Zdravím,potřebuji poradit jak zapojit lustr tř.1 vodiče z lustru : černý(L) modrý(N) zelenožlutý (PE) vodiče ze stropu: černý,hnědý,zelenožlutý Jak ten lustr zapojit? Fázovka svítila na černém , na hnědém ne,na zž taky ne. Díky za odpovědi.
Měl byste se řídit tím, co Vám bylo již jednou doporučeno. Podle dotazů nemáte vůbec o elektrice ani elementární znalosti a takové rady na dálku by Vás mohly přijít draho.
a nejen v té diskuzi, připadá mi to, že se někdo začal vrtat i do zásuvek a celkové elektřiny a tady zkouší své historické znalosti. akorát mění své přezdívky, jména.
Budete se divit, ale viděl. I když už je to dávno . Pamatuju dobu (>50 let), kdy byl PEN šedý (fáze černá, červená, modrá), taky pamatuju PEN tmavě zelený (fáze černá, černá, hnědá), u velmi starých instalací s opředenými vodiči pak PEN světlejší šedohnědá (fáze tmavší šedohnědá)...
Nejen u hadrových, kombinace fáze černá - červená - modrá + nulák šedý byla u 3fázových kabelů s PVC izolací (dnešní CYKY) ještě v 60 letech 20. století a byla tak kupříkladu původně vydrátovaná celá elektrárna "Tušimice 1".
Jistě zelenožlutý bývá většinou PE, nebo PEN. Tedy pokud do instalace nestrčí prsty nějaký fušer, či provokatér. Pak může být PEN třeba fialový, s napětím proti hromosvodu 22 kV. Souhlasíte ?
pořád se ptám co jde ze zdi...chci tím říci, že pokud jde ke světlu vodič PE, nesmí se propjit s N . a vy píšete že ze zdi jde zelenožlutý, což je jako info pro správné zapojení málo...takže co leze ze stropu? PE nebo PEN?
Mám síť TN-C a tam je fáze(č,h,š) , PEN(zž) Když zapojím zž ze stropu do lustru jen na N a ne na PE,tak riskuju úraz el.proudem. Když zapojím zž ze stropu na PE v lustru bez klemy na N , tak lustr nebude svítit. Tak co mám teda,podle vás,dělat?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.