Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zprovoznit TV přes Stb

Od: patronka* odpovědí: 33 změna:

Dobrý den, není to sice životně důležité, ale když už to tu mám...Jsem na chalupě ve středočeském kraji, televizní signál jsem chytala z vysílače Ještěd, nebo Černý Hora. Analog tu měl být až do listopadu, ale zřejmě od 1.7 je vysílání pouze digitální. Mám tu novou (2 roky) analog TV Sencor, Stb ALL.BOX AL-15. Na půdě je několik podivných antén, které na analog fungovaly a skoro novou širokopásmovou COLOR SUPER XL-91 BL. Doufala jsem, že tu budu moct použít i na digitál, ale asi těžko. Všechny kontakty jsem očistila, zkontrolovala, ale signál žádný. Má to jakýsi zesilovač, ten mám zapnutý. Otázka zní : mám šanci TV s uvedeným zařízením zprovoznit? Postupovala jsem správně? Jen ještě doplním, že anténu mám na půdě a moc velký operační prostor mi tam nezbývá. Jak tu chytají TV signál ostatní obyvatelé nemám šanci zjistit, buď je to satelit, nebo nevědí, nebo TV nemají. Děkuji a těším se na rady odborníků. Patronka *slunce*

doplněno 05.07.11 20:30:

Zapojení : do skříňky, kde se nachazí TV zařízení mám natažený prodlužovák ( 3pes ) s vypínačem, zapojen Stb, TV a zesilovač. Mezi TV a Stb spojení scart-scart. Od antény koaxiál s impedancí 75 ohmů, zapojen do Stb. Tady se budu muset vyjádřit hodně neodborně, na konci koaxiálu je destička se třemi šroubky střední vodič přišroubován očkem k jednomu na zbývající dva je připevněna rozpletená ochranná měděná síťka. To celé je zapojeno do válečku, kam vede i napájení přes adaptér( předpokládám, že to je ten zesilovač). U vlastní atény jsem zkontrolovala zapojení uvnitř krabičky, je tam vložena červená krabička - zesilovač (?) Nemám se koho zeptat, nemám u koho naladit STb a těžko seženu někoho, kdo by sledoval změny, když budu natáčet anténu (kočky jsem to zatím nenaučila). Tak zjednoduším dotaz - může to fungovat s Colorkou? Mám někde v postupu chybu? Prahu asi nechytnu, rovina je jen k severu. Patronka

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

2x

Já bych postupoval takhle: nejdřív čisté zapojení STB > TV. U STB bych se přesvědčil, že je vypnuté napájení antény, pokud ho má. Jako anténu bych použil to nejjednodušší, co je k dispozici. Často to jede na proutek, který je dodáván k TV kartám do PC, mě to jede i na anténku od telefonu nebo autoanténu. Připojení normálním koaxiálem - silný drát na střed. opletení na kostru anténního konektoru. Projdi si menu u STB a zkoušej. Ale STB se musí nejdřív objevit na obrazovce. Fakt bych začal s co nejjednodušším zapojením a na nějaký zesilovač bych zapoměl.

hodnocení

2x

No já bych pro začátek, ten anténní zesilovač vyřadil, v digitálním příjmu mohou udělat víc paseky než užitku. A jak zde bylo řečeno zkusit to nejdřív s kusem drátu nebo nějakou jednoduchou anténkou. U té kolorky si dát hlavně pozor na polarizaci, v digitálu se vysílá i vertikálně.

patronka*
hodnocení

Dobrý den, anténní zesilovač jsem vyhodila ještě před přečtením této rady. Od včerejška jsem se o něco posunula, už se mi na obrazovce objeví MENU, takže propojení mezi Stb a TV mám správně. Na ovladači Stb ale funguje pouze Ch+ a Ch-, hlasitost se sice dá nastavit na TV, ale žádný zvuk není. Kde by se taky vzal, když nemám signál, takže dál budu hledat problém v anténě. Vyzkoušela jsem tři, které mám svedeny k TV a nic. Zajímavá je rada o polarizaci, pokud se digitál vysílá i vertikálně, ale ani s vertikálně postavenou anténou signál není. Dál se musím soustředit na anténu, protože problém je evidentně v nedostatku signálu. Co tak vyhodit ještě u antény tu červenou krabičku? Patronka

