Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak funguje zámek dveří v pračce

Od: stanek odpovědí: 34 změna:
Dobrý den,
mám v ruce takovýto zámek dveří z pračky a nedokážu pochopit jak funguje?
S ničím se tam nehýbe, nejde s ničím cvakat. Rozumí tomu někdo?
kupaoprav.cz/...

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

3x

systémy jsou různé tohlevypadá na elektromagnet, zavřete, navolíte progra, a jak aktivujete, přitáhne elektromagnet a zajistí ten čudlík co je na dveřích proti otevření, zablokuje to tu "střelku"

bery*
hodnocení

3x
Co ja jsem videl zamky u pracky, tak tam byl vzdycky bimetal ohrivanej elektricky asi ptc prvkem. Takze po privedeni napajeni se tim ptcckem rychle ohreje bimetal a posune takovy jakoby okynko a zabrani tak odblokovani zobacku, co drzi dvirka. A ohratej vydrzi po odpojeni asi minutu. U vsech pracek jsem to vzdycky odpojoval, aby slo pradlo vyndat bez cekani hned po odstredeni, nebo dodatecne do uz bezici pracky prihodit fusekli, co predtim nepozorovane spadla vedle pracky. Akorat je treba davat bacha a neotevrit pracku plnou vody :)

hodnocení

2x

Ano. Mechanismus zamykání dvířek je uvnitř zámku a při puštění pračky zacvakne západka do očka dvířek. To, že zvenku není nic vidět, neznamená, že uvnitř zámku není mechanismus, který zamyká dvířka.

Vše je ovládáno elektricky.

doplněno 18.12.20 08:43:

Mám "funglovku" Whirlpool. Jen kroutím hlavou nad tím, co tady laici píšou o zamykání dvířek pračky.

Po zavření dvířek a zapnutí programu se zároveň dvířka zablokují pomocí elektromagnetu. Po ukončení programu se dvířka automaticky odblokují. Žádný další fígl v tom není. Bimetal se už v současnosti prakticky nepoužívá.

U mé pračky je zamčení dvířek signalizováno ikonou červeného zámku na displeji. Asi by stálo za to si přečíst návod k použití tvé pračky, bude tam patrně něco podobného.

doplněno 18.12.20 08:59:

@stanek: Ty nevidíš ten konektor na zámku? Vše funguje přes něj. Pokud chceš znát detaily, musíš ten zámek vykuchat, tzn. zničit!

A jak je zajištěno u elektromagnetu bezpečnostní časové zpoždění odemčení zámku při výpadku napájení?
Je v moderních pračkách záložní zdroj co podrží magnet při výpadku?
Co jsem naposled vrakoval pracku tak ten mechanizmus byl podobný jak ve ventilátorech odsávání co otevírá žaluzie, který je v principu vosková patrona ohřívaná odporem.
stanek
hodnocení

No já když se dívám na ten zámek, tak nevidím žádnou část která by se dala pohybovat, přesouvat s proto nedokážu pochopit, že po aktivaci se přece musí něco pohnout, to mi můžete vysvětlit co to je?
Děkuji
bery*
To zpozdeni dela prave ten bimetal, chvili mu trva, nez vychladne a odblokuje zobacek. Pokud je potreba pracku otevrit po vypnuti driv, pomaha nekdy do dvirek v miste zamku bouchnout a on odemkne driv :)

hodnocení

2x

Ten obrázok bieleho zámku dverí: po zasunutí západky dverí do zámku sa západka zaistí jazýčkom čo je v zámku a tá zopne kontakty pre obvod,že sú dvere zatvorené. Akékoľvek opotrebenie toho mechanizmu,ktoré neumožní spojenie kontaktov vo vnútri zámku alebo ich opalenie styčných ploch signalizuje nezatvorené dvierka práčky. V tom zámku je ešte jedno elektrické prepojenie,ktoré po pripojení el.prúdu v zámku na to prepojenie blokuje otvorenie zámku. Po odpojení prúdu je ešte určitý čas blokované bimetalom. Pri poruche zámku je možnosť ho mechanický otvoriť strčením plochého skrutkovača na to miesto určené dostupné po odkrytovaní zámku dverí alebo práčky. U niektorých spredu plnených práčiek je k núdzovému otvoreniu k zámku dverí namontované tiahlo,ktoré je dostupné pri filtru vypušťania vody.

hodnocení

0x

Elektromagnetický zámek .

