Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kondenzátor filtrační

Od: kondik odpovědí: 16 změna:
Chtěl bych se zeptat.
Dělám gretzovo zapojení diod pro usměrňovani napětí.
Četl jsem že se tam dává filtrační Kondenzátor.
Jak ho spočítam. Transformátor bude dávat 24 až 30v na sekundární vinutí a na primární půjde 230v.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Potřebujete znát nejvyšší proud do zátěže a stanovit si povolené zvlnění.
Protože na rozdíl od vás mám internet a velmi velmi vysoké IQ ;), tak jsem geniálně do google zadal "výpočet filtračního kondenzátoru"a světe div se, vrátilo mi to spoustu použitelných odkazů s jednoduchým vzorečkem. Třeba zde:
volta.estranky.cz/...
Ale jak už jsem vám psal, je potřeba znát ten váš přísně tajný proud do zátěže.
Pak tu máme koeficient zvlnění. Ten se dá v nouzi nastřelit, volí se podle toho, jaké napětí je na sekundáru při zatížení a podle toho. pod jaké napětí nechceme, aby napětí kleslo, což ve vašem případě bude minimální vstupní napětí toho 78xx při plné zátěži.
Jinak vám doporučuji napsat, jaké máte trafo a jaký odběr, protože na tom pasivním stabizátoru se může ztrácet nemalý výkon a může být potřeba ho chladit.

hodnocení

0x
Kapacita se počítá hlavně podle odběru proudu.
Nezapomeňte na to, že při 30V střídavých (efektivní hodnota) tam bude po vyhlazení bez odběru 42V (maximální hodnota střídavého napětí).
Dle toho je třeba volit kondenzátor na vyšší napětí.

kondik
hodnocení

Nepočítal byste mi to někdo?
riva

Zkus, když to navrhuješ. Určitě existují hotové vzorečky, ale lepší je si to odvodit.

1. Vyšel bych z energie v nabitém kondenzátoru E1. Máš Gretz, tak tuto energii doplňuješ 100x za sekundu. Tedy po 1/100 sekundy musí kondenzátor vydržet dodávat energii do spotřebiče.

2. Spotřebič za daný čas potřebuje energii A = P * t = U * V * t = ... . Tuto energii musí dodat kondenzátor tím, že se trošku vybije - jeho napětí klesne z U1 na U2 a, jeho energie poklesne na E2, kde E1-E2 = A.

kondik
hodnocení

A nebo tam není ten kondik důležitý když ještě tam dám stabilizátor 7824?

kondik
hodnocení

Rozhodl jsem se že použiji ten filtrační Kondenzátor 1000uf 35v akorát tam dám ještě ten stabilizátor 7824 a má dva Kondenzátory keramické ale jaké hodnoty tam dát?
ja1

Na vstup elyt s vyšší kapacitou a keramický kondík 100 nF, na výstup keramický kond 100 nF.

Ten kondenzátor "krmí" zařízení v okamžiku, kdy na na sekundáru klesá napětí, proto je potřeba pro návrh jeho hodnoty znát odběr, který stále tutláte.
Zle. Ak dava trafo 30V striedavych, tak na kondenzatore bude 30 x 1.41 - 1.6 = 40.7 V, co skonci malym vybuchom ... Nehovoriac o napati na hornej hranici pre 7824 a pri vacsom odbere to bude slusne kurit.

kondik
hodnocení

A ty volty u keramického můžou být libovolné?
ja1

Je tam napětí 24V=, tak kondík na nejbližší vyšší napětí. 50 nebo 63V=

Nie, pri prekroceni napatia sa kondenzator prerazi.

hodnocení

0x
Opiste presne ucel zariadenia , jeho max odber a pozadovane napatie.
kondik
hodnocení

Dobře já potřebuji ve finále 24v a proud budu odebírat 300mA
riva

Dnes se to téměř vždy řeší nákupem příslušného spínaného zdroje. Jen kutilové si vyrábějí zdroj i když je vyjde dráž než nákup hotového. Jen namátkou komponenta spínaného zdroje pro kutila: aliexpress.com/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]