Dobrý den, máme pračku LG F1247ND Po zapnutí hlásí pračka chybu dE což je chyba zavřených dvířek, nejspíš něco s vypínačem dvířek. Zámek dvířek jsem tedy vymontoval a chtěl jsem se poradit, jestli by prozatím nešel nějak proklemovat než seženu nový abychom mohli prát? Vedou k němu 4 vodiče z konektoru. Případně myslíte, že by nešel rozebrat a opravit případné třeba zaoxidované kontakty? Děkuji doplněno 28.11.23 21:57: Jinak na konektoru jsou celkem 4 vodiče
Dva vodiče budou topné tělísko a dva budou kontakt (kontrola jestli je zámek zavřený). "problém" proklemování kontaktu bych viděl v tom, že se pračce možná nebude líbit, že je neustále "uzamčená", chytřejší pračka si bude kontrolovat, jestli došlo k uzamčení až po aktivaci zámku, ale vyzkoušet to můžete. Jen musíte zjistit, které dva vodiče to jsou.
posunout ten jazýček zámku ručně do stavu zavřeno a zkusit co vyhodnotí zámek
ludek*
Vzal jsem šroubovák a posunul jazýček zámku a zapnul pračku, hlásí to stále chybu dE (chyba zavřených dvířek). Co dál prosím zkusit? Napadá mě, že může být špatný i ten nový zámek ale to by byla dost velká náhoda.
A je opravdu rozbitý zámek a ne ten klíč na dvířkách, který do něj zajíždí? Taky mohou být dvířka blbě seřízena, nebo vyvešena a klíč nezajíždí jak má.
Nevypadá ve špatném stavu, ani nevidím nic ulomeného. Máte multimetr na změření odporu té cívky? I pokud ne, vemte lupu a jehlu a zkontrolujte, že drátek není u konce utržený. Jehlou se dá do něj lehce strčit, jesli není uvolněný.
byla pračka vypnuta alespoň na 1/2 hodiny ze zásuvky? Třeba si něco pamatuje a chová se nestandardně . Vytáhnout ze zásuvky a zkusit třeba znovu zámek aby se vybily kondíky na desce logiky. Zapout až po té půlhodině a zkusit znovu. Pokud problém přetrvává, znamená to že funkci zámku nevidí logika a nepomůže žádné přemostění... Mimochodem, ten jazýček musíte držet dlouho, ne jen chvíli
doplněno 02.12.23 12:59:
pak bych to typoval na nějaké relé na základní desce
@111 Děkuji moc za schéma. Jinak pračka byla vypnutá ze zásuvky asi 3dny než mi došel nový zámek. Škoda, že nemá smysl zámek proklemovat, ale asi jí teda rozeberu a půjdu po drátech. Jinak asi mi nemůžete poradit jaké napětí bych měl kde naměřit nebo nějak abych se s tím popřál? Děkuji
Tak to bych zkusil jestli chodi relatka odke dokumentace jsou 2. A jestli spinaji kontakty. doplněno 03.12.23 15:54: Co ten podivné vykously zub na horni hraně? doplněno 05.12.23 12:13:
Dopadlo to jak?
ludek*
Tak relátka chodí. Jak vyzkoušet jestli spínají kontakty? Myslíte na relátku? Přiložením napětí relé sepnulo. Ten vykouslý zub je origináln. Pořád neopraveno.
Chtěl bych ten zámek nejprve teda vyzkoušet. Multimetr mám, poradíte mi však jak to otestovat? Kdybych věděl které vodiče jsou napájení a jak vysokým napětím, mohl bych to vyzkoušet.
Po rozebrání vypadá takto. Nemohl byi někdo říct, které jsou to ty kontakty, které se spínají? Jak to celé funguje? Díky
abc
Dobrý den, vypadá to, že se spínají ty dva dolní kontakty. Jistý si tím ale nejsem. Kdyby to náhodou fungovalo, tak si při praní ale dejte pozor, aby jste omylem neotevřel dvířka pračky. Protože zámek dvířek nebude fungovat.
ludek*
Dobrý den, zámek jsem už objednal, čekám na něho, ale už bych potřeboval vyprat. Nemohu nic spálit, když bych ty dva spodní kontrakty proklemoval? Ty horní kontakty vypadají, že jdou na cívku.
