Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za el. součástku?

Od: vlk95® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den dnes se vyklízela fyzikárna a vyhazovaly se el. součástky... Mohli jsme si vzít vše co bylo na výhoz. Vzal jsem to co je na obrázku. Ani p. učitelka neví co to je. Fotky zde: vasekisvlk.sweb.cz/...

děkuji za odpovědi.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Mně to připadá jako laboratorní měřící proudový transformátor .. vstupy pro 15, 25, 50, 100, 150 a 300 A, výstup pro ampérmetr stále 5 A. na tom posledním obrázku je vidět, jak se vede vodič rovnou nebo s jedním a dvěma závity skrz jádro, v závislosti na předpokládaný proud...

tento transformátor mění v určitém poměru proud v obvodu (většinou velký) na proud menší, který konstrukční provedení měřidla, teda ampermetru, už bez úhony přežije...

doplněno 08.12.10 16:06:

OPRAVA, není to celkem přesně, už to na výstupu transformátoru neměří proud, ale napětí, které se průchodem proudu přes ten transformátor naindukuje...

doplněno 08.12.10 16:09:

a samozřejmě se měří voltmetrem...

hodnocení

3x

Je to proudový transformátor.

drbal.cz/...

ar*
hodnocení

2x

Já bych to typnul na elektromagnetickou cívku (selenoid) a když to byli v kabinetu tak nejspíš k výuce.

doplněno 08.12.10 16:07:

No vida, než jsem to dopsal tak to hoši už odhalili.*palec*

hodnocení

K čemu mi to je? Kčemu se to používá.

buss

Tobě k ničemu tak je to. Otázka co je to za materiál, snad na trafo vhodné, ale kdo by to motal. Hoď to s obrázkem na inzerát. Vyměň za flašku vína...

tesyk*

můžeš s tím měřit velké, ale jen střídavé, proudy.

ferda60*
hodnocení

0x

V běžné praxi se "to" skutečně příliš použít nedá. Nejlépe to popsal hejkal, je to měřící proudový transformátor který umožní ampérmetru s rozsahem 5A měřit i vyšší (pouze střídavé - 50Hz) hodnoty proudů. První tři rozsahy používají měřící vinutí již navinuté a vyvedené na svorky, pro vyšší hodnoty se pak už vodič provléká jádrem podle obrázku. Na výstup (5A) se připojuje jen ampérmetr - v návodu bylo vždy důrazně uvedeno, že měřící svorky musí mít při měření připojen ampérmetr, nebo musí být zkratovány (zkratovací přepínač vedle nich).

Také doma jeden mám, nikdy jsem ho nepoužil. Mít tak dva, dalo by se s nimi cvičit jako s činkami *smich*.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]