Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojenie termostatu

Od: paporel odpovědí: 11 změna:

Ahojte neviete mi niekto poradit ako ma byt spravne zapojeny termostat? Myslim nejaky klasicky ktory ma ponorne cisdlo napriklad a cez termostat sa prepaja faza..Ja som dnes musel rozobrat sporak kvoli zhnitemu bimetalovemu termostatu a ten je zapojeny cez nulak. ide o hlavny termostat a zaroven poistku proti velkemu prehriatiu truby. Logicky mi je jasne , ze je jedno ci to bude faza alebo nulak co bude cez termostat rozdelene, ale preco to dali cez nulak? Moze to byt tym , ze fazovy vodic ide priamo na regulaciu ci prepinac truby, tak termostat je zapojeny na nulak? dakujem

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Cez spínacie a ovládacie prvky má ísť fáza.
.
... je jedno ci to bude faza alebo nulak co bude cez termostat rozdelene, ale preco to dali cez nulak?...
.
Keď je to podľa Vašej logiky jedno, prečo sa s tým potom zaoberáte?
Je možné, že to zapájal podobný laik ako Vy.
Chcete informácie o niečom, sám ich ale nedávate. Nemáte základné vedomosti a snažíte sa zasahovať do toho, čo je
vyhradené osobám s odborným vzdelaním.
Šporákov je široký rad. V otázke chýba informácia základná, akou je výrobca a typové označenie Vášho šporáku. Opíšte / ofoťte štítok na zadnej strane. Prípadne schému zapojenia jednotlivých prvkov šporáku.
" hlavným"termostatom myslíte ten, ktorým nastavujete teplotu v rúre počas pečenia? Tepelná poistka proti prehriatiu nebýva spojená s termostatom...
Čo myslíte pod bimetalovým termostatom? Nemáte tam skôr kapilárový? Kde ponárate čidlo?
doplněno 28.01.16 06:17: To je Zanussi?
Elth 271 je pojistný termostat.
Prečo nepokračujete v pôvodnej otázke poradte.cz/...
doplněno 28.01.16 06:17: To je Zanussi?
Elth 271 je poistný termostat.
Prečo nepokračujete v pôvodnej otázke poradte.cz/...
paporel
hodnocení

