Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Z DAB rádia na kazetu

Od: fr odpovědí: 30 změna:

Poradte, prosím, jaká je kvalita nahrávky z DAB rádií na kazetu u radiomagnetofonu AIWA? Ať nevydám tři tisíce a pak až zjistím, že je pro poslech nepoužitelná. Věřím ale, že kvalita může být poměrně slušná...

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x
Dobrý den, první věc je kvalita zdroje zvuku, která bude v tomto případě výborná. Druhá věc je kvalita záznamového zařízení a kvalita použitých audiokazet (kterých je více druhů). Takže, HiFi kazetový magnetofon a kvalitní audiokazeta bude zárukou kvalitní nahrávky. Zdravím!
doplněno 07.05.24 08:13: fr - asi je Vám jasné, že čím kvalitnější kazeta (např. CrO2), do které zainvestujete, tím menší šum. A potom záleží i na druhu hudby, kterou chcete nahrát (u hardrockové šum asi mnoho posluchačů neřeší, ale u klasické/akustické je šum nekvalitní audiokazety dost rušivý).

jirib
hodnocení

2x
Sebelepší kazeta,nic moc...v dnešní digitální době...
Magnetofon za 15.tis.s oběma Dolby a stejně kopie z CD poznáš.
Záznam z rádia DVB-T2 na flešku je o.k.
halamus

halamus
hodnocení

0x

Kvalita bude obstojná.

Jaký dotaz, co se týče množství informací, taková odpověď.

vernon
hodnocení

0x
Dab má často horší kvalitu než kazeta...
halamus

DAB nešumí, kazeta šumí.

DAB zvuk, obzvláště při nízkém bitrate má slyšitelné nectnosti, neumím je popsat slovy, ale je to divný zvuk", zejména ve výškách a v přechodech.

lmgify

> "divný zvuk", zejména ve výškách a v přechodech

Kódování HE-AAC použité pro všechny programy s nízkou bitovou rychlostí asi 64kbps a méně, výšky nad 10 (12?) kHz vůbec nezaznamenává, jen zjišťuje základní charakteristiky harmonických ze spodní půlky pásma a přenáší je jako parametr pro syntézu na přijímací straně. Proto výšky nezní 100% správně, protože to je jakási kopie nízkého pásma.

"Přechody" už z principu funkce obsahují vysoký podíl vysokých frekvencí.

halamus

@lmgify
DAB poslouchám jen někdy a jen jako kulisu na chrastítku za 599 Kč. Jak zní výšky a přechody, to je holt zkouška pravdy pro jakoukoliv ztrátovou kompresi, naposloucháno na o několik tříd kvalitnějším zařízení, než zmíněné levné VKV/DAB chtastítko, které jsem koupil zejména z důvodu "očichání" DAB technologie a co se v mé lokalitě dá "ulovit" na prutovku.

fr

ad halamus:

také chci "očichat" DAB rádia, jejich programy a pořady, rád si vše zaznamenávám na kazetu, kterých mám mraky.. ano, je třeba koupit, ne se dva roky tady doptávat... AIWA za tři tisíce, bohužel jen 6W výkon.. a protože i tři tisíce je dost peněz, tak si vždy nejprve dělám průzkum..

lmgify

@halamus> Jak zní výšky a přechody, to je holt zkouška pravdy pro jakoukoliv ztrátovou kompresi

Když se tomu věnuje dost kb/s, tak není problém to zaznamenat. Některé programy v DAB používají kódování AAC-LC s rychlostí 128kb/s a to je i podle většiny testerů-audiofilů k neroznání od originálu. A ti to testují na svých vlastních, zajetých a pro ně důvěryhodných sestavách.

V nějakém multiplexu DABu je snad ještě pořád ten testovací program 160kb/s pro nevěřící netopýří uši *tuc*

Důvod, proč ČRo používá nízké datové toky je, že do muxu potřebují vměstnat všechny své celostátní a příslušné zemské (moravské) regionální stanice. Nechtějí opakovat situaci z FM, kde není technicky možné přijímat všude všechny celostátní programy.

riva
hodnocení

0x

Opusťte analogový svět a vydejte se do toho digitálního.

fr

Netřeba, vše si z i z orig. Cd nahrávám na kazety, je to moje radost...

riva

Dnes můžete mít audiotéku v mobilu stále při sobě a přehrávat si to bezdrátově přes blue tooth na jakémkoliv audio zařízení.

