Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
kdysi jsem studoval elektrikáře, však trošku jsem z toho vypadnul.
S kamarádem jsme udělali rozvody elektriky v bytě. Nyní mám v místě rozvaděče pouze označené kabely a chtěl bych rozvaděč osadit a zapojit.
Chtěl bych se poradit jak velký koupit rozvaděč z čeho vycházet? Poté bych chtěl poradit jaké jističe na co použít či co všechno ještě budu potřebovat.
Zeptal bych se kamaráda, ale ten není elektrikář, jen mi pomohl sekat.
Děkuji
No to je na dlouho Pouze stručně:Co okruh(kabel)jistič.Na zásuvky 16A,světla 10A ještě nějaký chránič(aspoň do koupelny-jeden(220v) zabere 2modulové místa,možná trafo na zvonek(3mod.),nevíme jestli máte i 380v,HDO,rozdělen PEN už je nebo bude v rozvodnici?To je potřeba vědět a poté koupit skříňku.Možná bude stačit 12 nebo 18modulová,to chce ale opravdu zkouknout
Tady je nějaké schéma poradte.cz/... a jestli tam chránič nehcete tak ho tam prostě nedávejte
Každá nová elektroinstalace musí mít revizi. Proto by bylo lepší si přečíst normy, aby to bylo správně a nemuselo se po návštěvě revizáka vše překopávat. Například je celkem nový předpis, že se musí do koupelky do zásuvek tahat zvlášť 4mm zelenožlutý drát a propojit jím všechny zásuvky v koupelce. Jak tu někdo psal, chránič je minimálně pro koupelnu povinný. Co se týče rozváděče, tak ten musíš koupit podle toho, kolik budeš potřebovat modulů, plus si nech rezervu zhruba 1/3. Častokrát se nám hodila. Pokud je potřeba rozváděč na 18 modulů a koupí se 18ti modulový, je to fakt na kapky a často se to tam nakope a není to ideální. Radit takhle z informací, co jste poskytl není jednoduché. Předpokládám, že byt má hlavní jistič venku na chodbě. Kolik má ampér? Musí mít alespoň 20A. Samozdřejmě hlavní přívod od tohoto jističe k vám domů musí být dimenzován průřezem 4mm u mědi a 6mm u hliníku. V rozváděči pak bude chráníč. Zapojí se tak, že hlavní přívod přijde na chránič a z něj pak na jističe, které budou pod ním. Buďto jen koupelka - zásuvky a světla, nebo pod něj můžete hodit i ostatní zásuvky v bytě. Je to jedině plus. Ovšem zásuvky, kde bude lednice, počítač a podobně pod něj raději nedávám, ale to je na vás. Vodič PEN rozdělíte na PE a N. PE přijde na zemnící svorkovnici spolu s ostatními zelenožlutými. N přijde na chránič a z něj jde N potom na sólo svorky. Pokud budete mít obvody pod chráničem a obvody bez chrániče, nesmíte je spojovat N vodičem na stejné svorce. N vodiče z obvodů bez chrániče se zapojí společně na N co vznikl z rozděleného PEN a z obvodů. co budou chráněny chráničem bude N spojen zvlášť s tím, co jde z chrániče. Přívodní fáze přijde jak jsem již psal na chránič a pak rozklemovat na jističe, co nebudou chráničem chráněny. Odvodní fáze z chrániče půjde pak na první jistič co bude chráněn a rozklemovat na ostatní. Pak už stačí spočítat kolik máte odvodů na zásuvky a koupíte potřebný počet 16A jističů a spočítáte kolik odvodů jde na světla a koupíte potřebný počet 10A jističů. Když uvedu příklad, tak chránič zabírá 2moduly, 16A budete mít třeba 8 a 10A 2. To je celkem 12 modulů. Pak bych doporučil pro tento případ 18ti modulový rozváděč. Budete tam chtít třeba dát zvonek, vždy se hodí trochu místa navíc. Cenový rozdíl je pár korun... Snad to jde nějak pochopit, špatně se to popisuje... Kdyžtak mi můžete napsat na email.
