Nejste přihlášen/a.
Zdravím, věděl by někdo výrobce a roky výroby této fázovky? Mám ji léta po tátovi, ale až teď jsem si na ní vzpomněl. Je ještě bakelitová. A třeba sehnat do ní doutnavku už bude taky problém
díky všem...
Mám velice podobnou, zřejmě od stejného výrobce. Je na ní označení Odra TZ-67. Kupoval jsem ji v roce 1968. Odhaduji, že vaše může být starší. Doutnavka nevypadá, že by byla rozbitá. Je to Tesla 9x24 70V/1mA. Můžete nahradit jinou. Jestli nesvítí, tak tam nejspíš bude špatný kontakt s náplní tužky.
Aha , tak díky za váš poznatek. Navíc pokud je tak z poloviny 60.let, pak je to opravdu kus historie zralý asi už na poličku . Samozřejmě je funkční a bezpečná, již ověřeno. Navíc je to ještě poctivá konstrukce, ne jako ty dnešní čínský šmejdy s ledkama a baterkou co svítí i na klice od dveří
. Doutnavka se originální sehnat očividně nedá, takže v případě potřeby bude třeba improvizovat a nabastlit tam jinou. Super, díky moc za info
Jakákoliv doutnavka se zápalným napětím 70-90V, a vejde se tam. Pozor , aby měla dosrtatečně velké odpory.
Není lepší si za 20,- Kč koupit novou fázovku? Jinak toho moc stejně nezměříš. Jen přítomnost fáze. Fázovkou ověřujeme beznapěťový stav!
Dovoluji si tvrdit že není, nebo nemusí být. Kdysi jsem měl fázovku, ČSSR výroby ještě po babičce. Byla již novější, plastová a měla odnímatelné víčko jako plnící pero. Uvnitř byla doutnavka mnohem větší něž v SN(ZN)1 a masívní odpor TESLA s kovovými čepičkami na koncích, snad 2,5? cm dlouhý. Hodnotu již nevím, 1M, 2M? ale pamatuju se že byl na něm natištěný nápis buď "BEZPEČNOSTNÍ" (nebo "BEZPEČNÝ").
To co jsem našel v nových fázovkách je jen čtvereček vodivé pryže, někdy brok z uhlíkové tyčinky či co je to za šunt. A ve vlhku bylo při zkoušce cítit dost citelné brnění.
Ve starých fázovkách co mám (celkem tři) jsou klasický červený Tesla odpory, 2M2-3M5/2-3W minimálně na 500V. V těch nových co jsem koukal byly odpory max 1M/0,1W?, díky tomu to byly trochu poddimenzovaný a občas nebezpečný výrobky. A dle velikosti byly odpory tak na 100V maximálně
Hele - to je ona! Akorát naše byla černá s béžovým nebo (bílým?) víčkem. A ten odpor byl jen jeden, a velký.
Měla i pouzdro z tenkého měkčeného plastu - podobné jako ZN1
Ještě mně napadlo, že výrobcem by mohl být (dříve) OPP Prešov (Okresný priemyselný podnik), pozdější Elektroplast, v.d. Prešov.
Mám jinou, podobnou, červenou, místo plochého konce špičku. V těch mých je doutnavka 7x40, kdežto ta z obrázku má klasickou sulfitku jako bývala ve zkoušečkách ZN1/SN1, typ GS16 nebo S26/10S. Ale podoba tam je
Ta z obrázku je hlavně překopaná. - má dvě pružiny. Jedna z nich je viditelně zkracovaná, neoriginální. V dotekové čepičce je zahloubení do kterého příjde doutnavka, pak byl odpor a úplně uvnitř pružina. Na obrázku je vidět že vzdálenost mezi čepičkou a vzhledem k mezeře mezi elektrodami a kontrolním okénkem neodpovídá, výboj by nebyl vidět. No tak to vypodložili pružinou aby se kratší doutnavka posunula dál od čepičky do hrotu. Ta doutnavka je totiž kratí - pochází ze SN/ZN1.
Tady posílám obrázek jaká tam má správně být. Horní je do SN1/ZN1, dolní je do šroubovákové.
Tak ta moje obsahuje jen jeden rezistor s vývody stočenými do spirály, pružinku a doutnavku. Ta dolní větší je přesně ta co v nich je. Navíc jak jsem až nyní zjistil, tak v jedné z mých fázovek právě tahle doutnavka odešla ale zkusím si poradit a nacpat tam nějakou náhradu
navíc co jsem tak koukal, moc často na prodej tyhle zkoušečky nejsou...
Změřte rozměry, není li to tato zde 7x31: Sekce žárovky a doutnavky.
Jinak ta plastová fázovka je skutečně OPP Prešov. Odpor byl originál bez vývodů, s tou poznámkou BEZPEČNOSTNÍ
Doutnavka ma rozměry 7x40. Oněch 7x31 by problém nebyl, těch 9mm by se nějak vypodložilo, to samé u té malé doutnavky...
Pleteš se! Fázová zkoušečka je určena k ověření a zjištění beznapěťového stavu! Právě proto,že indikuje i to indukované napětí! Pokud nesvítí doutnavka, pak tam není žádné napětí, ani to naindukované. Samozřejmě k dalším měřením
se používá zkoušečka typu vadaska, tedy dvouvodičová ...
No a já myslel, že fázovka je definována jako jednofázová zkoušečka napětí, nespolehlivá. Čili mi řekne, jestli tam napětí je anebo není, pokud je a nemá být, měřím dál třeba vadaskou... Ono je to jedno, Sasa blbne taky (bez urážky). Poradit sběrateli, ať neopravuje starý stroj po tátovi a koupí nový...
No s tím strojem to snad nemyslíš vážně! 2 odpory řádu 1M a doutnavka ... Po tátovi- vystavil bych si jí a koupil za 20,-
novou. Bude možná lacinější, než doutnavka samotná.
Tipuju na výrobek firmy (dříve) Jaroslav Vadas, Pardubice čp. 216. Pozdější Energetické strojírny Pardubice.
Je-li tam ta velká doutnavka, tak se dá ještě sehnat.
Tak info o výrobci a roku výroby jsem již dostal a jsem trochu překvapen. Takhle starou zkoušečku jsem teda nečekal že budu mít . Samozřejmě vím, že takovouto fázovku, ať už starou nebo novou, nelze moc považovat za plnohodnotný měřící přístroj kterému lze věřit na 100%, ale v nouzi samozřejmě postačí. Na dvouvodičové měření používám jako elektrikář výhradně pouze klasickou vadasku s elektromagnetem nebo multimetr. Klasickou fázovku typu průhledný plochý šroubovák používám jen na dotahování čokolád nebo ladění trimrů v zařízeních. Jinak doufám že jsem dotazem ohledně zkoušeček a elektra nikoho neotravoval, jen se chci dozvědět nějaké další info. A děkuji moc...
A pro @berger: sbírám všelijaké předměty spojené s elektrotechnikou, takovej trochu koníček a zároveň vzpomínky na tátu elektrikáře ale každý má něco, vy třeba pokud si dobře pamatuji, natahovací budiky?
dobrý den, po tátovi (elektrikáři) mě tady zůstalo spoustu "krámů" - pokud dáte kontakt a naznačíte co by se Vám hodilo dejte podrobnější kontakt, případně konkretnější zájem . ( starší spínače, zásuvky, objímky, součástky, knihy ap.). Jsem z liberecka; jen by jste si to musel po dohodě odvézt . . ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.