Červená krabička je širokej pojem, dej sem fotku. Jinak když vyhodíš anténní zesilovač, musíš místo něj dát symetrizační člen. Vem tu colorku, dej si ji k televizi, at nemusíš stále lozit na půdu. Měl jsem AL-15, ale už si nepamatuju, jestli zobrazuje při ladění kanály nebo frekvence, převod najdeš třeba tady digitalnitelevize.cz/... a jak již bylo psáno nalad 40 kanál z Černý hory a otáčej anténou než něco chytneš. To prostě musí jít. Já na 100 km chytám na kus drátu.

patronka*
hodnocení

Původně se to zdálo neřešitelné, ale skutečně se mi podařilo anténu přesunout do haly. Při tom jsem zjistila, že koaxiál je v jednom místě napojen. Červenou krabičku jsem vyfotila, ale teď mám k řešení další možnost, překontrolovat spojeni. Kabel instaloval nebožtík manžel, tak tam můžou být i jiné zrady.Vedl ho z půdy ven, do místnosti větracím otvorem a podél lišt u stropu až za nábytek,kde je TV.Já mám v tom místě vedeny další dva TV kabely lištou, tak v případě úspěchu povedu koaxiál touto cestou, jen musím odstavit knihovnu :(, ale napojení bych mohla zrušit.

doplněno 06.07.11 15:02:

Tak jsem se zase o kousek posunula, už je možno manipulovat s st-b, automatické i manuální ladění funguje. Signál sice ještě nemám, ale k významnému zlepšení došlo, když jsem spojku na koaxiálu zrušila a dala zbrusu novou koncovku po předchozím odstranění zoxidovaného konce kabelu.

Jak zprovoznit TV přes Stb
hop®

Ta červená krabička (spíš bych řekl černá s červenou cedulkou :-P) je symetrizační člen se zesilovačem, tu nevyhazujte. Potřebuje napájení, buď máte napaječ někde na kabelu, většinou hned u televize, nebo lze tento zesilovač napájet přímo ze STB. Pokud je napojení dobře udělané, má minimální ztráty, pokud je však udělané špatně, může mít velký vliv na sílu signálu.

Zobrazený ant. zesilovač vám může způsovat problémy - má v sobě potlačení určitého pásma ( kanálů). Může se stát, že právě kanálu který potřebujete. Jak píší jiní, nahradit jej jen symetrizačním členem.

raadek*
Patronko, červená krabička může být symetrizační člen, který upravuje odpor pro koaxiál. Četla jste návod k st-b? Nastavte si na něm kanál 40. To je mux 1 z Černé hory a nějakou UHF anténu otočte tím směrem. Nebo dejte anténu přesně jak byla před vypnutím analogu, strčte ji do st-b a zpusťte automatické vyhledávání. R.
patronka*
hodnocení

Radku, když nemám žádný signál, nemůžu si naladit žádný kanál. Na st-b můžu otevřít pouze MENU a v něm listovat, protože už byl před dvěma lety mnou naprogramovaný. Na automatické vyhledávání nereaguje, na obrazovce se ukáže "žádný signál". Anténu jsem vrátila zpět do původní polohy, ale reakce nebyla v žádné poloze. Po odstranění zesilovače se objevilo pouze to MENU. Pokračovat budu až zas večer, teď musím sekat trávu. Dík. Patronka

zkrat*
Digitální signál můžete přijímat na úplně stejnou anténu, jako analogový - já sám to tak provozuju a přijímám v Praze vysílače Černá hora a Buková hora na stejné plzeňské síto a stejnou kabeláž, jako před tím analog. Ta COLOR SUPER by měla jít bez problémů použít, stejně jako každá jiná širokopásmová anténa - jde o to, jak staré jsou koaxiály a v jakém stavu jsou spoje. Ta zbylá změť antén může být klidně vyrobená na příjem jednoho specifického kanálu a protože digitální muxy jsou na jiných kanálech/frekvencích, než byl analog, nebudou nejspíš k ničemu. Zkusil bych ruční ladění a nechal prohledat přímo kanály používané pro digitální muxy (k33, 58, 55 pro Bukovou horu, 40, 60, 61 pro Černou horu. A mužete zkusit i Ještěd - kanály 43, 52. Vše v horizontální polarizaci.) Ale Colorka je směrová anténa a bude velmi důležité správné nasměrování. A k té červené krabičce, pokud byste potřebovala použít napájení ze STB - pokud to STB umí, někde v menu bude položka, která to napájení zapíná; v továrním nastavení je vypnuté.

Anténní zesilovače mívaly napájení 12V, ze settopoxů leze napájení 5V - ten zesilovač bude "podvyživený" a stejně většinou digitální příjem zhoršují.

