Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Autorádio na doma

Od: jack* odpovědí: 18 změna:

Zdravím, mám doma fakt pěkné autorádio (CD, USB) a chtěl bych si ho dát do dílny (je malé, dobré vstupy). Jak ho mám upravit na adaptér do zásuvky? A co repráky? Budou stačit obyčejné od PC? a šla by anténa udělat na koaxiál? Mám po domě udělaný rádio rozvod přes koax a chytá to v průměru tak 20 stanic :) A co by bylo potřeba koupit?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

astar*
hodnocení

0x

mowla*
hodnocení

0x

1. adaptér do zásuvky - potřebuješ nějaký stabilizovaný zdroj (aby se do rádia nepřenášely brumy ze sítě)

2. repráky budou stačit obyčejné k autorádiu

3. anténní připojení určitě na koaxiál - jak jinak?

hodnocení

0x

Na napájení lze použít zdroj ze starého pc,reproduktory od pc mají větsinou v sobě zabudovaný zesilovač,lze použít jakékoli jiné jenom nesmí mít menší impedanci než je napsáno na autorádiu,na anténu někdy stačí kus drátu(záleží na místě přijmu a citlivosti příjímače rádia)

jack*
hodnocení

No raději to zkusím na ten koax. Mám garáž pod úrovní domu a tam i s velkým klasickým rádiem prostě nic nechytnu. Odfotím vám rádio i repráky na které bych to připojil.

jack*
hodnocení

Tak mám zdroj z PC i repro z PC. Tak tedy- akorát odštípuz všechno krom 12V větve- chápu. Ale kdesi jsem četl že je potřeba zatížit i 5V větev aby dávalo kvalitní proud.Co je na tomto pravdy?

Ano je to pravda.

doplněno 29.12.12 23:45:

hw.cz/...

astar*

Jak u kterého zdroje. Já mám například doma zdroj, u kterého je možno zatěžovat i jen 12V větev...

jack*
hodnocení

No na stole se mě válí žárovka z babetty 6V 10W můžu to tam dát? nebo mám odněkud vykuchat nějakou ledku? A když uštípu zesilovač od PC repráků můžu tam dát i to?

astar*

Žárovku na zdroj připojit můžeš, ale na 5V větev. Co se týká zesilovače, víš na jaké je napětí?

jack*
hodnocení

Týjo to nevím. Tak prostě z tama ten zesilovač vykuchám a budou jenom repráky v krabicích. Jde mě o normální hudbu při montování ne technopárty :D :D

praivo*

Zesilovač v reproduktorech k PC na 12 V poběží, stačí odpojit trafo (buď úplně, nebo nějakým přepínačem) a místo něj připojit PC zdroj (radši před usměrňovač, kvůli prevenci přepólování).

doplněno 30.12.12 17:40:

Nebo použít repráčky napájené z USB a napájet je také z toho PC zdroje, možná by šly rovnou použít místo té žárovky.

mkat*
hodnocení

0x

Ale ,repraky k pc zvyknu mať 4 až max 10W.Tvoje radio ma aky vystupny vykon?Možno 2 x ( 4x ) 35W.Takže to nemôžeš puštať na plno,aby si neodpalil koncovy stupen v radii.

mkat:

pouštěním naplno neodpálí koncoý stupeň, ale spíš to neydrží repráky.

luke237
Teoreticky by mohl spalit tu civku v reproduktoru, ale prakticky to tak hlasite poslouchat nebide, protoze to autoradio ma tak 4x12W pouzitelneho vykonu. Pri vykonech nad asi tech 10-12W na kanal strasne roste zkresleni (podle pouziteho zvukoveho IO asi z 0,1% na 10%). Proste neposlouchatelne.

jack*
hodnocení

Ne vážně nechi se nudit při opravování a ani nejsem hluchý. Nepůjdu do extrémů. Tak rádio jsem zapojil zatím bez repráků- svítí a nejspíš i hraje :)

mkat*
hodnocení

0x

Asi som sa špatne vyjadril.Jasne že slabimi reprakmi koncovi stupen neodpali.Ale tym že odpali repraky (často idu do skratu ,lebo zhori izolacia kmitacej cievky) zvykne odpalit aj koncovy stupen.

doplněno 31.12.12 14:40:

slabymi

jack*
hodnocení

Tak lidi- rádio na 12 funguje a teď potřebuji poradit s repráky. V manuálu rádia je napsané toto 4 speakers (4OHM/10W) z technických důvodů můžu použít pouze dvě větve na rádiu- špatní konektor) no a mám 4 repráky 8 OHM 15 W po zapojení paralelne 4 repráků na dvě větve hraje vše tak jak má čistý zvuk nahlas to nepouštím bude tomu něco vadit? Kamarád mě řekl že by nemělo pokud tam to neosolím ale to nemám v plánu. Že v nejhorším případě budou hrát potišeji.
praivo*

2× 8 Ω paralelně = 4 Ω = OK :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]