Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

LED dioda na kolik voltů?

Od: vlk95® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, nějak nechápu jak funguje led dioda. Led dioda je na kolik voltů? Mám tady modrou ledku s odporem 470ohm.

Díky

doplněno 26.06.12 11:11:

Na 12V svítí hodně. to je super, ale jak dlouho vydrží?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zajixxx*
hodnocení

1x

MODROU led diodu bych napájel přímo z větve zdroje 3.3V, tj. oranžový kabel, a černý. Nutno vytáhnou z Hlavního konektoru pro napájení desky... xD A budete to mít zbytečně bez ztrát na odporech...

hodnocení

0x

Důležité je dodržet její maximální proud...

hodnocení

To mi moc nepomohlo, ale.. ten přeci určuje ten odpor ne?

buss
hodnocení

0x

Vlku, chce to katalog a tam si počíst. Jinak experimentovat, odpor a pomalu zvyšovat napětí. O LED je toho na intu jak hnoje.
Jinak použij zákon páně Ohma. R omezuje protékající proud.
Ostataně i zde už bylo...
poradte.cz/...

hodnocení

Trochu jsem vzpomínal a uvažoval. A pokud jsem to správně pochopil tak led je na "jakékoliv" napětí, jen se musí správně spočítat odpor. Ano?

A to podle vzorce R = (U - úbytek napětí na diodě) / Imax na diodě

Takže u mě je to R=(12-2,2)/20=0,49 tj 490 ohmu odpor

Já počítal s I=15mA tj R=(12-2,2)/15=650 ohmu

hop®
hodnocení

0x

Elektrokalkulačka, bod 17...

danyk.wz.cz/...

hodnocení

o této kalkulačce vím, ale když jsem ji našel tak jsem netušil jaký proud tam mám zadat. Dnes už to vím.(doslova dnes)

doplněno 26.06.12 13:15:

Toto jsem právě dokončil. napájení z napájení větráčku na CPU 12V. Modré ledky každá s odporem 640ohm paralelně na sebe. Chvíli jsem se tam díval a bolí mě oči. Asi je pravda že modrá ničí oči.

doplněno 26.06.12 13:15:

,

LED dioda na kolik voltů?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]