Milujem ludi ako Vy borec sveta a ostatny kokoti. Ten sporak skladala firma electrolux. pokial su to lajci ako ja Vy ste potom co? Odkedy pri 230V ide o silnoprud? Poistny termostat to jepresne tak. Vo vnutri je bimetalny plech ktory termostat vypina pri vysokej teplote to som vedel aj bez Vasej kritiky. Este skor ako ste zacali googlit. Taky expert a nevie co je bimetal a ide ma poucovat? To co spominam tak Je to hlavny poistny termostat ktory sluzi na odpojenie truby pri prehriati nad 300ºC. Teplotny termostat je nieco ine. Ten podla mna urcite je tahany cez fazu. Ale tento hlavny je tahany od napajania cez nulak. Teda hlavny poistny termostat.
Majcoo, Majcoo
Kedysi som z tvojích príspevkov tušil, že o elektrike niečo vieš.
Teraz som na rozpakoch.
.
Pre tvoju informáciu :
Vygúglil som ti rozsah silnoprúdu:
- rozvody a prípojky NN,VN
- vnútorne a vonkajšie rozvody NN,VN
- elektroinštalácie priemyselných hál, bytových objektov a rodinných domov
- elektroinštalácie hotelov a polyfunkčných domov
- zásuvkové rozvody a systémy vnútorného i vonkajšieho osvetlenia s možnosťou systému riadenia osvetlenia
- Inteligentné elektroinštalácie domácnosti
- meranie a regulácia - MAR
- podlahové vykurovanie, ochrana odkvapov proti zamŕzaniu, ochrana vonkajších plôch pred ľadom a snehom, dodávka a montáž elektrického podlahového vykurovania
- hromozvody pasívne a aktívne - montáž, opravy a uzemňovacie siete
- oprava a údržba elektrických zariadení
- výroba elektrických rozvádzačov
- východzie revízie a revízie el. zariadení
Výčet zatiaľ stačí. Určite to nie je všetko. Skús si pre začiatok definovať, čo to je NN.
.
Dalšie impertinencie si môzeš odpustiť. Najmä urážky a sprosté slová. Porušuješ pravidlá poradne i slušnosti.
.
To, že si nedal základné informácie, to nebola kritika, ale konštatovanie holého faktu. Nedal si to základné. Ani v otázke, ani na vyžiadanie!
.
Pýtal som sa na upresnenie tvojho nie celkom jasného popisu jednotlivých častí. To nebola kritika, ale žiadosť o informácie, ktoré na riešenie problému je potrebné vedieť. Ani typ šporáku, ani schému si nedal. Zo schémy by sa dalo zistiť zapojenie, čo odkiaľ a kde.
.
...Hlavný poistný termostat... Je tam niekde i vedľajší poistný termostat?! Poistný je iba jeden.
.
Pozastavím sa nad vyjadrením:
... podla mna urcite... Dovolím si pochybovať, že ty máš dostatočné vedomosti na to, aby si mohol niečo s určitosťou tvrdiť.
.
Nedovolím si to tvrdiť ani ja, pokiaľ nemám presné a dostatočné informácie, prípadne sa sám o stave nepresvedčím.
.
Odporúčam ti trocha viac čítať a chápať prečítané, odpovedať na dotazy. To sú tie vety, ktoré sú ukončené otáznikmi(?)
A k tvojmu hodnoteniu mojej osoby: netvrdím o sebe, že som borec. Silnoprúd som sa vyučil, potom i ďalej vyštudoval. Dokonca sa ho dodnes učím. Venujem sa mu viac ako 50 rokov, vyučil som viacero desiatok učňov. Sú do dnes vo fachu, a úspešní.
.
Hodnotil si mňa, teraz ja teba:
Tebe zrejme ešte istý čas potrvá, než nadobudneš dostatok vedomostí, skúseností a praxe.
A tak isto trochu kultúry v styku s ostatnými. Toto môžeš brať ako kritiku.
doplněno 28.01.16 20:07: Našiel som schému šporáku Elektrolux. Na schéme je tepelná poistka dvojpólová, odpája fázu aj nulák súčasne. Ovšem neviem, zda je to tak i u šporáku tazateľa...
Nemuseli sme sa handrkovať, keby tazateľ uviedol typ a info skôr.
To ale nemení nič na tom, čo som písal vyššie.
paporel
hodnocení