MUSÍ MÍT REVIZI?Pokud nenavyšuji nebo nedávám HDO prostě nejdu do zaplombované části kdo mi ji přikáže?Snád kvůli lepšímu pocitu ale když vím že to mám v pořádku tak nebudu dávat+-1000kč revizákovi.Ten chránič je samozřejmě lepší ale zas nehci ho-nedám ho.Ten zemnící kabel pro koupelny je co za novinka a z jakého důvodu?Dělali jsme revizi cca před 2měsíci a revizák nic neříkal.Jinak jste to dopře popsal ještě aby to tázající dobře pochopil
revizi mít nemusíš, ale je to první papír, po kterém se ptá pojišťovna...když se něco semele...nemáš? nedostaneš...
Tu revizi jsem mu psal, jelikož jsem předpokládal výměnu hl. přívodu, tedy rozplombování venkovní skříně. Mílokdy jsme to dělali bez výměny přívodu. O tom zelenožlutým jsem slyšel na posledním školení 50tky před rokem. Nic bližšího jsem o tom nezjišťoval, ale ještě se po tom kouknu. Osobně vždycky tahám do koupelky 4mm zelenožlutý automaticky, ať jsou rozvody v plastu, nebo ne. Člověk je pak v klidu, můžu klidně spát.
No, jen tak mimochodem, studuje se medicína nebo inženýrství a tak podobně, ale elektrikář se učí. Takže jste se vyučil elektrikářem...
Popravdě a na rovinu, pokud Vám není jasné ani to, podle čeho vybrat rozvaděč, tak z elektrikařiny opravdu nevíte zhola nic. Přitom je to jednoduché. Vybírá se podle toho, kolik v něm potřebujete modulů.
Mě a i kolegy vždy fascinuje to, že třeba do plynařiny jen tak někdo nefušuje, ale do elekřiny ano. Pak se nesmíme divut, že jsou smrťáky. Elektřina není jen o tom zazdít dráty!
Rada pro Vás: Když ani nevíte, jakými předepsanými jističi jistit jednotlivé okruhy, vykašlete se na to a pozvěte si vyučeného elektrikáře (ne vystudovaného :--) )
Do toho bych se radši nemontoval alespoň bych to nechal namalovat elektrikáře a pak překontrolovat.
Nezlobte se na mě,ale pokud jste tahal kabely tak zapojení rozvaděče už musí být pro vás brnkačka. Pokud ne,tak silně pochybuju o tom, že máte správně roztahané kabely.
BTW: není nic horšího když někdo natahá jenom kabely a druhý člověk který neví co je jak natahaný "jenom" zapojí rozvaděč. (a může to být popsáno sebelépe). Jen ten co tahal kabely nejlépe ví jak zapojit rozvaděč aby dlouze,spolehlivě a bezpečně fungoval.
"Poté bych chtěl poradit jaké jističe na co použít či co všechno ještě"
Toto je no coment.
Dobrý večer,
mrzí mě, že mi tu nikdo nechce poradit, já si tu elektřinu chci udělat sám, budu se muset zeptat někoho jiného.
Nebo se najde někdo kdo mi to polopatě vysvětlí?
Děkuji
schema rozvadece urcite nekde najdete (jestli ne primo prilozene k novemu rozvadeci), svetla 6-10, zasuvky 16, koupelna a kuchyn po 20 (pracka, bojler, trouba, konvice)
chce to delat sam, chce, tak se s tim smirte
ja bych rozvadec treba sam fakt nezapojoval a ampery mi nevyvratite
co je omylneho na amperech, tazatel dokonce na elektrikare studoval, tak bude znat maximalni zatizeni cyky kabelu a snad si to rozvedl spravne, a snad vi ze na 20A musi mit 4mm kabely apod, jen nevi jak zapojit rozvadec a chtel se zeptat, osobne bych to petikilo obetoval a elektrikari vysvetlil co vede kam, ale pan si to chce udelat sam i pres riziko
Joudic: Proboha vy ste hrozba! Co se týče elektřiny,tak prosím nikomu neradte. Radíte úplné nesmysly a nejhorší na tom je,že se toho někdo chytne a bude postupovat podle vašich rad.
doplněno 18.02.15 22:08:Judic:mohu se zeptat proč radíte něčemu čemu nerozumíte a uvádíte tak lidi v omyl?
doplněno 18.02.15 22:28:...koupelna a kuchyn po 20 (pracka, bojler, trouba, konvice)...
