Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přežije TDA7375 tak velký proud?

Od: rskrys* odpovědí: 9 změna:
Ahoj lidičky. Postavil sem si zesilovač s integrovavaným obvodem TDA7375 a moc se tomu nechce fungovat. Myslím si, že by ten integráč mohl být v háji, protože sem ho vytáhl ze starého autorádia, anebo malým proudem (napájim to ze zdroje k PC-16V/1,5A)
Prosím poraďte mi, čím to může být a jestli to můžu zkusit dát na baterii z auta?
Za odpovědi předem děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ale PC zdroj 16 V nedává. Dává pouze 12 V. Mezi černými a žlutými dráty.

doplněno 10.03.14 23:57:

Dobře, tak jsou jinak barvičky, ale kde jsi vzal těch 16 V? To by mě zajímalo.

rskrys*
hodnocení

mám hodně, hodně starej zdroj ;) červenej... +12V/1A modrej 5V/0,4A

ale to není to, na co sem se ptal ;)

host*
hodnocení

0x

Mlčí? Máš zapojený přívod Stand-By Mute v pinu č. 7 (viz doporučené schéma výrobce). Pokud na něm není napětí, je IO sice napájený, ale pouze v klidovém stavu. Přivedením napětí na vstup Stand-By se zesilovač zapne. Velikosti napětí pro umlčení - MUTE a vypnutí do klidového pohotovostního stavu STAND-BY jsou uvedené v datašítu.

rskrys*
hodnocení

jj asi máš pravdu, zapojený ho mám, ale jde mi tam malý proud díky... ;)

host*

Do pinu 7 (Stand-by) teče jenom malý proud, proto stačí zesilovač zapínat malým vypínačem nebo i spínacím tranzistorem, například při umlčení autorádia při příchodu hovoru na mobilní telefon. Jde o velikost řídicího napětí. Prostě se podle doporučeného firemního zapojení (přes rezistor 10k a s kondenzátorem na zem) na pin 7 přivede napájecí napětí a pak by to mělo hrát. Podívej se do datasheetu, najdeš ho na webu. Proud neřeš, změř si stenosměrné napětí na pinu 7.

rskrys*
hodnocení

Já to mám zapojený dobře mam to podle toho, co je v datasheetu, akorat kondik sem kvůli chladiči přehodil kousek vedle a místo mědenejch cestiček mam drátky ;)
Přežije TDA7375 tak velký proud?
Přežije TDA7375 tak velký proud? #2
Přežije TDA7375 tak velký proud? #3

Tak tohle jsou hodně těžký záčátky v oboru elektrotechnika.

Taky jsem takto začínal, ale to jsem si postavil blikač na dvě žárovky a nebo bzučák zapínaný při rozednění.

Neodpustím si, že tvůj výtvor je horší než vrabčí hnízdo. Já bych všechny součástky odpájel a začal úplně znovu.

Nejprve pořádnou deskou s vyleptanými cestičkami. Některé cesty musí být dosti široké, právě proto, aby přenesly výkon na výstupní svorky.

To napájení 16V a 1,5A je taky dost úsměvné. Přece si nemyslíš, že připojením 12V / 1A + 5V/0,5A se napětí i proud sečtou. Ty tam musíš připojit napájení 12V / 1A a vyzkoušet jestli to bude fungovat.

Pokud to opravdu budeš zkoušet na stávajícím zapojení, tak aspoň před zkouškou omyj lihem a štětečkem tu kalafunu.

Na baterii to určitě nepřipojuj! Napřed to musíš rozchodit na stole s malým zdrojem, protože až toto připojíš k autobaterii, tak asi vznikne obláček dýmu (bojím se že ti to shoří).

Vím že začátky jsou těžké, ale zkus to udělat ještě jednou a líp a nebo najdi v okolí někoho zkušenějšího, kdo bude ochoten ti pomoci.

rskrys*
hodnocení

Je to dělané podle tohoto schématu, kde je St-by spojeno se zemí. ;)
Přežije TDA7375 tak velký proud? #4
host*

ST-BY není spojené se zemí. Je to řídicí vstup, na které se přivádí napětí, kterým se zesilovač zapne. Se zemí je spojený jen kondenzátor, který drží napětí a filtruje případné špičky nebo spíš výpadky napětí z nějakého rušení, aby se zesilovač při špičkách nevypínal a nezapínal.

V katalogovém listu (viz web) například alldatasheet.com/... je uvedeno prahové vstupní napětí ST-BY In Threshold Voltage 1,5 V a prahové výstupní napětí ST-BY Out Threshold Voltage 3,5 V. Když je na tomto vstupu menší napětí, tak je zesilovač potichu, v pohotovostním vypnutém stavu, asi jako televize vypnutá pouze dálkovým ovladačem a ne vypínačem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]