Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příjem DVB-T - naladím jen 1 multiplex

Od: kvasnicka* odpovědí: 23 změna:

Dobrý večer,

chtěl bych se optat na něco ohledně digi vysílání. Jelikož chytáme pouze multiplex 1, díval jsem se na mapu pokrytí DVB-T signálem. Naše oblast by podle mapy měla být dostatečně pokryta všemi třemi multiplexi, proč je tedy nemohu naladit?

A to signál multiplexu 1 je pouze na 20 procentech, přesto že je podle mapy pokrytí naší oblasti dostatečné.

jak je to možné? *bzum*

Za reakce předem děkuji.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

3x

Kvasničko.

Většina území je dnes pokryta signálem,dostatečně silným pro příjem obou základních multiplexů.Největší zeslabení je obvykle způsobeno předzesilovačem,který byl původně určen pro druhý program.Včetně antény.Anténa je potřeba širokopásmová,na zisku(dB) ani tolik nezáleží.Polarizace je horizontální,tedy vodorovná.U antény bude potřeba jen symetrizační člen.Jsem přesvědčen ,že se oba multiplexy naladí.

JABRAKA

kvasnicka*
hodnocení

Za chvíli jedu na chatu to vyzkoušet... Vzal jsem STB ještě z domu a zkusím ten... Čili chápu to tak že když anténu namontuji horizontálně, mělo by to být lepší? Myslím tu samou anténu co tam teď mám... Zesilovač tedy vypnu...

Zesilovač nestačí vypnout, to je ještě horší protože se stane neprůchozím, zesilovač se musí vyřadit vypojením z obvodů antény.

kvasnicka*
hodnocení

Jen ještě prosím, co je symetrizační člen?

jabraka*

Dá se k anténě koupit,za pár korun.Na jednom konci k anténě má dvě svorky,na druhé šroubky k připojení koaxiálu.

JABRAKA

patronka*

Dobrý den, já jsem nedávno zprovozňovala anténu pro digitální příjem a získala jsem tu takovou spoustu skvělých rad, že zž mi všechno funguje. Snad pánům rádcům nebude vadit, když sem dám odkaz a tím znásobím množství odpovědí. Tam si určitě něco vyberete : poradte.cz/.... Patronka

raadek*
hodnocení

2x
Ty mapy jsou pouze orientační. U slabších příjmových podmínek je to hodně individuální. Se sousedy jste mluvil? A co Městský úřad jestli zrušili analogový převaděč? Nejspíš si budete muset nechat příjem přeměřit a navrhnout řešení od specializované firmy. R.
kvasnicka*
hodnocení

No, je to v chatové oblasti, okolo je les... Já myslel žety mapy pokrytí jsou 100%, že když je na mapě pokryto, tak jej musím chytit... Sousedé v okolí Tv nemají *smich* Takže se nemám koho zeptat...

A lepší anténou bych tomu nepomohl?

raadek*
Pomůžete tomu lepší anténou i zesilovačem. Ideální by bylo si ji někde půjčit, protože tam, kde perfektně funguje yagi nemusí fungovat síto a naopak. R.
ladinpraha*

Máš dvě možnosti, buď pozvat odborníka nebo zkoušet. Ideální je mít možnost vyzkoušet různé antény, od jednoduchého proutku až po velkou anténu. Jakou máš anténu? Zkoušel jsi ji různě nastavit? Horizontálně, vertikálně. Také má vliv napájení antény z STB.

kvasnicka*
hodnocení

Anténu mám tuto i2.eva.cz/...

Mám ji ve vertikální poloze, a zkoušel jsem ji pootáčet, zkoušeno ve třech různých natočeních, po každém natočení se příjem přerušil a musel jsem znovu ladit, ale pokaždé zachycen pouze multiplex 1.

Zesilovač anténa má, je napájen přes trafo ze zásuvky.

ladinpraha*

Jak píše Raadek, na tuhle fungovat nemusí a může fungovat třeba na něco jednoduššího. Máš vypnuté napájení v STB?

doplněno 19.07.11 22:22:

A tuhle vyzkoušej bez napájení.

kvasnicka*
hodnocení

Co je STB?