Já bych to ten den vydržel. Jde o to, že nevíte na 100 %, zda problém je v zámku. Na první pohled tam chyba vidět není a pokud jsem to pochopil, tak jste nevyzkoušel ho "zamčít" třeba šroubovákem, aby se vyloučil mechanický problém se zajížděním klíčku dvířek. Takže vy to teď na divoko proklemujete, zítra přijde zámek, vy ho namontojete a ono to třeba nebude fungovat. Co pak? Nebudete si jistý, kde je vlastně problém, jestli jste třeba něco neodpravil tím proklemováním.
Dobrý den, zjistil jsem dalším měřením pomocí multimetru, že podle měření jsou od cívky 2 prostřední kontakty 2 a 3. Ale jak radíte už vydržím a počkám na nový zámek, snad dnes dojde.
Dobrý den, vyměnil jsem nový zámek a stále to hlásí chybu dE, dvakrát zámek zacvaká a hodí to tu chybu. Nevíte kde by mohl být problém? Případně jak ten spínač správně proklemovat? Nepřijdou spojit ty dva prostřední kontakty? Děkuji
Aut. překlad. Sestava spínače zámku dveří se skládá z topného PTC, bimetalu, ochranný PTC a solenoid. Zamyká dvířka během mycího cyklu. 1. Ovládání zavírání dveří - Po zapnutí systému se spustí PTC ohřev přes svorky 2~4 s povolení zapnutí. - Po spuštění ohřevu PTC a před spuštěním provozu elektromagnetu, přepněte systém do vypnuté polohy pomocí CAM. Zavřete dveře - Autorizace jednoho impulsu přes svorky 3~4 (PTC a solenoid) bude zamkněte dveře. - Zámek dveří je detekován, když jsou spínače na svorce 4~5 nastaveny do polohy zavřené. Rotace CAM násilně zruší spojení. Maximální přípustný počet impulsních autorizací jsou 2. Při třetí autorizaci impulsu přejde pozice CAM zpět do polohy otevřených dveří. - Autorizace impulsu nastane za 4,5 sekundy po zadání max jsou povoleny maximálně dva procesy autorizace. Normální doba provozu PTC ohřevu: 1,5 – 5 sekund. (Vady z procesu vývoje.) 2. Ovládání otevírání dveří - S dočasným zastavením se dveře automaticky otevřou otočením CAM poté autorizuje impuls ze svorek 3 ~ 4 a napájení se zapne vypnuto — maximálně 3krát autorizačního období. - Při čtvrté autorizaci impulsu se pozice CAM změní zpět do polohy zavření dveří.
doplněno 02.12.23 17:16:
tady je něco o poruše zámku: vývojový diagram a konektory
Pračku jsem nakonec rozebral a šel od konektoru zámku po čtyřech vodičích, ty jsem všechny našel na koncích a propísknul, všechny vedou, konektory zkontroloval, obrousil, nic nepomohlo. Řídící deska je zalitá asi proti vodě, nedostanu se na tištěné spoje abych je zkontroloval. Nevím co už dělat
Pračka má asi 3.5roků, má to cenu platit za servis nebo rovnou novou pračku? Jinak DPS sei podařilo vyklepnout ven z plastového pouzdra, ale z druhé strany je tak tak 3mm vrstva hmoty. Mám tu hmotu třeba zkusit v místech kde jsou konektory odstranit a pak třeba propájet?
připájet pomocné dráty ke kontaktům na tišťáku, připojit ohmetr nebo nastavit pípák, pak připojit na vinutí napájení a měl by pípák buď začít nebo přestat pípat. Podle toho jestli je kontakt spínací nebo rozpínací, ale vypadá to na oba spínací.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.