo přepěťovou ochranu na rodinný domek? Mám rodinný domek kde přívod je ze sloupa vzduchovým vedením. Mm elektroměrovou venkovní skříň a pak bytový rozváděč..do tohoto bytového, bych chtěl osadit asi 1 a 2 stupeň. Pak bych chtěl dát III. stupeň pod zásuvky, nemohu využít zásuvky s přepětovkou. Potřeboval bych je schovat pod zásuvku.

Jinak přívod s elektroměrové skříně do bytového rozváděče je kabelem CYKY 5x6 + 16žz drát, tento drát vede přímo na uzemnění.

Doporučíte mi někdo nějaký typ a značku, se kterou už máte dobré zkušenosti?

Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Celkem sdílím radu hopa, Moellery jsem taky hojně používal, vycházejí i celkem slušně finančně.

Chtěl bych ovšem dodat, že pokud mají "přepěťovky" alespoň trochu fungovat a v nejlepším případě Vám jednou zachránit majetek nebo i zdraví, je třeba se na věc dívat o trochu profesionálněji. Bylo by lepší, kdyby jste si na barák pozval nějakého odborníka a celou věc s ním konzultovat. Ono takhle od stolu poradit, nemusí být to pravé. Chce si to prohlédnout jak a jak kvalitně je provedeno uzemnění, jestli je nebo není hromosvod a alespoň základním způsobem spočítat omezovací proudy.

Jinak CYKY 5x6 už od elektroměru...předpokládám, že se nacházíte v lokalizaci E.ON?:)

hop®

Minstrel: samozřejmě, v podtextu Vaší reakce je napsáno, že se přepěťové ochrany musí instalovat v závislosti na místních podmínkách, a naprosto souhlasím. Třeba v případě nadzemního vedení je ideální mít první stupeň už někde blízko domovní přípojky, na sloupu. A souhlasím i s Vašimi dalšími připomínkami... *palec*

Přesně tak Hope, zrovna v případě přepěťovek radím nerad od stolu. jako RT jsem viděl už jsem desítky instalací přepěťových "systémů", majitelé byli strašně spokojení, jak jsou v bezpečí a přitom ani netušili, kolik peněz vyhodili z okna za to, že mají jen plnější rozvodnice...

hop®
hodnocení

0x

Do RB motuji "3x FLP - B+C" od Moelleru, tento výrobce už není, "přejmenoval" se na Eaton, ale při troše snahy vyguglíte, mezi výhody patří spolehlivost i výměna pouze modulu pro jednu fázi při případném vybavení.

? Proč nemůžete využít pro III. stupeň přepěťové zásuvky?

...BTW, nechápu přívod 5x6 z RE do RB, kde máte PEN rozdělený na PE a N?...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]