Ja osobne sa nebudem hadat otom kto vie viac a kto menej. Ja sa do elektriky vyznam nestudujem ju 50 rokov ale spravim si pomaly vsetko co sa mi poserie. Prezne ako si napisal ani ty nevies s istotou niektore veci presne urcit ci su spravne alebo nie. Preto s malou pochybnostou sa obratim sem. Tiez su tu skusenejsi a dokazu poradit. Nazyvat niekoho lajkom ci amaterom a sameho seba chvalit aky ma ztudentov a pod podla mna nieje ucelom komunikacie ci takzvanej porade. Keby som sa chcel kritizovat navzajom tak otazka by znela inak. Nepochybujem otom ze o elektrike nic nevies a nemas dobrych studentov ale ja by som od takeho cloveka ako si ty ked uz si teda skuseny ako pises cakal dobru radu mozno ponaucenie. A nie tu zhadzovat ludi ako lajk v elektrike a pod. Ako mozes nieco take napisat ked ani nemas sajnu co vobec vo mne je co dokazem alebo nie. Preto ze sa sem idem poradit som lajk? To potom vsetci sme taky isty! Co sem piseme aj ty. Ci si vystudoval to alebo to neznamena ze si napred. Ja som vystudoval slaboorud s vyhlaskou 22 a mam dost skusenosti v tomto obore. Mozno nepoznam na spamat kazdu vyhlasku ale v praxi nemam problem nieco spojazdnit. Co sa tyka sporaku a toho termostatu tak ja sporaky nerozoberam kazdy den. Toto bol moj prvy prilezitostny a je spojazdeny. Len som chcel vediet preco je nulak zapojeny cez tento poistny termostat. Ty si mi odpovedal ze to zapajal lajk ako ja. A ten sporak neni robeny v rumunsku na kolene ale vo fabrike ktorej vyrobky prechadzaju certifika iou istymi meraniami a skuskami. Takze ziadny lajk to tak nezapojil len tak. Nikde na nete som sa nedocital o zapajani tohto termostatu cez nulak. Pokial viem ako kazdy elektrikar faza je spinana nie nulak. A kazdy elektrikar vie ze ci fazu alebo nulak odpoji od zariadenia tak zariadenie jednoducho nepojde. Ja som chcel len vysvetlenie praco nulak. Urcite som ta nechcel urazit ani nic podobne ale mohol by si byt voci ludom trpezlivejsi a dat im sancu vysvetlit danu vec. Ked sa sem pridem aj debilinu opytat co napr tebe je jasna lebo stym prichadzas do vstyku kazdy den neznamena ze musim aj ja. A to ze ty to mas odkial vediet a ja nie neznamena ze som lajk. Je mnoho ve i ktore mi skola nedala a dostal som sa knim len skusanim a samoucenim a zaujimanim sa o danu problematiku. Ano viac skusenosti budem potrebovat ako kazdy v danej veci clovek sa uci celyy zivot. Ja bohuzial s elektrikou denno denne a skoro vobec nerobim az pokial nenastane problem. Vtedy sa ho snazim vyriesit a niekedy v pripade pochybnosti ci dobreho vysvetlenia pridem sem.
Já viem, prečo je cez poistný termostat vypínaná fáza i nulák.
Odkedy je jedno, kde je v zásuvke fáza a kde nulák, robia resp. montujú sa poistné termostaty dvojpólové, aby pri vypnutiu poistným termostatom nevyplo iba nulák, a nezostala v šporáku iba fáza.
Mohol som ti vysvetliť tvoj dotaz. Vyžiadal som si ďalšie informácie. Nemám krištáľovú guľu. Informácie, na ktoré som sa pýtal, si nepodal. Mal som si vycucať z palca, aký máš šporák, ako starý, kto ho pred tebou zapájal, prípadne ďalšie informácie? Len tak bez informácie ti poradiť, vysvetliť.?
Podal si dotaz ako laik. Na tom tvoja vyhl. 22 nič nezmení. Zbytočne sa durdíš...
Pochyboval si o mojej kvalifikácii. Vysvetlil som ti.
Já naďalej pochybujem o tvojej.
Fušuj ďalej do silnoprúdu. Keď ťa to uspokojuje, tvoj problém.
Apropó, Elektrolux už dávno nie je kvalita..
Doplnil si. Vidíš, teprve dostatok info nám pomohol dôjsť k určitej shode.
Tvoj šporák je neštandartne zapojený. Co sa stane, keď vypadne termopoistka? V šporáku zostane fáza! Je to bežné?
Skúsme v budúcnosti najskôr riešiť problém, nie hodnotiť osoby. Som toho názoru,že to bude lepšie.
paporel
Ja som tu schemu nevidel. Ako to teda je odpoji to aj fazu aj nulak? Alebo len nulak? Nepride mi to ako keby bol zapojeny ten termostat spolu s fazou.
doplněno 28.01.16 21:28: Este doplnim ten termostat som pozeral dokonca som nasiel aj nahradu a vyzera byt jednopolovy nie dvojpolovy. Mozno aj cez fazu ide nejaky dalsi termostat neviem. Je mi to divne.. dakujem za odpoved.
paporel
hodnocení