Já bych celej zesilovač uštípnul , koupil symetrizační člen, ten stojí pár korun, všechny antény vyhodil, nechal jen colorku, do ní dal ten symetrizační člen a asi by nebylo od věci (podle možností) dát i novej koaxiální kabel. Pak nasměrovat kamsi ke Krkonoším a to by v tom byl čert aby nešla Černá hora.

patronka*
hodnocení

Vložila jsem fotku a hop píše, že je to symetrizační člen a co jako uštípnout, kde? Jak to tedy je, jestli tohle je zesilovač, tak ho snad odšroubuju,ne? Nový koaxiál dávat nemusím, větší část ho nepoužiju, spojku jsem vyhodila a namontovala úplně novou koncovku. Tohle všechno jsem už ale popsala a kdybych vyšla nad ves, tak za určitého počasí ty Krkonoše vidím. Jinak tady jsem v pustině a nic se tu koupit nedá, ani pivo.*pivo*. Momentálně bych asi mohla začít ladit, ale došly mi síly. Patronka

Na fotce je zesilovač i se symetrizačním členem. Když to odšroubuješ (já nevhodně použil slovo uštípneš) tak bys místo toho musela dát samotný symetrizační člen. Připojit přímo koax k anténě nelze.

Pakliže se nedá v pustině nic koupit (opravdu ani pivo?) tak bych tu krabičku s červenou nálepkou dal do nějaký antény, třeba do tý colorky, na druhej konec drátu dal ten napájecí člen a dal automatický ladění.

patronka*
hodnocení

Už si docela zoufám, ta krabička s červenou nálepkou přece v colorce je, jen pro fotku jsem ji vyšroubovala. Tak to mám tu krabičku rozmontovat, vykuchat z ní symetrizační člen a dát ji zpět, nebo ji tammůžu nechat tak, jak je teď. Mám tu i manuál ke colorce, ale nemám skener, abych to poslala.Podle obrázku má být střední vodič odhalený 15 mm, pak bílá izolace 1O mm a 10 mm měděné síťky. Celý ten konec je ohnutý do leva a očkem přišroubovaný, kdežto z krabičky jsou vyvedeny drátky 2 a každý přichycený očkem na jednu stranu. Tady to píšou jako "symetrizační transformátor". Pro dnešek poslední pokus, třeba bude ráno moudřejší večera. V nových otázkách už je další dotaz na digitální signál *smich*. Fakt ani pivo tu není. Patronka

hop®

Ta krabička je zároveň symetrizační člen a zesilovač zároveň. Symetrizační člen je určitě nutný, zesilovač není.

zkrat*

Od výrobce bývá na Colorce jen symetrizační člen a na to bude i psaný návod. Protože tam je symetrizační člen se zesilovačem, musel to člověk, který anténu instaloval, dodatečně vyměnit. Jestli tam máte nějakou bedýnku s nářadím a materiálem nebo dílničku, možná by se tam ten původní symetrizační člen dal najít - bude to velice podobně vypadající krabička. Kdybyste se rozhodla něco kuchat, symetrizační člen tam v každém případě musí zůstat - odstranit byste musela jen ten zesilovač a bude to všechno na jedné destičce a nemusí to jít - pokud by ta krabička vůbec šla rozebrat a pak zase složit tak, aby držela pohromadě. Plasty vystavené nepříznivému prostředí mívají tendenci křehnout a rozpadat se. Jestli to máte vůbec zkoušet, si netroufnu poradit. Já bych koupil nový symetrizační člen, ale přeci jen jsem blíž civilizaci a obchodům se součástkami.

patronka*
hodnocení

Já mám dílnu možná lépe vybavenou a uspořádanou než leckterý chlap, jenže můj "obor" je hlavně dřevo, všechno od elektřiny jsem nechávala pánům tvorstva, ale ti kteří se tu v tom vrtali už odešli do věčných lovišť. Součástky k TV mám skoro všechny na jednom místě dokonce i konektor na stařičkou Anabelu :) a ten symetrizační člen hledám. Podle manuálu ale vypadal jako destička, krabičku mne hledat nenapadlo. Momentálně jsem došla snad k rozumnému názoru, že prozatím zanechám blbnutí kolem TV na kterou bych se stejně nedívala a budu dělat něco užitečnějšího. Časem stejně budu muset do civilizace zajet, tak asi koupím i nový koaxiál. Jen je mi divné, že když jsem to zkoušela před dvěma lety, příjem digitálu fungoval, ale lepší obraz byl stejne z analogu. Moc děkuji za trpělivost. Patronka

