zdroj pro světlo na kole není dynamo,ale alternátoor a vyrábí tedy střídavý proud.Pro kolo na svícení ho není potřeba usměrňovat,takže pro jakékoliv použití pro elektroniku by se musel připojit usměrňovací článek.
JABRAKA
ctyrykola*
Díky, na to jsem se vůůbec neptal, to vím sám. Ne, sorry. Název DYNAMO jsem použil jen pro přehlednost, alternátor není v cyklistice asi moc známý pojem.
jabraka má pravdu. Zkuste za dynamo dát graetz a 2,2 uF kondik a uvidíte, kolik se naměří. Jinak 9V stálých z dynama znamená mít dvě v serii a použít stabilizátor 7809.
vernon
Dva jednofázové altiky v sériovém i paralelním zapojení musí být sfázované. To by šlo v tomto případě dost těžko...
Šestivoltový je jen pro zátěž 0,5A. Tento generátor umí dát i 12V při proudu cca. 0,25A, ale jako u všech alternátorů bez regulace, napětí je silně závislé na odběru a samozřejmě i na otáčkách.
Normálně bych výstup usměrnil a pak tam dal step-up měnič. Otázka pár korun. Nicméně v dnešní době li-xx akumulátorů, bych se vůbec s nějakým "dynamem" nezabýval a pod sedlo chytil rozumně velký akupack.
vernon
No nevím. On to asi na bicykl nepotřebuje... Nebo jo?
ctyrykola*
Jojo, na bycikl to potřebuju. Potřebuju to na nabíjení Pb akumulátoru, takže budou asi lepší dvě dynama sériově a pak usměrňovač. Ještě mě napadlo dát tam trafo s poměrem 3 : 4, ale to jsem zatím nesehnal a asi to ani shánět nebudu.
ctyrykola - dva alternátory nemůžete jen tak zapojit do série (ani paralelně) Musí se sfázovat, což se neobejde bez dalších složitých regulačních prvků.
Napětí je závislé na otáčkách. Stačí je zvýšit. Ale klasické "dynamo na kolo" je alternátor a vyrábí střídavé napětí. Počítáte s tím?
vernon
Nestačí zvýšit otáčky. Při určitém odběru ten alternátor nepůjde přes dané napětí, i kdyby točil milion za minutu. Na kole nejde při zátěži půl ampéru přes cca 7,5V, ani kdybys jel dvě kila z kopce...
Ono záleží na konkrétním výrobku a zátěži. Protože běžné "dynamo"je určeno pro tetu jedoucí s taškou bimbající na řídítkách, prodávají se "reduktory". Nebo se napětí u modernějšího "dynama"omezuje polovodičově.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.