Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
potřeboval bych vysvětlit naše zapojení světla v předsíni, jedná se o jedno světlo, které ovládájí dva přepínače. Staré světlo přestalo svítit, tak jsem zkontroloval žárovky a ty byly ok. Sundal jsem tedy světlo a zkusil ho proměřit jestli není vadné a nebylo.
Tak jsem zkusil změřit, jestli jde šťáva do světla (fáze u stropu), a jde. Ale je tam pořád ať přepínám přepínače jak chcu. Což je divné ne? A nebo tomu dostatečně nerozumím, proto prosím o vysvětlení.
Na obrázcích je zapojení přepínačů a dráty u stropu.
Tak já tam nic neměnil, mě jde jen o to jestli to je v pohodě s tou fází, jestli se těma přepínačema rozpojuje nulák, protože jinak by mi to světlo stále svítilo.
Chci tam dát nové světlo, ale tohle mě zarazilo tak se chci radši informovat než to zapojím.
Vždy se rozpojuje fáze a nulák je pevný přímo na světlo! Pokud máte na světle trvale fázy a na vypínačích nulák, funkčně to jede, ale z bezpečnostního hlediska je to velice nebezpečné, zvlášť, pokud ta fáze ve světle je na objímce a ne na středním kontaktu, jak má být. Pokud budete měnit žárovku, tak si vypněte jistič (pokud si šáhnete při tom na závity objímky, tak vás to pěkně kopne a může i zabít). Zavolejte si elekrikáře (je to jednoduchá oprava, ale pro laika naprosto nevhodná).
nulák jde jen ke světlu, tudíž přpeínače by měly rozpojovat fázi, ale ať je přepínam jak chcu tak fáze u světla(stropu) je pořád pod proudem, ochranný vodič zde vůbec není, jelikož rozvod elektřiny je starý jak svět
Ke světlu jde nejen nulák, ale i fáze (Aby to svítilo, proboha,grrrr..). Záleží, co se spíná (musí se spínat fáze). Pokud máte doutnavkovou zkoušečku, tak se dotkněte (samozdřejmě přes ní) na nějaký šroubek vypínače. Pokud se rozsvítí, spínáte fázi a je to OK. Pokud nebude svítit ani v jednom případě (přepnutí), je tam nulák.
skromný dotaz... jakou zkoušečkou jste zjistil tu "stálou" fázi u stropu? tužkovou fázovkou na jednom drátu? co je na druhém drátu? a dále, naměřil jste něco napěťovou zkoušečkou - vadaskou nebo ZN -mezi dvěma dráty? to samé při přepnutém přepínači? jak jste měřil to svítidlo? má dost vysoko střední kontakt v objímce? byla dostatečně dotáhnutá žárovka?
ta "stálá fáze" může být klidně jen naindukované napětí na tom vodiči... třeba měřit drát proti drátu!
doplněno 04.01.11 15:24:našel jste na jednom přepínači nahoře na šroubku stálou fázi(teda přívod) a při přepínání prvního se objevuje na druhém přepínači fáze střídavě na spodních šroubcích?
no to bude ten problém, ja s tímhle nemám zkušenosti... mam jen tužku fázovku (nejspíš)...takže na jeden konec dam palec no a druhý přiložím na drát a buď svítí nebo ne, takhle jsem zkoušel i vodiče v těch přepínačích a pokaždé svítila na všech vodičích ať byl přepínač v jakékoli poloze...takze to bude tím naidukovanou napětím...v tom případě zapojení je v pohodě a můžu připojit to nové světlo...
Jen ještě, jak vyřešit ochranný vodič? Světlo ho po mě chce, ale ja mám jen fázi a nulák, takže nechat prázdný? Světlo ma kovové části, nebo připojit nulák do N i na ochranu?
Ve vašem případě ochraný na N nedávejte (pokud máte otočenou fázi bude tam na tom kovovém trvale). Hlavně zapojte světlo tak, že na závitech objímky bude nulák a uprostřed objímky bude fáze. Ochraný si dotáhněte s rozvaděče.
Řešení je jednoduché. Potřebujete dvoupolovou zkoušečku a tím změříte vše potřebné. Jinak nelze radit!
tak mi to přijeďte proměřit, určite budete ochotný a ani za to nic nebudete chtít ...
ja se nechcu pouštět do velkých akcí, chci jen připojit nové světlo a přišlo mi divné, když jsem zjišťoval který vodič je PEN a který fáze, proč v té fázi je stále šťáva, ikdyž přepnu přepínač...
no a nové světlo má 3 vstupy a tak nevím jestli mám PEN zapojit do PE a z toho propojku do N, nebo nechat PE prázdné a PEN dát přímo na N...
staré světlo bylo zapojené, fáze na bílý vodič, ktery šel na spodní kontakt a PEN na žlutý, který šel na objímku...
nic víc nic míň...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.