Patronko a co to zkusit jen na kus drátu? Bez jakýhokoliv laborování.

zkrat*

Pokud to před dvěma lety fungovalo a teď už ne, pak bych vsadil na starou dobrou oxidaci na spojích a konektorech anténního vedení nebo (horší možnost) poškozený kabel. A ten konektor na stařičkou Anabelu mi něco připoměl. Kdysi v TV pravěku (to se ještě používala na anténní svody černá dvoulinka), dávaly se k některým TV (už vybaveným jen kulatým vstupem pro koaxiál), symetrizační členy, do kterých se z jedné strany připojovaly dvoulinky (přímo nebo placatou vidlicí) a na druhé byl buď přímo kulatý koaxiální konektor nebo kousek koaxiálu s konektorem. Jestli máte na místě silný signál, pak by to mohlo hrát i jen na tuhle krabičku bez jakékoli antény nebo opravdu jen na kus drátu.

patronka*
hodnocení

No jo, já už taky pocházím z pravěku jako ta Anabela *smich* .Při hledání symetrizačního členu jsem našla spoustu zajímavých věcí, které jsem už dávno neviděla, takže aspoň malý úspěch. Momentální stav je, že už mám na st-b předvolený Ještěd 52/722, ale pokud si vzpomínám, tak tu moc silný signál není, proto asi bylo na půdě tolik antén, dokonce je tu opuštěný stožár na anténu. Tam chvíli dokonce ta colorka i byla. Bez televize se klidně obejdu, jen mne to zajímá a od položení dotazu jsem díky dobrým radám dost pokročila. Měl jste na mysli prvek, jehož fotku přiložím? Patronka

doplněno 07.07.11 17:47:

Musela jsem se přesunout na studnu, Vodafone tu taky nemá signál

Jak zprovoznit TV přes Stb #2
zkrat*

Ano, přesně tohle je jedna varianta. Já viděl kdysi u jedné TV tu variantu s koaxiálním konektorem trčícím přímo z krabičky, a jen na to fungoval příjem z Cukráku. Ale chce to opravdu silný signál z vysílače.

zkrat*

Snad ještě doplnění, pokud funguje ještědský mux2 na K52, mohl by fungovat i mux1 na K43 - vysílací výkon je stejný a i mapy pokrytí vypadají podle radiokomunikací podobně. Mux3 z Ještědu nevysílá - alespoň podle ČRa.

hop®

Patronko, ano i toto je symetrizační člen. Používal se pro příjem ze dvou rozdílných antén, v pásmu VHF pro 1. program a v pásmu UHF pro druhý program. Od těchto dvou antén byly k TV vedeny dva ploché anténní kabely s impedancí 300 Ohmů, které se zapíchly do tohoto členu. Dříve měly TV přijímače dva symetrické vstupy (původně jen jeden, pro příjem 2. programu bylo nutné použít konvertor z pásma UHF do VHF), pokud si člověk koupil novější televizi s koaxiálním asymetrickým vstupem a nechtěl předělávat přívod signálu, stačilo použít toto udělátko, které je dnes asi k ničemu. Ovšem symetrizační člen u antény a vedení jedním koaxiálem od antény k TV je výhodnější z hlediska útlumu, rušení...

hop®
hodnocení

0x

Ve středočeském kraji je dost široký pojem. Já jsem u Městce Králové a úspěšně chytám Prahu. Třeba by stačilo anténu přesměrovat na jiný vysílač...

raadek*
hodnocení

0x
Ve středočeském kraji není problém s digitálním příjmem. Podle mapy si zjistěte pokrytí vysílači ve vaší obci. Pokuď jste chytala analog na UHF z Černé hory nebo Liberce musíte chytit i digitál. Problém bude u vás. Nejlepší by bylo naladit st-box u souseda a doma začít lovit. R.

pleska*
hodnocení

0x

a máte správně zapojený set top box?

hodnocení

0x

Viděl bych problém v připojení a nastavení směru antény. Na Colorku anténu to prostě musí jít. Zkoušel jsem v Krkonoších chytat Prahu na metr drátu jen tak strčenýho do set top boxu a krásně šlo 12 programů.