Ano je to elektrolux omluvam sa za nedorozumenie. Schemu som nenasiel ani som neskumal kam vedie kabel od tej tepelnej poistky . Jedine co viem ze nulak je zapojeny do serie cez ten termostat. Ako to dokaze odpojit aj fazu naraz? Poistka ma len dva vyvody. Mal som ju rozobratu funkciu ma ako vypinaz on off. Stale je zapata a pri prehriati sa vo vnutri toho teplom zrovna bimetalovy plesok ktory zatlaci na cudlik a tym rozpoji tie dva kontakty.Dakujem
doplněno 28.01.16 20:22: Mimo vsetkeho nedorozumenia sa ti chcem podakovat za kazdu odpoved. Totiz si mi odpovedat nemusel vobec. Dakujem
daniel*

230V je Nízké Napětí (50V-1000V) - jakýkoliv provoz, montáž, servis a údržbu zařízení běžících na tomto napětí provádí elektrikář-silnoproud , je to tedy přesně tak jak píše Hejkal.

Silnoproud se zabýva napájení elektřinou, tj. výroba (generátory), přeměna (transformátory, měniče apod.), rozvod (energetická vedení), ale i výkonové užití (pohony, vytápění, osvětlení) elektrické energie (elektřiny).

Slaboproud se zabývá nízkovýkonovou technikou a ne především elektrickým napájením. Elektřina je u ní prostředkem přenosu a zpracování signálů, informací např. optických nebo zvukových (počítače, rozhlas, televize, zvukotechnika).

Silnoproud se se slaboproudem často překrývá. slaboproud se nejčastěji točí kolem MN (Malé napětí) tj. do 50V

Osobně jsem také silnoproudař.

hodnocení

0x
Preto píšem, že bez info to neide...
Každý šporák, každý výrobca a v dnešnej dobe každý "skladateľ" to robí a skladá z toho, čo je lacné a dostupné. Niekde je termostat takový, inde makový. Niekde jednopólový, inde dvojitý prepínací. Ako na obrázku... Iný som zatiaľ nenašiel. Ten prepínací môže slúžiť napr. aj ako spínač signalizácie poruchového stavu.
Schéma na obrázku je všeobecné, nie konkrétne. Iba na informáciu, ako by to mohlo byť.
Zapojenie termostatu

hodnocení

0x
Preto píšem, že bez info to neide...
Každý šporák, každý výrobca a v dnešnej dobe každý "skladateľ" to robí a skladá z toho, čo je lacné a dostupné. Niekde je termostat takový, inde makový. Niekde jednopólový, inde dvojitý prepínací. Ako na obrázku... Iný som zatiaľ nenašiel. Ten prepínací môže slúžiť napr. aj ako spínač signalizácie poruchového stavu.
Schéma na obrázku je všeobecné, nie konkrétne. Iba na informáciu, ako by to mohlo byť.
Na tvojom šporáku nie je schéma? Väčšinou nalepené zvnútra plech. krytu...
Zapojenie termostatu #2
paporel
No podla toho co si sem dal ide o dvojpolovy poistny termostat. Len ja tam mam urcite jedno. Nulak vstup nulak vystup. Mozno ma aj faza niekde vo vnutri sporaka nie o podobne ale pochybujem. Praveze schema tam je akurat len privodne napatie alebo kable na svorkovnicu. Dalej nic uz som prezrel internet a nic som nenasiel. Je mito divne a preto som sa chcel poradit pripadne ci si sa s niecim podobnym nestretol. Ozaj je somarina ked odpoji len nulak. Keby tam bolo viac placu a mam viac casu tak ho rozoberem a prezrem cele zapojenie. Mne sa ako jednalo len o vysvetlenie preco nulak nie faza. Co sa tyka tej opravy zacinoval som tie kontakty ale objednam novy termostat nahrada 20 eur. Radsej to obetujem ako vyhoret. Hejkal dakujem za vsetko aj tvoju snahu a omluvam sa ti za tie nedorozumenia z mojej strany vyssie
doplněno 28.01.16 22:34: nahradnediely.electrolux./...
Toto je ta termopoistka. Tu pisu ze poistka ma odpojit vyhrevne teleso od napajania ak dojde k vysokej teplote vyhrevu. Len mne ked odpalilo jeden vyvod termopoistky tak neslo nic a ani nesvietilo nic. Jedine co islo tak iskra na plynovom varici. Ach jaj. Som z toho zmateny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]