Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uhlíky motoru v pračce - pravé/levé

Od: mikihans® odpovědí: 8 změna:

Ahoj, potřebuju koupit nové uhlíky do motoru pračky, originální díl nemůžu najít, tak chci koupit univezál dle rozměru. Jenže se setkávám s označením "zbroušení uhlíků" a to levé či pravé. Nevím však, jaké mám zvolit ani co přesně to znamená a jak moc na tom záleží.

Po poslední opravě vydržely uhlíky rok a půl, kupované byly v místní opravně a jen čistě uhlíky bez pouzdra dle rozměru, takže ani pořádně nevím, co mi dal, ale očividně to nebylo úplně ono.

Na plastových krytech uhlíků je vyraženo písmeno R, takže bych očekával pravé zbroušení, ale opravdu si tím nejsem jistý.

Budu rád za každou radu, díky ;)

Jedná se o pračku Electrolux EWT 13420W

Jinak ještě přikládám text z eshopu:

Uhlík motoru pro různé typy praček.
Jestliže důkladně porovnáte výstupky a otvory na pouzdru uhlíku, směr zbroušení uhlíku a směr vývodu konektoru, můžete jej spolehlivě použít ve Vaší pračce.

A z druhého:

Označení "pravý" znamená směr zbroušení uhlíků na pravou stranu, "levý" znamená zbroušení na levou stranu

Uhlíky motoru v pračce - pravé/levé

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Mě by spíš zajímalo to opotřebení těch uhlíků... Měli jsme Tatramatku se kterou jsme obshospodařili s dennodenním praním dvě děti a pak jsme ji darovali mamince která pere spíše svátečně.Pračka má 34 let a v životě jsem uhlíky neměnil...
fran56ris*

Moderní pračky a i jiné stroje jsou vybaveny synchronními motory, které nepotřebují uhlíky.Naopak zase potřebují rozběhové kondenzátory.

Proto jste uhlíky nikdy nepotřeboval měnit,neboť tam žádné nejsou.*palec*

Viz obrázek.

Uhlíky motoru v pračce - pravé/levé #2
Je to pravda, nějak jsem o tom nepřemýšlel, komutátorový motor byl vymožeností novějších praček, zřejmě k vůli tegulaci otáček. Dnes zase již nastupují fr.měniče tak komutátorové zase ustupují...

Stoprocentně bude záležet na síle pružiny, která uhlík přitlačuje. taky bude důležitá kvalita povrchu komutátoru.
Pokud to bude drsný, uhlíky se krásně obrábí.

hodnocení

Ták už jsem na to přišel, R opravdu značí "pravý" uhlík (jsou i varianty s L) a je to tak, že když se dívám na uhlík tak, že uhlík kouká dopředu, tak je zkosený na pravé straně *smich* Což je ten správný, takže objednáno ;)

hodnocení

0x

Podľa mňa je to len zavádzanie.Držiak môže byť pravý a ľavý,no uhlíky sú umiestnené kolmo na rotor a je mu jedno na ktorej strane bude lebo obidva uhlíky budú zbrusované rotorom rovnako pri obidvoch smeroch otáčania.

Pokud se podíváte jakým způsobem je opotřebovaný tazatelův uhlík, musí Vám být jasné, že kolmo není.
Měnil jsem před pár dny uhlíky u pračky Bosch a je to to samé. Potřebujete jeden pravý a jeden levý uhlík.

doplněno 22.07.17 16:15:

Uhlíky je potřeba na smirkovém plátně upravit tak, aby v pouzdře chodily volně a nikde nedrhly.

doplněno 22.07.17 16:21:

Kurnik když tak koukám na ten svůj obrázek, moje odpověď jeden pravý a jeden levý je blbost. :( Omluva.

Uhlíky motoru v pračce - pravé/levé #3

fran56ris*
hodnocení

0x

poradte.cz/...

Co když Vám poradí tento spokojený zákazník?*smich**smich**smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]