Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proudový transformátor. (pokračování)

Od: vlk95® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, hned od začátku upozornuji, že následující text navazuje na informace a poznatky v této uzavřené otázce. ( poradte.cz/... ) Fotky zařízení zde: 78.108.147.218:8080/...

Po roce učení elketrotechniky jsem zase o něco chytřejší. Dnes jsem procházel šuplíky a narazil na tento "měřák". Vzpoměl jsem si že jsem kvůli němu zakládal otázku(v té době jsem ani z odpovědí nic nepochopil a nevěděl co to je). Tak jsem si to znova přečetl a celkem pochopil.

Hejkal se opravil a já souhlasím s tím, že se neměří proud. ("OPRAVA, není to celkem přesně, už to na výstupu transformátoru neměří proud, ale napětí, které se průchodem proudu přes ten transformátor naindukuje")

(Otázky budu pokládat po jedné a po zodpovězení položím další, aby zde nebyly zmatky.)

No a já začel uvažovat jak to využít. Jak se s tím vlastně měří? Zapojuje se tam ampermetr na 5A nebo voltmetr? (když se indukuje napětí)

doplněno 11.06.12 18:21:

Nebo dám více otázek hned.: Kdybych tam připojil 5A ampermetr. Spotřebič zapojen na K a 15A. Obvodem poteče 7,5A. Tak ampermetr ukáže 2,5A?

Jaký voltmetr by se připojoval? Může se použít multimetr?(nemám doma 5A stříd. ampermetr ani žádné stříd. voltmetry)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

dle obrázku je jasné, že se připojuje ampérmetr z rozsahem 5A a to co neměříš tak vynásobíš podle toho kam to připojíš - když na 15A svorku tak 3x , 25A svorku tak 5x a na 50A svorku tak 10x. Vyšší rozsahy dostaneš tak, že vodič kudy protéká měřený proud provlékneš otvorem.

doplněno 11.06.12 18:33:

pokud provlékneš vodič tak máš 300A rozsah a násobíš 60x, pokud uděláš závit tak máš rozsah 150A a násobíš 30x a nakonec 2 závity jsou 100A rozsah a co naměříš násobíš 20x.

hodnocení

OK. tak systém měření už chápu. Teď k samotnému měření: Když bych připojil digitální multimetr s nastaveným rozsahem 10A tak při protekajícím proudu 15A ukáže multimetr 5A ne?

doplněno 11.06.12 18:44:

Beru zpět souhlas s hejkalem. Neměří se napětí, ale proud vinutí ve zkratu.

hodnocení

2x

Příště tam napíši místo OPRAVA slovo UPŘESNĚNÍ...*smich*

Pokud se mnou teda souhlasíš, že se tam neměří proud a pokud jsi to celkem pochopil, tak tam určitě nebudeš připojovat ampermetr, ale voltmetr = měřič napětí.

k té doplněné otázce: když tam připojíš A-metr, ten se zapojuje do série v obvodu se spotřebičem, měří proud. Ty ale na svorky chceš připojit jen měřák, s malým vnitřním odporem. Teda pro výstup to bude představovat zkrat, jiskřičky, nebo blesky, škoda měřáku...proto musíš na svorky připojit nějaký odpor, teda rezistor a do proudového obvodu vložit ten A-metr

nebo tam můžeš připojit V-metr, s velkým vnitřním odporem, který bude měřit napětí na tom výstupu. To napětí se naindukuje v sekundární cívce toho transformátoru, v závislosti na proudu, který poteče primární cívkou.

A pokud se chceš zeptat na to, jak zjistíš, kolik Ampér tam vlastně poteče, když je to V-metr, tak je to jednoduché,na stupnici toho Voltmetru (podle nějakého jiného Ampérmetru měřícího proud) stačí napsat hodnoty ne ve Voltech, ale v Ampérech. To už je na tebe asi zatím složité...

doplněno 11.06.12 19:00:

koukám, že jsi zatím doplnil... jsem rád, že jsi napsal to o tom vinutí ve zkratu... proud vinutí ve zkratu bude zajímavé měřit!

přemýšlel jsem, na co ti ten měřák může být dobrý. Běžné malé proudy změříš normálním A metrem, a ty proudy 100, 150 a 300 A na primáru dosáhneš asi jenom nějakým zkratem dobrého zdroje. Ve tvých amatérských podmínkách ...

hodnocení

0x

Záleží jak je měřící transformátor navržen, pak se měří napětí a je k tomu zase nějaký přepočtový koeficient. Tento je jasně na připojení k ampermeru z rozsahem 5A vždyť to na tom obrázku je jasně nakreslené - připojením jakéhokoliv odporu do obvodu měřáku by ses ničeho kloudného nedoměřil.

hodnocení

Díky zatím to vše chápu. Jen ještě prosím o dopověď na toto: Když bych připojil digitální multimetr s nastaveným rozsahem 10A tak při protekajícím proudu 15A ukáže multimetr 5A ne?

doplněno 11.06.12 19:07:

Pokud bude na trafu nastaven rozsah 15A

11.06.12 19:18

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]