Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám v místnosti jeden vypínač obyčejný na světlo, chci si udělat u postele ještě jeden tak aby mi oba dokázaly světlo zhasnout nebo rožnout. Schéma již mám. Chtěl bych se zeptat zda je možné použí obyčejný vypínač k tomuto zapojení, který používám doposud a pokud ne jak se tento vypínač nazývá a pošlete mi odkaz kd eho seženu? Děkuji
Ne, není možné použít obyčejný vypínač, který používáš doposud, na zapínání světla ze dvou míst. Na to je třeba použít dva přepinače s názvem střídavý neboschodišťák nebo 6, každý prodavač v elektro by to měl poznat pod všemi názvy.
Už jsem to viděl udělané tak, že z krabičky dosavadního vypínače šel volně na povrchu trojžilový kabel na jiné místo, kde byla druhá krabička a v obou krabičkách byly namontované ty přepínače. Jak to vypadalo, to je už jedno. Ale fungovalo to.
Upozorňuji na to, že práce okolo elektrického zařízení mohou vykonávat pouze kvalifikovaní odborníci. A i ti si napřed vypnou jističe.
Pan Hejkal za vyčerpávající odpověď bodík!
Ještě doplním, že je rozumné a logické zapojit přepínače tak, aby když jsou všechny (v tomto případě dva) v poloze dole, bylo světlo vypnuto.
V případě dvou schodišťáků samozřejmě ano. Definici jsem trošku rozšířil pro použití křížáků. Třeba v případě tří přepínacích míst všechny klapky nahoru znamenají svítí. Ovšem definice VŠECNY KLAPKY DOLŮ = NESVÍTÍ je univerzální pro libovolný počet vypínacích míst, chápeme se?
HOPE nemáte pravdu. Pravidlo aby kolébky vypínačů v poloze vypnuto byly dole nelze dodržet, jelikož se nejedná o jednopolové vypínače. Už název sám napovýdá PŘEPÍNAČE
Jsou li obě kolébky vypínačů dole a nebo nahoře světlo nesvítí. Jestli je jedna kolébka nahoře a druhá dole světlo svítí.
Viz odpověď pro Cyrila...
doplněno 12.06.10 15:50:Vím, nejedná se o vypínače, schodišťák je jednopólovy dvoupolohový přepínač!
doplněno 12.06.10 15:52:... a nemyslel jsem samozřejmě, že jediná možnost, kdy světlo nesvítí, jsou všechny klapky dole.
Myslel jsem, že jediná možnost v případě, že jsou klapky dole je, že světlo nesvítí!
Dovolím si to trochu doplnit . Na ovládání světla ze dvou míst stačí dva přepínače (3). Pokud ho chcete ovládat z tří a více míst,tak se teprve dává ten schodišťák (6) -mezi ty dvě trojky. U dvou 3 jde udělat,aby bylo při obou přepínačích v poloze "dole" vypnuto. Pokud tam dáte tu šestku tak už bohužel
Máte -li na mysli strojek číslo 3, pak nejde o přepínač ale o třípólový vypínač (sporáková kombinace), kterou světlo ze dvou míst nepřepnete.
Máte-li na mysli jednopólový dvoupolohový přepínač, tedy právě strojek číslo 6, jedná se po schodišťák pro ovládání ze dvou míst. Chcete-li více ovládacích míst, musíte mezi dva schodišťáky vložit jeden až nekonečno křížáků, tedy strojků číslo 7!
hope máte pravdu. Myšlenka šla rychleji než čísla Jinak přikládám ten jednoduchej trik jak mít dole vypnuto.
Přesně tak, jde pouze o případné prohození dvou vodičů mezi přepínači, někdo to po zapojení a odzkoušení řeší i fyzickým otočením strojku. Princip "dole vypnuto" člověk nejvíc ocení, když mu vypnou proud, on potřebuje odejí a neví kde svítil...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.