Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vypočítat velikost odporu pro 6LED?

Od: milnik odpovědí: 43 změna:

Dobrý den, poradil by mi někdo jak mohu vypočítat velikost odporu?

1,) Mám 12V zdroj a sériově zapojených 6LED jaký mohu použít odpor?

2,) 12V zdroj a paralelně zapojených 6 LED, jaký bude odpor?

Mohl by mi to někdo napsat s postupy? děkuji

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ivobenes*
hodnocení

3x

ČAU!

moje teorie je následující:

základ výpočtu - ohmův zákon:
R=U/I
známé veličiny:
U.zdroj = 12V
U.LED = 1,5V (?)
I.LED = 0,02A
R =?
Vzorec pro jednu LED:
R= ( U.zdroj - U.LED ) / I.LED
dosazení do vzorce:
R= ( 12V - 1,5V ) / 0,02 = 525ohm
Najít nejbližší vhodný komponent:
(budem hledat až ten, co tě zajímá)
Vzorec pro paralelní zapojení 6 LED:
(pokud je zapojíš sériově a jedna prdne, nebude svítit žádná, proto doporučuji paralelní zapojení)
R= ( U.zdroj - U.LED ) / ( I.LED1+I.LED2+...I.LED6 )
Dosazení do vzorce:
R = ( 12V - 1,5V ) / (0,02+...0,02) = 10,5 / 0,12 = 87,5ohm
A nyní jdeme hledat vhodný stroj:
vyrábí se 82R a 91R ... 91R se jeví téměř ideálně.
Ještě výpočet výkonu stroje:
P=U*I = (12V-6*1,5V)*(6*0,02A)=0,36W
Pokud jsem vše dobře spočítal, mohl by to být tento:
gme.cz/...
Chce to ještě vyzkoušet nanečisto a pokud se bude zahřívat, bude to chtít ještě větší výkon.

milnik
hodnocení

Děkuji moc za podrobný výpočet.
Ještě k tomu sériovému zapojení byl vzorec R= ( 12V - 1,5V ) / 0,02 = 525ohm bylo namysli 525 ohm pokud bych zapojil jen jednu LED? Pokud bych zapojiů 6LED jaký by byl odpor? 525*6= 3150ohm?
Děkuji moc
ivobenes*

Hoj,
Jo, pro jednu LED je výsledek 525ohm, jenže ten asi nekoupíš. Musel bys použít například 500R (500ohm) nebo 480R.

3150ohm je příliš, to by vážně nesvítilo vůbec.
Vzorec pro sériové zapojení je:

R= ( U.zdroj - U.LED1 - U.LED2- ... U.LED6 ) / I.LED
R= ( 12V - 1,5V-1,5V-1,5V-1,5V-1,5V-1,5V ) / 0,02A = 150R
Výkon je stejný jako u paralelního výpočtu.

150R je sériová výroba - ideální hodnota :)
gme.cz/...

doplněno 24.05.11 21:38:

PS: pak mi napiš, co shořelo
*afro*

milnik
hodnocení

Takže když zapojím 6Led sériově tak za každou musím dát odpor těch 500ohm jak jsi pasl že je to pro jednu LED ano? Chápu to dobře?

Díky

freebird*
..tak o této LEDL53EC, 625nm, pouzdro čiré..jsem zjistil že je na 2V/20mA..s parametry LED a zdroji 12V není nutné pro sériové zapojení žádný odpor..pro paralelní zapojení 1ks 100ohm
polopatě:
červená LED LEDL53EC, 625nm, pouzdro čiré, 2V / 20mA, použitý zdroj 12V
sériové zapojení: počet a velikost odporu: 0
paralelní zapojení: počet a velikost odporu: 1ks 100ohm na anodu
doplněno 27.05.11 14:23:

počet LED v zapojení je 6ks

lui*

To je blbost. Zapojit LED bez odporu. To může udělat jen elektrotechnický ignorant. Ten odpor tam být musí. Vždy. Výpočet odporu najdete tady

poradte.cz/...

už se to tu řešilo několikrát. Je tam i postup výpočtu.

lui:

už jsem jednou zmiňoval bílou 6W profesionální LED kde jsou serioparalelně zapojeny bílé LEDKy BEZ ODPORU a napájení 19-24V - je snad firma která to výrábí IGNORANT? Těch zapojení bez odporu by se našlo v praxi mnohem víc a kupodivu to nemá vůbec vliv na SPOLEHLIVOST a ŽIVOTNOST ;)

freebird*

..@ @lui :

doporučuji poctivě pročíst celé vlákno..

