Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém doma s pc sítí

Od: luk* odpovědí: 9 změna:

Ahoj :)

mám jen takový dotaz. Doma mám v síti 2 PC přes router. Ale vždycky když se chci dostat na sdílené složky jednoho pc tak to trvá dlouho, než se složky zobrazí. Trvá to dlouho když k PC přistupuju přes IP adresu i když jdu přes -zobrazit pc ve skupině - jméno pc -sdílené složky. Pak už to jde dobře.

Stejně dlouho to trvá pořád, i když už jsem jednou na sdílené složky přistupoval a chci přistoupit znova.Pc nebyl mezitím vypnutej ani restartovanej.

Ve firewallu mám sdílení složek povoleno.

Mě to připadá, jakoby PC pokaždé skenovaly síť *nevi*

Na obou PC jsou win XP Home.

Děkuju za rady :)

a úpěšný rok 2010 :)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

No začneme od začátku. PC jsou přes jeden router, IP, masku, bránu a dsn mají automaticky nebo natvrdo? Jsou ve stejné skupině? Složka je tedy nasdílena? Firewall? Jaký? Počítače jsou ve firewallu v důvěryhodné zóně? Skenování v síti jde vypnout, tedfy minimálně sken tiskáren, ale zatím projdem začátky.

luk*
hodnocení

jojo IP adresa maska je přiřazená automaticky.

Skupina je stejná defaultní co nabízejí XP - DOMA.

Nasdílená složka je

a firewall je ten co mají v sobě XP a povoleno je v něm sdílení složek a tiskárny.

Akorát s tím DNS moc nevím... mám přidělený DNS od UPC ale to je vnější síť

ale na vnitřní síti asi žádný DNS není *nevi*

a v "Primární příponě DNS tohoto počítače" - nic nemám

mě tak napadá, jestli to není tím... ale vždycky jsem si myslel, že tato funkce je na vnitřní sítě, kde běží server a na něm DNS.

Díky za pomoc :)

Máš před upc modemem svuj router a z něj připojené počítače? Tak na počítačích nastav bránu a dns na ip adresu routeru, nebo když to máš automaticky tak by to mělo sedět.

Další věcí jsou jména uživatelů a hesla k účtům, je dobré mít na obou pc stejný seznam uživatelů a hesel

luk*
hodnocení

mám modem UPC, ten je zapojen do WAN routeru a na něm jsou připojené počítače.

Zkoušel jsem účty uživatelů vytvořit na každém PC

a bohužel je to stejné :(

..ale zjistil jsem jedno, že v OS Linux Suse se načítají a zobrazují sdílené složky OS XP ihned

ale bohužel z XP to tak není.

mireczek*

a zkoušel jsi připojit jednotlivé nasdílené složky jako síťové disky? je to buď v Průzkumníkovi nebo v Tento počítač/Nástroje/Připojit síťovou jednotku ...vždy se ti ty složky po přihlášení načtou jako síťové disky a zobrazí v Tento počítač nebo Průzkumníkovi a můžeš k nim hned přistupovat, s přístupem přes Místa v síti jsem měl taky problémy, tohle zatím jede spolehlivě

luk*
hodnocení

jojo IP adresa maska je přiřazená automaticky.

Skupina je stejná defaultní co nabízejí XP - DOMA.

Nasdílená složka je

a firewall je ten co mají v sobě XP a povoleno je v něm sdílení složek a tiskárny.

Akorát s tím DNS moc nevím... mám přidělený DNS od UPC ale to je vnější síť

ale na vnitřní síti asi žádný DNS není *nevi*

a v "Primární příponě DNS tohoto počítače" - nic nemám

mě tak napadá, jestli to není tím... ale vždycky jsem si myslel, že tato funkce je na vnitřní sítě, kde běží server a na něm DNS.

ok82

Zdravím,

s DNS pro vnitřní síť si vůbec nemusíte lámat hlavu (pokud tedy neprovozujete vlastní DNS server :), a DNS server, který nezbytně potřebujete pro přístup na internet by měl být automaticky přidělován routerem spolu s IP adresou, maskou a bránou přes tkzv. DHCP. Adresa DNS serveru je pro vnitřní síť totožná s adresou brány - tedy routeru, který DNS požadavek z vnitřní sítě předá DNS serveru na interetu (WAN). Pokud byste neměl korektně přidělenou adresu DNS v pc, tak by ani nešly zobrazit webové stránky.

