Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíly v zesilovačích

Od: john* odpovědí: 9 změna:

Dobrý večer. Jaký je rozdíl mezi zesilovačem a předzesilovačem?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zjednodušeně - Zesilovač umí zesílit signál až od určité úrovně, slabší signály neumí. Proto se mezi zdroj velmi slabého signálu (například dynamická přenoska, mikrofon...) a vstup zesilovače zařazuje předzesilovač. Přenos slabého signálu je navíc choulostivý na všelijaká rušení, proto je často předzesilovač umístěn co nejblíž zdroji signálu. Takto zesílený signál pak už není problém přenést i na přiměřeně větší vzdálenost na vstup zesilovače.

doplněno 07.11.19 20:47:

V PC je samozřejmě zesilovač se vstupem pro běžné zdroje signálu, ale také mnohem citlivější vstup pro mikrofon. Tam je právě předzesilovač, který je v tomhle případě součástí zesilovače (na jedné desce). Žádný další předzesilovač už tedy nepotřebujete.

john*
hodnocení

Takže když si koupím k PC mikrofon, má nebo nemá předzesilovač? A v PC je pak zesilovač nebo nikoli? Jak by to bylo prosím v tomto případě.

rv*

Záleží, o jaký mikrofon se jedná. Ty za pár korun a zakončené konektorem jack 3.5 jsou obvykle určeny přímo k PC a nepotřebují předzesilovač.

figurek*
hodnocení

0x

Tvoje otázka míří na hudební aparaturu, že? Myslím že tušíš, jak silný signál vystupuje třeba z kytarového snímače nebo z mikrofonu. Je to docela obyčejné naindukované napětí, jeho velikost se měří v milivoltech. To je strašně málo pro jednostupňový zesilovač, proto se takový signál zesiluje nadvakrát.

Předzesilovač je první stupeň zesilovače, který ti zesílí signál z milivoltů na desetiny voltu, maximálně na jeden volt. Tento předzesílený signál se vede do dalšího stupně, kterému se obvykle říká výkonový zesilovač. Signál z výkonového zesilovače už může mít napětí desítek i stovek voltů, podle toho jak je potřeba.

doplněno 08.11.19 13:32:

Nepamatuji si, kdy jsem naposledy viděl v obchodě anténní předzesilovač. To už musí být hodně dávno, snad ještě v analogových dobách. Doma jsme měli jeden, jmenoval se Tesa mini.

Co se týká funkce. Anténní předzesilovač je ve své funkci skoro totéž, jako předzesilovač pro mikrofon. Abyste měl dobrý příjem, potřebuje mít silný signál. No a anténní předzesilovač je jakýsi předstupeň, který vám signál z antény zesílí na použitelnou úroveň.

john*
hodnocení

Moje otázka se spíš týkala televizní antény, protože jsem narazil na reklamu na internetu na anténní předzesilovač, a tak mě napadlo jestli je to to samé co zesilovač, nebo proč to vůbec je, kam se to (ne)umisťuje, apod. (Vůbec se v takových věcech nevyznám, vím akorát, že obecně existuje nějaký zesilovač, ale nevím kde je umístěn...)

john*
hodnocení

Takže, jetli jsem to pochopil, tak u anténny je předzesilovač a v TV zabudovaný je zesilovač?

elko
hodnocení

0x

poradte.cz/...

poradte.cz/...

Tuto otázku a ty dva další odkazy měl syn jako domácí úkol ve druhém pololetí prvního ročníku na elektro škole.Není to náhodou taky tak,že si tady děláte domácí úkoly a neumíte se to naučit?

john*
hodnocení

Domácí úkol to není, ale zajímá mě to protože vím, že existuje to a to ale nevím proč a z jakého důvodu je něco dvakrát, a tak podobně. Jedná se čistě o můj zájem.

jabraka*
hodnocení

0x

Předzesilovač audiosignálu spíše než zesilovač napětí funguje jako úprava impedance mezi zdrojem signálu a vlastním zesilovačem.Může mít i jen jednotkové zesílení,jako emitorový sledovač.Teprve pak následuje výkonové zesílení-

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]