ke svému příspěvku viz výše jsem ještě doplnil že jde o zapojení 6ks LED..

to nemá cenu, lui prostě zapojení LED bez odporu absolutně neuznává *haha*

freebird*
27.05.11 14:45

:D*placni*

zde znovu připojuji obrázek vsoce svítivé LED, na obrázku je zřejmý keramický čip na kterém bylo 7 paralelně zapojených větví po 6 ledkách v sérii, je tam patrný odpor - ALE PARELENĚ K NAPÁJENÍ. Celé to bylo zalité do speciálního mléčného tmelu, který je odstraněn, proto, zlaté drátky a vlastní LEDky už na obrázku nejsou.

Jak vypočítat velikost odporu pro 6LED?

Tak vy srandisti bmbx a freebird dejte nám odkaz, že i LED mají pružnost v napájení jako žárovky aspoň o nějakou destinu Voltu, rádi se poučíme (nehádám se - nevím). V ručních svítilnách (China) je to zapojeno bez odporu a počítá se s vnitřním odporem baterie. Ale tazatel je začátečník a měl by použít klasické zapojení s odporem v serii.

doplněno 27.05.11 16:51:

opravuji desetinu Voltu

Ta fotka nestačí? Je to ledka idividuálního osvětlení používaná v letadlech Airbus A 3xx, ve specifikacích má 19-24V a vnitřek je na obrázku - nic víc tam není ;)

doplněno 27.05.11 17:03:

Vnitřní odpor např alkalických článků moc velký není, to je jako bys tam nezapojil skoro nic - srandisto *smich*.

doplněno 27.05.11 17:04:

Připojuji ještě foto krabičky:

Jak vypočítat velikost odporu pro 6LED? #2

Neeee, ta hodnota odporu pro jednu led a pro 6 v serii se musí lišit. Jedna LED v tomhle případě má 2,5V úbytek a zbytek do 12V se musí ztratit na odporu. 6LED v sérii mají úbytek 15V a na 12V svítit nebudou, musí se použít víc - o kolik víc podle toho musí být odpor. Když jsou led v serii tak dávat do série ke každé odpor je nesmysl...

freebird*
hodnocení

2x

..@ milnik: 950 ohm na jednu LED..tedy cca 158 ohm na tech 6 LED..více v Elektrotechnické online kalkulačce >>ZDE<<17. Odpor pro LED

milnik
hodnocení

Můžete mi to rozepsat kde jste přišel na těch 158ohm?

Můžete mi to celé ten postup rozepsat více? A i v druhém případě zapojení?

Díky

freebird*

..těch 150 - 160 ohm vychází pro paralelní zapojení..pro zapojení do série je těch vstupních 12V málo s parametry LED které jsi zadal (10mA/2.5V) potřebuješ aspoň 16V.. viz kalkulátor LED >>ZDE<<

doplněno 22.05.11 23:36:

..oprava alespoň 15V (6x2.5)..zkus i tento LED kalulátor

milnik
hodnocení

Ještě jednou tedy:

1,) pro zapojení paralelně je potřeba 150-160ohm pro každou led? A je jedno zda dám odpor před anodu či za katodu?

2,) Utoho sériového zapojení kdbych měl tedy třeba 20V napájení. Jaký bude odpor? Bude jen jeden a zase před anodu nebo za katodu?

Vysvětlíte mi to prosím?

Děkuji

hm*

Je jedno, jestli bude odpor u katody, nebo anody.

1) Budou-li D spojeny paralelně a k tomu celému připojen do série R, bude jeho hodnota těch 160 ohmů.

2) Sériová kombinace D s 2,5 V bude potřebovat 6*2,5=15 V. Zbytek do 20 V, tzn. 5 V, musíš spálit na odporu. Séiovou řadou D má téci 10 mA, tedy R = 5 / 0,01 = 500 ohmů.

3) Taky můžeš použít paralelně spojené 2 větve diod a k tomu celému jeden R a zdroj 12 V. Každá větev se bude skládat ze 3 sériově spojených D. Větve budou potřebovat 3*2,5= 7,5 V. Protože jsou obě větve paralelně, potřebuješ 2*10 = 20 mA. Takže společný R pro 12 V zdroj bude (12 - 7,5) / 0,02 = 225 ohmů.

