Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak spravit roztrhlý obvod?

Od: p4c odpovědí: 13 změna:

Natrhly se mi obvody pod LCD na k750i. Pájet umím, ale s tím si neporadím, je nějaká možnost vlasní opravy? Myslím takové ty ohebné části elektroniky.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Pájení na těchto obvodech se provádí nízkoteplotními pájkami pájecí vlnou.Pokud bys chtěl tyto plošné spoje pájet normální pájkou,vše zničíš.

JABRAKA

p4c
hodnocení

Děkuji za odpověď. Potřeboval bych více informací ohledně této metody, s pomocí googlu jsem toho moc nenašel.

jabraka*
hodnocení

0x

Trochu informací pro odborné pracovníky:

hakko.cz/...

JB

p4c
hodnocení

Spíš se ptám jestli to jde nějakým způsobem opravit doma. :-D

tesyk*
hodnocení

0x

Podle druhu požkození, lze někdy opravit spoje i vodivým lakem ges.cz/...

p4c
hodnocení

Dá se koupit ten vodivý lak v obyčejné elektře? Vypadá to nějak takhle:

Jak spravit roztrhlý obvod?
tesyk*

V obyčejné elektře asi ne. Nehledě na to, že toto požkození by s tím beztak asi opravit nešlo.

p4c
hodnocení

Snad to není nemožné, budu vděčný za každou radu...

pravdomluvny*

Mohl bys sem dát ještě další foto toho místa kam vedou ty páskové spoje? A s něakým měřítkem, pro představu jak je to velké. Myslím, že na pájení i třeba mikropájkou je to moc titěrné a na nahrazení toho pásku jednotlivými vodiči tam nebude místo. Co to zkusit sehnat z jiného (jinak poškozeného) telefonu?

p4c
hodnocení

Ten pásek pokračuje dál. Široký je asi půl cm. Psal jsem o mobilu, pro lepší představu, ale tohle je z měřícího zařízení fotografického objektivu. Samotný se dal těžko sehnat, natož jeho součástky...

pravdomluvny*

No to už je jedno, ž čeho to je.. :) Ale při šířce jednotlivých spojů, která mi vyšla cc 0,03 - 0,04 mm vidím opravu dost černě. I když vzpomínám si, že jeden kamarád opravil podobný problém u fotoaparátu za cca 15.000. Podle mě je to ale kouzelník. :)

luk*

Opravit to lze.

U těchto pásků jsou vodiče přímo měděný a jde to letovat. /u jiných jsou spoje stříkaný vodivým lakem/

Musí se to letovat rychle s použitím nějakého aktivního tavidla.

A nebo pásky slepit k sobě (musí se malinko překrývat), nějakým ostrým nožem seškrábnout

ochrannou vrstvu a vodivé cesty sletovat kapičkou cínu.

Už jsem se jich naopravoval ;)

a já prosím taky o radu :)

poradte.cz/...

Díky :)

slonbonjohn*

A co to zkusit takhle: Zaříznout obě poloviny do roviny, opatrně oškrabat tu folii až na kontakty žiletkou v délce cca. 5 mm. Samozžejmě na protilehlých stranách - jakoby přeplátovat. Přiložit kontakty k sobě a přelepit samolepící průhlednou páskou. Mě se takto podařilo opravit zlomenou, takovou tu šálu, co je ve skaneru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]