Z vaší první odpovědi bylo patrné že má dát na zás. pro pračku,konvici atd. 20 A jistič. Nebo si myslíte že má natahaný do zásuvek v kuchyni a koupelně 4mm2 drát?
doplněno 18.02.15 22:35:A budte si jistý,že tazatel neví maximální zatížení CYKY kabelu,když neví jak zapojit rozvaděč. Není totiž nic jednoduššího než zapojit rozvaděč pokud do něj tahám sám nové kabely.
Pochopitelně mám namysly rozvodnici o pár jističích.
no ja bych ho tam dal bez premysleni, dyt jen konvice ma 2000w a kombi trouba ma myslim 3000w, pracka + bojler je 4000w jen to hvizdne, tohle prece musi clovek vedet, kor kdyz si troufne tahat kably v byte sam... mozna moc predjimam a predpokladam znalosti tazatelu ...kdybyste videl co ja mel tady v baraku po koupeni, cele to postupne delam znova pri rekonstrukci, se divim, ze to tady za tech 60let uz davno neshorelo, hlavne, ze ten sulin co to tu delal, vsude dal azbest a jeste ho prilepil a pribil 10tkama hrebama, asi aby i pristi generace pri odstranovani si zadelala na rakovinu plic
doplněno 18.02.15 23:05:bojler + pracka jsem napsal jako priklad, osobne to mam zatim na jedne vetvi, samozrejme bojler vytahuju kdyz peru, potrebuju take novy rozvadec, krabicky mam uz 2 atd atd, ale jsou zatim spojene, jeste me ceka rekonstrukce kuchyne a pak koupim rozvadec a dam uz zminovane petikilo nejakemu elektrikarovi, abych to mel v cajku, mj potrebuju i novy hlavni jistic, je to tu slozitejsi
zadna zenska tu momentalne neni, abych to musel hlidat
jinak nevim kdo je vetsi hrozba rict cloveku, ktery rad vse dela sam, ze neni nic jednodussiho nez zapojit rozvadec, je hodne nebezpecna hlaska, ktera umi nahlodat k tomu, aby se clovek na to prvni trochu koukl nez zavola elektrikare
jen tak pro vysvetlenou, ze jste me trochu nahlodal
uz jsem totiz zazil elektrikare, kdy jsem si rikal, kua ja mu dam asi rohlik se salamem a podivam se na to sam, tim je nechci shazovat, i bozsky Kaja je elektrikar, ale tento byl fakt tupec
Zásuvky jsou výrobcem konstrouvané do max proudu 16A.Tedy 3600W. A pro drát max.2,5mm2
Pokud má spotřebič více jak 3600W,tak už nemá vidlici,ale je určený pro přímé zapojení do obvodu.
BTW: Nevím proč píšete pračka + bojler 4000W? Tyto spotřebiče se zapojují každý zvlášt na samostatný okruh.
Někdo tady psal - jestli tam ten chránič nechcceš, tak ho tam nedávej !
Tak - pán dělá rekonstrukci, né opravu, tudíš v koupelně musí být pod proudovým chráničem dnes i osvětlení ! né jenom zásuvky.
Já osobně bych chránil zásuvky i v dětském pokojíku. Kuchyň je standartně jeden z nejsložitějších obvodů elektro u které musíš mít předem jasno co kde bude umístěno, né jenom kde bude sporák, varná deska apod, Tj, několik zásuvkových obvodů plus světelné.
Laická pomůcka - na jeden milimetr drátu Cu se počítá 8A.
S 12ti modulovým rozvaděčem jsi fakt na hraně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.