A teď k věci: to že trvá dlouho, než mužete pracovat s požadovanou sdílenou složkou je bohužel normální vlastnost protokolu SMB/CIFS, který windows pro sdílení používá. Fuguje tak, že nejprve prohledá celou síť (s tím skenováním jste se trefil), jako když přijdete po tmě do špajzky a dokud si vše neosaháte, tak nevíte kde máte sklenice s okurkami, kde je smeták atd., a až pak navazuje spojení a realizuje samotný přenos dat.

Pokud přenášíte data mezi počítači často, zvažte raději nasazení FTP. Na každém pc potřebujete mít naistalovaný FTP klient i server (doporučuji FileZilla "http://www.slunecnice.cz/vyhledavani/?qs=filezilla"). Nastavení serveru (to není samostaný počítač, ale označení programu, který něco poskytuje - klient je pro změnu ten, který poskytovanou službu užívá) není vůbec složité. Stačí jen zadat co sdílíte. Pak stačí povolit anonymní přístup např. s právem zapisovat do sdílené složky. S vytvářením zaheslovaných uživatelských účtů bych si hlavu nelámal. Z internetu se k Vám přes FTP nepřipojí nikdo, pokud to vysloveně nedovolíte. FTP má ale jedno drobnější úskalí. Připojení je realizováno pomocí IP adresy, která se může po čase delšího nepřipojení počítače do sítě změnit. Na to se dá vyzrát tak, že budete provozovat vlastní DNS server ... ne, to byl vtip :), ale věře, nebo ne, já ho doma mám. Na to se dá tedy vyzrát tak, že většina routerů umožňuje definovat přidělení určité neměné IP adresy konkrétnímu počítači přes MAC adresu. Pokud Váš router tuto funkci postrádá, je také možným řešením přidělit IP adresu počítačům ručně napevno jako třeba 192.168.1.2 až 3 a v routeru nastavit automatické přidělení IP adresy (DHCP) až od adresy 192.168.1.4, případně DHCP zakázat úplně. Teď mě napadá, že připojení přes FTP by teoreticky mělo fungovat i přes jméno počítače HOSTNAME, takže byste namísto IP adresy zadával do FTP klienta jméno počítače. Ale na windows jsem to nezkoušel.

Snad jsem Vás nezahltil. Pokud budete s něčím potřebovat pomoct, tak klidně dejte vědět skrze odpověď.

ok82

Ještě si neodpustím malé rýpnutí do Microsoftu (milovníci upoceného S. Ballmera - odpusťte).

To že se Vám přes Suse Linux zobrazují sdílení složky rychleji je zřejmě způsobeno menší "zpraseností" unixové implementace protokolu SMB/CIFS, která se jmenuje SAMBA. Samotný SMB/CIFS je sám o sobě dost těžkopádný protokol, který za sebou vleče dědictví NetBIOSu a v TCP/IP síti vysílá velké množství broadcastů, které doslova zamořují síť. Na analyzátoru síťové komunikace to opravdu není moc hezký pohled. Ve spojení s windows a jeho "speciální microsoftí" implementaci TCP/IP se pak jedná o malou pohromu.

Osobně jsem si vykoušel, že například přenos velkého souboru z linuxového serveru přes HTTP, nebo FTP na vnitřní 100 Mbit síti měl na počítači se spuštěnýmy windows rychlost cca 35 Mbit/s a na tomtéž počítači o pár minut později po přepnutí do Ubuntu Linuxu rychlost cca 75 Mbit/s!

Dámy a pánové, nechci se vás dotknout, ale kdo z vás to má? :))

hodnocení

0x

Nu na xp mam ještě 2 reg soubory, jeden je pro vypnutí hledání tiskáre při přístupu na síť a jeden pro naplánované úlohy.

Dal jsem ti je sem:
rapidshare.com/...
rapidshare.com/...

Jinak další věc je přímo ve službách a to Prohledávání počítačů - udržuje seznam okolních počítačů v lokální síti, avšak pokud znáte konkrétní jméno počítače, tato služba není třeba a můžeme zakázat

Zkus a uvidíš

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]