Dole přímo z konektoru antény vede dvoulinka k trafu, to mám zapojené do zásuvky...

Kdybych zkusil ještě takovou tu pokojovou anténu, májí nějaký smysl?

ladinpraha*

STB = Set Top Box. A ten mívá napájení pro antény, které jsou na to dělané. Smysl má vyzkoušet všechno a začít od toho nejjednoduššího. Vyzkoušet prutovou, pokojovou, jakoukoli.

kvasnicka*
hodnocení

Dobře, díky hoši ;)

Vyzkouším to a uvidím... Stačil by mi alespoň ještě multiplex 2, protože sledovat jen ČT je opravdu nuda *smich*

Díky.

naihonn*

No, ovšem odborník je odborník. Třeba já tu mám taky dost blbej signál, takže i ten odborník měl obavy, ale druhá věc, co mě zachránila, byl kvalitní settopbox.

hodnocení

0x

No právě, mezi STB jsou propastné rozdíly v citlivosti a narozdíl od analogových tunerů, nemají výrobci vůbec potřebu tu citlivost udávat ve specifikacích - bohužel. Zesilovač u antény to nedožene, ten je tak dobrý na vyrovnání ztrát v anténním koaxiálu, což u pokojové antény vůbec nehrozí, navíc u digiálního signálu anténní zesilovače nemají žádný přínos spíš naopak.

Takže asi tak :

Problémů může být několik -

1.špatný set-top-box

2.špatně zapojený set-top-box

3.špatná anténa

4.špatně nasměrovaná anténa

5.špatný kontakt... a mohl bych dále pokračovat. Možností je plno

Kde máte anténu umístěnou? Pokud je vzdálena od TV do cca 10 metrů tak zesilovač odpojte. Nadělá víc škody než užitku.

My máme osobně jako anténu použit elektrikářský drát 2,5mm2, který je přes banánek strčený do konektoru STB. Je umístěn hnedka u set-top- boxu. Trčí z něj cca 20 cm. A chytneme na tento drát všechny multiplexi.

Zkuste i tuto variantu. Někdy je to mnohokrát lepší než nějaká drahá kupovaná anténa.

POZOR! vodič musí být izolovaný,akorát ho odizolujte cca 1cm na obou koncích! Jinak by vás to mohlo kopnout.

Kopnout? *haha* A to jako proč?

Že mě to mírně koplo se mi už stalo několikrát když sem zapojoval banánek do anténího konektoru. Jelikož máme ještě velkou starou televizi tak konektor není vidět. Proto musím strčit ruku za televizi a nahmatat rukou tuto zdířku. Někdy se mi stane že mě to mírně kopne. Je to dívné,ale je to tak...

No jo no, ono se někdy na podobných zařízeních objeví měkké napětí kolem 80V a pokud se druhou rukou drží něčeho uzemněného tak to cítit je, ale rozhodně to není pravidlo a rozhodně to není důvod mít izolovanou anténu.

kvasnicka*
hodnocení

Rádcové moji zlatí, právě jsem se vrátil. Vše funkční, oba multiplexi naladěny *slunce*

Opravdu to bylo špatnou naténou, vyměnil jsem ji za jinou, ale bez zesilovače jsem nenaladil vůbec nic. Zapl jsem zesilovač, a strnul jsem údivem, když se mi počet nalezených programů vyšplhal na 29 *smich* Ale jak jsem potom zjistil, všech devět programů obou mult. se opakovaly třikrát, takže nikoli 29, ale jen 9 *smich*

Takže vše OK, jen nevím jak Vám poděkovat, tak tedy DĚKUJI a rozházím bodíky, jen škoda že mohu jen tři.

Zdravím.

Jak jsem už psal, zesilovač nelze jen vypnout pak je neprůchozí a nechytne se nic, musí se odpojit - opravdu mechanicky odstranit. Anténní zesilovače nic nedoženou, ty jen dokáží eliminovat ztráty v dlouhých koaxiálních svodech, pokud má anténa pár metrů kabelu tak je zesilovač spíš na škodu než k užitku. Já jsem u pár DVB-T pokojových antén zesilovač vykuchal a podle ukazatele kvality signálu na settopboxu se příjem vždy o malinko vylepšil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]