Není to nic neobvyklého - u obráběcích strojů se používají naprosto běžně

axima-obchod.cz/...

stanek
hodnocení

Aha dobře je to teda elektromagnetický zámek, ale jak se na něho dívám, nevidím nic co by se mělo přitáhnout v době přivedení napětí na cívku.
Nevidím ani něco co by mělo poznat, zda jsou dvířka pračky zamčená.
Nevíte jak to funguje?
sento

Je to sice stary prispevok, ale niekomu to mono pomoze. Mal som rovnaku poruchu na dvoch uplne roznych prackach, a vzdy pol problem v spinaci dvierok. Ako ten spinac funguje:

A - spinac ma (vacsinou) 3 vyvody, oznacme ich 1-2-3

B - ked zavriete dvierka, posunie sa zapadka v celom tom mechanizme o par milimetrov doprava alebo dolava. (dvierka je mozne stale este otvorit, drzi to iba pruzinka)

C - po zapnuti nejakoho programu pracka "pusti elektrinu" cez vyvody 1-2, kde je v serii nejaky ohrievaci clen (asi PTC) a bimetal. (PTC je taky valcek, a bimetal je pliesok s "perkom", ktory sa ohyba)

D - cca po minute PTC ohreje bimetal, ktory sa ohne do druhej strany (pocujete cvaknutie), a vykona takto 2 veci: a)... vysunie taky obdlznikovy kolicek o par milimetrov dopredu (alebo dozadu), a zasekne zamok (bod B) tak, ze sa uz nevie posunut naspat a dvierka sa nedaju otvorit; b)... spoji vyvody 1-3, cim riadenie pracky "vie", ze dvierka su zamknute

E - pracka potom zapne cely praci cyklus az po zmykanie. Pocas celeho casu sa bimetal ohrieva, aby ostal ohnuty a blokoval otvaranie dvierok

F - ked pracka doperie, "odoberie" elektrinu z vyvodov 1-2, cim prestane ohrievat bimetal. Ten sa po nejakej tej minutke ochladi (opat pocut cvaknutie), bimetal vrati sa do povodnej polohy, vrati kolicek (D-a) do povodnej polohy a odisti zamok dvierok ... mozete dvierka otvorit :)

Po niekolkych (+/-8) rokoch sa mechanizmus vo vnutri pokazi bud: PTC velmi zvysi svoj odpor a nedokaze poriadne ohriat bimetal, alebo sa to perko na bimetale ulomi a nedokaze ani zamknut zamok ani spojit vyvody 1-3. Pracka po zavreti dvierok stale nema informaciu, ze dvierka su zavrete. Vacsinou poruche zamku predchadza to, ze niekedy sa nechce pracka zapnut, ale ked otvorite a zavriete dvierka, tak ide. Ale o par dni zase problem...

Riesenie:

1... odpojite konektor zo zamku a na konektore spojite vyvody 1-3, takze pracka bude stale mat info, ze dvierka su zavrete, a bude fungovat. Zamozrejme, ze potom otvorite dvierka aj v strede prania a voda z pracky vytecie :(

2... zozeniete si novy zamok dvierok

janko
Zdravím, chtěl jsem se zeptat jak propojit konektor u 4 vývodech 1,2,3,4 aby si pračka myslela že je zamknuta. Jelikož čekám na nový zámek ale potřebuji vyprat věci. Díky moc
111®
K tomu je nutno najit schema dané pračky.
jankk
Vím že se jedná o tady ten typ zámku na pračku Electrolux EWF 1247 W a PNC 914521501 (00).
kupaoprav.cz/...
janko
Jinak jsem našel schéma se 4 póly od Electrolux ale jiný typ nevím proč ale na ten můj typ jsem nenašel.
janko
Zajímavé že pračka zamkne dvířka, praní se rozjede na 4 minutky a následně jde slyšet jak zámek se odemkne a potom se snaží zamknout nebo vyhodí hned vypouštění a následně cvakání jak se snaží zamknout. Následně Error 43 což je buď vadný kabel nebo vadný zámek. Nový zámek budu objednávat v pondělí ale bez pračky baba nepřežije při dětech a souseda nemuzu otravovat furt. Potřebuji přežít do úterý tak všude hledám možně jak propojit v konektorů abych obešel zámek.
111®
2 vodiče jsou pro motor a 2 pro kontakt, ale ktery je ktery by sa dalo zjistit jedině rozebranim zamku a propidknutim.
janko
Takhle to o vypadá uvnitř
janko
Jak jsem to rozebral a zapojil tak ono to zamkne pračku začne práci program a povolí zámek následně, najednou v tom zámku začne lupat.
jirkaa
Též mám stejný problém u stejného zámku a zajímalo by mě jak to obejít aby to jelo bez zámku. Nevím Jestli někdo Janovi poradil ale byl bych vděčný

