Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Transformátor 24v plus 3v

Od: trafo odpovědí: 29 změna:
Zdravím,
Chci si koupit malý transformátor na kterém je napsaný přívod na primar 230v a na sekundar 1 je 24v a na sekundar 2 je 3.3v
A výkon trafa je 8 wattů.
Takže když zapojí pouze ten sekundar 1 tak mohu brát 8w? Nebo se zo dělí 7 na to druhé vinutí?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Předpokládám, že jste i autorem této otázky:
poradte.cz/...
Zjevně se pouštíte do něčeho, čemu vůbec nerozumíte, nechápete, jak funguje filtrační kondenzátor, na síť chcete připojit trafo, které k síti připojit nelze.. Přitom si moc poradit nenecháte, čeho chcete vlastně docílit jste nenapsal.Ta věc se s největší pravděpodobností dà koupit levně hotová. Takže školní projekt? Nebo si jen tak hrajete? Jako vaše věc, jestli si jen doma hrajete, proč ne, jen vás ale musím varovat, při vašich neznalostech může být aź smrtelně nebezpečné páchat něco, co se pak budete pokoušet připojit do zásuvky.

hodnocení

3x
Sekundár 1 (24V): max 320 mA
Sekundár 2 (3,3V): max 100 mA
Máte to v tom datasheetu.
Ale je to trafo do spínaných zdrojů, na vysoké frekvence 10-500 kHz, síťových 50 Hz se mu rozhodně líbit nebude, jestli jste myslel, že je použijete takto.
riva

Tipnul bych si, že na 50 Hz mu shoří za zajímavých světelných a kouřových efektů.

Píšou tam 50 Hz odolnost 1 sekunda, takže asi jo *smich*

hodnocení

0x
Z daného sekundáru můžete odebírat jen tolik na kolik je dimenzován.
Na štítku by měl být uveden výstupní proud nebo výkon a jištění.

trafo
hodnocení

Zde je o jaký se jedná
vpcentrum.eu/...
Je tam i dokumentace
V té dokumentaci je vše potřebné pro návrh zdroje uvedeno.
Mate problém z překladem technické angličtiny? Nebo nemate potřebné technické znalosti pro práci na vyhrazeném technickém zařízení, pak kupte hotový kompletni zdroj kde zapojíte jen sekundár.

iii
hodnocení

0x

Jestli chces napajet LED pasek, tak na tohle trafo rychle zapomen.

Co presne chces napajet?

trafo
hodnocení

Chci připojit na přívod 230v do zásuvky a sekundar usmernim usměrňovačem na 24v a budu napájet pásek

trafo
hodnocení

Navíc tam píšou že primar má rozmezí 85 až 264v
Este raz : popiste presne, co riesite. Pri vasich obrovskych neznalostiach z elektrotechniky vam unikaju dolezite suvislosti a vieme vam poradit vhodne riesenie, len ak uvediete detaily.

trafo
hodnocení

Je to k led pásku ale to už je vše spocitane mě zajímá jestli mohu zapojit to trafo a finální napětí bude 24v a odběr 300ma
Přečtěte si znovu moji odpověď. Tohle NENÍ transformátor na síťové napětí o frekvenci 50 Hz. Připojte je do zásuvky a do pár sekund shoří.

trafo
hodnocení

A co tento
tme.eu/...
To samé. Nic co má název impulsní transformátor do sítě nepřipojujte.
Potřebujete "síťový transformátor" na 50 Hz a ten taky bude vždycky znatelně větší a těžší, než tohle.

trafo
hodnocení

Jenže mě se nevejde velký do té krabice. Proč v elektronice je také tak malý?
Protože je na vysoké frekvence, potom na stejný výkon stačí mnohem menší transformátor. Proto se tomu říká spínané zdroje, síťové napětí je usměrněno a potom tranzistorem spínáno na vysoké frekvenci (desítky až stovky kHz) a teprve to je přivedeno na primár transformátoru (impulzního) a transformováno na napětí malé - to je dále opět usměrněno a vyfiltrováno.
Radím vám dobře, pokud chcete něco stavět a vyrábět, naučte se aspoň tyto úplné základy a rozdíly, nebo to nedopadne dobře a v lepším případě skončí pouze zničeným zařízením.

trafo
hodnocení

Nebo mi poraďte jak udělám zdroj aby z 230v bylo 24v a 300ma
Koupíte si hotový zdroj. Bez znalostí nic nebastlete.
t-cz.com/...
Neno tento
tme.eu/...
Lepši trochu předimenzovat kvůli přehřívání.

trafo
hodnocení

Já potřebuji si ho zpajet nemáte nějaké schéma které by vyhovovalo pro původní trafo?
Tady máte schéma jednoduchého spínaného zdroje i s návodem na úpravu napětí.
A taky s upozorněním, že by se do toho neměli pouštět začátečníci!
danyk.cz/...
To povodne trafo nemate sancu lacno a bezpecne zapojit. Vase biedne znalosti na postavenie spinaneho zdroja nestacia. Kupte hotovy zdroj 24V pre led pasiky a k tomu modul prevodnika dc dc 24v na 3.3V alebo maly zdroj do plosneho spoja z 230V na 3.3V

trafo
hodnocení

Dám tam tento hotový
gme.cz/...
Taky možnost. Jen tento konkrétní nedá těch požadovaných 300 mA

Skor odporucam kvoli bezpecnosti zaliaty do plastoveho kvadra. Jeden 24V a jeden 3.3V, zeme na sekundari spojit.
@peter jestli jsem to dobře pochopil, tak on ty 3V vůbec nepotřebuje. Akorát si původně našel trafo, které mělo to 3,3V AUX vinutí, tak je chtěl použít, ale stačí mu jen těch 24V.
trafo
hodnocení

Ano potřeboval jsem jen těch 24v ty 3.3v ne.

trafo
hodnocení

Mě nakonec stačí 200mA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]