Když už máš v anténě zesilovač, vypni napájení zesilovače v set top boxu, at není napájenej dvakrát. našteluj si v set top boxu nějakej mux bud z Černý hory nebo z Ještědu, dej hlasitost televize na maximum a pomalu na půdě otáčej anténou. To by v tom byl čert aby se něco nechytlo.

jabraka*
hodnocení

0x

Všechno vyhoď,na anteně stačí symetrizátor a kabel pak přímo k STB

JABRAKA

ferda*
hodnocení

0x

Tak abych přidal také trochu inspirace - navázal bych na dvě předchozí dobré rady. Zesilovač by bylo skutečně dobré vyřadit, odlaďovač, který v něm je, dnes už (po změně kmitočtů) může být velmi na škodu. Dále by bylo nutné zkontrolovat, jestli jde napájení z adaptéru až do zesilovače a je - li ten vůbec funkční. S přihlédnutím ke všemu tomu bych doporučil (jako Jabraka) vést signál od antény přímo do set - boxu. Jako symetrizační člen by u antény šla použít krabička, kterou jste vyfotografovala, mechanicky to ale není ideální, anténa by byla zapojena (co nejkratšími vodiči) do zdířek UHF, výstup je na krátkém kabelu s konektorem, takže ten buď demontovat a přímé připojení svodu do krabičky, nebo přidělat další konektor na kabel svodu. Nejlépe tedy koupit mechanicky vhodný sym. člen již hotový (pro UHF pásmo) nebo zkusit výrobu domácí (popíšu na konci).

Když se podaří vše zapojit, doporučil bych k experimentování jiný vysílač než Ještěd - ten u Vás pravděpodobně nebude nejsilnější. Na mapce ( dtv.ctu.cz/... zvolit síť (1 nebo 2), kurzorem se pak dá najet na kolečko vysílače, které se otevře - zobrazí kanál/kmitočet,polarizaci a výkon (k dálkovému příjmu se hodí ERP Max 45 až 50 dBW, menší hodnoty jsou dokrývače s malým dosahem). Vhodný by byl vysílač Trutnov nebo Pardubice. Tedy zkusit odhadnout správný směr pro natočení anteny a nechat set - box proladit, mělo by to běžet - jen pro představu: na jižním okraji Prahy je příjem vysílače Ústi nad Labem na podobnou anténu s 20m svodem ve velmi dobré kvalitě.

Tak ještě ten symetrizační člen. Plochá smyčka nahoře znázorňuje anténu, označení 75ohm je svod k přijimači, délka symetrizační smyčky (kruh z kabelu - označen lambda/2) je v našem případě 20cm. Amatéři většinou spojují opletení (síťka) všech tří kabelů, které se "sejdou"u svorek A a B, na obrázku jsou tak spojeny jen dva kabely.

Jak zprovoznit TV přes Stb #3
ferda*

Ta kruhová symetrizační smyčka (lambda/2) je samozřejmě ze stejného kabelu jako svod k přijímači.

patronka*
hodnocení

Dobrý den, tato poslední rada uzavřela celý řetěz dobrých rad a jejich výsledkem je funkční televizor. Zatím jsem naladila všechny čtyři ČT - ČT 1, ČT 2, ČT 4 a ČT 24. Já jsem z toho tak překvapená, že to musím vydýchat, než začnu ladit další. Když to shrnu, bez ohledu kdo to napsal nebo potvrdil - vypnout nápájení zesilovače, přesunout anténu z půdy, odstranit zkorodované prodloužení koaxiálu, odstranit černou krabičku s červenou nálepkou :) a nahradit ji impendační smyčkou ( vlastní výroby ) a najít nejsilnější vysílače. Skutečně není Liberec nejsilnější (47 dWB ), Trutnov - předpokládám, že to je Černá Hora ( 50 dWB ) a co jsem vůbec netušila Ústí nad Labem (50 dWB ). Zatím jsem použila automatické ladění a anténa ještě na půdě není, ale vše je na nejlepší cestě. Všem strašně moc děkuji, s vaší pomocí jsem dokázala i v pustině zvítězit. Vděčná patronka *slunce*

doplněno 08.07.11 13:52:

Oprava : symetrizační smyčku. Já už jsem z toho úplně vykolejená, ale aspoň jste mi čas nevěnovali zbytečně a snad jsem projevenou důvěru nezklamala.

je to změna impedance z 300ohm na 75ohm tak proč ne, symetrizační se jí říká proto koaxiál je nesymetrický a dvoulinka je symetrická - já si myslím, že oprava byla celkem zbytečná a kdo chce tak tomu porozumí, každopádně sdílím radost...*palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]