111®
hodnocení

0x

dveřní kontakt nemusí být součástí blokovacího systému ale také může. tam kde jsou 2 vodiče, což je tvůj případ, součástí být nemůže...

stanek
hodnocení

A kde je u tohoto vypínače ten kontakt?
Jak se dívám na vypínač i na dvířka, nic nevidím. Občas jsem totiž musel dvířka několikrát zkusit zavřít aby symbol zámku na displeji zmizel a pračka se mohla rozjet, proto chci pochopit kde to je l.

111®
hodnocení

0x
Aby to mohlo být složitější je třeba vědět kolik drátů k tomu vede. Nejde tam čidlo bude, nemusí být ani mechanicky může být optický

111®
hodnocení

0x
Moderní pračky mají třeba elektromotor v mechanice zajištění, takže nejde otevřít při výpadku proudu, elektromotor musí zámek zase odblokovat

Moderní většinou znamená technicky pokročilejší. V tomto případě řekněme radši soudobé .. Doba přeje různým nesmyslům.

111®
hodnocení

0x

pro pochopení fnkce je třeba demontáž, také jsem otevřel zámek abychh viděl jak je udělán protože ženě nechtěla pračka prát, a je tam poměrně složitý systém i koleček a pružinek a stavítek...ale třeba u té načí AEG to posune plech který zajistí zobáček dveří, ten plech má v sobě čtveratý otvor do kterého zajede trn a ten to zajistí. Vše pohání elektromotorek s reverzním chodem...Takže pokud chcete být chytrý u toho vašeho, nezbude než rozborka...nebo slušně nafotit ze všech stran aby se dalo koumat---jestli je zoban dveří železo, /já mám hliík/ , možná je tam jeo silný elektromagnet. ale to je doměnka...

A čím je tedy toto:

někdy (ne pokaždé, většinou, když peru až po týdnu) zavřu dvířka pračky a ona hned začně vřískat, že nejsou zavřená. Otevřu je, znovu zavřu, ... musím hodněkrát opakovat (jednou jsem to počítala a bylo to více než 20x), než s tím zavíráním uspěju. Co s tím?

111®
hodnocení

0x

no to je přesně to co to dělá ženě, zamykací automatika zjistila nedostatečně zavřené dveře, neměnila jste zavírání dveří? My ho měnili a od té doby to zlobí přesně tímto zú§sobem. Vím jak to přečůrat, ale není nějak čas to znovu rozdělat..

Odpověď není jednoduchá, když nevíme jaký zamykání máte, Možná kdybyste udala typ pračky, dalo by se najít zamykání jako náhradní díl a pak posoudit..

Mám AVG Lavamat 48380 s horním otvíráním. A ne, nic jsem neměnila. Ani nikde v opravě zatím nebyla.

stanek
hodnocení

Mám přesně takovýto zámek z obrázku.
Typ pračky Whirlpool AWO/C 63201
Vysvětlíte prosím jak funguje?
3 stejné šedé vodiče jdou do zámku.
Jak funguje zámek dveří v pračce #2

111®
hodnocení

0x

zklamu, v ruce ho nemáte abyste ho otevřel a já nemám rentgenový oči abych viděl co je uvnitř...

doplněno 19.12.20 20:11:

já mám tento: jak to funguje? Tak se ptáte...

Jak funguje zámek dveří v pračce #3

111®
hodnocení

0x

@slavco31: já vím jak funguje a mimochodem žádný bimetal tam není, měl jsem ho rozebraný...je tam motor..

jen jsem chtěl dát tazateli najevo , jak se blbě ptá ...tak jsem mu položil stejnou otázku..

janko
hodnocení

0x
Otázka pro člena Senzor
Chtěl jsem se zeptat a jak mám 4 poly tak jaké mám propojit prosím?

hodnocení

0x

Hoodně stará otázka...vnitřek "nějakého" zámku "nějaké" pračky. Alespoň vidíte trochu funkci, něco si domyslíte. A čtyřvodič? Možná později... A k tomu schéma ...

doplněno 27.08.23 21:44:

Možná něco z

videa ...

Ještě

jedno video...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]