Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Schéma usměrňovače

Od: rskrys* odpovědí: 25 změna:

Ahoj poslali by ste mi sem prosím schéma, nebo obrázek nějakého usměrňovače, který by šel použít k nesimetricky napájenému zesilovači? (max. vstupní napětí je 18V)

Za odpověď předem děkuji

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Místo čtyř diod lze použít diodový blok Graetz.(Diodový můstek). gme.cz/...

JABRAKA

rskrys*
hodnocení

Už jsem koupil diody :) . a myslíte, že by to mohlo být takhle zapojené?
praivo*
17.06.14 16:58

Ano.

rskrys*
hodnocení

Děkuju jdu to spáchat :D

zajixxx*

Tak tak, vše správně. Osobně bych tam necpal ale tu tlumivku, nerad jednoduché věci obohacujim když fungují jak mají.

Ale také přidám jako kolega zlepšovák - ke každé diodě dát paralelně keramický kondenzátor cca 100nF.

zajixxx:

ale na ty tvé kondíky lze s čistým svědomím říci úplně to samé jako na tu tlumivku :)

Když obohatit graetz kondíky, tak proč tam nedat i tu tlumivku?

radarbrdy*
hodnocení

0x

google.cz/...

Stačí síťové trafo 230V/12V (aukro.cz), za to 4x dioda 1N5408, a kondenzátor např. 470u / 25V 2ks. Není špatné ještě přidat pojistku a tlumivku.

rskrys*
hodnocení

tlumivku za to do serie?

radarbrdy*

jo, nejprve ty 4ks dioda, za ně potom do série tlumivka, za to potom parallelně ty kondenzátory. Tlumivka může být taková, jaká je na výstupu PC zdroje, žluté jádro a cca 20závitů drátu. Tlumivky jsou taktéž na (aukro.cz). Bude to fungovat i bez tlumivky, ta jen navíc "vyhladí" napětí po usměrnění.

radarbrdy*

rskrys*
hodnocení

Takže by to mohlo vypadat takhle?
Schéma usměrňovače

Já bych dal jeden kondík před a druhý za tlumivku. Tak to bývalo u starých elektronkových zdrojů.

magdon:
Máš pravdu, ale to bývala tlumivka na odfiltrovani. 50Hz, tahle s 20 závity bude proti rušen, takže je to jedno kde po cestě bude.

mkat*
hodnocení

0x

Myslim že ešte bude nutne vedieť, kolko bude zosilovač brať amperov.A podla toho dať trafo. Tie diody su troj amperove tak možno budu stačiť.

rskrys*
hodnocení

Tak jsem to vyrobil, ale ze 17.2V 1.25A střídavého napětí to uděla 22V stejnosměrného což je o 4V víc, než bych potreboval. Myslíte, že to může být malým proudem, co jsem do toho pustil?
Schéma usměrňovače #2
Schéma usměrňovače #3

Nikoliv. U střídavého napětí se uvádí napětí "efektivní" a to je zhruba 0,7 x hodnota, která vznikne po jeho usměrnění. Je to naprosto v pořádku a odpovídá to fyzikálním zákonům.

doplněno 18.06.14 17:52:

Pro získání 18 V stejnosměrných musíte použít 12,6 V střídavých. Takže potřebujete jiné trafo. Snižovat napětí odporem je vhodné jen u stálé zátěže zdroje, pro zesilovač to dobré řešení není.

doplněno 18.06.14 17:55:

Ideální by byl stabilizovaný zdroj, ale to už jsme s náročností a složitostí trochu jinde.

rskrys*
hodnocení

Takže kdybych chtěl těch 18 v tak bych to musel udělat takhle? 18 x 0.7 =12,6

mkat*
hodnocení

0x

Aky mate vlastne ten zosilovač?Aky je tam io?

rskrys*
hodnocení

Je tam TDA7375 od kamarády
A bych měl tento týden dostat trafo s 5A tak by asi mohlo stačit ne? :)
praivo*

Na 70 W ne. A zvlášť s 3A diodami a filtrací na sotva 1 A.

rskrys*
hodnocení

tak jaký diody tam mám dát? ptal jsem se už na začátku.

doplněno 18.06.14 20:20:

Myslim :D

praivo*

Moment... Už ti funguje na těch 12 V? A jaký tam máš chladič? S tím, co je na té fotce, můžeš jít tak do 10 W (jestli aspoň to).

rskrys*
hodnocení

chladič na diody?

praivo*

Chladič na TDA..

rskrys*
hodnocení

Mam tam chladič z chipsetu z pc a větráček z procesoru ;)
doplněno 18.06.14 22:08: Jinak jsem to napájel ze zdroje z PC, který je moc velký, než aby se vlezl do mojí předpřipravené krabičky :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]