Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Záludný příklad na elektroniku

Od: kina* odpovědí: 6 změna:

Ahojky lidičky.Měl bych takovou prosbu,potřebuji do školy na elektroniku nějaký záludný příklad,nebo nějaký dotaz,aby učitele zaskočil,nevíte někdo o něčem?Děkuji předem za pomoc

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejavu*
hodnocení

4x
Tak něco pro tebe:
1) Koupil jsem si výkonový tranzistor 50W 60V 2A. Při 50V by tedy měl aspoň krátkodobě vydržet 1A. Nevydržel ani 600mA. V čem je problém?
Správná odpověď: Dostal jsi ho do oblasti 2. průrazu (napětí blízko Ucemax). Sežeň si katalogový list a podívej se přesně, jak se v této oblasti smí zatěžovat.
2) Postavil jsem si podle návodu jednoduchý blikač z hradel CMOS (2 hradla, 1 kondenzátor, 4 odpory, tranzistor, LEDka). I s odpojenou LED strašně žere, ačkoli by při malých frekvencích (míň než 1Hz) měl mít spotřebu pár mikrowatů. Čím to je?
Správná odpověď: Hradlo připojené přímo na časovací kondenzátor má vstup téměř celý cyklus v zakázané oblasti napětí, kde jsou proti sobě otevřené všechny vnitřní tranzistory. Všechny tyhle jednoduché návody s CMOS jsou blbost.

pepyk93*
hodnocení

3x

Mrkni sem : poradte.cz/... na jeden můj dotaz.Do teďka jsem to nevyřešil...:D

Jestli se mu to podaří,pak je to opravdu VELMI šikovný učitel...;)

Má to řešení,ale zatím to vyřešilo jen pár lidí,co já vím...

jabraka*
hodnocení

2x

Vše je závislé na principu,že elektřinu,vyrobenou v každém okamžiku,nelze skladovat.A tady je problém v tom,že sočasné rozvodné systémy nemají možnost ty MW ze solárů ,kvůli kterým teď vypnuli klasickou turbínu,a najednou zhaslo sluníčko,není ji možné během několika minut nastartovat.Ve Švédsku a Norsku existují napojení na výrobu vodíku,které ji v případě přebytku začnou napájet a při nedostatku vypnou.Ale i v dalších státech je rozvodný systém neustále ohrožován.

JABRAKA

hodnocení

0x

mě by jako laika zajímalo, proč v ČR hrozí tzv "Black OUT" v přenosové energetické síti díky navyšování počtu připojení solárních a větrných elektráren . . . u kterých může docházet k výkyvům dodávaného proudu do do sítě. Mj. na vyrovnávání výkyvů zde máme přece také přečerpávací vodní elektrárny jako severské země např. Norsko. Proč třeba v Norsku takový problém nemají?Nestačilo by prostě vypnout jeden blok elektrárny tepelné nebo jaderné a v klidu nechat "větřáky" do sítě proudit "zelenou" energii. (možná se to zas až tak elektroniky netýká . . . spíše energetiky). Mě zaráží že ČR má se vším problém, ačkoli v zahraničí jsou tisíce větrných elektráren např. osazených i v moři a naprosto v pohodě . . . že by to byl tak trochu podvod ČEPS-u (atp.) *zed**palec* nebo ČEZ-u

tesyk*

miromiro ono vypnout jeden blok elektrárny není záležitost hnout čudlíkem. Nejdříve se musí snížit přísun energie-páry a pak se dá snižovat výkon. Vaše představa je trochu úsměvná. Ony totiž větrníky a fotovoltaika, pracují s nerovnoměrným výkonem, takže kdybyste to nechal na nich, tak kupříkladu tramvaj pojede přískokama podle toho, jak svítí slunce. A protože výkonové výkyvy zelené energije jsou velmi rychlé, tak není dost dobře možné jako reakci na ně přestávat topit v elektrárně. Pak by to vypadalo jako v komedii...topíme...netopíme, uhasit ohně...topíme, přivezte PEPO podpalujem...netopíme, nepřikládat, zalejt vodou...topíme, vysušit vodu,přivezte PEPO...*smich*. Ten problblém bude spíš v tom, že je zastaralá rozvodová síť, jednoduše máme málo drátů a jsou slabé...

lerak*

Holanďané používají energii z VE převážně k čerpání vody, takže "přískoky" v dodávce energie tolik nevadí, jakoby zničily naši rozvodnou síť.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]