Nejste přihlášen/a.
Dodrý večer slyšel jsem že když se přiblížím k drátům vysokého napetí na 0,5 metru tak už přeskočí výboj,zajímalo by mě jak je ale možné že výboj nevzniká mezi vodičemi,a jak je možné že výboj nepřeskočí do sloupu když je uzemněn a izolátory nejsou půlmetrové.děkuji za vysvětlení
udává se 1mm/1kV a doplním při teplotě 20°C a relativní vlhkosti 40%,což se dá říct že je to v našich klimatických podmínkách "suchý"vzduch
Elektrotechnické normy a předpisy dělí elektrické napětí podle velikosti do následujících napěťových stupňů:
Malé napětí, značka mn, do 50 V
Nízké napětí, značka nn, 50 V až 1000 V
Vysoké napětí, vn, 1000 V až 52 kV
Velmi vysoké napětí, vvn 52 kV až 300 kV
Zvláště vysoké napětí, zvn 300 kV až 800 kV
Ultra vysoké napětí, uvn více než 800 kV
Z uvedených rozsahů se v ČR používají napětí v rozvodných soustavách:
0,4 kV - DS (to je 400 V sdružené a odpovídající 230 V fázové)
22, 35 kV - DS
110 kV - DS, PS
220 kV - PS
400 kV - PS,
kde
DS je distribuční soustava,
PS je přenosová soustava.
Historicky existují na části našeho území různé soustavy 3 kV, 6 kV, 10 kV atd. V průmyslu se používají i jiná napětí (5,25 kV, 6kV, 6,3 kV, 950 V, 690 V, 500 V ).
předběhli mě dva, píšu pomalu...
Těch 0,5m je "izolační" schopnost vzduchu, izolátory mají větší izolační schopnost, než vzduch, proto nemusejí mít 0,5m, je to jednoduché, tak jako když je bouřka, vznikne výboj, který udělá blesk, který jde směrem k zemi, jelikož se vzduch nabije na tolik, že izolační schopnost vzduchu (vlhkého apod. + mokrá zem apod.) je natolik "nizká" že přeskočí blesk. Je to spíš na vysvětlení od nějakého fyzika, který to dokáže říct líp.
doplněno 17.08.14 19:53:tomibender mne předběhl a řekl bych, že to vysvětlil i líp
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.