Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nějak nechápu jak funguje led dioda. Led dioda je na kolik voltů? Mám tady modrou ledku s odporem 470ohm.
Díky
doplněno 26.06.12 11:11:Na 12V svítí hodně. to je super, ale jak dlouho vydrží?
Vlku, chce to katalog a tam si počíst. Jinak experimentovat, odpor a pomalu zvyšovat napětí. O LED je toho na intu jak hnoje.
Jinak použij zákon páně Ohma. R omezuje protékající proud.
Ostataně i zde už bylo...
poradte.cz/...
Trochu jsem vzpomínal a uvažoval. A pokud jsem to správně pochopil tak led je na "jakékoliv" napětí, jen se musí správně spočítat odpor. Ano?
A to podle vzorce R = (U - úbytek napětí na diodě) / Imax na diodě
Takže u mě je to R=(12-2,2)/20=0,49 tj 490 ohmu odpor
Já počítal s I=15mA tj R=(12-2,2)/15=650 ohmu
o této kalkulačce vím, ale když jsem ji našel tak jsem netušil jaký proud tam mám zadat. Dnes už to vím.(doslova dnes)
doplněno 26.06.12 13:15:Toto jsem právě dokončil. napájení z napájení větráčku na CPU 12V. Modré ledky každá s odporem 640ohm paralelně na sebe. Chvíli jsem se tam díval a bolí mě oči. Asi je pravda že modrá ničí oči.
doplněno 26.06.12 13:15:,
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.