Je úplně jedno kam se odpor umístí jestli za anodu nebo za katodu, těch 150-160ohm je pro všech 6 LED paralelně dohromady, pokud by se použil pro každou zvlášť tak se dává hodnota odporu jako pro jednu.

freebird*

1. paralelní zapojení, LED: 6x2.5V/10mA, zdroj: 12V, použitý odpor: 1ks 160ohm na anodu viz. >>screen<<

2.sériové zapojení: LED: 6x2.5V/10mA, zdroj: 20V, použitý odpor 1ks 510ohm na anodu viz. >>screen<<

*palec*

hodnocení

1x

Jak píší přede mnou - je třeba abyste nám zadal typ LED, protože se u nich liší saturační napětí (úbytek napětí na diodě) od 1,5 do 3V. Efektivně využít zdroj u Led s nízkým úbytkem něpětí - zapojit je do serie. Pokud by Led byly s vyšším úbytkem ( např. vysocesvítivé) - zapojit je serioparalelně. Pokud neznáte typ Led, tak aspoň jednu zapojte ke zdroji přes odpor přibližne 560 ohmů a změřte úbytek napětí na Led. Pak můžeme radit.

milnik
hodnocení

Dobrý den,

budu používat LED L53EC, 625nm, pouzdro čiré, 80mcd/10mA, 30°, max. 30mA, úbytek max. 2.5V.

Mohl by mi někdo napsat jak vypočítat velikost odporu v případě 1 a 2?

Předem moc děkuji

buss
hodnocení

0x

Předpokladem je znalost ohmova zákona.

1. spočítat napětí diod a zbytek napětí "utratit" v odporu, dimenzovaný na protékající proud
2. Obdobně, provozní napětí diod a zbytek "spálit" na odporu, zde ovšem sečíst proud diod a příslušně dimenzovaný odpor

Též by šlo použít stabilizátor a nastavit potřebné napětí.

hodnocení

0x

LED se liší napětím podle toho jakou mají barvu a podle velikosti se liší maximálním proudem. To je potřeba znát a pok jak píše buss, ohmův zákon a může se počítat.

hop®
hodnocení

0x

Upozorňuji, že jsem nečetl všechny reakce, takže možná budu některé odpovědi kopírovat.

ad 2) toto zapojení nedoporučuji, každá LEDka má svůj odpor a nedocílíte stejné svítivosti.

ad1) LEDky mají katalogový doporučený proud, takže 12V děleno tímto proudem je výsledný sériový odpor.

doplněno 23.05.11 21:57:

...rezistor musí být správně dimenzován i ohledně výkonu, aby neshořel...

Ono to s tou rozdílnou svítivostí není tak horké - to je jen teorie.

hop®

Jasně, pane Bmbx, Vy abyste se neozval! ;) Ano, máte pravdu, rozdíl je zanedbatelný. Ale určitě bych volil sériové zapojení i kvůli watáži rezistoru, při paralelním zapojení na něm bude vyšší napětí a tím bude muset umět "zkousnout" větší ztrátový výkon...

hop:

cituji: ...ad 2) toto zapojení nedoporučuji, každá LEDka má svůj odpor a nedocílíte stejné svítivosti...*smich*

- ad 2) je zde všude bráno jako seriové zapojení

- tazatel to původně chtěl na 12V a to je pro 6LED v serii tohoto typu málo

- paralelně lze 6LED zapojit i s 6 odpory - pak nemá cenu se pozastavovat nad watáží odporu atd. nehledě na to že to je "technicky čistější" řešení

- ať to zapojí jakkoliv tak rozdíly ve svítivosti mezi LED budou tak zanedbatelné, že nemělo cenu to zde vůbec zmiňovat

- a proč bych se neozval, když někdo "zateoretizuje" a praxe je jiná? ;)

jirkamatapat*
hodnocení

0x

Při náhradě LED-ek za vysoce svítivé,jsem použil příslušný odpor ke každé z nich. Svítí dodnes a bez složitých výpočtů.

buss
hodnocení

0x

Tak mám takový dojem, že s takovým dohadováním si nikdy neposvítí ... a co tak zaexperimentovat? Už mu z toho hlava bublá.

