Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Počet závitů na trafo

Od: ctyrykola* odpovědí: 17 změna:

Zravím všechny lidi, neznáte někdo nějaký vzorec nebo něco, podle čeho se určuje počet závitů na trafo, průřez drátu atd.? Potřebuji trafo do 5W, primár 6V a sekundár 8V. Děkuji za odpověď.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

malyparanoik*
hodnocení

4x

Do transformátorku bych se tady vůbec nepouštěl. Dynamko z kola se dá využít různě a myslím že krásně jednoduchý návod zde. Píše to člověk kterého si velmi vážím a můžu za něj dát ruku do ohně. Využití dynamka tam rozebírá z pohledu využití při blackoutu, ale návod je platný i pro Vás.

jentak*
hodnocení

3x

zdroj(dynamo) usměrnit, trochu vyfiltrovat nějakým elytem a použít stepup/stepdown/boost konvertor, např tento, nebo tento, na dobíjení aku. A nebude vás to stát ani 200kč.

hodnocení

2x

Vyčerpávající odpověď najdeš tady.

Jinak je mi divný úmysl transformovat 6V st na 8V st. O jaký přístroj/účel se jedná?

doplněno 06.04.18 10:01:

Tak na to zapomeň, protože dynamo dává stejnosměrný proud a transformovat lze pouze proud střídavý.

O jaký akumulátor se jedná? Druh, napětí, kapacita atd?

doplněno 06.04.18 10:09:

Tak ho zkus tím dynamem dobíjet přímo. To dynamo nedává 6V, ale více, výsledné napětí záleží na zátěži.

Lepší radu ti dát neumím.

ctyrykola*
hodnocení

Potřebuji z dynama na kolo nabíjet 6V akumulátor:) a toto je asi neméně bolestivé řešení.

Mimochodem děkuji, je to pěkně vysvětlené - a to tak, že to asi pochopím i já:).

ctyrykola*
hodnocení

Někdo mi tu říkal, že dává střídavé!*ee* Ale měřil jsem to multimetrem a na DC mi to měřilo divně a na AC to naměřilo kolem těch 6V. Akumulátor? Olověný 6V, 1,3 Ah.

poradte.cz/...

Satam - Té "elektrárně" na kole se sice všeobecně říká dynamo, ale ve skutečnosti je to alternátor. Ovšem vzhledem k neurčité frekvenci a nestálému napětí (závisí na momentálním počtu otáček) je výpočet trafa docela problematický (ne-li nemožný). Ty vzorce v odkazu platí pro běžnou frekvenci 50 Hz, což v tomhle případě asi skutečnosti moc odpovídat nebude.

Píšu o klasickém "dynamu" na kolo, je možné, že v dnešní době existuje něco jiného, třeba s elektronikou.

figurek*
hodnocení

2x

tak samozřejmě poměr závitů primár/sekundár musí být 6/8. Jenže samotný poměr závitů nestačí. V trafu musí být taky jakýsi minimální počet závitů a jakési jádro, protože jinak vytvoříte to, čemu se říká měkký zdroj. Naprázdno byste sice na sekundáru 8 V naměřil, ale žádný výkon byste z něj nedostal.

Ne že bych vás chtěl strašit, ale doma, na koleně, bez znalostí a bez nářadí trafo neuděláte. To prostě nejde. Pro nabíjení šestivoltového olověného akumulátoru bych vám poradil udělat si nabíječku ze zvonkového trafa. Vezmete zvonkové trafo, najdete výstup který je na 8 V. Na tento výstup zapojíte diodu, za diodu zapojíte malou žárovku 2,5V/0,3A a za žárovku váš akumulátor. Jediný problém je polarita. Na tu si musíte dát pozor, abyste žárovku nespálil. Anoda diody musí mířit na + pól akumulátoru. Tahle sestava vám vytvoří solidní fit nabíječku, kdy akumulátor se sice nabíjí proudem kolem 0,3 A, ale to stačí. Přes noc váš akumulátor nabijete.

ctyrykola*
hodnocení

Nešlo by ještě nějak přemotat to dynamo? Nechtěl bych totiž kupovat solární panel, rád bych to měl na kole - když jedu, nabíjím:). Nešlo by to udělat JEŠTĚ nějak jinak?

Ctyrikola - "Nešlo by ještě nějak přemotat to dynamo?"

Tak to by teda fakt asi nešlo. Respektive jde udělat cokoliv, ale sám to nezvládnete a když to svěříte odborné firmě, bude to skoro drašší než nové kolo.

hodnocení

2x

Z odkazu malyparanoik dnes 10:19

Schéma zapojení DC zdroje 12V/3W využívající dynamko (nebo dva alternátorky) jízdního kola; mělo by to fungovat pro nabíjení aku; rádci, dejte další info, případně doplnění, pokud je nutné...

Počet závitů na trafo

trochu špatná formulace

...dynamko (nebo dva alternátorky) jízdního kola...

oprava

..."dynamko" (nebo dva "dynamka" = alternátory) jízdního kola...

ctyrykola*
hodnocení

To vypadá dobře, ten kondík 3G3 je jaká kapacita v mikrofaradech? Jako 3,3 GIGAfarady?

U kondenzátoru byla v dávných dobách stanovena jakoby základní jednotka pikoFarad, neboť Farad je moc velký. Proto označení kapacity 1G odpovídá 1 000 000 000pF což je 1miliFarad

ctyrykola*
hodnocení

Děkuji, mně to bylo dost divné, že by to byl kondík 3,3 GIGAfaradů*poctar*, to by bylo krapítko moc. Takže je to 3,3 mF. Nevíte, jestli by nešlo trochu pozměnit kapacitu kondíků nebo něco, aby to nedávalo 12V ale 8 - 9V? Děkuji.

ctyrykola*
hodnocení

Děkuji všem, zapojení jsem zkusil a FUNGUJE TO!*ua*Díky všem za rady!

hodnocení

1x

Jen skromný dotaz mimo soutěž, než se pustíte do výroby čehokoliv: zkoušel jste někdy jet na kole s připojeným dynamem? Nebo dokonce se dvěma dynamy? Aby Vás pak nepřekvapilo, jaká je to dřina. ;)

jabraka*
hodnocení

0x

Tyto výkony dá i nabíječka se solárním panelem, priceorcan.cz/...

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]