Kopii si uděláte tisíckrát rychleji než u analogu, kde kopírujete rychlostí 1:1.

halamus

@fr Ve slově radost úchylka máte nějaké překlepy.

fr

ano, je tam drobný překlep, vážený, děkuji, přece nebudu kupovat smart phone s internetem , platit předražená data a podobné legrácky... ve svém věku

vernon
Stejně byl nejlepší fonograf. Ty válečky mají něco do sebe...:-D
riva

K tomu, abyste si přes BT přehrával své zázraky platit za data vůbec nepotřebujete, protože u toho žádný přenos dat přes internet nejde. Mobil si povídá přímo s (např.) chytrým reproduktorem a to na vzdálenost až cca 10 m.

fr

Hlavním důvodem (tak zní dotaz) pro koupi je NAHRAVANI z DAB rádií na kazetu...

riva

Obvykle je rozumné na špatný dotaz odpovídat ne tak, aby tazatel mohl realizovat špatné řešení, ale ukázat mu řešení, která jsou lepší a o kterých pravděpodobně nevěděl.

@ riva: Co je pro jednoho lepší může být pro jiného horší.

A nejhorší je i přes upozornění a odmítnutí cpát někomu svůj pohled na věc jako ten nejlepší a jediný možný.

riva

Máte pravdu. Někteří dokonce ani o jiných alternativách nechtějí nic vědět, protože i když o nich nic neví, tak stejně ví, že ta jejich je ta správná.

@riva: Nepříjde mi, že by si fr myslel, že jeho cesta je ta jediná správná pro každého, ale že je správná pro něj. A jedno z jakého důvodu. Proč asi spousta lidí poslouchá gramofonové desky, když digitální cesta je ta správná pro všechny?

Mimochodem, fr přišel pro řešení problému, který má. Nepotřebuje poradit s problémem, který nemá.

halamus

@pepr®
Jak máme odpovědět, když nevíme zásadní věc, co je pro @fr "poměrně slušná kvalita". To je velice individuální.

@fr
Jednoduché jako facka, koupíte přes interfernet a pokud zboží nevyhovuje vaším pošahavkům, máte možnost ho do 14 dnů vrátit.

fr

Přesně tak, nač odpovídat na něco, co se neptám, radit a doporučovat, nač, mám svoji hlavu... totéž na jiných serverech, poptávám třeba konkrétní kazetu, například, uvedu i katalogové číslo produktu, a mám odpovědi ve smyslu: to vyšlo? takovou nemám, mám jiné... atd. Prostě líbí se mi mimo jiné programy ČRo České Budějovice, chci si vše nahrávat na kazety z DAB rádia, zjišťuji, a) zda chytnu ve Zlíně b) v jaké kvalitě bude ten záznam...Nedám přece tři tisíce za AIWA radiomagnetofon a pak...Předpokládám, že x lidí toto už řešilo přede mnou, proto jsem tady se svým dotazem, díky

fr - ale nemyslíte, že je to zbytečná práce? Kazety časem ztrácí na kvalitě. Stejně jako kdysi VHS.

Vím, že to nechcete slyšet, ale pokud vám jde o kvalitu, použil bych externí disk, případně více podobných uložišť.

halamus

Už počtvrté se ukázalo, že stejný problém jako vy nikdo neřeší.
21.07.23 poradte.cz/...
17.03.24 poradte.cz/... (dotaz sklouznul k nahrávání z DAB na kazety)
24.03.24 poradte.cz/...
04.05.24 poradte.cz/... (aktuální dotaz)

Nespamujte poradnu a běžte se léčit nebo běžte do(_!_)

lmgify

> líbí se mi mimo jiné programy ČRo České Budějovice

ČRo ČB nejde ve Zlínu v DABu běžně přijímat. Tato česká regionální stanice se nachází v českém DABu ČRo. V moravském DAB multiplexu ČRo jsou jen moravské regionální stanice. Musel byste dálkově přijímat nějaký vysílač v Čechách.

Ve Zlínu jde přijímat multiplex TELECO, ve kterém se vysílají 2 české regionální stanice ČRo (Sever, tedy Ústí n.Labem a Hradec Králové), které se do českého multiplexu DAB ČRo už nevešly (v Čechách je více regionů než na Moravě).

Seznam multiplexů, vysílačů a programů v DABu v ČR.

V následujících 12 měsících dojde k velkému rozvoji sítí DAB, protože byly uděleny konečné licence s povinným pokrytím území.

Pokud chcete ČRo ČB přijímat, na stránkách ČRo je vysílání po Internetu.

halamus

@lmgify
Příšií dotaz od ft bude na internetový radiomagnetofon ;-)

lmgify

> na stránkách ČRo je vysílání po Internetu

Viz obrázek, jak se k tomu proklikat. Lze poslouchat buď přímo na stránkách ČRo (šipka č.3) nebo ve svém oblíbeném přehrávači (šipka č.4). Je to tam i ve špičkové kvalitě AAC 160 kb/s.

Z DAB rádia na kazetu
fr

ano, děkuji, vše přijímám a na netu běžně poslouchám... rád bych si ale pořady svých oblíbených regionálních rádií nahrával na kazety... tak zněl můj dotaz, na kvalitu toho záznamu ... hezký den všem , už netřeba psát

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]