Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodlužovací kabel do přepěťové ochrany?

Od: alzacz odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, můžu použít

1) Prodlužovací kabel s 1 zdířkou

2) Prodlužovací kabel s více zdířkami

do přepěťové ochrany ( alza.cz/...

Děkuji za obě odpovědi :)

doplněno 07.02.15 19:46:

Poradte zkazil URL, zde je oprava

alza.cz/...

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

do přepěťové ochrany můžete připojit jedině napájený přístroj (přístroje), který by měl mít délku do 1,6m, jinak přepěťovka nechrání - nebezpečí naindukování přepětí do delšího přívodního kabelu; pokud použijete pouze přepěťovou ochranu typu D a nemáte stupně předešlé, je to taky o ničem, nechrání...řešeno podobné nedávno, myslím že v lednu 2015...

doplněno 07.02.15 19:13:

pár informací o přepěťovkách

poradte.cz/...

doplněno 07.02.15 21:35:

URL přepěťovky jsem si opravil už před odpovědí

doplněno 10.02.15 14:46:

něco k pročtení a stažení - i přepěťovky, více i pro odborníky

kniska.eu/...

a tady jeden z uznávaných autorů

kniska.eu/...

@nonek: Říkáte, že samotná přepěťovka nechrání. No před bleskem ne, ale...

Mě několikrát shořela součástka PC. Postupně grafika, základní deska i HDD. Chlap co mi se mi staral o počítače říkal, že to bude nejspíš přepětím v síti. Nakonec mi koupil přepěťovku od APC a je klid. Náhoda?

...

Ale jinak máte pravdu, že do přepěťovky má přijít přístroj zapojit přímo bez prodlužky.

dusger*

Samozřejmě že přepěťová ochrana bez předchozích stupňů proti blízkému úderu blesku neochrání, ale může pochytat drobné napěťové špičky, které se pohybují ve vedení a mohly by škodit citlivé elektronice. Proto i jen její samotné použití netřeba zatracovat.

hodnocení

0x

1) Co je to kabel s jednou zdířkou. Tento výraz jsem zatím neslyšel.

2) Přepě´tovky je dosti složitý problém a vždy se řeší konkrétní případ. Obecné zásada je kaskádování T1-T2-T3, ale není to dogma. Mezi T1 a T2 má být vzdálenost 10m. Při menří vzdálenosti musí být vloženy rázové tlumivky. V současné době se používají sdružené přepě´tovky T1+T2. Vzdálenost mezi T2 a T3 je opět 10 m a mezi T3 a spotřebičem do 5m. Nevím z čeho vychází údaj 1,2m, ale je nesprávný.

Dalším obecným pravidlem. U rodinného domečku samostatně stojíícm je použití T3 bez předcházejících stupňů zbytečné za předpoladu, že vlastní spotřebiče mám řádně odrušeny. Naopak v prostoru sídlišť je Použití samostatné T3 dopručeno. Z pohledu hodnocení rizik je právě tento prostor sídlišť nejrizikovější z pohledu přepě´tových špiček.

Přesné nastavení a vlastní aplikace je odsti složitá práce z hlediska správné funkce. Po internetu se to dá velice těžko. Je to asi stejná situace jako když projektant bez znalosti prostředí něco navrhne a když má odpovědět na kntrétní otázky, tak kouká jako puk. Při vlastní instalaci T1 se musí dodržet zásady součku přívodních kabelů včetně připojení na HOP délky 0,5m u nás tolerováno do 1m.

hodnocení

0x

a ještě něco o "přepěťovkách"ve vícenásobných zásuvkach, sice staršího data, ale platí...

diskuse.elektrika.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]