Zdravim chcem sa spytat. Dnes mi prestal ist elektricky sporak co sa tyka truby. Truba len hriala ale nesvietila. Rozobral som ju a nasiel som dva zkorozovane a spalene kable ktore boli nasunute na bimetalovy termostat. K termostatu viedol nulak od siete a z termostatu niekde na napajanie truby. Na termostate jeden vyvod ako keby odhnil a okolo sa nachadza myslim sklenena vata aby neunikalo teplo tak ta bola na kusku cierna a umela izolacia na koncoch kablov bola zhoreta. Termostat som zapajkoval zatial cin drzi aj pri plne vyhriatej trube len sa chcem spytat ci mal niekto podobnu skusenost. Je to sila ako ziadna ochrana nic. Ten bimetalovy termostat zrejme sluzi nato, ked dosiahne truba vacsiu teplotu ako ma tak sa truba vypne. Ale mi to nejak nejde do hlavy prrtoze spirala ma zase nejaky svoj termostat.. clovek moze jedneho dna prist a byt alebo kuchyna v plamenoch. Radsej teraz odpajam sporak od elektriky pokial nanom nerobim. Sporak ma asi 6 rokov znacka elektrolux.
Trouba hřála, jenom nesvítila kontrolka nebo osvětlení trouby? To jsou dvě rozdílné věci. Pokud hřála a jenom nesvítila, neznamená to, že termostat nefungoval. Možná ano, možná ne..?
U (starší) elektrické trouby býval termostat s takovou trubičkou na drátku, ale ve skutečnosti to je kapalinový termostat. Tyčka je umístěná v prostoru trouby a spínač je v prostoru u knoflíků. Dá se snadno vyzkoušet tím, že se sleduje, při jaké teplotě spínač spíná a vypíná. Třeba i jen teplota ruky, nebo ohřátí nad radiátorem ústředního topení. Nepotápět do vody!
Mam namysli bimetalny termostat ktory pri dosihnuti teploty cca 300 stupnov odpoji nulak od truby tym padom nepojde nic. Len neviem ako to je spravene pretoze iskru na plyn mam na elektriku a ta isla..len truba nesvietila ani kontrolka nic. Ci hriala nezistim pretoze ona chvilku isla uz sa rozohriala a potom tospravilo. Ten termostat ma v sebe cuplik ktory rozpaja po stlaceni kontaktu. Nad cuplikom je bimetalny pliesok ktory je ohnuty a pri teplote 300 stupnov by sa mal asi zrovnat stlacit ten cudlik a tym odpoji nulak od sporaka. Teda aspon pre trubu. Elth 271 je typ termostatu. Odskusat ho nemam ako 300 stupnov nedocielym v domacich podmienkach. Ja som ho len zacinoval pretoze jeden vyvod z neho bol odhnity tak som ho so smirglom obrusil a pripajkoval. Snad to vydrzi. Len neviem preco zhoreli tie umele izolacne buzicky na koncoch kablov. Dakujem
Snad to vydrží... Do vtedy, dokiaľ si neuzatvoríte poistku proti požiaru... Laik sa hrabe v elektrike. Cín má teplotu tavenia okolo 230 stupňov. S prímesí olova okolo 190 stupňov. V silnoproudu sa nespájkuje. Zavolajte osobu známou, s odborným vzdelaním a vedomosťami. Alebo dajte do servisu. Necháte si od nás poradiť cez internet aj pri svojpomocnej operácii slepého čreva, či už klasický alebo laparoskopicky? Viacerí už to vieme, ako mám to robili..
Už to, co popisujete, že nulák je spínaný přes termostat..., tak je něco špatně. Normální by bylo aby přes termostat vedla fáze a ta byla ovládáná přes přepínač na jednotlivé topné spiráky, to že fastony, tj. zásuvné konektory občas dostanou zabrat určitě znáte i z auta, že trouba nesvítí může být klidně spálenou žárovkou. Nový termostat jsem nedávno měnil, stál 280Kč a přišel cca asi do dvou týdnů, víc to nebylo, jen se jednalo o sporák Mora
paporel
Nemam cez nulak zapojeny termostat pre nastavenia teploty ale hlavny poistny termostat ktory odpaja trubu od napatia pokial sa prehreje nad 300ºc. Tento poistny hlavny bimetalovy termostat ide cez nulak. On len sluzi ako napr vypinac len sa vypina pri dosiahnuti ten vyssiej teploty. Elth 271 je ten termostat. Na nom mi odhnila jedna nozicka alebo vyvod ktory som obrusil do ziveho a napajkoval spat. Inak funkcnost toho termostatu je ok. On sa nenachadza priamo v trube len je onu prisrobovany zo zadu. Zavit z neho ide cez dierku priamo do truby a tam sa uchyti matkou. Ale samostatny termostat je vonku. Pokial ide o cin mna to tiez napadlo co sa tyka topenia cinu. No zatial mam uz hodinu trubu zapatu na 200ºC a ide. Myslim ze teplota vzduchu vo vacsom priestore ktora ma napr 200ºC neni az tak natom aby rospustila cin na ktory je priamo oprety hrot pajky o teplote 200ºC. Objednam nahradu roho termoztatu a vymenim to. Dakujem za odpoved.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.