Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou velikost odporu

Od: lukeos* odpovědí: 19 změna:

dá se nějak vypočítat jakou mám dát velikost odporu rezistoru,když potřebuji snížit napětí z určité hodnoty?..např:

z 9V na 3V - tak kolik ohmů by měl rezistor mít? pokud to nejde nějak vypočítat, tak alespoň jak to zhruba poznám

(velikost proudu neznám) můžete poradit?...děkuji za odpověď

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mkat*
hodnocení

1x

Asi by sa lahsie radilo keby sme vedeli k comu to ma sluzit,pokial to nie je tajomstvo.Az to ma sluzit pre LEDKU tak v katalogu sa daju zistit parametre diody apotom vypocitat odpor uz nie je problem.

hodnocení

0x

Dal jste jen jednu hodnotu, a to je žalostně málo. Musíme vědět víc.

jirbar*
hodnocení

0x

No jistě v sérii musí mít 2x větší odpor než "spotřebič". Nebo paraelní dělič dva odpory s odporem v poměru 1:2 tak aby odpovídaly proudově.

juvla*
hodnocení

0x

Vypočítáte to z Ohmova zákona U=R*I, Musíte tedy znát dvě hodnoty. Úbytek napětí znáte, ještě proud. Dále si musíte spočítat výkonovou zatížitelnost rezistoru P=U*I.

hodnocení

0x

Pokud proud odebíraný spotřebičem kolísá, připojil bych k spotřebiči paralelně zenerovu diodu a stabilizoval to.

lukeos*
hodnocení

No zjistil jsem, že z 9V na 3V je velikost odporu asi kolem 1kΩ.

tesyk*

Záleží na odběru proudu. R=U/I Takže potřebuješ-li snížit napětí o 6V (z 9V na 3V) a proudu 1A, tak potřebuješ odpor 6ohmů. Ovšem při proudu 0,1A to bude již 60 ohmů a naopak při proudu 10A zase 0,6ohmů...rozumíš?

doplněno 09.12.10 18:49:

Ve Tvém případě, pasuje-li odpor 1Kohm, má zařízení odběr 0,006A

hodnocení

0x

Vypočítal nebo zjistil? A jak zjistil...

Je důležité co na ty 3 volty bude napojené, jestli to má pořád stejnou spotřebu a nemění se proud.

lukeos*
hodnocení

No asi takhle: mám klasickou 9V baterii a potřebuji z ní rozsvítit LED diodu.A asi tak nejlepším

průměrným napětím pro diodu jsou 3V.Jelikož nevím velikost proudu baterie (odhaduji tak kolem 200mA) tak jsem zkusil dát

rezistor 1kOhm.No a dioda svítí.

lui*

Ježíšmarjá, sice pozdě, ale nedá mi to. To mu tady nikdo nedokážete ukázat výpočet seriového odporu?

Tak tedy napětí na LED je cca 2V. Napájecí napětí baterie je 9V, tedy: 9-2=7V. Proud LED je cca 10mA=0,01A. Z toho se vypočítá seriový odpor: 7:0,01=700ohm. Nejbližší hodnota v řadě E12 je 680 ohm. Co se týče zátěže, stačí miniaturní odpor 0,25W.

Pokud by byl požadavek na vyšší svit diody je možné zvýšit proud cca na dvojnásobek(bez nebezpečí zničení). Toho je možné dosáhnout snížením hodnoty odporu na polovinu, tedy cca 330-390ohm.

Stačí takhle?

jaris75

Mám taky prosbu, mám motor na něm jsou 4 žhavící svíčky (žárová tělíska) zapojené paralelně, vstupní proud je z baterie 70A a napětí 12,2V, potřebuji aby na žhavící svíčky teklo maximální napětí 10,5V a regulovat to můžu pouze silovou kontrolkou která je zapojena v serii a je tvořena odporovým drátem kanthal, u kterého vím kolik cm=ohm, to si odvodím, ale nevím kolik ohmu potřebuji pro tento obvod. Díky

lui*

Než začneme počítat, jak víte s takovou jistotou, že tam teče 70A? Já pokud mám zkušenosti se žhavícími svíčkami, tak jimi teče tak maximálně 8-10A do jedné. To by bylo při paralelním zapojení max. 40A. Je lepší tu regulaci proudu řešit elektronicky. Při předpokládaném proudu 70A bude ten odporový drát dost dramaticky topit. Bude na něm ztráta cca 120W.

jaris75

Děkuji za odpověď, ten motor je k traktoru který byl vyroben v 50tých letech. Původně to bylo řešeno ještě jedním předřadným odporem v motorovém prostoru, zapojením svíček do serie a napětí na svíčkách bylo 1,5V.

Nové žhavící svíčky mají požadované napětí 10,5V. Proud 70A má baterie a ta je přímo napojena na kostru, poté na bateriový spínač, spínací skříňku, spínač žhavení a startéru, dál do svorkovnice v motorovém prostoru a odtud paralelně na každou žhavící svíčku. Nevím jak to řešit elektronicky, můžete mi poradit?

buss
hodnocení

0x

Všecko jde vypočíttat ... R=U/I na odporu se musí to napětí ztratit a odpor musí umět toto teplo vyzářit, snést proud.
Lze též použít žárovku jako jistý stabilizační prvek, nebo diody v serii, nebo stabilizátor.
S uvedenou informací nelze pracovat, chybí proud či odpor spotřebiče, nebo co to je za spotřebič, též není řečeno, zda je o ss či st zdoj, AC, DC.

doplněno 09.12.10 20:40:

A to musí být nutně ta 9 V baterie?

lukeos*
09.12.10 21:32
hodnocení

ne

hodnocení

0x

Jaké je ideální napětí pro LED záleží především na její barvě. LED svítí z 9 voltové baterie i když jeden konec diody propojím rukou, to ještě neznamená, že je použit odpor který je vhodný ;)

Buď jde o to aby LED jenom viditelně svítila při co nejmenší spotřebě, pak se volí hodnoty odporu, nebo jde o to aby svítila co nejvíc svítit dokáže, pak se musí dodržet její maximální proud a dle toho navrhovat odpor. Zabývat se napětím diody při návrhu nemá smysl.

doplněno 09.12.10 21:42:

Opravuji se: když má mit co nejmenší sotřebu tak se volí co největší odpor kdy ještě svítípro dané potřeby, nebo...

hop®
hodnocení

0x

Pokud si vzpomínám na svoje "mladistvé elektropokusy", tak důležitým parametrem u LEDek byl vždy jejich jmenovitý proud. Ten byl podle katalogových údajů (pokud se nepletu) okolo 20mA (podle barvy), takže na napětí 9V bych zvolil podle Ohmova zákona sériový odpor asi 450 Ohmů.

Pokud chcete snížit napětí z 9 na 3V pouze pomocí odporů, je možné použít odporový dělič ze dvou rezistorů, i tady je však dobré znát potřebný výkon (tedy i proud) kvůli správnému dimenzování elektrosoučástek.

jabraka*

Přesná,jednoduchá a vyčerpávající odpověď.

JABRAKA

hodnocení

0x

k té LED diodě je dobrá pomůcka...na výpočet předřadného odporu...

na obrázku naspodu je i adresa na stáhnutí dám jí i sem

elo-elektronika.sk/...

Jakou velikost odporu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]