Nejste přihlášen/a.
Zravím všechny lidi, neznáte někdo nějaký vzorec nebo něco, podle čeho se určuje počet závitů na trafo, průřez drátu atd.? Potřebuji trafo do 5W, primár 6V a sekundár 8V. Děkuji za odpověď.
Do transformátorku bych se tady vůbec nepouštěl. Dynamko z kola se dá využít různě a myslím že krásně jednoduchý návod zde. Píše to člověk kterého si velmi vážím a můžu za něj dát ruku do ohně. Využití dynamka tam rozebírá z pohledu využití při blackoutu, ale návod je platný i pro Vás.
zdroj(dynamo) usměrnit, trochu vyfiltrovat nějakým elytem a použít stepup/stepdown/boost konvertor, např tento, nebo tento, na dobíjení aku. A nebude vás to stát ani 200kč.
Vyčerpávající odpověď najdeš tady.
Jinak je mi divný úmysl transformovat 6V st na 8V st. O jaký přístroj/účel se jedná?
Tak na to zapomeň, protože dynamo dává stejnosměrný proud a transformovat lze pouze proud střídavý.
O jaký akumulátor se jedná? Druh, napětí, kapacita atd?
Tak ho zkus tím dynamem dobíjet přímo. To dynamo nedává 6V, ale více, výsledné napětí záleží na zátěži.
Lepší radu ti dát neumím.
Potřebuji z dynama na kolo nabíjet 6V akumulátor a toto je asi neméně bolestivé řešení.
Mimochodem děkuji, je to pěkně vysvětlené - a to tak, že to asi pochopím i já.
Někdo mi tu říkal, že dává střídavé! Ale měřil jsem to multimetrem a na DC mi to měřilo divně a na AC to naměřilo kolem těch 6V. Akumulátor? Olověný 6V, 1,3 Ah.
Satam - Té "elektrárně" na kole se sice všeobecně říká dynamo, ale ve skutečnosti je to alternátor. Ovšem vzhledem k neurčité frekvenci a nestálému napětí (závisí na momentálním počtu otáček) je výpočet trafa docela problematický (ne-li nemožný). Ty vzorce v odkazu platí pro běžnou frekvenci 50 Hz, což v tomhle případě asi skutečnosti moc odpovídat nebude.
Píšu o klasickém "dynamu" na kolo, je možné, že v dnešní době existuje něco jiného, třeba s elektronikou.
tak samozřejmě poměr závitů primár/sekundár musí být 6/8. Jenže samotný poměr závitů nestačí. V trafu musí být taky jakýsi minimální počet závitů a jakési jádro, protože jinak vytvoříte to, čemu se říká měkký zdroj. Naprázdno byste sice na sekundáru 8 V naměřil, ale žádný výkon byste z něj nedostal.
Ne že bych vás chtěl strašit, ale doma, na koleně, bez znalostí a bez nářadí trafo neuděláte. To prostě nejde. Pro nabíjení šestivoltového olověného akumulátoru bych vám poradil udělat si nabíječku ze zvonkového trafa. Vezmete zvonkové trafo, najdete výstup který je na 8 V. Na tento výstup zapojíte diodu, za diodu zapojíte malou žárovku 2,5V/0,3A a za žárovku váš akumulátor. Jediný problém je polarita. Na tu si musíte dát pozor, abyste žárovku nespálil. Anoda diody musí mířit na + pól akumulátoru. Tahle sestava vám vytvoří solidní fit nabíječku, kdy akumulátor se sice nabíjí proudem kolem 0,3 A, ale to stačí. Přes noc váš akumulátor nabijete.
Nešlo by ještě nějak přemotat to dynamo? Nechtěl bych totiž kupovat solární panel, rád bych to měl na kole - když jedu, nabíjím. Nešlo by to udělat JEŠTĚ nějak jinak?
trochu špatná formulace
...dynamko (nebo dva alternátorky) jízdního kola...
oprava
..."dynamko" (nebo dva "dynamka" = alternátory) jízdního kola...
U kondenzátoru byla v dávných dobách stanovena jakoby základní jednotka pikoFarad, neboť Farad je moc velký. Proto označení kapacity 1G odpovídá 1 000 000 000pF což je 1miliFarad
Děkuji, mně to bylo dost divné, že by to byl kondík 3,3 GIGAfaradů, to by bylo krapítko moc. Takže je to 3,3 mF. Nevíte, jestli by nešlo trochu pozměnit kapacitu kondíků nebo něco, aby to nedávalo 12V ale 8 - 9V? Děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.