Úplný souhlas s BUSS, není nad to si to zkusit, než tady suše teoretizovat *smich*.

Dobrá, tak jsem si přečetl štítek modulu, ale nové vědomosti mi nepřibyly. Sorry - nějaký odkaz

doplněno 27.05.11 18:01:

Ještě k těm čínským svítilnám - napjení 3 x AAA tedy minimálně 4,5 V. Po sepnutí spínače pokles napětí na bateriích na 3 V při proudu na 1 LED 90 mA ( z mnoha), pak při vybitých bateríích napětí na nich zase 3 V (a minimálním svitu). Tak doporučujete začátečníkovi zapojit na tvrdý a možná nestabilizovaný zdroj Led bez omezujícího odporu? Dle mých zkušeností se u běžných LED saturační napětí nemění, často je raději používám místo zenerky.

freebird*

..@ @jura

Děkuji, dávám bod.

freebird*
27.05.11 18:31

*placni*

lui*

Nebudu reagovat ani na bílé LED z letadel od BMBX ani na LED ze svítilen. Bílé LED jsou něco co nejde s normální LED srovnávat.

Budu se věnovat jen a jen tomu na co se ptal tazatel. V tom odkazu od Freebird si prosím prohlédněte grafy charakteristik té jmenovité LED. Hlavně ten, který ukazuje závislost proudu na napětí. Bude-li zapojeno 6ks LED do serie bez odporu, při napájecím napětí 12V poteče těmi LEDkami proud cca 20mA. Při změně U na 12,6 voltu se dostane proud skokem na Imax těch LED, to je 30mA. Při dalším zvýšení U dojde k dramatickému snížení životnosti LED díky zvýšenému proudu. Jestli je tazatel opravdu profík, a je schopen opravdu zaručit, že to nepětí nebude nikdy za žádných okolností víc než 12,6V, tak ať si to zapojí bez odporu. Já tvrdím, že si zadělává na problém, díky ušetřenému jednomu odporu za korunu. Jeho věc.

A přikláním se, tuším Buss to psal. Ať si to tazatel sbastlí a zkusí sám. Něco se musí obětovat vzpomínkám. Vždyť ty LEDky zas tolik nestojí. Možná ho potom začne zajímat, proč ty LEDky odešly.

lui:

tomu snad ani sám nevěřiš co si napsal:

...Bílé LED jsou něco co nejde s normální LED srovnávat...

Snaž se být konkrétnější ;)

lui*

Tak konkrétněji, někdo to potřebuje polopatě: osvětlovací bílé led, neboli soustava čipů s napařeným odporem se nedají srovnávat s obyčejnou LED která má v pouzdře jeden čip a nic jiného.

AHAAAAÁ*haha* Já myslel, že jednotlivé LED seriově a LED sériově na čipu jsou úplně jedno, navíc ten napařený odpor je paralelně.

Díky za polopatické vysvětlení, ale mohl sis ušetřit práci *haha*.

lui*

Jo. Jenže tazatel nemá tu tvoji soustavu LED ale obyčejné červené. A radit mu, evevidentně začátečníkovi, aby si to zapojil bez odporu, je zlomyslnost.

Možná se ti zdá, že jsem zbytečně příkrý, ale mám za sebou mnoho let při vedení elektrotechnického kroužku mládeže, a vím s jakými problémy ti kluci zápasili, jaké problémy byli schopni nanést. Většinou to bylo způsobeno neznalostí základních principů součástek a obvodových řešení.

Jé to tady ještě chybělo:

...ale mám za sebou mnoho let při...*smich*

To nebyla žádná zlomyslnost, to vyplynulo z použitých LED, jejich počtu a použitého napájení.

nejlépe se začátečník naučí tím že si to prakticky vyzkouší, pár LEDek odpraví, není nad vlastní zkušenost, to mu žádné PORADTE.cz nenahradí.

jura2:

Zkus odkaz najít sám, bude ti pár lidí vděčných. Našel jsem firmu, která má uvedenou LED na ilustrační fotografii na svých stránkách, ale nic víc. Existují "miliony" výkonných ledek, ale tohle provedení na tohle napětí - nikde. Proto jsem jí taky "kuchnul" v domění, že uvnitř najdu integrovaný zdroj proudu, nebo alespoň seriový odpor.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]